Weet jij welke mensen jouw producten of diensten kopen?
Als dit het geval is, ben je goed bezig!
Heb je werkelijk waar geen idee, dan moet je je toch eens achter de oren krabben. Het is voor organisaties namelijk van groot belang om hier goed inzicht in te hebben. Maar waarom is dit nou zo belangrijk? En hoe zorg je voor het gewenste inzicht? Je ziet hem waarschijnlijk al aankomen: de doelgroep bepalen zorgt hiervoor.
Het bepalen van de doelgroep: 5 belangrijke vragen
Nu klinkt het bepalen van de doelgroep als een makkelijk klusje, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. In dit artikel ga ik je antwoord geven op 5 vragen die het bepalen van de doelgroep met zich meebrengt.
Vraag 1: Waarom is een doelgroep bepalen zo belangrijk?
Het lijkt zo’n klein onderdeel van een online marketingstrategie, het bepalen van de doelgroep. Toch zit hier veel meer achter dan je in eerste instantie zou verwachten. Je doelgroep bepalen helpt je niet alleen bij het opbouwen van een goede relatie met de klant, maar het biedt ook mogelijkheden bij het tot stand brengen van een saamhorigheid binnen het bedrijf. Ik leg beide punten aan je uit.
De relatie met de klant
Je kent de uitspraak dat je nooit iedereen gelukkig kunt maken misschien wel uit je persoonlijke leven. Binnen het bedrijfsleven geldt hetzelfde credo. Als je toch niet iedereen blij maakt, waarom zou je je dan wel op iedereen richten? Is het niet veel slimmer om je alleen te richten op de mensen die je daadwerkelijk gelukkiger zou kunnen maken?
Natuurlijk wel! Door je alleen te richten op de mensen die écht iets aan je product hebben, is je kans van slagen een stuk hoger. Je hoeft je immers niet meer te richten op mensen waarvan je op voorhand al denkt dat ze toch geen interesse hebben. Je kunt je tijd, geld en inspanningen beter in de mensen steken die mogelijk wel interesse hebben. De kans van slagen is hier per slot van rekening een stuk groter.
Saamhorigheid binnen het bedrijf
Ook binnen het bedrijf is het belangrijk om een goed gedefinieerde doelgroep te hebben. Dit zorgt er ten eerste voor dat iedereen precies weet wie ze aan moeten spreken en voor wie de producten bedoeld zijn, maar het helpt medewerkers daarnaast ook begrijpen waarom bepaalde dingen op een bepaalde manier gedaan moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop content wordt geproduceerd of de manier waarop naar buiten toe wordt gecommuniceerd. Zonder het bepalen van een doelgroep is het lastig om ervoor te zorgen dat iedereen dit op dezelfde manier doet. Tenzij jij voor elk stukje content de eindredactie wilt doen, maar ik neem aan dat je nog wel meer werk hebt liggen, of niet?
Vraag 2: Wat komt er allemaal kijken bij het bepalen van de doelgroep?
Je weet nu waarom het voor je bedrijf belangrijk is om de doelgroep te bepalen. De volgende vraag is dan wat er allemaal komt kijken bij het bepalen van deze doelgroep. Welke punten moet je zoal behandelen? We bespreken de niche, de wensen en behoeften en het probleem van de doelgroep.
De niche en de concurrentie
Dat jij een goed product verkoopt staat natuurlijk buiten kijf, maar of dat product ook uniek is, is nog maar de vraag. Waarschijnlijk is er ergens op het wereldwijde web nog wel minstens één iemand die ongeveer hetzelfde product aanbiedt. De kans is zelfs groot dat er tientallen zijn die hetzelfde product aanbieden.
Het is nu dus zaak om ervoor te zorgen dat potentiële klanten niet bij hen, maar bij jou een aankoop doen. Dit doe je door jezelf te onderscheiden en te specialiseren binnen je vakgebied. Met andere woorden kies je een niche waar je je volledig op richt. Een aantal voorbeelden van zo’n specialisatie zijn als volgt:
- Een fietsenmaker die zich alleen richt op het verkopen, repareren en bouwen van bakfietsen;
- Een boekverkoper die zich alleen richt op tweedehands kookboeken;
- Een groentewinkel die zich alleen richt op het telen en verkopen van vergeten groenten in Noord-Brabant.
Door je te onderscheiden en te specialiseren ben je niet alleen in staat om je concurrentie achter je te laten, maar het laat de doelgroep ook zien waarom ze voor jou moeten kiezen. Jij bent immers de specialist op dat ene gebied en hebt er dus ongetwijfeld veel verstand van. Of dat bij de concurrentie ook het geval is, is nog maar de vraag.
Wensen, behoeften, waarden en houdingen
Wellicht ben je inmiddels al overtuigd dat de doelgroep bepalen toch wel belangrijk is voor je bedrijf. Je hebt daarom snel een idee geschetst van hoe jij de gemiddelde klant ziet: het is een man en hij is 40 jaar. Zo simpel is het helaas niet. Mensen zijn complex en daardoor vaak moeilijk te doorgronden. We zijn meer dan alleen een leeftijd en een geslacht. We hebben immers ook wensen en behoeftes en waarden en normen die ons maken tot wie we zijn.
