Het internet is een vijver gevuld met aanbieders. Echter zijn deze lang niet allemaal even betrouwbaar. Er zijn er slechts een paar die er met kop en schouders bovenuit steken. Dit zijn de mensen waar wij op vertrouwen: de online autoriteiten. Hoewel iedereen het waarschijnlijk wil zijn, is een online autoriteit worden zwaar werk dat veel van je zal vragen. Wat je zoal moet doen, lees je in dit artikel!
Een online autoriteit worden in 11 stappen
Een online autoriteit word je niet zomaar van de ene op de andere dag. Om dit te bereiken, zul je een goed gefundeerd plan moeten bedenken en uit moeten voeren. Het zal de komende tijd dan ook hard werken worden. De volgende 11 stappen helpen je hierbij. Deze maken het worden van een autoriteit overzichtelijk en helder.
Stap 1: Geloof in jezelf
Om een online autoriteit te worden, zul je anderen ervan moeten overtuigen dat jij goed bent in wat je doet. Dit doe je echter op een subtiele manier, waarbij je voornamelijk laat zien wat je kunt en niet alleen roept dat je het kan.
Anderen van je kunnen overtuigen lukt je echter niet wanneer jij niet zelf in jezelf gelooft. Als jij jezelf al niet gelooft, waarom zou een ander dat dan wel doen?
Het is dus belangrijk om 100% achter je ideeën te staan en deze alleen uit te voeren als je ervan overtuigd bent dat ze werken. Op deze manier kun je er al je passie in kwijt. Je online publiek zal dit merken, waardoor jouw geloofwaardigheid fors toeneemt.
Stap 2: Werk hard
Zoals ik net al vertelde word je niet van de ene op de andere dag een online autoriteit. Hier is ten eerste tijd voor nodig, maar ook dan komt het niet vanzelf. Een online autoriteit worden is hard werken. Dag in, dag uit.
Je zult dus alles opzij moeten zetten om te worden wie je online wilt zijn. Dit doe je ten eerste door een plan de campagne op te stellen waarbij je voor jezelf formuleert hoe je een online autoriteit denkt te worden. Wat komt hier bijvoorbeeld allemaal bij kijken en hoe ga jij de verschillende onderdelen uitvoeren? Wanneer je plan strak staat, wordt het natuurlijk tijd om dit zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren.
Hard werken is daarom niet alleen een tweede stap die je uit moet voeren voordat je verder kunt met stap 3. Het is een stap die je altijd consequent en constant uit moet voeren om een online autoriteit te worden.
Stap 3: Je eigen content hub
In het huidige online klimaat zien we dat er in veel branches een online autoriteit zichtbaar wordt. Als je bijvoorbeeld iets wilt weten over voedingssupplementen ga je naar bodybuilding.com, als je iets wilt weten over recepten ga je naar allerhande.nl en als je een eigen onderneming wilt beginnen ga je naar ikgastarten.nl.
Als mensen iets willen weten over onderwerpen die tot jouw branche behoren, gaan ze dus… Juist, naar jouw omgeving: de content hub. Dit is een omgeving die speciaal is ingericht voor het publiceren en presenteren van content, zoals artikelen en video’s.
Echter is niet alleen het publiceren van content belangrijk. Om ervoor te zorgen dat je content hub geïndexeerd wordt door de zoekmachines en dat de verschillende pagina’s bovenaan in de zoekmachines verschijnen, is het belangrijk om aan een aantal zaken te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een overzichtelijke website en sitemap, interne links zodat mensen altijd in staat zijn om door te klikken en natuurlijk een goede SEO.
Stap 4: Kwaliteit boven kwantiteit
Een online autoriteit worden doe je dus, zoals bij de vorige stap duidelijk is geworden, met content op je eigen content hub. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden verbonden aan deze content. Zo moet deze kwalitatief excellent zijn.
Logisch misschien, maar toch valt er op dit terrein nog veel te winnen. Het produceren van goede content doe je in verschillende stappen. Ten eerste is het belangrijk om een gedegen zoekwoordenonderzoek uit te voeren, zodat je zeker weet dat je over onderwerpen schrijft waar jouw doelgroep iets over wil lezen. Daarnaast is het belangrijk dat je content lang en allesomvattend is. Een artikel van 300 woorden is tegenwoordig niet meer voldoende.
En wat natuurlijk ook uit den boze is, is het kopiëren van andermans content. Jij bent immers de autoriteit en niet de concurrent. Laat je daarom alleen inspireren door andermans content, maar kruip vervolgens zelf in de pen om een nog beter stuk te schrijven.
Stap 5: Help de doelgroep
Aan het begin van dit artikel heb ik je verteld dat je moet proberen om op een subtiele manier een online autoriteit te worden. Hoewel het voor jou wellicht je hoofddoel is, bezoekt de doelgroep jouw content hub waarschijnlijk met een hele andere reden. Zij willen namelijk geholpen worden met een probleem en zijn daarom op zoek naar kwalitatieve informatie.
Jouw eerste prioriteit bij het produceren van content moet dus ook gericht zijn op de wensen van je doelgroep. Hoe kun je hen helpen bij hun problemen?
Helpen doe je natuurlijk in de eerste plaats door het leveren van relevante content. Als iemand wil weten hoe hij zijn eigen schuur moet maken, is alleen content die daar specifiek over gaat waardevol. Het is daarnaast ook belangrijk dat deze content begrijpelijk en op het niveau van de desbetreffende persoon is geschreven. Vakjargon, spelfouten en slecht geformuleerde zinnen zullen je dus niet helpen bij een online autoriteit worden.
De doelgroep op de best mogelijk manier helpen en dit zo goed mogelijk vorm geven zorgt er uiteindelijk voor dat jij doorgroeit tot de online autoriteit die je wilt worden, zonder dat de doelgroep daar ook maar iets van gemerkt heeft.
