Waarschijnlijk is het je niet ontgaan dat het aanbod van online video’s het afgelopen jaar ontzettend is gegroeid. Wellicht ben je hierdoor zelf inmiddels ook wel aan het experimenteren met het maken van video’s en ontdek je stukje bij beetje welke impact de video’s hebben op je doelgroep. Als deze impact groot is, wordt het tijd om serieus aan de slag te gaan en je video’s in te zetten met een groter doel in je achterhoofd. Een video marketingstrategie opzetten is echter niet iets wat je zo gedaan hebt.
We beginnen bij het begin: Wat is videomarketing en wat is een video marketingstrategie?
Eerlijk is eerlijk… De uitleg van de twee bovenstaande begrippen is nogal voor de hand liggend. Videomarketing is niks anders dan het inzetten van video om je marketingdoelen te halen. De meeste marketeers doen dit met een bepaald beleid in hun achterhoofd: ook wel de video marketingstrategie genoemd. Zo proberen ze door middel van het structureel inzetten van video’s dus bepaalde bedrijfsdoelen te halen.
De vier fasen van een video marketingstrategie opzetten: Waar moet je wanneer aan denken?
Een video marketingstrategie opzetten heb je niet in een paar tellen gedaan. Je zult hier als marketeer, alleen of samen met je team, goed voor moeten gaan zitten en er meerdere uren in moeten investeren.
Je video marketingstrategie opzetten kun je het beste doen door het hele proces in vier verschillende fases in te delen. In de eerste fase stel je eigenlijk de campagne op. Je bepaalt welke doelen je met de campagne wilt bereiken en wie je met je campagne aan wilt spreken.
In de tweede fase stel je vast welke middelen je wilt gebruiken. Natuurlijk gaan we er in dit geval vanuit dat die keuze zal vallen op video. Echter zijn er ook dan nog verschillende aspecten waar je over na moet denken.
De derde fase beslaat de periode tussen het schieten van de video en het online zetten van de video. Voordat je hem het wereldwijde web op kunt slingeren zijn er nog een aantal aspecten om rekening mee te houden. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je video niet alleen op het internet staat, maar dat mensen binnen je doelgroep hem ook te zien krijgen?
De invulling van de laatste fase is tot slot niet zo moeilijk te raden. Dit is zoals bij elke campagne, ongeacht het medium dat gebruikt wordt, het meten van de resultaten. Maar hoe doe je dat bij videomarketing?
We gaan elke fase langs en bespreken wat wanneer belangrijk is. Zo kun je direct aan de slag en een video marketingstrategie opzetten waar je ‘u’ tegen zegt.
Let wel op! Een video marketingstrategie opzetten door deze te verdelen in vier fases wil niet zeggen dat je pas na hoeft te gaan denken over een fase als je alles wat bij de vorige fases hoorde hebt uitgevoerd. Voordat je aan de slag gaat met het uitvoeren van de campagne zul je voor alle vier de fases moeten bedenken wat je wilt en wat niet. Alleen op die manier ben je optimaal voorbereid en zorg je ervoor dat je niet onverwacht tegen lastige problemen aanloopt.
Fase 1: Het opzetten van de campagne
In deze eerste fase is het nog niet noodzakelijk om al over video na te denken. Het medium dat je kiest is immers ondergeschikt aan het doel van je campagne en de doelgroep die je aan wilt spreken. Dit is eigenlijk bij elke marketingcampagne het geval en dus ook bij een videomarketingcampagne.
Het doel van de campagne en de doelgroep zijn in deze fase dus vooral van belang. We gaan daarom dieper in op beide punten en vertellen je daarnaast ook iets over het bepalen van je budget.
1. Het doel van de campagne
Het is in de eerste plaats belangrijk om te bepalen welke marketingdoelen je wilt halen met de campagne die je opzet. Als je dit eenmaal weet kun je de campagne verder uit gaan bouwen. Hierbij houd je uiteraard wel steeds het doel in je achterhoofd, zodat je zeker weet dat alles wat je doet dit doel ook dient.
2. De doelgroep die je wilt bereiken
Voor ieder bedrijf geldt dat er een doelgroep is waar ze zich met hun product of service tot richten. Om deze doelgroep vorm te geven en voor iedereen helder te hebben, wie er binnen valt en wie niet, wordt de doelgroep vaak omgezet in persona’s.