De doelgroep bepalen gaat dus ook verder dan de leeftijd en het geslacht. Je krijgt het beste beeld van de doelgroep als je ook de waarden, normen, wensen en behoeftes meeneemt in je analyse. Je zult merken dat deze diepere kennismaking je op de lange termijn enorm veel op zal leveren. Het zal tenslotte met geen mogelijkheid gebeuren dat jij bij de volgende marketingcampagne de plank volledig misslaat, omdat je de doelgroep verkeerd benadert.
Het probleem van de doelgroep én hoe dit op te lossen
Niets gaat vanzelf. Ook niet bij de mensen binnen je doelgroep. Zij stuiten in hun leven regelmatig op problemen. De wasmachine gaat kapot en ze moeten deze repareren, ze willen het huis verkopen maar ze weten niet hoe of ze zijn op zoek naar een mooie jurk maar zien door het immense aanbod hun mogelijkheden niet meer.
Gelukkig kom jij hier om de hoek kijken. De doelgroep bepalen zorgt er namelijk voor dat jij precies weet welke problemen ze hebben én hoe je deze op kunt lossen. Met je marketingstrategie kun je hier perfect op inspelen, zodat je de doelgroep ervan overtuigd dat jij de autoriteit bent die zij zoeken. De eerst stap naar een goede en langdurige relatie is hiermee gelegd.
Vraag 3: Hoe specifiek moet je gaan?
Zoals ik net al zei, bestaat een doelgroep uit meer dan een leeftijd en een geslacht. Je vraagt je nu wellicht af hoe ver je moet gaan om de doelgroep te leren kennen. Welke details zijn wel van belang en welke niet? En moet je nu voor elk individu binnen je doelgroep vaststellen wat bijvoorbeeld de wensen en de behoeften zijn?
Hoe diep je ingaat op de details is afhankelijk van het belang van deze details. Als ze een bijdrage kunnen leveren binnen de klantrelatie, dan kan het nooit kwaad om deze te specificeren. Gaan ze in geen geval een rol spelen binnen je marketingstrategie? Dan hoef je hier je tijd natuurlijk niet aan te verspillen.
Het volgende punt is dan hoe specifiek je in moet gaan op de verschillende personen binnen je doelgroep. Je zult begrijpen dat je niet op elke persoon individueel in moet gaan. Het fijne aan een doelgroep is immers dat je meerdere mensen als gelijke kunt beschouwen. Wel is het verstandig om de verschillende groepen binnen je doelgroep nader onder de loep te nemen. Zo kun je deze subgroepen eenvoudig afzonderlijk aanspreken. Hoe je dit doet, lees je in het artikel ‘Persona’s maken stap voor stap uitgelegd’.
Vraag 4: Is de doelgroep bepalen natte vingerwerk of ligt hier gedegen onderzoek aan ten grondslag?
Je vraagt je misschien af hoe je aan alle informatie over je doelgroep komt. Hoe kom je er bijvoorbeeld achter of het vooral mannen of vrouwen zijn die je producten of diensten afnemen? En hoe ontdek je wat de wensen en behoeften van deze mensen zijn? Is dit een kwestie van gokken of zit hier een tactisch plan achter?
Hoewel gokken natuurlijk niet de beste manier is, weet je in sommige gevallen gewoon hoe het zit. Als je via je website vijverpompen verkoopt dan weet je dat je doelgroep een vijver moet hebben, daar hoef je geen onderzoek voor te doen. Voor andere zaken zul je echter wel wat meer onderzoek moeten doen. Met een marktonderzoek onder je doelgroep kun je bijvoorbeeld achterhalen hoe het daadwerkelijk gesteld is met bepaalde zaken. Daarnaast willen de statistieken van je website ook nog wel eens uitkomst bieden. Ook deze informatie kun je gebruiken bij het bepalen van de doelgroep.
Vraag 5: Wat doe je als de doelgroep eenmaal bepaald is?
Als je eenmaal bepaald hebt hoe de doelgroep eruit ziet, is het tijd voor de volgende stap: het opbouwen van een sterke relatie. Maar hoe doe je dit?
In de eerste plaats natuurlijk door met de doelgroep te communiceren om zo een dialoog op te bouwen waarin beide partijen hun input kunnen geven. Het is dus geen eenrichtingsweg waarin jij de doelgroep bestookt met berichten op social media en op je content hub. Geef je doelgroep de mogelijkheid om een mening over je te vormen, beantwoord de vragen die ze hebben en ga, waar nodig, met ze in gesprek. Alleen zo bouw je een relatie op die nog jaren voort kan duren.
Een bedrijf zonder doelgroep is als een stoffer zonder blik, Willem-Alexander zonder Maxima of als een lamp zonder peertje. Het functioneert gewoonweg niet zo goed als het zou moeten. Een doelgroep bepalen is daarom geen overbodige luxe. Het helpt niet alleen bij het opbouwen van een relatie met de juiste mensen, maar geeft je ook de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen binnen het bedrijf tegen dezelfde persoon praat. En dat is natuurlijk wel zo handig.
Wat is volgens jou het belang van je doelgroep bepalen?
Of roept de doelgroep bepalen nog aanvullende vragen bij je op?
Laat het weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!
Leave A Comment