Een infographic maken is een goede manier om de aandacht van de bezoekers van je content hub te trekken. Een artikel waar een gekleurde visual bij staat wordt 80% vaker gelezen dan een artikel zonder visuele aspecten. Daarnaast besteden lezers meer aandacht aan visuele content als die content ook informatie bevat.

Als je een infographic maakt, weet je dus dat je content gelezen wordt en dat je de volle aandacht van de bezoekers hebt. Maar als je naar zo’n infographic kijkt, lijkt dat ontzettend veel werk. Gelukkig zijn er allerlei handige websites en tools die van pas komen als je een infographic wilt maken.

Ik geef je vijf tips voor het maken van een goede infographic die de bezoekers van je website willen lezen. Daarna zet ik 11 geweldige gratis websites op een rijtje waarmee je een infographic kunt maken.

 

Infographic maken: 5 handige tips

 

Als je een infographic gaat maken, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

1. Zorg voor een concreet onderwerp

De infographic moet over één onderwerp gaan. Zo kun je dieper op het onderwerp ingaan en is de informatie toegespitst en specifiek. Als je met de infographic een te breed onderwerp wilt dekken, zul je de aandacht van de lezer verliezen.

2. Maak de infographic niet te lang

Het doel van een infographic is om bepaalde informatie te presenteren in visueel aantrekkelijke, behapbare stukken. Zorg er dus voor dat de infographic niet te lang is.

3. Hou het overzichtelijk

Ga je een infographic maken, zorg er dan voor dat deze overzichtelijk is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de tekst goed leesbaar is door voor een duidelijk lettertype te kiezen en genoeg ruimte tussen de regels en de aparte ‘hoofdstukken’ open te laten.

4. Maak de infographic aantrekkelijk genoeg om te lezen

Met kleurgebruik kun je de aandacht van de lezer trekken. Door een goed kleurenpalet samen te stellen kun je een aantrekkelijke infographic maken. Let er wel op dat de infographic goed leesbaar blijft en dat de kleuren het niet te druk maken.

5. Sluit de infographic goed af

Net als bij een artikel sluit je ook een infographic af met een conclusie. Daarnaast vermeld je eventuele bronnen die je gebruikt hebt. Ook belangrijk: zorg ervoor dat het logo van je onderneming onderaan de infographic goed zichtbaar is. Zo wordt de lezer aan jouw bedrijf ‘herinnerd’ en is jouw logo op andere sites te zien als mensen de infographic delen.

 

Infographic maken: 11 websites die handig én gratis zijn

Als je eenmaal je onderwerp bepaald hebt en weet hoe je infographic er ongeveer uit moet komen te zien, is het tijd om de infographic ook echt te gaan maken. Niet iedereen is natuurlijk goed met Photoshop, dus hier volgt een lijst met maar liefst 19 websites waarmee je gratis een infographic kunt maken.

 

1. Vizualize.me

vizualize-me

Vizualize.me is een gratis site waarmee je van je CV een indrukwekkende infographic kunt maken.

Door in te loggen met LinkedIn krijg je meteen een handig overzicht van je werkervaring, dat je vervolgens helemaal op jouw manier tot een infographic kunt omtoveren. Er zijn verschillende templates beschikbaar die je kunt gebruiken.

2. Easel.ly

easel-ly

Wil je een infographic maken over een ander onderwerp, dan kun je Easel.ly uitproberen. Er zijn verschillende templates waaruit je kunt kiezen, en die kun je dan in de online editor helemaal naar jouw wensen aanpassen.

Met een gratis account kun je de infographics die je gemaakt hebt in lage kwaliteit downloaden. Wil je een betere kwaliteit download, dan kun je upgraden naar een Pro-account. Dit kost slechts $3,- per maand.

3. Timeline JS

timeline-js

Wil je een infographic maken die de tijdlijn van een bepaald onderwerp laat zien? Gebruik dan de fantastische open source tool Timeline JS.

Om een timeline te maken, begin je met een Google Spreadsheet. Als je daar nog nooit mee gewerkt hebt, kun je op de site van Timeline JS een gratis template downloaden.

Als je een mooie tijdlijn gemaakt hebt, kun je die heel makkelijk delen en embedden op je eigen site, door de embed code te kopiëren. En dat allemaal gratis.

4. Google Charts

google-charts

Met Google Charts kun je live data omzetten naar tabellen en grafieken en deze vervolgens tonen op je eigen website. Het mooie aan deze tool is dat de data altijd automatisch up-to-date blijven. Zo hoef je maar één keer een grafiek te maken die je dan altijd kunt blijven gebruiken.

De charts doen het in verschillende browsers en werken op zowel iOS als Android.

5. Piktochart

piktochart

Piktochart is een van de bekendste tools om online infographics mee te maken. Je logt in met Google of Facebook en kunt meteen aan de slag. Kies één van de tien gratis templates of begin zelf helemaal from scratch.

