Je hebt er ongetwijfeld al vaker over gehoord: de sales funnel. In de online marketingwereld wordt er ontzettend veel over verteld en over geschreven. Ik kan me zo voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, vooral wanneer je zelf wilt starten met het implementeren van een sales funnel. Een sales funnel maken lijkt daardoor een hele opgave, maar ik ga je alvast verklappen dat het allemaal wel mee valt.

In dit artikel vertel ik je meer over die welbekende sales funnel. Waarom kun je niet zonder? En wat is het nou eigenlijk precies? Daarna vertel ik je stap voor stap wat je moet doen om een sales funnel te maken.

 

Wat is een sales funnel nou precies?

 

IKEA trechters

Voordat ik je uit ga leggen waarom je niet zonder sales funnel kunt en hoe je deze moet maken, is het eerst goed om te weten wat een sales funnel nou precies is. Als je niet weet wát je moet maken, wordt het natuurlijk lastig om ermee aan de slag te gaan. Daarom beginnen we bij het begin.

Een sales funnel is eigenlijk niets meer dan het traject van A tot Z wanneer iemand een aankoop bij je doet. Wanneer je het zo omschrijft valt het eigenlijk best wel mee, toch?

Het traject van een sales funnel begint bij het gratis weggeven van een product dat je doelgroep graag wil hebben. Dit kan bijvoorbeeld een video, software, ebook of artikel zijn. Dit gratis product wordt bij een sales funnel het front-end product genoemd. Dit is de start van de sales funnel.

Met een sales funnel is het je uiteindelijke doel om je back-end product(en) te verkopen en om van een lead uiteindelijk een customer te maken. Back-end producten zijn de grote producten of diensten waar jouw bedrijf de winst mee binnenhaalt. Deze producten kun je niet in één keer aanbieden, omdat deze producten vaak een grotere investering zijn. Potentiële klanten geven niet zomaar een groot bedrag uit, daarvoor moet je ze eerst door het aankoopproces heen leiden. Dit doe je met behulp van cross-selling en up-selling. Hier zal ik zometeen dieper op ingaan.

De sales funnel is een traject wat zich continu blijft herhalen. Mede omdat er steeds nieuwe potentiële klanten zijn, maar ook om de daadwerkelijke klanten steeds opnieuw te verleiden met één van jullie andere producten. Ondanks dat het een neverending story is, kun je met een sales funnel wel je omzet vergroten.

 

Cross-selling, deep-selling of toch up-selling?

Winkelkarretjes

De begrippen cross-selling en up-selling benoemde ik hierboven ook al. Om duidelijk te krijgen welke mogelijkheden er allemaal zijn met een sales funnel maken, licht ik ook deze drie begrippen kort toe.

Met behulp van cross-selling zorg je ervoor dat klanten een ander product koopt dan de vorige keer. Dit kan bijvoorbeeld een product zijn dat samenhangt met het eerder gekochte product.

Met het inzetten van deep-selling is het de bedoeling dat de klant meer van hetzelfde koopt.

Als laatste is er up-selling, wat als marketeer de grootste uitdaging is. Hier is het namelijk de bedoeling dat de klant steeds een duurder product aanschaft, waarmee het de bedoeling is dat je uiteindelijk je back-end product wilt verkopen.

 

Je hebt écht een sales funnel nodig

 

Nu je weet wat een sales funnel is, kan ik je verder uitleggen waarom je eigenlijk niet zonder sales funnel kunt.

Wanneer je een product of dienst verkoopt, kun je gewoonweg niet zonder een sales funnel. Een sales funnel is een goed uitgedachte flow die zich richt op het maximaliseren van de omzet per bezoeker en/of klant. Wanneer je iets verkoopt, kan ik me zo voorstellen dat je graag het maximale uit de omzet wilt halen. Een sales funnel maken is daarom een belangrijke stap in je marketingstrategie.

Jij vraagt je nu misschien af: waarom heb ik dan een sales funnel nodig? Via de twee onderstaande argumenten laat ik je het belang van een sales funnel zien.

De klant wil begeleid worden

One Way borden New York

Wanneer je een website hebt waarin jouw producten te zien zijn en de klant een mogelijkheid heeft om af te rekenen of contact met je te zoeken, lijkt het alsof dat voldoende is. Echter is dat niet het geval! De concurrentie online is moordend, waardoor ik me voor kan stellen dat je ervoor wilt zorgen dat ze hun aankoop bij jou doen en niet bij de concurrent.

