YouTube heeft 7,5 miljoen gebruikers in Nederland waarvan er maar liefst 1,7 miljoen dagelijks actief zijn. Het is dus niet zo gek dat jij YouTube hebt opgenomen in jouw social media marketingstrategie. Maar hoe goed ken je dit sociale medium eigenlijk? Onderstaande 7 YouTube marketing tips laten je kennismaken met de verschillende mogelijkheden van dit medium.
7 handige YouTube marketing tips
Om ervoor te zorgen dat jij zonder problemen jouw YouTube marketing naar het volgende level tilt, heb ik hieronder 7 YouTube marketing tips op een rijtje gezet.
Het zijn geen tips over de inhoud van jouw YouTube video’s, maar echt over het medium zelf. Wat zijn nu precies de functies die je kunnen helpen de marketingkant van YouTube optimaal te benutten?
Ontdek aan de hand van deze YouTube marketing tips hoe jij jouw content marketingstrategie een boost kunt geven. Zo zijn er bepaalde functies binnen YouTube die je kunnen helpen jouw video’s vindbaar te maken in de zoekmachines, SEO dus.
Na het lezen van deze YouTube marketing tips zul jij YouTube niet langer alleen gebruiken voor het uploaden van jouw content.
Tip 1: Maak gebruik van het YouTube transcript
Wanneer je een video maakt, komt het geregeld voor dat hier vervolgens een transcript van gemaakt wordt.
Het maken van een transcript houdt in dat je dat wat besproken wordt in de video in woord opschrijft. Dit is een tijdrovende klus en kan zijn obstakels hebben wanneer je iemand in een video bijvoorbeeld niet goed kunt verstaan.
Gelukkig kan YouTube je hierbij helpen. Zodra je een video uploadt, maakt YouTube hier namelijk automatisch een transcript van. Dit transcript kent in veel gevallen wel nog wat foutjes en loopt niet helemaal soepel, maar het is een begin.
Zo kun je het transcript gebruiken om bepaalde quotes uit jouw video te halen of een goede samenvatting te schrijven. Daarnaast biedt het gebruik van het transcript de mogelijkheid om de SEO voor jouw video een boost te geven.
Waar vind ik het transcript?
Het transcript van een video vind je onder de knop ‘Meer’, die je op zijn beurt onder de video kunt vinden. Wanneer je hier op klikt zie je vanzelf de optie ‘Transcript’ staan. Zie je deze optie niet, dan heeft de eigenaar van de video het transcript uitgezet.
Vervolgens loopt het transcript mee met de video. Wanneer je zelf een video uploadt kun je het transcript bewerken. Op die manier kun je hem verbeteren en beter passend maken.
Het transcript en SEO
Ik heb het hierboven al kort gehad over de voordelen van het gebruik van het transcript. Het belangrijkste voordeel is wel de waarde van het transcript voor de SEO van jouw video.
Zo helpt een transcript de zoekmachines met het bepalen van de inhoud van de video. Zodra jij jouw transcript optimaliseert kan dit dus een positief resultaat geven binnen de zoekmachines, omdat ze jouw video beter en sneller kunnen indexeren.
Binnen deze lijst met YouTube marketing tips is de waarde van het transcript hetgeen wat het meest onderschat wordt.
Tip 2: Maak je eigen URL
Zodra jij een YouTubekanaal aanmaakt zul je automatisch een URL toegewezen krijgen. Het is echter ook mogelijk om deze URL qua naam beter aan te laten sluiten op jouw kanaal.
Op die manier kun je het voor jouw volgers eenvoudiger maken om het webadres te onthouden. Voor Genius Whale zou ik bijvoorbeeld kunnen kiezen voor: https://www.youtube.com/geniuswhale.
Het aanmaken van een eigen URL gaat echter niet zomaar. Er zijn een aantal eisen waar jouw kanaal aan moet voldoen, voordat je een URL aan kunt vragen.
- Je hebt tenminste 100 subscribers;
- Jouw kanaal is minimaal 30 dagen oud;
- Je hebt een foto als kanaalpictogram geüpload;
- Je hebt een banner op jouw kanaal geüpload.
Wanneer jouw kanaal aan deze eisen voldoet, kun je een eigen URL aanvragen. Je hebt uiteindelijk de goedkeuring en toestemming van YouTube nodig, voordat jouw URL in gebruik genomen kan worden.
Waar vraag ik mijn URL aan?
Binnen jouw kanaal ga je naar de geavanceerde accountinstellingen. Bij de sectie waar je de naam van jouw account aan kunt passen, zie je “Geavanceerd” als optie staan. Hier klik je vervolgens op.
