Adverteren is niet meer wat het geweest is. Gewoonweg een online campagne starten om je verkopen een boost te geven werkt niet meer. Het consumentengedrag is veranderd en verandert nog steeds. Wanneer jij met jouw organisatie het hoofd boven water wilt houden, zul je mee moeten met de ontwikkelingen die gaande zijn. Eén van deze veranderingen is het veranderend consumentengedrag. Verkopers zijn wat betreft de totstandkoming van de klantrelatie niet langer meer in control. Die macht ligt nu volledig bij de consument.

Deze veranderingen komen voornamelijk voort uit een opkomende jongere generatie: de millennials. Op dit moment is deze generatie de grootste generatie op aarde. Het zal niet lang meer duren voordat deze generatie jouw belangrijkste klanten worden, voor zover ze dat niet al zijn. De millennials zorgen er namelijk voor dat het advertentielandschap in rap tempo verandert. In de Verenigde Staten alleen al spendeert deze generatie jaarlijks ruim 600 miljard dollar. Verwacht wordt dat dit bedrag in 2020 op zal lopen naar 1,4 biljoen (!) dollar.

Wanneer je als organisatie je nieuwe klanten binnen wilt halen, bestaande klanten wilt behouden én ervoor wilt zorgen dat het loyale klanten worden, wordt je dus verplicht om mee te gaan in deze veranderingen. Doe je dit niet, dan zal deze generatie zonder pardon overstappen naar de concurrent. In kan me zo voorstellen dat dat is wat je wilt vermijden. De tijd om mee te gaan in het veranderend consumentengedrag is nu.

 

Het veranderend consumentengedrag: campagnes werken niet meer

 

Lege billboard

Zoals ik in de inleiding van dit artikel ook al vertelde bereiken campagnes niet langer meer het gewenste effect. Wanneer je een campagne opzet, bepaal jij exact de volgorde van wat wanneer online komt en hoe lang deze campagne zal lopen. Eerst een e-book, dan een vervolgmail en als laatste bijvoorbeeld een webinar. Alle controle ligt in jouw handen.

Maar is dat wel waar de consument op zit te wachten?

Daarnaast is het zo dat een campagne, product of dienst ondersteunen door middel van advertenties steeds minder effectief blijken te zijn. De populariteit van Adblockers op zowel desktop en mobiel heeft de markt wereldwijd in 2016 ruim 40 miljard dollar gekost. Een verandering in marketingstrategie blijkt dus noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je organisatie niet ten onder gaat.

Het opzetten van een campagne is verleidelijk. De kans is namelijk groot dat je een tijdelijke stijging in verkopen ziet. Echter, zodra de campagne ten einde komt zal deze stijging weer stoppen, al dan niet dalen. Al het werk rondom de campagne wordt in de kast gelegd en zal daar hoogstwaarschijnlijk nooit meer uitgehaald worden. Zonde, want er heeft veel tijd, werk en geld in gezeten.

Om in de toekomst beter in te kunnen spelen op het veranderend consumentengedrag, kun je beter vanuit een ander uitgangspunt aan de slag gaan. Heb je er al eens aan gedacht om de agenda van de (potentiële) klant als uitgangspunt te pakken, in plaats van die van jezelf?

Door je te focussen op wat de consument nodig heeft, op het moment dat hij het nodig heeft, zul je een enorme vooruitgang boeken ten opzichte van de concurrentie. Jij bent er immers altijd op het juiste moment. Ondanks het feit dat de controle in de handen van de consument ligt, zet je jezelf op deze manier niet buitenspel.

 

Van speeddaten naar een langlopende relatie

 

Stopwatch met hartjes

Het opzetten en lanceren van de ene na de andere campagne, kun je zien als speeddaten. Je kunt snel scoren en het is leuk voor even. Echter zul je op deze manier nooit een langlopende, gedegen relatie opbouwen met de consument. Vooral niet wanneer iedere campagne gericht wordt op een andere persona of doelgroep. Je kunt je juist beter op een marketingstrategie richten waarbij je er altijd bent voor de consument.

