De tijd waarin je consumenten met één advertentie zo ver kon krijgen jouw product te kopen, is voorbij. Door de komst van onder andere Adblockers is het steeds moeilijker om jouw doelgroep online via advertenties te bereiken.
Daar komt bij dat iedereen tegenwoordig naar informatie googelt en daarbij graag gebruik maakt van informatie van ervaringsdeskundigen. De weg die de consument aflegt, van het leren kennen van jouw product tot de koop ervan, is veranderd.
Om inzicht te krijgen in deze weg is er de buyer’s journey. Een buyer’s journey maken voor webshops helpt je de weg die jouw potentiële klant aflegt te begrijpen.
In dit artikel vertel ik je wat de buyer’s journey nu precies is, hoe je deze kunt maken en wat je uiteindelijk met de gemaakte buyer’s journey kunt. De verzamelde informatie is namelijk onmisbaar voor het goed laten functioneren van jouw sales funnel en content hub.
Dit is de buyer’s journey
Je hebt misschien al wel eens van de buyer’s journey gehoord. Dit is de weg die een potentiële klant aflegt voordat hij tot de koop van een product overgaat. Het gebeurt vaak dat de buyer’s journey verward wordt met de customer journey.
Ondanks dat de twee wegen qua naam erg op elkaar lijken, zijn er qua inhoud zeker verschillen. Zo eindigt de buyer’s journey na de aanschaf van het product of de dienst en is dit pas het moment waarop de customer journey begint.
De buyer’s journey en customer journey samen geven een volledig beeld van de weg die jouw (potentiële) klant aflegt. Voor nu houd ik het op de weg tot en met de aankoop van de producten.
Deze weg bestaat uit drie verschillende fases:
- De bewustzijnsfase (awareness stage)
- De consideratiefase (consideration stage)
- De beslissingsfase (decision stage)
Fase 1: De bewustzijnsfase
Tijdens deze eerste fase wordt de potentiële klant (prospect) zich bewust van een probleem. Er is iets in zijn of haar omgeving wat niet werkt zoals het zou moeten werken. Dit kan gaan om elektronische apparaten, maar ook om lichamelijke kwalen. Wat het probleem ook is, in deze fase moet het probleem onderzocht worden.
Hiervoor wordt vooral gebruik gemaakt van de zoekmachines. Aan het einde van deze fase is het de potentiële klant duidelijk wat het probleem is en ook dát er inderdaad een probleem is.
Fase 2: De consideratiefase
Op dit moment is het het duidelijk voor de klant wat het probleem is. Het wordt nu tijd om een oplossing voor dat probleem te zoeken. Verschillende oplossingen zullen worden gevonden en tegen elkaar afgewogen worden. Het is in deze fase dus belangrijk dat jij als webshopeigenaar opvalt en meegenomen wordt in de overwegingen van de potentiële klant.
Fase 3: De beslissingsfase
In deze laatste fase neemt de potentiële koper de beslissing over welke oplossing hij gaat gebruiken. Alle mogelijke oplossingen zijn dus tegen elkaar afgewogen en één ervan sluit het beste aan bij het probleem van de potentiële klant. De potentiële klant zal vanaf nu een echte klant worden en daarmee gaat hij de customer journey in.
Een buyer’s journey maken voor webshops
Nu weet je wat de buyer’s journey is en welke verschillende fases hierbij doorlopen worden. Wanneer je weet wat de buyer’s journey van jouw potentiële klanten is, kun je dus achterhalen wat ze triggert. Je weet namelijk welke problemen ze hebben en welke beslissingen ze nemen tot ze bij dé oplossing aanbeland zijn.
Een buyer’s journey maken voor webshops kan dus zeer nuttige informatie opleveren. Ook kun je met deze informatie je content marketingstrategie en sales funnel nóg beter afstemmen op de potentiële klant.
Om je op weg te helpen met het in kaart brengen van jouw buyer’s journey, laat ik je hieronder zien hoe je tot de benodigde informatie komt.
Ken jouw potentiële klant
Iemand leren kennen doe je voornamelijk door de desbetreffende persoon vragen te stellen. Dit geldt ook voor het ontdekken van jouw buyer’s journey. Idealiter stel je deze vragen direct aan mogelijke klanten, om zo vanuit de doelgroep zelf de antwoorden te horen. Wanneer dit lastig uit te voeren blijkt, kun je ook altijd zelf onderzoek doen naar de antwoorden.
Denk daarbij aan het bezoeken van fora en het bezoeken van bepaalde evenementen. Op die manier kom je erachter wie jouw potentiële klanten zijn en wat ze beweegt.
Per fase heb ik een aantal voorbeeldvragen voor je op een rijtje gezet.
Bewustzijnsfase
- Wat zijn de doelen en uitdagingen van jouw (mogelijke) klanten?
- Wat zijn de gevolgen voor de (mogelijke) klant als hij geen actie onderneemt?