Om ervoor te zorgen dat je conversie zo hoog mogelijk ligt, doe je er goed aan om je klant bij dit proces te helpen. Maak je website zo helder mogelijk en laat de call-to-action-buttons zo goed mogelijk opvallen. Het laatste wat je wilt is dat een lead zelf op zoek moet gaan om zichzelf bijvoorbeeld in te schrijven voor de nieuwsbrief. We zeggen niet voor niets ‘gemak dient de mens’. Door ze stap voor stap te helpen, begeleid je steeds meer leads jouw sales funnel in.

Er zijn véél interacties nodig

Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld 6 tot 8 interacties nodig zijn voordat je van een lead een customer maakt. Dat betekent dat je minstens 6 contactmomenten moet hebben voordat je überhaupt iets verkocht hebt! Deze interacties heb je niet zomaar met een potentiële klant. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk niet uit zichzelf 6 keer je website bezoeken. Het is daarom aan jou om een relatie op te bouwen met een lead of prospect en ze op deze manier voor je te winnen.

Wanneer je aan die 6 tot 8 interacties wilt komen, zul je hier dus zelf tijd en energie in moeten steken. En zelfs wanneer je die tijd en energie erin steekt is het nog niet zeker dat een prospect uiteindelijk een customer wordt.

Om je kansen zo groot mogelijk te maken, is een sales funnel maken de stap naar succes. Door middel van de sales funnel is het eenvoudiger om tot deze interacties te komen en daarmee je conversie te verhogen. Het is een intensief traject, maar wel een die uiteindelijk de moeite waard is.

 

Een sales funnel maken in 6 stappen

 

Gramofoon platenspeler

Heb ik je overtuigd dat je niet zonder sales funnel kunt? Mooi! Nu ik weet dat je aan de slag wilt gaan met de sales funnel, ga ik je vertellen hoe je dit aan moet pakken.

Wanneer je aan de slag gaat met een sales funnel maken zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet. Zo verhoog je de conversies en haal jij straks het maximale uit de omzet. Hieronder ga ik de 6 stappen van een sales funnel maken met je doornemen.

Stap 1: Bepaal je front-end product

Nog voordat je begint met een sales funnel maken is het tijd om na te denken over je front-end product. Wat gaat het product zijn dat je gratis weggeeft aan de doelgroep? Welke content wil je delen? Deze stap is misschien wel het leukst van allemaal, je kunt je creativiteit namelijk alle vrijheid geven.

De content die je gaat delen kan werkelijk van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ebook, software, video’s, artikelen met informatie, of een combinatie hiervan. Al deze content kun je samenbrengen in een content hub. Zo creëer je een eigen, waardevolle plek op het wereldwijde web waarin je al jouw informatie verzamelt en kunt delen.

Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over het front-end product. Dit is de eerste stap die men neemt binnen de sales funnel.

Stap 2: Zorg voor een goede landingspagina

Landend vliegtuig

Op het moment dat je je content hub gaat creëren, is het tijd om kritisch na te denken over je landingspagina. Zoals ik onder het kopje ‘De klant wil begeleid worden’ ook al zei, is het het heel belangrijk om een heldere landingspagina te hebben waarin gelijk duidelijk is wat je er mee kunt en waar je informatie kunt vinden.

Zorg er dus voor dat je pagina zo ingedeeld is dat de potentiële klant precies weet waar hij moet zijn. Zorg dat hij niet hoeft te zoeken en laat vooral niets aan het toeval over. Het plaatsen van de CTA-buttons op de juiste plek is hier van cruciaal belang.

Om ervoor te zorgen dat je de meest optimale landingspagina krijgt is het belangrijk om deze te testen en hier kritisch naar te kijken. Het zou zonde zijn als je conversies misloopt doordat een CTA-button net op de verkeerde plek staat of je een link niet goed hebt geplaatst.

Stap 3: Tijd voor actie

Nu jouw content hub online is en deze ook gevuld is met jouw front-end product(en), is het tijd om actief te worden. Natuurlijk kun je wachten tot potentiële klanten jouw content hub wellicht vinden, maar ik denk dat je daar niet genoeg omzet mee binnen zult halen. Ga daarom zelf aan de slag om je gecreëerde content te verspreiden.