Met behulp van een content hub zul je op ieder moment van het koopproces aanwezig en zichtbaar zijn. In deze digitale omgeving kan de consument vinden waar hij naar op zoek is, op het moment dat het hém uitkomt. Zo vergroot je niet alleen je zichtbaarheid, met de informatie die je aanbiedt positioneer je jezelf ook als autoriteit en begin je langzaam met het opbouwen van de klantrelatie. Je begint hier met het zaaien van je toekomstige successen.

Door de consument vanaf moment één al op je content hub te verwelkomen, zal het eenvoudiger worden om ze op deze manier de sales funnel in te lokken. Door contact te blijven houden zul je niet uit het zicht raken tijdens de buyer’s journey. Hiermee vergroot je de kansen dat de consument aan het eind van de reis voor jou zal kiezen.

Na het succes van de eerste verkoop is het tijd om deze relatie verder uit te bouwen. Dit gebeurt aan de hand van de customer journey, waarmee je de klant aan je blijft binden. De customer journey start op het moment dat de eerste aankoop is voltooid. Wanneer deze customer journey goed vastgelegd wordt, weet je exact wanneer het tijd wordt voor de volgende stap. Zo houdt je de klantrelatie voor beide partijen spannend.

Op zoek naar de liefde van millennials

Vrouw met hartjesteken

Eerder noemde ik al dat de millennials (de generatie geboren tussen 1980 en begin jaren 00) een grote invloed hebben op het veranderend consumentengedrag. Echter blijkt ook dat deze groep misschien wel de generatie is die het meest trouw zijn aan merken die ze leuk vinden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 95% van deze groep zichzelf brand loyal noemt. Daar valt dus een hoop te halen!

Wanneer je een millennial aan jouw merk weet te binden, kun je ervan uitgaan dat zij voor lange tijd klant zullen blijven. Al zul je zelf ook aan die klantrelatie moeten blijven werken. Liefde komt immers van twee kanten.

Omdat de medewerkers van je organisatie niet 24/7 online kunnen zijn om in contact te blijven met de klant, is marketing automation hierin dé oplossing. Met behulp van verschillende software kun je bepaalde processen van de marketingstrategie automatiseren. Denk hier bijvoorbeeld aan e-mailmarketing, social media en andere website activiteiten. Klussen die tijdrovend zijn worden volledig automatisch ingericht, precies op het moment dat de klant hier behoefte aan heeft. Beter kan haast niet, toch?

 

Het aantrekken van millennials

 

Klanten-aantrekken

Door direct in te spelen op het veranderend consumentengedrag, verklein je de kans dat je later in de problemen zult komen. De grootste veranderingen vinden, zoals ik aangaf, plaats bij de eerder genoemde millennials. Met het oog op de toekomst zal deze generatie alsmaar belangrijker worden. Zij zijn immers de groep die de komende jaren meer en meer geld uit gaan geven.

Door je nu al te gaan richten op millennials, kun je een enorme voorsprong behalen ten opzichte van de concurrentie. Omdat millennials een iets andere werkwijze vergen dan andere generaties, zet ik 5 feiten over deze generatie op een rijtje. Aan de hand van deze informatie kan jouw organisatie een marketingstrategie opzetten rondom deze doelgroep.

1. Delen van vertrouwen

Pizza delen

Wanneer millennials een product of dienst aan willen schaffen, vertrouwen zij op de mening van vrienden en familie. Maar liefst 83% van de mensen geeft aan het meeste vertrouwen te hebben in de meningen van mensen in de directe omgeving. Uit een ander onderzoek blijkt ook nog eens dat zeker 93% van de millennials een aankoop heeft gedaan op basis op van advies van een vriend of familielid.

Niet alleen de meningen van kennissen worden gewaardeerd, ook reviews die online achter worden gelaten krijgen een hoge score. Zeker 66% geeft aan de mening van vreemden mee te nemen in de overweging om een product of dienst aan te schaffen.