Als je toegang wilt tot nog meer templates zijn er twee betaalde versies van Piktochart. Een Lite-account kost $ 15,- per maand en een Pro-account kost $ 29,- per maand.

Met Piktochart kun je overigens niet alleen infographics maken, maar ook posters, presentaties en rapporten.

6. Infogr.am

infogr-am

Met Infogr.am maak je infographics en online charts (tabellen) in een handomdraai.

De infographics zijn responsive en kunnen ook interactief gemaakt worden. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je een tabel wilt tonen, maar niet alle informatie tegelijk op je scherm wilt hebben. Infogram biedt dan de mogelijkheid om de informatie te tonen wanneer je met je muis over de tabel heen gaat.

Als je echt alle opties die Infogr.am. heeft, wilt benutten, kun je kiezen voor een betaalde account. De prijzen beginnen bij $19,-.

7. Creately

creately

Creately is een handige tool waarmee je flowcharts, infographics en tabellen kunt vormgeven. Je kunt een infographic maken op de site zelf, maar het programma is ook te koop als desktop-applicatie en te gebruiken in Google Apps. Het voordeel daarvan is dat je de infographics heel makkelijk met anderen kunt delen.

Wil je onbeperkt flowcharts en infographics maken met Creately? Dan zul je een betaalde account moeten aanschaffen. Met de demoversie kun je 5 infographics maken, dus dat is al mooi meegenomen.

 8. Venngage

venngage

Met keuze uit honderden iconen, tabellen en grafieken kun je met Venngage de mooiste infographics samenstellen.

Het is mogelijk dit gratis te doen, maar dan bevatten je infographics wel het logo van Venngage en kun je ze niet exporteren als PNG of PDF.

Een premium account kost $19,- per maand, en daarvoor krijg je infographics met je eigen logo, de mogelijkheid je infographics te downloaden als PNG en PDF en je hebt volledige controle over de privacysettings.

Voor $49,- per maand kun je een betaald account afsluiten voor het hele bedrijf, waarin je makkelijk de content kunt managen.

9. Canva

canva

Canva is een ontzettend uitgebreide gratis tool om allerlei verschillende soorten visuele content te maken. Je kunt er bijvoorbeeld uitnodigingen, menukaarten en zelfs lay-outs van hele tijdschriften van maken.

Daarnaast heeft Canva een aparte editor voor infographics. Daarin vind je een aantal templates die je gratis kunt gebruiken. Het fijne aan die gratis templates is dat je ze natuurlijk kunt aanpassen, en dat je ze ook gratis kunt downloaden zónder watermerk. Je kunt zelfs kiezen of je de infographic als PDF, JPG of PNG-bestand wilt exporteren.

Verder vind je in de editor nog een enorme hoeveelheid templates die je tegen een vergoeding kunt gebruiken.

10. Visme

visme

Met deze tool kun je een infographic maken, maar ook presentaties en banners kun je helemaal zelf samenstellen. Er is zelfs de mogelijkheid om met een ‘blanco’ project te beginnen dat je helemaal zelf ontwerpt.

Als je een van de templates voor een infographic kiest, kun je deze tot in de kleinste details aanpassen. Met de gratis versie kun je je infographic downloaden als JPG-bestand en komt onderaan het logo van Visme te staan. Als je een premium account (vanaf $7,- per maand) aanschaft, kun je meer projecten maken, verdwijnt het logo en kun je de infographic downloaden als PDF of PNG-bestand.

11. Freepik

freepik

Op Freepik vind je duizenden vectoren voor infographics. Een groot deel daarvan kun je gratis downloaden, voor andere vectoren moet je een premium account (vanaf $7,50 per maand) hebben.

Freepik heeft geen online tool waarmee je de vectoren kunt bewerken, dus daarvoor heb je een programma als Adobe Illustrator nodig. Het fijne is dan wel dat je een goede basis hebt voor je nieuwe infographic en deze dus in no time in elkaar hebt gezet.

 

Conclusie

 

Met een infographic trek je de aandacht van de bezoekers van je website. Ze zullen je content eerder lezen, en zijn ook nog eens eerder geneigd te onthouden wat je ze vertelt.

Zoals je ziet, hoeft een infographic maken helemaal niet veel tijd te kosten. Er zijn online genoeg websites en tools te vinden waarmee je makkelijk de mooiste infographics maakt. Als je één van deze bovenstaande websites gebruikt, kun je precies testen wat het best werkt voor jouw content hub, en waar jouw lezers blij van worden.

 

Heb je al eens eerder een infographic geplaatst op je content hub? Heb je nog tips voor het ontwerpen, of wil je graag je ervaringen delen?

Laat het weten in een reactie: