Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, LinkedIn… Slechts een kleine greep uit de wereld die social media heet. Ik kan me zo voorstellen dat je als marketeer door de bomen het bos niet meer ziet. Alle verschillende kanalen bieden zoveel mogelijkheden, opties en bereiken een andere doelgroep, dat je niet meer weet hoe je social media nou het best in kunt zetten binnen jouw vakgebied. Social media inzetten voor bedrijven kan daarmee overweldigend zijn.

Herkenbaar?

Geen zorgen! In dit artikel ga ik je alles vertellen over de 7 grootste social media kanalen in Nederland en over hun gebruikers. Zo weet jij straks precies welke kanalen je in moet zetten en waarom dat zo is.

 

Social media inzetten voor bedrijven: waar begin je?

 

Social media overzicht

Wanneer je met jouw bedrijf social media in wilt zetten, kom je alle verschillende opties tegen. Facebook, Twitter of toch Instagram… Bij welke begin je nou?

Het valt je misschien op dat veel bedrijven op alle social media te vinden zijn. Op ieder kanaal is een profiel van ze te vinden. Niet omdat ze daar actief zijn, maar omdat ze vinden dat ze een account moeten hebben. Zonde, want social media inzetten voor bedrijven is effectief, zolang je weet waar je moet zijn. Voordat ik de verschillende social media verder uitleg, kijken we daarom eerst naar wie jouw doelgroep is.

Wie is jouw doelgroep?

Wanneer je begint aan social media inzetten voor bedrijven, is het belangrijk dat je helder hebt wie de doelgroep van jouw bedrijf is. Social media inzetten voor bedrijven kan heel goed werken, maar als je niet weet waar je jouw doelgroep kunt bereiken is het vooral zonde van je tijd. Waarom zou je een Snapchat-account aanmaken als je doelgroep mannen van 50+ is?

Kijk daarom eerst eens goed naar de doelgroep waar je bedrijf zich op richt. Is deze compleet genoeg om mee aan de slag te gaan? Het opstellen van persona’s kan je hierbij helpen. Zo weet je zeker dat je weet op wie je je moet richten.

Zodra je de doelgroep helder voor ogen hebt, kunnen we de 7 social media kanalen verder te bekijken.

 

7 kanalen onder de loep

 

Tijd om de verschillende kanalen onder de loep te nemen! Jij wilt namelijk social media inzetten voor bedrijven. In dit artikel gebruik ik de 7 populairste social media kanalen in Nederland: Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, Instagram, Snapchat en Pinterest.

Per medium leg ik je uit wat het precies is, wie er het meest actief gebruik van maken, welke content je er het beste kunt delen én wanneer je dit medium het beste in kan zetten. Zo weet jij aan het eind precies welke social media je in kunt gaan zetten.

In onderstaande tabel is per medium aangegeven in welke mate de doelgroepen er te vinden zijn. Hierdoor krijg je een goed overzicht welke leeftijdscategorie wel of geen gebruik maakt van welk medium.

15-19 jaar 20-39 jaar 40-64 jaar 65-79 jaar 80+ jaar
Facebook 80% 89% 77% 68% 61%
YouTube 86% 72% 51% 38% 26%
LinkedIn 13% 47% 35% 15% 7%
Twitter 23% 25% 19% 10% 8%
Instagram 66% 36% 17% 7% 3%
Snapchat 67% 25% 4% 1% 0%
Pinterest 16% 25% 19% 11% 4%


De cijfers in dit artikel zijn gebaseerd op het Nationale social media onderzoek 2017 van Newcom Research, tenzij anders is aangegeven.

 

Facebook

Facebook homepage

We beginnen met de koning der social media: Facebook. Dit sociale netwerk geeft ons de kans om via een persoonlijk profiel in contact te blijven met onze vrienden en familie, onze interesses en avonturen te delen en te ontdekken wat er speelt in de wereld. Met bijna 1,8 miljard gebruikers wereldwijd denk ik niet dat Facebook een verdere uitleg nodig heeft.

Nog altijd is Facebook de onbetwiste winnaar in de Nederlandse wereld van social media. Maar liefst 10,4 miljoen Nederlanders maken gebruik van het Amerikaanse platform, waarvan 7,5 miljoen gebruikers dagelijks actief zijn. Ten opzichte van 2016 zijn er toch nog 800.000 gebruikers bijgekomen, wat betekent dat het platform nog altijd groeit.

