Merk je dat de traffic bij jouw webshop achter blijft en wordt het tijd om meer traffic te genereren? De kans is groot dat je overweegt een campagne op te zetten of een andere slimme tactiek te gebruiken. Dit kost veel tijd, energie én geld. Heb je er daarom weleens aan gedacht om je huidige klantenbestand te targeten? Ook hier liggen namelijk heel veel kansen! Misschien zelfs nog meer dan bij het binnenhalen van nieuwe klanten. Uit onderzoek blijkt dat bestaande klanten sneller overgaan tot een vervolgaankoop en daar ook meer geld aan uitgeven. Met email marketing maak je van gewone shoppers klanten en van die klanten weer herhalende aankopers. Een email marketingstrategie voor webshops kan hierbij uitkomst bieden!
Wil jij weten hoe een email marketingstrategie jouw webshop kan helpen en waar je op moet letten? Hieronder vertel ik je er meer over.
De kracht van een email marketingstrategie voor webshops
Grote kans dat jij met jouw webshop via de mail contact hebt met de klanten die een aankoop in jouw winkel doen. Veel webshops gebruiken e-mail om de consument op de hoogte te houden van zijn of haar bestelling. Al deze mailtjes zijn belangrijke contactmomenten. Het zijn cruciale momenten als deze, die er mede voor zorgen of de consument een positieve of negatieve ervaring heeft met het bestellen bij jouw webshop. Het is daarom helemaal niet gek om je te verdiepen in de wereld van email marketing en na te denken over de inhoud van deze mails.
Wellicht heb je met jouw webshop al een of meerdere marketingstrategieën, bijvoorbeeld een content marketingstrategie of heb je jezelf gepositioneerd op Instagram. Toch zou ik de kracht van email marketing niet onderschatten. Dit is als apart kanaal een krachtig medium om met jouw doelgroep te communiceren, al helemaal in combinatie met een webshop. Op dit moment is email marketing zelfs het kanaal met de hoogste ROI!
Voordeel van een email marketingstrategie is dat deze naast jouw andere strategie(ën) kan lopen, het hoeft elkaar niet in de weg te zitten. Integendeel zelfs, want het zou elkaar juist kunnen versterken. Een bepaald imago of bijvoorbeeld de tone of voice die je gebruikt, kun je in een email marketingstrategie voor webshops heel goed doorzetten. Dit zal de indentiteit van jouw webshop alleen maar ten goede komen.
Ook met een klein budget
Mocht je voor de marketing van jouw webshop geen groot budget hebben, denk je nu waarschijnlijk: o jee! Hoe ga ik een email marketingstrategie voor webshops opzetten met weinig geld?
Geen nood, zelfs met een klein budget is het het meer dan waard om te investeren in een email marketingstrategie. Email marketing is, vooral in verhouding met andere marketingmethoden, goedkoop en snel. Een mailtje naar een klant is binnen no time opgezet en verzonden. Je betaalt verder niet voor de links naar je website en de clicks die voortkomen uit de mail. Vrijwel altijd heb je de opstartkosten in één mailing terugverdiend.
Er zijn verschillende systemen te vinden waarmee je jouw mailings uit kunt sturen. Mocht jij niet zo’n groot budget hebben, vergelijk deze verschillende systemen dan eens. Niet ieder systeem zal voor jou relevant zijn, dus het zou zonde zijn als je betaalt voor functies die je niet zult gebruiken.
Dit is waar je op moet letten
Wanneer je een email marketingstrategie voor webshops op gaat zetten, zijn er een aantal aspecten waar je op moet letten. Natuurlijk hoef je niet alles door te voeren en zal niet alles geschikt zijn voor jouw webshop. Kijk vooral welk van de volgende aspecten jij graag wilt implementeren in jouw email marketingstrategie.
Welke e-mails zet je in?
Het is belangrijk om na te denken welke e-mails jij met jouw webshop in wilt gaan zetten. Zijn dit alleen informatieve mails omtrent de bestelling, of wil je jouw klanten ook informeren over nieuwe producten, acties of andere interessante informatie? We zetten een aantal type e-mails voor je op een rijtje:
Type 1: Bij het plaatsen en verzenden van de bestelling
De kans is groot dat je dit type e-mail al inzet met jouw webshop. Het is voor de consument erg prettig om een bericht te ontvangen zodra zij een bestelling hebben geplaatst. Zo weten ze direct of alle informatie goed is doorgekomen en dat de bestelling in het verwerkingsproces zit.
Een logische vervolgmail is om de klant op de hoogte te brengen dat de bestelling onderweg is naar zijn of haar huis. Vaak hangt dit samen met de track & trace code als het om een bestelling gaat die niet door de brievenbus past. Zo weet de klant precies wanneer hij of zij de bestelling kan verwachten.
Mocht je jouw email marketingstrategie voor webshops verder uit gaan werken, dan is het goed om ook deze e-mails weer eens onder de loep te nemen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de opmaak van de mails en naar de tone of voice die je gebruikt. Sluiten ze aan bij de strategie zoals jij deze hebt bedacht? Wellicht dat je ook hier een verbetering in door kunt voeren.
