Het opzetten van een social media marketingstrategie is een klus die je niet moet onderschatten. Het is een belangrijke stap binnen jouw algehele marketingstrategie die je er niet ‘even’ bij doet. Social media is ontzettend belangrijk en lijkt ook steeds belangrijker te worden op marketinggebied. Vooral met de groei van het aantal Adblockers in ons land kan social media je helpen om toch jouw conversies binnen te halen en daarmee de gewenste omzet te behalen. Binnen dit artikel ga ik je vertellen hoe je zo’n social media marketingstrategie op moet zetten. Dit doe ik aan de hand van een specifieke branche, zodat ik beter in kan gaan op bepaalde details. Lees hier dus alles over het opzetten van een social media marketingstrategie in de beauty industrie in slechts 9 simpele stappen!
Een revolutionaire industrie
Mocht jij een man zijn en dit artikel lezen, dan denk je nu waarschijnlijk: de beauty industrie, daar heb ik toch helemaal niets mee?
Met de meeste van de producten misschien niet, maar als we kijken naar de social media activiteiten in deze branche is dit absoluut een wereld om je eens in te verdiepen. Het is een branche waar miljoenen in omgaat. Zowel mannen als vrouwen worden dagelijks geconfronteerd met beauty producten. Het gaat namelijk veel verder dan alleen make-up. Wat dacht je bijvoorbeeld van shampoo, douchegel, scheerschuim en dagcrème? Allemaal producten die ook jij dagelijks gebruikt.
Binnen deze industrie is social media een onmisbare stap in de marketingstrategie. De concurrentie is moordend, dus jezelf goed positioneren is ontzettend belangrijk. Je wilt natuurlijk dat mensen jouw product kopen en niet dat van de concurrent. Een goede marketingstrategie heb je nodig om te overleven in dit wereldje.
Een social media marketingstrategie in de beauty industrie: 9 stappen
Tijd om zelf aan de slag te gaan met een social media marketingstrategie in de beauty industrie! Ik ga je meenemen in het proces. Dit doe ik aan de hand van 9 eenvoudige stappen. Iedere stap zal ik één voor één met je doornemen zodat jij straks precies weet wat je moet doen.
Stap 1: Wie is je doelgroep?
Wanneer je aan een marketingstrategie begint is het altijd goed om te weten wie je wilt bereiken. Dit geldt niet alleen voor een social media marketingstrategie, maar voor iedere andere marketingstrategie. Zonder heldere doelgroep kan ik je nu al vertellen dat jouw marketingstrategie geen succes gaat worden.
Als jij niet weet voor wie je iets plaatst, hoe weet de ontvanger dan dat het voor hem of haar bedoeld is?
Om erachter te komen wie je doelgroep precies is, kan het opstellen van persona’s je hier bij helpen. Zo is het voor iedereen binnen het team helder voor wie de content gemaakt wordt.
Stap 2: Ga voor een helder doel
Nu je weet voor wie je content gaat plaatsen is het ook handig om te weten wat je doel is met de geplaatste content. Wanneer jouw doel is om een product te verkopen en daarmee de omzet te verhogen zullen de posts een andere insteek krijgen dan wanneer je het laatste beauty nieuws wilt vertellen.
Bespreek daarom goed wat jullie als bedrijf willen bereiken en ook hoe jullie dat willen gaan doen. Zo heb je een houvast voordat je gaat starten.
Stap 3: Kies de juiste kanalen
Iets wat ontzettend belangrijk is in een social media marketingstrategie in de beauty industrie, is het kiezen van de juiste social media kanalen. Wanneer je denkt aan het opzetten van social media kanalen, ben je waarschijnlijk snel geneigd om een account aan te maken op alle platformen. Dat kan natuurlijk, maar het is veel slimmer om je social media marketingstrategie te richten op jouw specifieke doelgroep.
Eerder schreef ik al een complete gids over het inzetten van social media en welk kanaal welke doelgroep aantrekt. Zo zie je maar dat het lang niet altijd nodig is om op alle kanalen aanwezig te zijn. Vooral niet wanneer jouw doelgroep niet aanwezig is op dat kanaal.
Eén medium wat in de beauty industrie veel en actief gebruikt wordt, is Instagram. Wanneer jij een social media marketingstrategie in de beauty industrie op wilt zetten is Instagram het perfecte medium om mee te starten. Op dit medium kun je jezelf en jouw producten namelijk zichtbaar maken. Letterlijk.