Het moge duidelijk zijn dat de dagen waarin een bekend persoon je product promootte, en hiermee de verkopen omhoog gingen, voorbij zijn. Dit is vooral goed nieuws voor de kleine en middelgrote bedrijven met een kleiner budget. Je hoeft niet langer te sparen om een grote naam aan je merk te koppelen. Het budget kan nu namelijk gestoken worden in een goede marketingstrategie waar je op lange termijn profijt van zult hebben. Je kunt dus aan de slag met de vernieuwde klantrelatie.

2. Loyaliteit voor een beloning

Eerder schreef ik al dat 95% van de groep millennials zichzelf omschrijft als brand loyal. Zodra zij eenmaal positief zijn over een merk, product of dienst is het lastig om ze daar nog vanaf te brengen.

Deze loyaliteit kun je echter nog versterken met het invoeren van een loyaliteitsprogramma. Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde korting, een extraatje op een verjaardag of het sparen voor een gratis product. Zeker 77% van de millennials is bereid om mee te doen met een dergelijk programma, zolang daar een beloning tegenover staat. Op deze manier kun je de klantrelatie alleen maar versterken.

3. Advertenties worden niet vertrouwd

Gebroken ketting

De ouderwetse advertentie krijgt door het veranderend consumentengedrag niet langer dezelfde waardering als voorheen. Millennials willen zich betrokken voelen bij een merk en het idee krijgen dat zij betrokken worden bij het proces van de aankoop. Traditionele vormen van marketing zoals radiospots, tv commercials en advertenties in magazines sluiten hier niet langer op aan.

Als resultaat hiervan geeft 84% van deze generatie aan dat zij de traditionele vormen van marketing niet meer vertrouwen, laat staan interessant vinden. Nieuwe marketingvormen als e-books, blogposts, video’s en how-to informatie is dé manier om deze groep aan te spreken. Een hele andere manier van adverteren dus.

4. Gebruik van social media

Millennials zijn de eerste mensen op deze wereld die (grotendeels) met internet zijn opgevoed. Het is dan ook niet gek dat zij veelvuldig op social media te vinden zijn. Wanneer je millennials wilt targeten, is de kans groot dat je ze op Facebook zult vinden.

Toch is dit niet het enige sociale medium dat populair is binnen deze generatie, vooral niet wanneer jouw organisatie zich op de jongere millennials wil richten. In de leeftijdscategorie 15 tot en met 19 jaar is namelijk niet Facebook, maar YouTube de onbetwiste nummer één.

Uit een onderzoek van YouTube blijkt dat deze jongere generatie digitale video prefereren boven traditionele televisieprogramma’s. Ook zijn zij veel sneller geneigd om video’s te binge-watchen. Video lijkt dé manier om deze generatie te bereiken.

5. Verknocht aan de smartphone

Jongeren met smartphones

Met ruim 97% kunnen we stellen dat nagenoeg alle millennials in het bezit zijn van een smartphone. Zo geeft zelfs 39% van de 18 tot 34-jarige smartphonebezitters aan dat zij dagelijks meer tijd met hun telefoon doorbrengen dan met andere mensen. Het is dan ook niet gek dat van alle tijd die online wordt besteed voor 60% vanaf een mobiel apparaat komt.

Cijfers als deze laten zien hoe verknocht de jongere generatie is aan hun telefoon. Wil jouw organisatie het hoofd boven water houden, dan is het een must om ervoor te zorgen dat alle online activiteiten, zoals bijvoorbeeld de website, ook op mobiel 100% toegankelijk zijn.

 

Het veranderend consumentengedrag is met het opgroeien van de millennials toch echt in gang gezet. Door de verandering in vraag zul jij het aanbod aan moeten passen. Traditionele vormen van marketing werken niet langer en zullen je op den duur zelfs tegen gaan werken. Met het oog op de toekomst is de tijd nu aangebroken om in te spelen op deze verandering. Zo blijf je de concurrentie voor en kun je de millennials aan jouw merk binden. Een relatie die, wanneer goed onderhouden, zomaar jarenlang kan gaan duren.

Heeft het veranderend consumentengedrag jouw organisatie ook doen veranderen?

Zo ja: op welke manier heeft het invloed gehad?

Deel je bevindingen hieronder door een reactie achter te laten!