Facebook heeft als medium de grootste diversiteit in gebruikers. Mensen uit alle leeftijdscategorieën zijn hier te vinden, het varieert van 15 tot 80+. Vanaf 20 jaar en ouder is het zelfs zo dat Facebook het meest gebruikte sociale medium is. Facebook kan daarom een goede keuze zijn bij social media inzetten voor bedrijven. Hieronder vertel ik je meer over het populaire sociale medium en hoe je deze in kunt zetten.

Welke content deel je op Facebook?

Het grote voordeel van Facebook: het is een platform dat je op veel verschillende manieren in kunt zetten. Je kunt jouw boodschap overbrengen in tekst, foto, video of een combinatie hiervan. Daarnaast is het ook eenvoudig om een URL te plaatsen die doorlinkt naar je eigen content hub of website. De mogelijkheden zijn eindeloos, waardoor Facebook een veelgebruikt medium is bij bedrijven.

Ook is Facebook goed te gebruiken als contactpunt. Men kan je posts liken, delen en er op reageren, een berichtje achterlaten op je pagina of contact zoeken via een direct message. Dit maakt Facebook ook nog eens een laagdrempelig medium en kunnen bijvoorbeeld (potentiële) klanten, gebruikers of geïnteresseerden je makkelijk bereiken.

Sinds afgelopen jaar is het mogelijk om 360° graden foto’s en video’s te plaatsen. Hierdoor kun je de volgers van jouw pagina nog meer meenemen in een andere wereld. Als jouw content zich hiervoor leent, kan een 360° foto of video net dat beetje extra beleving geven.

Een andere nieuwe optie is het livestreamen van een video. Op deze manier kun je dus live een video delen met jouw volgers en andere geïnteresseerden. Dit kan op ontzettend veel manieren ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan het streamen van een Q&A, een perslancering, een webinar of een populair optreden.

Wanneer zet je Facebook in?

Facebook is een kanaal waarmee je veel verschillende doelgroepen kunt bereiken. Jong tot oud, man of vrouw, van Groningen tot aan Maastricht. Het maakt niet uit want ze zijn hier allemaal te vinden. Wanneer je je richt op een doelgroep boven de 20 jaar, is de kans groot dat Facebook het meest effectieve medium is uit dit rijtje.

Wil jij social media inzetten voor bedrijven? Een medium als Facebook is handig wanneer je het wilt gebruiken om te adverteren om zo jouw content beter zichtbaar te maken. Doordat Facebook op de hoogte is van de demografische gegevens van de gebruiker, is het heel eenvoudig om een bericht te targeten. Grote kans dus dat je op Facebook het grootste bereik hebt.

Toch is er één groep die sterk daalt op Facebook: jongeren. Deze doelgroep is met maar liefst 8% afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Mocht jij je met jouw bedrijf richten op jongeren, is Facebook misschien niet het beste kanaal om in te zetten. Bij deze doelgroep is het gebruik van YouTube, Instagram of Snapchat wellicht effectiever. Daarover lees je hieronder meer.

 

YouTube

YouTube homepage

Zeg je video, dan zeg je YouTube. In de afgelopen 12 jaar is YouTube uitgegroeid tot het grootste videoplatform ter wereld. In 2015 werd er via YouTube iedere minuut meer dan 400 uur(!) aan videomateriaal geüpload. Het is onmiskenbaar dat YouTube the place to be is wanneer je videocontent wilt gaan creëren.

Met 7,5 miljoen gebruikers is YouTube gestegen in aantal gebruikers, ten opzichte van 7,2 miljoen gebruikers in 2016. Opvallend is dat vooral het aantal dagelijkse gebruikers meer is toegenomen. Waren er in 2016 nog 1,3 miljoen dagelijkse gebruikers, zijn dit er inmiddels 1,7 miljoen. Hierdoor is het te zien dat niet zozeer het aantal gebruikers vergroot is, maar dat het gebruik vooral intensiever is geworden.

Mensen van allerlei leeftijden weten hun weg naar YouTube te vinden. Vanaf 40 jaar en ouder is YouTube de nummer twee op het gebied van social media. Echter is er een uitschieter te vinden in deze cijfers: jongeren van 15 tot en met 19 jaar. Binnen deze leeftijdscategorie is YouTube by far het populairste medium. Met 86% verslaat het zelfs social media koning Facebook. Overduidelijk dus dat jongeren steeds meer op zoek zijn naar video.

Welke content deel je op YouTube?