Ik zal dit verder verduidelijken aan de hand van een voorbeeld:
In dit voorbeeld ga ik uit van het Amerikaanse make-up merk Urban Decay wat ook hier in Nederland verkocht wordt. Dit merk heeft op Facebook ruim 3,3 miljoen likes. Nu hoor ik je denken: dat zijn een heleboel mensen. Dat zijn het zeker! Kijk je echter naar hun Instagram-profiel, dan is te zien dat ze daar 7,6 miljoen volgers hebben. Een verschil van maar liefst 4,3 miljoen.
Ook vergelijk ik twee exact dezelfde posts met elkaar. De een op Facebook, de ander op Instagram. Op Facebook krijgt de post zo’n 1.800 likes en 36 reacties. Vergelijk ik dit met de post op Instagram, dan zie je dat de post daar bijna 82.000 likes krijgt en we 411 reacties kunnen lezen. Groot verschil, niet?
Stap 4: Vul profiel(en) volledig in
Deze stap klinkt heel logisch, maar toch voeg ik hem toe: het invullen van je hele profiel. Als bedrijf wil je richting jouw klant zo transparant mogelijk zijn. Het invullen van je hele profiel op social media kan daar enorm bij helpen.
Door alles in te vullen weet je zeker dat jouw klant alle informatie over jou weet te vinden. Er is voor de klant niets zo vervelend als het zoeken naar bijvoorbeeld contactgegevens omdat hij of zij een vraag heeft over jouw product. Vooral niet wanneer het voor jou een kleine moeite is om dat ergens neer te zetten.
Let er bij het aanmaken van je profiel(en) dus goed op dat je geen een stap overslaat. Zorg niet alleen voor volledigheid van de informatie, maar zorg ook voor een kwalitatief goede profielfoto en, waar nodig, coverfoto. Zo weet je zeker dat jouw social media profiel straks helemaal tot in de puntjes klopt.
Stap 5: Ga voor visueel
Nu je weet wie je doelgroep is, op welke kanalen je actief wilt worden en je de profielen hebt aangemaakt, is het tijd om na te denken over wat je precies wilt gaan posten. Eerder schreef ik al dat posts met een afbeelding beter scoren dan posts zonder afbeelding. Vooral in een branche als de beauty industrie zijn foto’s onmisbaar. Je wilt immers je product aanprijzen.
Hoe je je posts in wilt steken ligt natuurlijk volledig aan jou en jouw bedrijf. Wel zijn er een aantal soorten foto’s die je veel terug ziet komen in deze industrie, vooral wanneer je kijkt naar beauty merken. Het meest gebruikt zijn productfoto’s, foto’s met swatches (hoe het product er op de huid uit ziet, zodat je weet wat de werking er van is) en foto’s van algehele looks waarin producten van het desbetreffende merk zijn gebruikt.
Zorg ervoor dat je met jouw posts goed je doelgroep in gedachten houdt. Hierboven zie je een voorbeeld van cosmeticamerk Essence, waarin ze de zogeheten swatches van hun lipstick collectie laten zien. Dit merk richt zich voornamelijk op jongere meiden, wat te zien is aan het type foto, de bijbehorende tekst en de emoji’s die zij gebruikt hebben.
In dit voorbeeld zie je hoe L’Oréal Men Expert zich specifiek richt op de man met tatoeages. Een bericht als deze geeft een heel ander gevoel dan het bericht dat ik je hierboven liet zien. De zwart-wit foto in combinatie met de tekst laat zien dat deze post gericht is op de stoerdere mannen onder ons. Zo zie je welk effect de juiste foto kan hebben.
Stap 6: De tone of voice
Naast het bepalen van je visuele content is ook de tone of voice een belangrijk ingrediënt bij een social media marketingstrategie in de beauty industrie. Hoe ga jij je doelgroep aanspreken?
Belangrijk hier is om wederom te kijken naar je doelgroep. Het is een verschil of jij jongere meiden van 14 tot 16 aan wilt spreken, of juist mannen van 35 jaar of ouder. In de voorbeelden hierboven van Essence en L’Oréal Men Expert zag je het ook al terug. In de berichtjes onder de foto wordt een andere tone of voice gebruikt, een die zich specifiek richt op de doelgroep.