Wanneer je in aanmerking komt voor een eigen aangepaste URL, zie je deze link vanzelf verschijnen onder “Kanaalinstellingen”. Staat deze link er niet, dan kom je op dit moment nog niet in aanmerking voor een eigen URL.
Doorloop vervolgens de stappen, lees de voorwaarden, klik op akkoord en wacht tot jouw URL is goedgekeurd.
Let op: Denk van tevoren goed na over de URL van jouw YouTubekanaal. Deze kun je na goedkeuring van YouTube namelijk niet meer wijzigen.
Tip 3: Maak gebruik van Google Trends
Niet alle YouTube marketing tips spelen af binnen YouTube. Zo is het ook aan te raden gebruik te maken van Google Trends.
Je kent deze tool wellicht al om bij te houden wat de populariteit van bepaalde zoektermen is. Iets wat je waarschijnlijk nog niet wist, is dat je met Google Trends ook binnen de zoekresultaten van YouTube kunt zoeken.
Zo kom je er niet achter welke zoektermen populair zijn binnen Google, maar specifiek binnen YouTube. Van de informatie kun je gebruik maken om jouw video’s te optimaliseren door je op deze termen te richten.
Waar vind ik YouTube Trends?
Zodra je bent ingelogd in Google Trends ga je opzoek naar een trend door een zoekwoord in te vullen in het veld “Onderwerpen verkennen”.
Vervolgens kun je bij de resultaten klikken op “Google Zoeken”. In het dropdown menu zie je vervolgens “Zoeken op YouTube” staan. Zodra je hierop klikt zoekt Google Trends naar de ingevulde zoekterm binnen YouTube.
Tip 4: Switch van annotaties naar kaarten
Waar je gewend bent om gebruik te maken van annotaties binnen YouTube, kan dit vanaf 2 mei 2017 niet meer. De gemaakte annotaties blijven bestaan, maar je kunt deze niet meer bewerken en het is ook niet meer mogelijk om nieuwe toe te voegen.
Annotaties zijn de verschillende tekstjes en links die je in YouTube video’s op bepaalde tijden ziet verschijnen. De eigenaar van de video heeft deze er zelf ingezet en linkt hiermee bijvoorbeeld door naar andere content of de eigen website.
Het vervallen van de annotaties komt doordat deze niet mobielvriendelijk zijn. Een vervanging hiervoor bestaat gelukkig al én is mobielvriendelijke: de informatiekaart.
Een informatiekaart toevoegen
Voordat ik je vertel hoe je de informatiekaart toe kunt voegen, even een korte uitleg over deze kaart zelf. Een kaart verschijnt rechts (op desktop) of onderin (op mobiel) de video. Je kunt een teaser instellen waarin de kaart kort getoond wordt op een bepaald moment in de video.
Is dit moment geweest of wordt de teaser niet getoond, dan ziet de kijker een ‘i’ in de rechterbovenhoek van de video. Door hier op te klikken krijgt hij de verschillende kaarten te zien en kan hier tijdens het afspelen van de video doorheen scrollen.
Een kaart toevoegen aan je video doe je door in te loggen en vervolgens naar “Videobeheer” te gaan. Hier zoek je de video waar je een kaart aan toe wilt voegen en klik je op “Bewerken”. In de balk met tabbladen kies je vervolgens voor de optie “Kaarten”. Je hebt verschillende soorten kaarten die je toe kunt voegen:
- Kanaalkaarten: Deze kaarten linken naar een kanaal die je onder de aandacht wilt brengen van de kijker;
- Donatiekaarten: Kijkers kunnen via deze kaart direct geld doneren aan de non-profitorganisatie (op dit moment alleen beschikbaar in de VS);
- Giften van fans: Kijkers kunnen rechtstreeks een financiële bijdrage leveren op de videopagina als support voor jouw kanaal;
- Linkkaarten: Deze kaarten linken de kijker door naar een specifieke website, crowdfundingactie of merchandise;
- Poll-kaarten: Laat je kijkers in een poll stemmen op verschillende opties;
- Kaarten voor video’s of afspeellijsten: Met deze kaarten link je naar andere YouTube-video’s of -afspeellijsten.
Klik bij het type kaart dat je toe wilt voegen op “Maken” en volg de stappen die nodig zijn voor het aanmaken van de specifieke kaart.
Tip 5: De laatste kaart
Niet alleen tijdens het kijken, maar ook na het afspelen van de video kun je de interactie met jouw kijkers aangaan.
Om ook aan het einde van de video een CTA te plaatsen, maak je geen gebruik van een kaart, maar van een eindscherm.