Eén ding is overduidelijk wanneer je met YouTube begint: de content hier is video. Dat is niet erg, aangezien video een enorme vlucht gaat nemen de komende jaren. Mocht jij YouTube in willen zetten, dan is het dus handig dat jouw bedrijf ook video content creëert. Zonder video’s wordt het lastig om iets op YouTube te kunnen doen, omdat je daar gewoonweg niets anders kunt posten.

Je kunt vanuit YouTube zelf een bestaan opbouwen, maar je kunt de video’s ook eenvoudig delen in je eigen content hub. Op deze manier ben je vindbaar via YouTube, maar creëer je ook traffic naar je eigen website. Win-winsituatie, toch?

Wanneer zet je YouTube in?

De doelgroep die voornamelijk op YouTube te vinden is, zijn jongeren van 15 tot en met 19 jaar. Ook de leeftijdscategorie 20 tot en met 39 is veelvuldig te vinden op dit sociale medium. Wanneer jouw bedrijf zich richt op een jongere doelgroep, zou je eens na kunnen denken over het gebruik van YouTube.

Vooral met het oog op de toekomst is het creëren van video geen onverstandige keuze. De verwachtingen zijn dat over slechts enkele jaren geschreven content nagenoeg volledig verdwenen is en we alleen nog maar video’s bekijken.

Toch kan YouTube ook interessant zijn voor een oudere doelgroep, het is niet voor niets de nummer twee vanaf 40 jaar en ouder. Het maken van video’s voor deze doelgroep kan daarom een logische stap zijn binnen jouw content marketingstrategie.

 

LinkedIn

LinkedIn homepage

LinkedIn wordt gezien als de zakelijke tegenhanger van Facebook. Via dit medium worden wereldwijd professionals met elkaar in contact gebracht. Zo vind je er vacatures, nieuws, updates en krijg je toegang tot alle personen die een profiel hebben op LinkedIn. Dit is hét kanaal binnen de zakenwereld.

Bij social media inzetten voor bedrijven is de kans groot dat LinkedIn ook in je gedachte voorbij is gekomen. Op LinkedIn zijn op dit moment 4,3 miljoen Nederlanders te vinden, al zijn er slechts 400.000 van hen dagelijks actief. Het valt op dat het een sociaal medium is waar niet actief gebruik van wordt gemaakt. Wanneer je met jouw bedrijf content wilt gaan delen op LinkedIn, is dat zeker iets om rekening mee te houden.

Dit medium wordt voornamelijk gebruikt in de leeftijdscategorie 20 tot en met 64 jaar.

Welke content deel je op LinkedIn?

Het is bekend dat LinkedIn een medium is dat zakelijk ingezet wordt. Voorheen werd het voornamelijk als smoelenboek gebruikt, maar tegenwoordig heeft het zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste bronnen van informatie. Idiote kattenfilmpjes en gekke memes zul je hier dus niet voorbij zien komen. Het is daarom belangrijk om je content hier zakelijk in te steken.

Via LinkedIn worden heel veel artikelen gedeeld, artikelen die bomvol goede ideeën, inspiratie en inzichten staan. Een simpele manier om jouw content te delen, is door simpelweg de URL naar jouw artikel te plaatsen met daarbij een pakkende tekst waaróm ze dit artikel moeten lezen. Klinkt eenvoudig, niet?

Deel op LinkedIn daarom informatie die jouw connecties graag willen lezen en die voor hen interessant is. Mocht dit niet aansluiten op de content die jullie creëren, dan is de keuze om LinkedIn niet (actief) te gebruiken helemaal niet raar. Het is immers niet zo multi-inzetbaar als bijvoorbeeld Facebook of Twitter.

Wanneer zet je LinkedIn in?

Een medium als LinkedIn kun je het best inzetten als marketingtool voor jouw bedrijf. Via deze weg maak je jezelf zichtbaar binnen de zakelijke wereld. Je kunt heel bewust content delen in groepen die specifiek op jouw branche gericht zijn. Door goed te kijken naar hoe je informatie deelt en met wie je dit deelt, kun je vrij makkelijk een expertpositie veroveren. Een positie die in de zakenwereld goed van pas kan komen.

Doordat LinkedIn een zakelijk medium is, raad ik je aan om dit medium in te zetten wanneer je je op een zakelijke doelgroep richt. Met het delen van bijvoorbeeld make-up tips of hoe je je auto repareert zul je hier niet zo veel bereiken. Social media inzetten voor bedrijven moet op LinkedIn dus net even met een andere insteek dan bij de rest.