Type 2: Na ontvangst van de bestelling
Wanneer de klant zijn of haar bestelling heeft ontvangen, kun je overwegen om hem of haar hierna nog eens te mailen. Een e-mail als deze kan op meerdere manieren ingezet worden.
Eén van de manieren waarop een mail als deze ingezet kan worden, is om de consumenten te herinneren aan de aankoop die ze hebben gedaan. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een extra bedankje. Simpel, maar wel effectief. Het is een manier om jouw webshop weer even zichtbaar te maken bij de klant. Zo blijf je top of mind.
Een ander doel kan zijn om de consument meer informatie over het product aan te bieden. Verkoop jij met jouw webshop bijvoorbeeld apparatuur? Het kan voor de klant ontzettend nuttig zijn om meer informatie te ontvangen over het gekochte product. Dit kan zijn door een instructie(video) van het product te sturen, of tips en tricks te geven over hoe je het maximale uit het product kunt halen. Zo scoor je ook nog eens extra punten bij de aankoper!
Mocht bovenstaand doel niet zo handig zijn met de producten die jij verkoopt, dan is dit doel misschien wel geschikt voor jouw webshop: een andere manier is namelijk om een mail te sturen met producten die goed matchen met het aangeschafte item. Zo laat je zien dat je op de hoogte bent van wat deze persoon bij jou heeft aangeschaft. Wie weet wordt hij of zij wel overgehaald om één van deze producten ook aan te schaffen. Win-winsituatie voor jullie allebei.
Type 3: De vragende mail
Hierboven beschreven we al drie verschillende doelen van een mail na ontvangst van de bestelling, maar dit type sluit hier ook op aan. Het gaat hier namelijk om een e-mail waarbij je de koper vraagt om iets voor jou te doen. Hoe fijn zou het zijn om feedback te ontvangen van jouw consument? Er is geen betere bron dan de mening van jouw klanten om de service en processen van jouw webshop te verbeteren.
Let wel: Als jij de klanten van jouw webshop om feedback vraagt, dan is het wel zo netjes om hier ook navolging aan te geven. Zo creëer je een steeds betere dienstverlening. Fijn voor de klant, maar ook zeker voor jou!
Heb je geen behoefte aan feedback op jouw webshop? Dan kun je de consument ook vragen om een review van het gekochte product achter te laten.
Type 4: Een nieuwsbrief
Het ligt misschien wat voor de hand, maar een nieuwsbrief kan ook voor jouw webshop heel handig zijn. Hier kun je producten uitlichten die nieuw zijn in de webshop, of breng je juist producten waarvan je merkt dat ze heel goed verkopen extra onder de aandacht. Een mail als deze is een must, wil je een goede email marketingstrategie voor webshops opzetten.
Bestaande klanten worden door middel van een nieuwsbrief herinnerd aan de keer dat ze iets in jouw webshop hebben besteld. Door ze meer producten te laten zien, wordt de klant lekker gemaakt met alles wat nog meer in jouw assortiment zit. Mochten ze tevreden zijn over hun eerste aankoop, is de kans groot dat ze nog een keer bij jou zullen bestellen.
Een nieuwsbrief is niet alleen handig voor bestaande klanten, het is ook een manier om gegevens van potentiële klanten binnen te halen. Wanneer je ook hen regelmatig een update van je assortiment stuurt, is de kans groter dat ze sneller aan jou denken wanneer ze naar iets op zoek zijn.
Het binnenhalen van e-mailadressen van potentiële klanten kun je combineren met de methode die ik bespreek bij e-mail type 5.
Type 5: Acties en/of kortingscodes
Het laatste type mail is er een die vaak als effectief wordt gezien, maar is er ook een waar je mee op moet passen. Het aanbieden van kortingscodes en het houden van acties kan zorgen voor een boost in de verkopen. Het is een manier die veel wordt gebruikt met het binnenhalen van contactgegevens van potentiële klanten.
Mocht je overwegen om een kortingsactie te houden, denk dan goed na over hoeveel korting je wilt geven. Vaak is een korting van 5% niet voldoende om mensen over te halen. Wanneer je 10% korting aanbiedt, vergroot je de kans op een aankoop aanzienlijk. Let er wel op dat je dit eerst test! Als jij met 5% korting net zo veel klanten binnen kan halen als met 10% korting, zou het zonde zijn om daardoor 5% omzet mis te lopen.
Toch is het verstandig niet te vaak een actie te houden en/of korting te geven. Mensen raken hier snel aan gewend, waardoor ze niet graag meer de volle prijs betalen. Denk er maar eens over na: waarom zou jij voor jouw shampoo de volle mep betalen, als je ziet dat hij iedere week wel ergens in de aanbieding is? Precies, dat zullen jouw klanten ook gaan denken. Pas dus een beetje op met het rondstrooien van korting.