- Waar vinden de (mogelijke) klanten de informatie over hun doelen en uitdagingen?
- Hoe komen (mogelijke) klanten tot de beslissing dat er iets aan het doel of de uitdaging gedaan moet worden? (Mate van urgentie/prioriteit).
Consideratiefase
- Wat zijn de verschillende producten voor de oplossing die de (mogelijke) klant onderzoekt?
- Hoe worden de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen?
- Hoe beslissen de (mogelijke) klanten of het product juist is voor hen?
- Hoe komen de (mogelijke) klanten aan de informatie over deze producten?
Beslissingsfase
- Wie zijn er bij de beslissing betrokken? Is dat één (mogelijke) klant of spelen anderen hierbij nog een rol?
- In hoeverre is het voor de (mogelijke) klant nodig het product eerst uit te testen voordat het gekocht wordt?
- Op basis van welke criteria wordt de uiteindelijke beslissing genomen?
- Waarom kiezen (mogelijke) klanten voor jouw product en wat biedt jouw product wat de concurrentie niet biedt?
Breng alle informatie in kaart
Wanneer je bovenstaande vragen hebt beantwoord, krijg je al een beeld van de weg die jouw potentiële klant aflegt. Zo leer je wat de problemen zijn in de bewustzijnsfase en wat uiteindelijk de punten zijn waarop producten zoals die van jou beoordeeld worden.
Een buyer’s journey maken voor webshops is qua informatie compleet aan het worden. Uiteraard geldt dat des te meer daadwerkelijke potentiële klanten je interviewt, des te zekerder je kunt zijn van de gevonden resultaten.
Voor het overzicht is het aan te raden de verschillende informatie goed in kaart te brengen door dit bijvoorbeeld in een schema te plaatsen. Wanneer je dit hebt gedaan, heb je een mooie buyer’s journey gemaakt voor jouw webshop.
De buyer’s journey en de sales funnel
Nu je de buyer’s journey hebt gemaakt voor jouw webshop is het interessant om te weten wat je hier precies mee kunt.
Een van de elementen van jouw online marketingstrategie waar de buyer’s journey een goede aanvulling bij is, is bij de sales funnel. Door een sales funnel te maken leidt je de bezoeker stap voor stap van het front-end product naar het back-end product.
In de funnel probeer je de potentiële klant te bereiken en mee te nemen in de verdere reis door jouw funnel. Een buyer’s journey maken voor webshops kan hierbij helpen, doordat je na het maken hiervan inzicht hebt in de gedachtegang van de potentiële klant.
Zo weet je wat het probleem is waar hij mee zit, welke oplossing hij zoekt en op basis waarvan hij de uiteindelijke beslissing neemt. Deze informatie kun jij door middel van content nu in je sales funnel verwerken. Op die manier voeg je beide systemen samen en kun je je sales funnel optimaliseren.
Er wordt vaak de vraag gesteld of je je strategie op je buyer’s journey of op je sales funnel wilt richten . Wat mij betreft moet dit geen of vraag zijn, maar moet je beide elementen juist samenvoegen voor een optimaal resultaat.
De buyer’s journey en jouw content hub
Zoals hierboven bij de sales funnel al bleek, kan jouw buyer’s journey je helpen vorm te geven aan jouw funnel. Je weet welke fases iemand doorloopt en kunt deze fases toevoegen of gebruiken in jouw funnel.
Daar komt bij dat je de informatie, die je door het stellen van vragen hebt gekregen, ook toe kunt passen binnen jouw content hub. Wanneer iemand last heeft van zijn knieën door het hardlopen, en om die reden uiteindelijk bij jouw hardloopschoenen uitkomt, kun je bijvoorbeeld content plaatsen die het belang van goede hardloopschoenen laat zien.
Daarnaast kun je verschillende technieken binnen de hardloopschoenen laten zien en de potentiële klant op die manier de oplossing aanbieden. Ook kun je hem door middel van argumenten binnen jouw content helpen met het maken van de laatste beslissing.
Samenvatting
Een buyer’s journey maken voor webshops is dus een onmisbare schakel binnen jouw sales funnel en content hub. De informatie vanuit de buyer’s journey stelt jou namelijk in staat je content nóg beter te laten aansluiten op de wensen van de potentiële klanten.
Daar komt bij dat je ze ook daadwerkelijk die informatie geeft die ze zoeken en gebruiken bij het maken van aankoopbeslissingen. Op deze manier kun je de omslag van puur adverteren naar het aanbieden van content op de juiste manier maken.
Wanneer jij die informatie biedt die de potentiële klant wilt hebben, en altijd dat beetje extra geeft, dan zal het mij verbazen als hij uiteindelijk geen échte klant wordt.
Maak jij gebruik van de buyer’s journey wanneer het op strategieën en content aankomt?
Een buyer’s journey maken voor webshops: wel of geen goed idee?
Deel jouw ervaringen, tips en meer in de reacties hieronder!
Leave A Comment