Een marketingcampagne zal zich dan ook tot een of meerdere van deze persona’s richten, om zo de hele doelgroep of een deel van de doelgroep aan te spreken. Hoewel in dit laatste geval minder mensen worden bereikt, kan een marketingcampagne die een subgroep van de doelgroep aanspreekt ook heel effectief zijn. Het is dus zeker niet nodig om bij iedere campagne de hele doelgroep aan te spreken.
3. Het bepalen van het budget
Het komt nog wel eens voor dat je door het brainstormen over de campagne enthousiast wordt en direct aan de uitvoering wilt beginnen. Super fijn, maar financieel gezien niet altijd even handig. Het zou zonde zijn als je door dat enthousiasme meer geld uitgeeft dan je bedrijf heeft, toch?
Om dit te voorkomen is het van belang dat je een budget vaststelt. Hier kun je dan bij het plannen van de rest van de campagne rekening mee houden, zodat je aan het einde van het proces niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
Tip! Videomarketing hoeft niet altijd duur te zijn. Je kunt het eigenlijk zo duur maken als je zelf wilt. Zie een klein budget dus als een uitdaging en niet als een beperking.
Fase 2: De campagne is bepaald en het budget is vastgesteld
Als je eenmaal bepaald hebt waarom je een marketingcampagne op wilt zetten en met welk budget je dat wilt doen wordt het tijd om deze verder uit te werken. Dit doe je in eerste instantie door te bepalen welk medium je wilt gebruiken.
Aangezien dit artikel over een video marketingstrategie opzetten gaat, is de keuze in dit geval niet heel moeilijk. We gaan voor video!
Toch is dat niet het enige wat je moet bepalen. We bespreken daarom nog vier andere aspecten die in deze fase een rol spelen.
1. De zoekwoorden rondom de video’s
Bij video is het, net als bij andere vormen van content, belangrijk dat je inhoudelijk een sterk verhaal vertelt rondom een onderwerp. Om dit onderwerp af te bakenen is het verstandig om vooraf een zoekwoord te bepalen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je je in de video tot één onderwerp beperkt, maar het zorgt er ook voor dat je video makkelijker te vinden is in de zoekmachines.
Om te bepalen rondom welke zoekwoorden je de verschillende video’s moet maken, zul je SEO-onderzoek moeten doen. Hierdoor kom je er eenvoudig achter hoe mensen naar bepaalde onderwerpen zoeken.
Tip! Zorg er niet alleen voor dat je video rondom een bepaald zoekwoord wordt opgebouwd, maar zorg er ook voor dat dit zoekwoord regelmatig terug komt in de video en de begeleidende tekst (zie fase 3, punt 1).
2. De huisstijl van de video’s
Naast de inhoudelijke boodschap is het uiterlijk van de video’s ook belangrijk. Video is tenslotte een visueel medium.
Om te bepalen hoe je video’s eruit moeten zien is het belangrijk om een huisstijl vast te stellen. Hierbij bepaal je precies hoe de visuele aspecten van de video’s eruit moeten komen te zien. Waar plaats je het logo? Welke kleuren gebruik je? In welke stijl film je? En ga zo maar door. Je kunt vrijwel alles vastleggen in de huisstijl en dit vervolgens makkelijk doorvoeren in alle video’s die je maakt. Handig, want zo ontstaat er nooit een discussie over hoe de video eruit moet komen te zien. Dat weet je namelijk al.
Daarnaast zorgt een huisstijl er ook voor dat kijkers jouw video’s makkelijk kunnen herkennen tussen alle video’s die online worden aangeboden.
Tip! Heb je voor andere communicatievormen al een huisstijl ontwikkeld? Zorg dan dat de huisstijl van de video’s op dezelfde lijn zit.
3. De eisen die bij verspreiding van video’s horen
Een video maken is leuk, maar je hebt er in principe niets aan als je hem niet verspreidt. Echter is dit niet zo makkelijk als het lijkt. Social media platformen stellen namelijk allemaal eisen aan video’s die geüpload worden. En uiteraard heeft elk platform zijn eigen eisen.
Voordat je tijd en moeite stopt in het maken van de video’s is het dus belangrijk dat je bepaalt via welk social media platform of via welke social media platformen je de video’s wilt verspreiden. Onderzoek vervolgens goed welke eisen bij het platform van jouw keuze horen en zorg ervoor dat de video’s die je maakt aan deze eisen voldoen.
4. Een goede planning
Een goede video marketingstrategie bevat niet één video maar heeft een heel arsenaal aan video’s klaarstaan. Maar wanneer zet je nu welke video online?