Waar aan het einde van een video eerst volop gebruik werd gemaakt van annotaties en rommelige links, is er nu de georganiseerde laatste ‘pagina’ van jouw video. En uiteraard is ook deze nieuwe pagina geheel mobielvriendelijk.
Werking van de eindkaart
Het eindscherm is dé CTA aan het einde van jouw video. Je kunt op de valreep jouw kijkers aansporen tot een bepaalde actie.
Op het eindscherm kun je tot maximaal vier verschillende elementen promoten. Je kunt je kijkers binnen deze vier elementen:
- Naar andere video’s, afspeellijsten of kanalen binnen YouTube leiden;
- Vragen zich te abonneren op jouw kanaal;
- Een promotie laten zien voor jouw website, merchandise en crowdfunding.
Je kunt er voor kiezen om het eindscherm in de laatste vijf tot twintig seconden van jouw video te laten zien. Eis hiervoor is wel dat jouw video minimaal 25 seconden moet duren voordat je een eindscherm toe kunt voegen.
Extra: Het is mogelijk om, als gebruiker, het tonen van annotaties uit te schakelen. De eindschermen worden echter ook getoond aan hen die de annotaties hebben uitgezet.
Een eindscherm toevoegen
Nu wil je natuurlijk maar wat graag zo’n eindscherm toevoegen. Ga hiervoor naar “Videobeheer” en klik wederom op “Bewerken”. In de bovenste tabbalk vind je het onderdeel “Eindschermen”.
Vervolgens is het een kwestie van het volgen van de stappen die nodig zijn om jouw eindscherm te plaatsen. Wanneer je op de plaats van het eindscherm op dit moment annotaties hebt staan, kan er gevraagd worden deze eerst te verwijderen.
Tip 6: Maak gebruik van geluidseffecten
Video is onlosmakelijk verbonden met geluid. Wanneer er niet gesproken wordt in de video, of een gedeelte hiervan, is het vaak een goede aanvulling om muziek toe te voegen.
Het gebruik van geluidseffecten is echter royalty gevoelig. Gelukkig heeft YouTube een grote database vol met geluidseffecten en muziek die je kunt downloaden en toe kunt voegen aan jouw video’s.
De geluiden en muziek in deze database is volledig royalty vrij en je kunt ze dus zonder zorgen gebruiken. Je vindt de database bij “Videobeheer” en vervolgens vind je onder “Maken” de knop naar de “Audiobibliotheek”.
Tip 7: Go 360º
De opkomst van virtual reality (VR) is je vast niet ontgaan. YouTube begon in 2015 al met de mogelijkheid om 360º video’s te uploaden en bekijken.
Waar men eerst nog moest wennen aan deze optie, is het nu een veel gebruikt onderdeel van dit sociale medium. Toch is de kans groot dat je er nog niet eerder mee hebt gewerkt. In deze lijst met YouTube marketing tips mocht deze moderne technologie dus niet ontbreken.
Het het opnemen van een 360º video heeft echter wel wat voeten in de aarde. Zo is de apparatuur om zo’n video te maken niet goedkoop.
Mocht je beschikken over de middelen om een 360º video te kunnen maken, dan raad ik je zeker aan hier gebruik van te maken. Deze manier van het beleven van video geeft de consument het gevoel er echt bij te zijn. En het enige wat de consument nodig heeft is zijn of haar mobiele telefoon.
Kijk in bovenstaande video eens naar de manier waarop The New York Times je in deze 360º video meeneemt achter de schermen.
Extra: Het is op YouTube zelfs mogelijk om live een 360º video te delen op jouw kanaal. Op die manier heeft de kijker nog meer het gevoel echt op dat moment bij jou aanwezig te zijn.
Conclusie
Bovenstaande YouTube marketing tips laten je zien welke mogelijkheden dit social media kanaal allemaal met zich mee brengt. Zo is YouTube meer dan alleen het platform waar jij jouw video’s uploadt om ze te kunnen verspreiden.
Wist jij bijvoorbeeld al dat je gebruik kunt maken van de YouTube transcripten? Of dat annotaties niet meer worden gebruikt en je over moet stappen naar kaarten?
Met deze 7 YouTube marketing tips kun jij de inzet van YouTube binnen jouw social media marketingstrategie optimaliseren. Waarom zou je de verschillende mogelijkheden binnen YouTube niet benutten? Zeker nu video marketing zo’n vlucht neemt?
Welk van deze YouTube marketing tips ga jij inzetten?
Deel jouw ervaringen in de comments hieronder!
Leave A Comment