 

Twitter

Twitter homepage

Het medium van de 140 karakters: dat is Twitter! Via dit kanaal kun je berichtjes delen met jouw volgers. Korte berichtjes, want iedere tweet bevat maximaal 140 karakters. Dit is dus een medium waar nieuwtjes in hapklare berichtjes wordt gedeeld. Twitter is daarmee nog altijd een interessante optie bij social media inzetten voor bedrijven.

Ondanks dat de cijfers van Twitter de afgelopen jaren zijn gedaald, is het nog steeds een medium met 2,6 miljoen Nederlandse gebruikers. Social media inzetten voor bedrijven kan dus ook zeker nog op Twitter! De 871.000 dagelijkse gebruikers gebruiken het platform vooral als ideale manier van nieuwsconsumptie.

Qua leeftijdscategorie is het op Twitter vrij evenredig verdeeld, het varieert namelijk van 15 tot 65 jaar. Hiermee is het kanaal breed inzetbaar en zijn er veel verschillende opties mogelijk.

Welke content deel je op Twitter?

Doordat zoveel gebruikers Twitter gebruiken om het laatste nieuws mee te volgen, kan dat juist in je voordeel werken. Wanneer jouw content op actualiteiten is gericht, is dat perfect voor een medium als Twitter. Door middel van #hashtags wordt er nog altijd veel gezocht naar nieuwtjes en populaire tweets.

Ook kun je op Twitter foto’s en video’s delen of URL’s plaatsen. Wat dat betreft is het een kanaal wat multi-inzetbaar is. Zo kun je de content van jouw content hub simpelweg met een URL delen in een tweet en daar de juiste hashtags bij gebruiken om zo een breder publiek te bereiken. Dit kun je afwisselen met af en toe een leuke foto of video, of wat extra informatie in een kort berichtje.

Wanneer zet je Twitter in?

Jongeren tussen de 15 en 39 jaar zijn het meest actief op Twitter, maar ook de categorie 40-64 jaar kun je hier ook vinden. Ondanks dat deze cijfers een stuk lager liggen dan bijvoorbeeld Facebook en YouTube, kan het medium voor jouw bedrijf nog altijd interessant zijn.

Zoals ik hierboven ook al omschreef, kun je via Twitter heel makkelijk content delen. Een URL naar een webpagina of video is zo geplaatst. Gebruik daarbij goede, relevante hashtags, die zorgen namelijk voor een groter bereik. Je hoeft slechts door één populair account geretweet te worden om zo een stuk meer volgers te genereren.

Net als bij Facebook kun je een Twitteraccount ook goed gebruiken als contactpunt. Een tweet of direct message is zo verzonden, vooral als het om kleine, korte vragen gaat. Het is aan jou of deze vorm van Twittergebruik voor jouw bedrijf relevant is.

 

Instagram

Instagram profiel

Via Instagram bestaan je posts altijd uit visuele content. De enige manier om hier content te delen met je volgers, is aan de hand van een foto of video die maximaal één minuut duurt. Instagram is haast een soort fotodagboek dat je deelt met de wereld. Ook kun je, door de komst van Instagram Stories, tijdelijke content delen. Deze content blijft 24 uur zichtbaar en zal daarna weer verdwijnen. Een derde optie is om een livestream op te zetten.

Met 3,2 miljoen gebruikers heeft Instagram een grote sprong gemaakt ten opzichte van vorig jaar. Het medium blijft nog altijd groeien en heeft in ons land inmiddels 1,5 miljoen dagelijkse gebruikers.

Bij Instagram is het duidelijk te zien dat je hier een jongere doelgroep kunt vinden. Maar liefst tweederde van de categorie 15 tot en met 19 jaar is actief op Instagram. Dat is nogal een verschil met 7% in de doelgroep 65 tot en met 79 jaar. Wil jij jouw social media inzetten voor bedrijven met een jongere doelgroep? Instagram is the place to be.

Welke content deel je op Instagram?

Bij Instagram is het duidelijk welke content je hier moet delen, alles is namelijk visueel. Dit betekent dat de content die jij creëert niet alleen in tekst, maar juist in beeld krachtig moet zijn. De foto of video is immers het eerste wat jouw volgers in zijn of haar tijdlijn te zien krijgen. De tekst die je eronder zet is ondergeschikt aan de geplaatste content.

Met de komst van Instagram Stories kun je nu ook tijdelijke content delen. Hier kun je op inspelen door bijvoorbeeld te posten over actualiteiten of tijdelijke acties. Zo weet je zeker dat je de dagelijkse, actieve volgers jouw content zullen zien.