Zorg dat je opvalt
Nu je weet welke soorten e-mails er zijn, is het tijd om verder na te denken over de email marketingstrategie. Je wilt er wel voor zorgen dat jouw e-mail opvalt. Natuurlijk wil je opvallen tussen de concurrentie, maar vergeet daarbij ook de overvolle mailbox van de ontvanger niet. Het is niet de bedoeling dat jouw zorgvuldig opgestelde mail direct in de prullenbak verdwijnt.
Een belangrijk aspect hierin is goede content. Goede content is key bij een goede email marketingstrategie, hierdoor zul je namelijk een relatie opbouwen met je klant. Natuurlijk wil jij als ondernemer verkopen, maar van een e-mail vol schreeuwende ‘KOOP MIJ!’-koppen wordt niemand gelukkig. Een belangrijk advies is daarom om, naast je verkoop georiënteerde mails, ook waardevolle mails naar je (potentiële) klanten te sturen.
Denk hierbij goed na over welke informatie je wel en niet weg wilt geven in je e-mail, het is namelijk de bedoeling dat ze doorklikken naar je website. Zorg er dus voor dat je de lezer genoeg triggert om verder te klikken naar de website.
Let ook goed op het onderwerp van je e-mail! Dit klinkt misschien heel logisch, maar onderschat deze zeker niet. Het onderwerp is het eerste wat iemand in zijn of haar mailbox te zien krijgt. Een e-mail met een pakkend onderwerp zal eerder geopend worden dan eentje met een standaard tekstje.
Timing is essentieel
Nu je jouw e-mail zorgvuldig hebt opgesteld, rest er nog een laatste vraag: wat is de allerbeste dag en tijd om deze mail ook daadwerkelijk te versturen?
De timing van een e-mail is minstens net zo belangrijk als de inhoud ervan. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen jouw mail openen en er zoveel mogelijk traffic uithalen. Bij dit voorbeeld ga ik uit van de nieuwsbrief (of een vergelijkbare informatie e-mail), aangezien de andere, eerder genoemde e-mails samenhangen met het moment van bestellen.
Het lijkt erop dat je een e-mail het beste ‘s avonds tussen 8 en middernacht kunt sturen. Dit is de tijd waarbij veel mensen rustig op de bank zitten en ze daardoor ook de tijd hebben om even door de mailbox heen te scrollen.
Nu wil je natuurlijk ook nog weten welke dag het beste scoort. Dit zijn, zoals je wellicht al had verwacht, zaterdag en zondag. Over het algemeen de dagen waarop de meeste mensen vrij zijn en dus ook meer aandacht hebben voor binnenkomende mailtjes.
Ondanks dat dit de beste resultaten zijn uit een onderzoek, betekent het niet automatisch dat dit ook voor jouw webshop het beste zal werken. Test dit vooral uit door op verschillende momenten een nieuwsbrief uit te sturen. Wie weet blijkt dat voor jouw webshop een e-mail op dinsdagochtend om 6 uur een stuk beter werkt!
Kan ik ook zonder een email marketingstrategie?
Dit is misschien wel dé vraag die jij jezelf nu stelt: kan ik ook zonder een email marketingstrategie voor webshops?
Natuurlijk is de keuze altijd aan jou in hoeverre je een marketingstrategie op wilt zetten en door wilt voeren. Toch lijkt het, zoals je hierboven kunt lezen, alsof je als webshop niet zonder email marketingstrategie kunt.
De kans dat je door middel van het verzenden van e-mails meer traffic genereert, is heel groot. Met meer traffic wordt de kans op meer verkopen namelijk ook groter. Het lijkt me dat dat iets is wat jij met jouw webshop graag wilt bereiken! Daarnaast is het inzetten van een email marketingstrategie voor webshops niet ingewikkeld en zijn de kosten ook nog eens laag. Het kost wat tijd om goed na te denken hoe je de mails op wilt stellen, maar deze inspanning zul je dubbel en dwars terugverdienen.
Groot voordeel
Eén van de grootste voordelen van een email marketingstrategie voor webshops is dat alles meetbaar is. Je kunt precies zien op welke linkjes in een mail het meest wordt geklikt en wat het effect daarvan is. Zo zie je precies wat wel en wat niet werkt en kun je daar een volgende keer op inspelen. Blijf hier goed naar kijken en blijf dit ook testen. Zo zul je uiteindelijk een e-mail hebben opgesteld die helemaal optimaal is voor jouw webshop!
Zoals je ziet zijn er veel verschillende mogelijkheden met het opzetten van een email marketingstrategie voor webshops. Dat is fijn, want zo kun jij jouw strategie precies zo opbouwen dat deze het meest optimaal is voor jouw webshop! Met de verschillende soorten e-mails kun je genoeg variatie aanbrengen in jouw email marketingstrategie. Denk daarnaast ook goed na over de inhoud van je mails. Goede content kan je hier enorm bij helpen. Als laatste aspect is ook de timing van je mails iets om goed over na te denken. Met andere woorden: er is werk aan de (web)winkel!
Ga jij een email marketingstrategie voor webshops inzetten? Of gebruik jij al een email marketingstrategie?
Deel jouw bevindingen hieronder in de reacties!
Leave A Comment