Een ander voorbeeld is deze post van Andrélon. In de afbeelding wordt humor gebruikt in zowel tekst als beeld. Het bijpassende bericht is vooral informatief. Waar de tone of voice van het merk vooral naar voor komt, is in de reacties. Een klant gaf aan niet tevreden te zijn over het product, waarop Andrélon direct vroeg waarom dit zo is. Zo merk je direct dat het merk servicegericht is en niets dan het beste wil voor haar gebruikers.
Stap 7: Kies je strategie
Nu jij weet welke te gekke content je gaat plaatsen, is de volgende stap om de strategie rondom het posten verder uit te denken. Goede content werkt immers het beste wanneer het op het juiste tijdstip wordt geplaatst. Niet alleen dat, ook moet je goed nadenken over hoe vaak je wilt gaan posten. Is dat één keer per week of zes keer per dag?
Op welk tijdstip je post, hangt een beetje af van welk medium je wilt gaan gebruiken. Op Facebook kun je het best tussen 1 uur en 4 uur ‘s middags posten, terwijl je op Instagram tussen 5 uur en 6 uur ‘s middags het beste af bent. Denk overigens ook hier aan je doelgroep: jonge scholieren zijn vaak na 4 uur vrij van school, terwijl een oudere doelgroep na een werkdag in de file komt te staan en pas om half 7 thuis is.
Het is een kwestie van aftasten en uitproberen. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet direct tot succes te leiden. Kom er gaandeweg achter wat voor jouw bedrijf het beste werkt.
Stap 8: Het belang van influencers
Wanneer jouw bedrijf zich richt op een jongere doelgroep, dan kun je deze stap absoluut niet overslaan: het succes van influencers. Er is haast geen andere industrie waarbij het succes van influencers zo groot is als deze. Wanneer je een social media marketingstrategie in de beauty industrie op wilt zetten, is het goed om een deel van je budget vrij te houden voor samenwerkingen.
Dat steeds meer merken zelf influencers opzoeken moge duidelijk zijn. Zo werkte bijvoorbeeld het Amerikaanse make-up merk Too Faced samen met de Nederlandse YouTuber NikkieTutorials aan een make-up pallete dat binnen no time uitverkocht was.
Ook in Nederland wordt veelvuldig gebruik gemaakt van influencers. Zo kreeg blogster Serena Verbon van de website Beautylab een eigen pallete bij het merk Essence, werkte Mascha Feoktistova van Beautygloss samen met Dove en met Andrélon en mocht Joy van het YouTube kanaal Beautynezz twee pakketten van het merk Lush weggeven in een video.
Stap 9: Doelen, cijfers en bijsturen
De laatste stap wanneer je een social media marketingstrategie in de beauty industrie op wilt zetten, is het stellen van doelen. Doordat je voor jezelf een doel stelt, weet je waar je naartoe wilt werken. Je kunt je content dan ook bedenken aan de hand van dit doel (of meerdere doelen). Dit maakt het voor iedereen binnen het team helder wat het is waar jullie naartoe willen werken.
Zorg er wel voor dat je realistische doelen stelt. Wanneer jij een nieuw merk hebt opgezet, is het wellicht wat hoog gegrepen om binnen een half jaar een miljoen volgers te bereiken. Het halen van duizend volgers in dit half jaar klinkt als een betere stap.
Houd daarnaast altijd goed de cijfers in de gaten. Zo zie je precies welke posts wel, en welke posts niet goed werken. Experimenteer hiermee en wees niet bang om je strategie tussendoor aan te passen als je ziet dat dit nodig is. Uiteindelijk is het het belangrijkst dat jullie je gestelde doelen halen, ook wanneer dat betekent dat je her en der bij moet sturen.
Een social media marketingstrategie in de beauty industrie opzetten doe je aan de hand van deze 9 stappen. Houd voor jezelf goed voor ogen wie je doelgroep is. Dit komt namelijk bij iedere stap terug. Ga voor jezelf altijd na: is dit wat mijn doelgroep wil zien? Door daarbij realistische doelen te stellen weet ik zeker dat jouw bedrijf een knaller wordt op social media!
Ga jij een social media marketingstrategie in de beauty industrie opzetten?
Wat zijn de punten waar jij vooral op gaat letten?
Laat het me weten door en reactie achter te laten!
Leave A Comment