Een contentkalender kan hier uitkomst bieden. Door in te plannen welke video wanneer online komt, hoef je je daar op een later tijdstip geen zorgen meer over te maken. Alle video’s staan ingepland en zullen dus automatisch op het juiste moment online komen. Daarnaast weten jij en je team ook precies wanneer een video af moet zijn, waardoor hier dus geen verwarring over kan ontstaan.
Tot slot geeft het de kijker ook vertrouwen als er met enige regelmaat nieuw materiaal verschijnt. Ze zitten zo niet in onzekerheid over wanneer er weer iets verschijnt en wanneer niet. Een geruststelling die onbewust veel invloed kan hebben op het vertrouwen in jouw bedrijf.
Fase 3: De puntjes op de ‘i’ zetten
Je hebt bepaald hoe de video eruit moet zien en welk onderwerp er besproken gaat worden. Daarna ben je met je team aan de slag gegaan om de video te schieten en al het materiaal te monteren tot een mooi product. Voordat de video online kan, zijn er echter nog wat punten die je niet mag missen. We nemen ze met je door.
1. Het optimaliseren voor de zoekmachines
We hebben de zoekmachines al even kort aangestipt toen we het hadden over het bepalen van het zoekwoord. Echter is het bepalen van een zoekwoord en deze zo nu en dan terug laten komen in de video niet voldoende om gevonden te worden. Je zult ook naar de bestandsnaam, title-tag, alt-tag en beschrijving van de video moeten kijken. Zorg dat het zoekwoord ook hier in terugkomt en dat deze overeenkomt met de inhoud van de video.
Tot slot is het belangrijk om de video aan te vullen met een begeleidende tekst, waarin je dieper in kunt gaan op verschillende punten uit de video. Ook deze tekst wordt geïndexeerd door de zoekmachines en zorgt er dus voor dat je beter gevonden wordt.
2. De call-to-action
Natuurlijk wil je dat je video door zoveel mogelijk mensen bekeken wordt. Echter is alleen kijken niet genoeg. Idealiter moet er ook een handeling uit volgen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een product, het inschrijven voor de nieuwsbrief of het downloaden van een e-book.
Om de kijker hiertoe aan te sporen kun je een call-to-action toevoegen. Dit kun je doen in de video zelf, maar ook in de beschrijving of in de begeleidende tekst.
3. Je eigen platform
De meest voor de hand liggende gedachte is om video’s te verspreiden via social media. Op deze manier bereik je op een makkelijke manier veel mensen die binnen je doelgroep vallen.
Het is echter niet slim om alleen gebruik te maken van social media. Dit zorgt er namelijk voor dat je afhankelijk bent van dit platform. Als er iets gebeurt met het platform ben jij al je video’s kwijt. Om dit te voorkomen is het verstandig om de video’s in eerste instantie op je eigen platform te uploaden. De verspreiding doe je vervolgens wel met behulp van een ander platform. De video’s waar je zo hard voor hebt gewerkt blijven zo in ieder geval up and running, ook als het externe platform onverwacht uit de lucht gaat.
Fase 4: Het meten van de resultaten
Als de video’s eenmaal online staan, wil je natuurlijk niets liever dan de resultaten meten. Hebben de video’s het effect gehad waar je op hoopte? Of zijn al je verwachtingen overtroffen?
Om de resultaten te meten zijn er verschillende tools beschikbaar. Welke je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van wat je wilt meten en welke platformen je hebt gebruikt voor de verspreiding. Om te bepalen hoe je de resultaten gaat meten zul je je dus in de verschillende tools moeten verdiepen, zodat je daarna een oordeel kunt vellen over welke tool het beste bij jouw marketingcampagne past. Vervolgens kun je alle voorbereidingen treffen om te meten wat de video doet. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een plug-in of het toevoegen van een stukje code.
Een video marketingstrategie opzetten vraagt dus nogal wat denkwerk. Over alle facetten die in dit artikel aan bod zijn gekomen zul je namelijk na moeten denken. Echter komen deze punten vaak wel overeen met de punten van soortgelijke contentmarketingstrategieën. Hierdoor weet je wat je kunt verwachten en zul je een video marketingstrategie opzetten die zijn weerga niet kent. Niets dat je nog tegenhoudt om viral te gaan!
Een video marketingstrategie opzetten: hoe doe jij dat en wat zijn voor jou de belangrijkste aandachtspunten?
Laat het weten in een reactie onder dit bericht!
Leave A Comment