Een veelgebruikte manier om content te verspreiden is door het gebruik van social media. Afhankelijk van wie je doelgroep is, kun je door gebruik van verschillende kanalen je content delen. Zo maak je jezelf zichtbaar en haal je nieuwe leads binnen.

Wanneer er potentiële klanten op de website binnen komen, wil je er voor zorgen dat zij niet zomaar vertrekken zonder dat ze iets van informatie hebben achter gelaten. Zonder deze informatie kun je ze niet nogmaals bereiken en wordt het lastig om aan de 6 tot 8 interacties te komen. Zorg ervoor dat je de bepaalde front-end producten alleen weggeeft wanneer ze hun e-mailadres achterlaten. Dat is voor een bezoeker geen grote stap, maar voor jou wél hele belangrijke informatie.

Stap 4: De nieuwsbrief gecombineerd met up-selling

Nu je een e-mailadressenbestand opgebouwd hebt, is het tijd om meer van jezelf te laten zien, het aantal interacties te verhogen en langzaamaan te beginnen met up-selling. De beste manier om dit te doen, is door middel van het zenden van een nieuwsbrief.

De opbouw van de nieuwsbrief is erg belangrijk. Wanneer je direct start met het laten zien van je duurste producten, weet je vrijwel zeker dat je deze niet zult verkopen en dat de potentiële klanten waarschijnlijk afhaken. In deze fase is het delen van gratis content nog steeds erg belangrijk. Je bent namelijk nog altijd bezig om een relatie op te bouwen met je prospects.

Wel zit er een belangrijke splitsing in de nieuwsbrieven: zijn het nog prospects of hebben ze eerder een aankoop gedaan?

Wanneer iemand nog zoekende is, ligt de focus op het geven van genoeg informatie en het delen van de gratis content. Indien iemand juist een aankoop heeft gedaan, kun je je richten op up-selling en ze stukje bij beetje richting het back-end product sturen.

Zorg er dus voor dat je twee verschillende e-mailadressenbestanden hebt. Zo kun je gerichtere informatie geven en ze op de juiste manier door je sales funnel heen leiden.

Stap 5: De stap naar je back-end product

Trap omhoog

Dit is misschien wel de belangrijkste stap bij een sales funnel maken. Je zendt al enige tijd nieuwsbrieven uit naar je customers en bent ook al bezig met up-selling. Doordat deze customers al verder in je sales funnel zitten, wordt het tijd om ze richting je back-end product te sturen.

Het back-end product is hetgeen waar jij je winst op behaald. Vaak is dit een grote, duurdere aankoop van een product of dienst die je niet in één keer kunt verkopen. Heel goed dus dat het gelukt is om een customer zo ver te krijgen!

Eén belangrijke tip: deze stap zet je enkel alleen met je customers. Je kunt een prospect nog niet je back-end product aanbieden, daarvoor twijfelen ze nog te veel. Let er dus heel goed op dat je deze e-mail naar het juiste adressenbestand stuurt!

Stap 6: Verdwijn niet uit beeld!

Het is gelukt! Je bent erin geslaagd je back-end product te verkopen aan een customer. Het was niet makkelijk om van deze lead een customer te maken, maar het is je wél gelukt.

Nadat iemand een grote uitgave heeft gedaan om jouw back-end product te kopen, is het aan jou om te zorgen voor een stukje nazorg. Zo scoor je niet alleen punten bij de customer, maar verdwijn je ook niet uit beeld. Het is goed om ook na de aankoop de relatie tussen jou en de klant te onderhouden. Het zorgt ervoor dat de koper een positieve ervaring heeft en een volgende keer sneller geneigd is om weer voor jou te kiezen. Win-win-situatie, toch?

 

 

Zo, nu weet jij alles over een sales funnel maken en waarom je deze hard nodig hebt. Een sales funnel maken is uiteindelijk niet zo ingewikkeld als je van tevoren wellicht dacht! Zolang je start met een goede content hub ben ik er van overtuigd dat het met jouw sales funnel goed gaat komen.

Nu je weet hoe je een funnel moet implementeren, komt er binnenkort wellicht een moment dat je de sales funnel nog beter wilt maken. Eerder schreef ik al een artikel over het optimaliseren van een sales funnel waar een hoop handige tips in staan.

Ga jij naar aanleiding van dit artikel een sales funnel maken?

Of heb je al een succesvolle sales funnel?

Laat het hieronder weten in de reacties. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!