Wil je nóg exclusiever zijn? Sinds kort kun je namelijk ook een livestream starten op Instagram. Dit is alleen te zien door jouw volgers die op dat moment online zijn, want de livestream wordt niet opgeslagen. Deze kun je dan ook niet terugkijken. Je kunt wel stellen dat deze content erg exclusief is.

Wanneer zet je Instagram in?

Instagram kun je het best inzetten wanneer je een jonge doelgroep aan wilt spreken. Zoals ik hierboven ook al zei, zijn vooral de jongeren tussen de 15 en 19 jaar te vinden op Instagram. Mochten jullie een jonge doelgroep willen bereiken, dan is Instagram een goed medium om in te zetten.

Toch heeft Instagram één groot nadeel als het neerkomt op  het delen van content: je kunt geen URL plaatsen onder een foto. Althans, dat kan wel, maar deze zal niet klikbaar worden. Volgers kunnen vanuit een Instagram-post dus niet doorklikken naar jouw website. De enige optie die er is om een URL te delen is door deze in de biografie van je profiel te zetten. Niet echt ideaal dus.

 

Snapchat

Snapchat screenshots

De zesde in het rijtje is Snapchat. Via Snapchat kun je foto’s en video’s delen met jouw vrienden en/of volgers. Er zit echter een twist aan het verhaal: iedere snap is namelijk maximaal 10 seconden te zien en ook video’s duren niet langer dan 10 seconden. Wanneer je content plaatst in je Verhaal, zal dit voor jouw volgers zichtbaar zijn. Deze content is 24 uur lang te zien, daarna verdwijnt het weer. Daarnaast kun je ook foto’s of video’s direct naar één of meerdere personen sturen. Deze kunnen zij slechts één keer bekijken. Een tweede keer openen is mogelijk, alleen daar krijgt de zender wél een melding van. Alles wat je op Snapchat deelt zal dus niet voor altijd online blijven staan. Dat is de kracht van het medium.

Wanneer je naar de statistieken van de verschillende social media kijkt, is te zien dat Snapchat de grootste stijger is van allemaal. Waren er vorig jaar nog 1 miljoen Nederlandse gebruikers, is dat aantal inmiddels bijna verdubbeld naar 1,9 miljoen. Van dit aantal zijn er zeker de helft, 960.000 gebruikers, dagelijks actief. Snapchat is dus een medium om goed in de gaten te houden.

Kijk je naar de doelgroepen, dan is het overduidelijk wie er het meest gebruik maken van Snapchat: 15 tot en met 19 jaar is met 67% het meest actief. Vanaf 40 jaar en ouder wordt het medium überhaupt amper tot niet gebruikt. Wil jij social media inzetten voor bedrijven die zich richten op jongeren? Snapchat is het kanaal dat je moet hebben!

Welke content deel je op Snapchat?

Net als bij Instagram is ook hier de content allemaal visueel. Alles draait om het delen van foto’s en korte video’s. Het grote verschil is dat je via Snapchat je content on the spot moet creëren. Mooie grafische afbeeldingen vormgeven zit er hier niet in! Wel kun je gebruik maken van allerlei gekke filters en stickers. Zo kun je je content toch leuk aankleden, maar wel binnen de Snapchat-kaders.

Daarnaast moet je je content kort houden. Doordat iedere foto of video maximaal 10 seconden te zien is, is dat wel iets om rekening mee te houden wanneer je iets deelt. Afhankelijk van welk doel je wilt bereiken is het verstandig om daarom ook na te denken over het tijdstip van je post(s).

Je kunt je content op Snapchat op twee manieren inzetten: als value-added content en als storytelling content. Wanneer je Snapchat als value-added content inzet, geef je jouw volgers extra informatie over bijvoorbeeld een product of dienst die jullie aanbieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een instructie over hoe iemand zich aan kan melden op jullie website.

Je kunt er ook voor kiezen om storytelling content te creëren. Dit kan op veel verschillende manieren, al blijft een van de meest gebruikte manieren door je volgers een kijkje achter de schermen te geven. Waar houden jullie je zoal mee bezig? Wat gebeurt er allemaal bij merk X? Met storytelling content kun je jouw volgers meenemen in een zelf gecreëerd verhaal.

Eén ding is duidelijk: bij Snapchat is de content luchtig en leuk. Ook wanneer je een zwaarder onderwerp wilt bespreken ben je met een luchtige aanpak het meest succesvol.

Wanneer zet je Snapchat in?