Stap 6: Verlang niet voor alles een wederdienst
De doelgroep helpen is dus één manier om van jezelf een online autoriteit te maken, maar er is meer. Zo is het ook belangrijk om niet voor alles wat jij doet een wederdienst te verwachten.
Waar dit op neerkomt is dat je veel gratis weg moet geven en hierbij niet moet verwachten dat je iets terug krijgt. Waarom zou iemand immers gaan betalen voor jouw content als hij deze ook, misschien met een iets minder hoge kwaliteit, kan krijgen bij de concurrent?
Zorg ervoor dat je content makkelijk toegankelijk is en dat mensen er vrijwel niets voor hoeven te doen om de content te bekijken. Dit versterkt het gevoel dat ze belangeloos geholpen worden, waardoor ze je woorden sneller geloven. Liegen levert je immers niets op, toch?
Een online autoriteit word je er in ieder geval niet door.
Stap 7: Blijf in contact met je publiek
Je bent goed bezig. Je hebt content gepubliceerd op je eigen content hub en er komt langzamerhand steeds meer traffic. Om nog beter in contact te blijven met je doelgroep is het belangrijk om meer te doen.
Content op je content hub is de eerste stap, maar content verspreiden is de tweede. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. De twee voornaamste zijn via social media en via e-mail.
Verspreiding via social media zorgt ervoor dat je niet alleen in contact komt met je actieve publiek, maar ook met het slapende publiek. Ze hoeven namelijk niet zelf op zoek naar jouw content, maar komen er gaandeweg mee in aanraking.
Verspreiding via e-mail maakt het daarnaast mogelijk om je doelgroep in verschillende subgroepen te segmenteren. Hierdoor kun je de juiste content naar de juiste personen sturen en ervoor zorgen dat iedereen precies krijgt wat hij of zij nodig heeft.
Stap 8: Maak af en toe uitstapjes
Je hebt vast weleens van backlinks gehoord. Dit zijn links die vanaf andere websites naar jouw site verwijzen. Niet alleen zorgt dit mogelijk voor meer traffic, maar ook draagt het in een grote mate bij aan jouw vindbaarheid in Google.
Een online autoriteit worden doe je dus onder andere door af en toe een uitstapje te maken naar een andere website en hier een backlink te plaatsen.
Klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Het is namelijk niet zo simpel als de URL van je website achterlaten en wachten tot Google deze geïndexeerd heeft. Je zult voor deze andere website namelijk precies hetzelfde moeten doen als voor je eigen content hub: kwalitatief goede content leveren. Alleen dit keer dus met een link naar je eigen website.
Tip: Het verzamelen van backlinks kan lastig zijn. Toch is het mogelijk, als je elkaar helpt. Probeer bijvoorbeeld backlinks uit te wisselen. In ruil voor een artikel plus backlink op hun site, plaats jij een artikel met backlink op jouw site.
Stap 9: Ups and downs
Een online autoriteit worden gaat met ups en downs. De ene keer heb je succesverhalen, de andere keer moet je moeite doen om het hoofd boven water te houden.
Niets om je voor te schamen hoor.
Het is dan ook helemaal niet erg om je doelgroep op de hoogte te stellen van de struggles die je hebt op het internet. Sterker nog: door deze te delen zullen ze zich veel beter met jouw kunnen identificeren dan wanneer je alleen succesverhalen deelt. Waarschijnlijk hebben de meeste mensen binnen je doelgroep immers ook de nodige worstelingen in hun eigen leven.
Let wel op! Hoewel het benoemen van moeilijke periodes niet direct verkeerd is, is het niet de bedoeling om hier de nadruk op te leggen. Je bent immers niet op zoek naar medeleven.
Stap 10: Ontwikkelingen houden nooit op
De wereld ontwikkelt zich, het internet ontwikkelt zich en als het goed is ontwikkel jij je ook. Ontwikkelingen zijn altijd gaande en spelen daarom ongetwijfeld een belangrijke rol in jouw zoektocht naar online succes.
Om dit succes zo lang mogelijk vast te houden is het belangrijk om je te blijven verdiepen in deze ontwikkelingen en jezelf en de organisatie hierop aan te passen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de focus van je online marketingstrategie iets te verleggen, maar bijvoorbeeld ook door bijscholing.
Stap 11: Selecteer
Nu je bezig bent met een online autoriteit worden, merk je ongetwijfeld dat je steeds vaker lucratieve aanbiedingen krijgt. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar lang niet altijd even gewenst.
Sommige projecten kosten namelijk meer dan dat ze je opleveren. Anders geformuleerd: sommige zaken brengen zelfs schade toe aan je online autoriteit. Iemand die altijd alle klussen aanneemt zal in de ogen van velen immers maar op één ding uit zijn, namelijk geld.
Om je imago te behouden is het daarom belangrijk om selectief om te gaan met deze klussen en ook ‘nee’ te zeggen wanneer je ergens geen goed gevoel bij hebt. Als jij vindt dat het niet bij jouw bedrijf past, heb je alle recht om iets af te wijzen. Het is immers jouw bedrijf en van niemand anders.
Er zijn dus 11 stappen nodig om een online autoriteit te worden. Deze stappen hoef je echter niet allemaal chronologisch uit te voeren. Ze werken met elkaar samen. Door ze allemaal in je op te nemen en toe te passen, maak je van jezelf een sterke persoonlijkheid op het internet. Eentje waar je publiek niet meer omheen kan en niet meer omheen wil. Een nieuwe online autoriteit is geboren!
Een online autoriteit worden: wat doe jij allemaal?
Laat het weten in een reactie onder dit bericht!
Leave A Comment