Bij het inzetten van Snapchat is één ding overduidelijk: jouw doelgroep bestaat uit jongeren. Wanneer je je op een oudere doelgroep richt, zal Snapchat je daar niet heel erg goed bij helpen. Zij zijn hier gewoonweg niet te vinden. Snapchat zet je dus in wanneer je je richt op een jonge doelgroep.

Daarnaast zou ik pas aan Snapchat beginnen als je echt iets te vertellen hebt, ongeacht hoe serieus dit is. Je wilt er voor zorgen dat de jongeren graag jouw content bekijken, dat ze meegenomen worden in het verhaal wat jij vertelt. Zo bouw je een band op met deze doelgroep. Het gaat hier dus vooral om leuke, luchtige content delen.

 

Pinterest

Pinterest homepage

Pinterest omschrijft zichzelf als ‘s werelds grootste ideeëncatalogus. Dat is in feite wat ze zijn: een online catalogus bomvol inspiratie, ideeën, recepten, DIY’s… Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden op Pinterest. Via Pinterest kun je borden maken, waar je dingen opslaat die je graag wilt bewaren. Je moet het zien als een soort prikbord, vandaar ook dat je foto’s kunt pinnen.

Bij social media inzetten voor bedrijven kan daarom ook Pinterest een slimme keuze zijn! Met 2,4 miljoen gebruikers in Nederland wordt Pinterest net iets minder gebruikt dan Twitter. Dagelijks zijn er 381.000 gebruikers actief op dit sociale medium.

Het grootste gedeelte van de Pinterest gebruikers is, zoals je waarschijnlijk al had verwacht, vrouw. Echter is 29% van de gebruikers een man. Dat is toch bijna een derde deel! Wanneer je met jouw bedrijf Pinterest in wilt gaan zetten hoef je je dus niet alleen maar op de dames te richten.

Welke content deel je op Pinterest?

Wanneer je als bedrijf Pinterest in gaat zetten, wil je natuurlijk dat de afbeeldingen die jij pint doorlinken naar jouw content hub. Zo genereer je namelijk meer traffic richting jouw eigen website. Via Pinterest kun je alle afbeeldingen inladen die je gebruikt in bijvoorbeeld een blogpost vol inspiratiefoto’s. Al deze afbeeldingen zullen daarmee doorlinken naar jouw desbetreffende pagina, waarmee je dus meer traffic genereert.

Natuurlijk kun je ook foto’s pinnen die niet van jouw website afkomstig zijn. Hiermee kun je bijvoorbeeld een inspiratiebord maken, waarmee je meer volgers kunt krijgen op het sociale medium. Het is dus maar net wat je wilt bereiken met een Pinterest-profiel.

Wanneer zet je Pinterest in?

Een medium als Pinterest is er echt als inspiratie voor veel verschillende gebieden. Wanneer je Pinterest in wilt zetten, kun je dit het beste doen wanneer je ook daadwerkelijk content creëert waarmee je kunt inspireren. Denk hierbij aan interieur, recepten en DIY’s, maar bijvoorbeeld ook aan infographics. Via de geplaatste foto’s kun je uiteindelijk doorlinken naar jouw website.

Toch kun je ook hier buiten de gebaande paden denken. Als makelaar kun je namelijk ook foto’s van huizen delen die bij jou te koop staan. Dit kan natuurlijk als inspiratie, maar wie weet vind je via deze weg wel een koper voor net dat ene huis wat al een tijdje te koop staat.

Het publiek op Pinterest bestaat voor tweederde uit vrouwen. Mocht jouw bedrijf zich meer op vrouwen willen richten, dan is het hoogstwaarschijnlijk interessant om de opties van Pinterest beter te bekijken. Qua leeftijdscategorie zijn de meeste bezoekers tussen de 20 en 65 jaar oud, waardoor social media inzetten voor bedrijven met Pinterest een optie biedt wanneer jouw bedrijf zich richt op de jongere en iets oudere vrouw.

 

Social media inzetten voor bedrijven kan op ontzettend veel manieren. Je kunt ervoor kiezen om jezelf te profileren op één medium, of een combinatie van meerdere kanalen in te zetten. Let vooral goed op je doelgroep en de content die je creëert. Aan de hand van die twee factoren kun je zo een weloverwogen keuze maken in welke social media jullie in gaan zetten.

Ga jij social media inzetten voor bedrijven? 

Of gebruiken jullie al één of meerdere kanalen?

Deel jouw bevindingen hieronder in de comments!