Er gaat nogal wat geld om in de reclamewereld. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat er in 2016 wereldwijd maar liefst 493 miljard dollar (iets meer dan 459 miljard euro) uit is gegeven aan reclame. Dit bedrag lijkt echter wel ieder jaar minder hard te groeien en op een andere manier uitgegeven te worden. Zo gaat er een steeds groter deel van het budget naar mobiele reclames en lijkt er ook meer ruimte vrij gemaakt te worden voor adverteren via zoekmachines en social media.

De redenen waarom besloten wordt om marketingbudgetten anders in te delen kunnen sterk uiteenlopen, maar komen uiteindelijk allemaal terug bij hetzelfde uitgangspunt: traditionele advertenties op internet werken niet meer.

Internetgebruikers zijn dus duidelijk klaar met de grote hoeveelheid advertenties waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden. Zo geven ze aan dat advertenties vervelend en opdringerig zijn en dat het ze afleidt bij wat ze aan het doen zijn. Met andere woorden: ze zijn het beu, zo lijkt een onderzoek van Lumen en Nectar te bevestigen. Het onderzoek laat zien dat in de eerste helft van 2016 slechts 35% van de online advertenties wordt opgemerkt. En dan bedoel ik nog niet eens dat de advertenties uitgebreid bestudeerd worden. Een schamele 9% van de advertenties wordt langer dan 1 seconde (!) bekeken en maar 4% van de advertenties wordt 2 seconden bekeken.

De conclusie die je hieruit kunt trekken is eigenlijk heel simpel: de traditionele manier van online adverteren is in de huidige tijd niet meer rendabel en lijkt dus een verspilling van je zuurverdiende centen.

 

De impact van Adblockers nu én in de toekomst

 

Effecten-op-de-toekomst

De reden dat zoveel advertenties niet meer bekeken worden, is de toenemende mate waarin internetgebruikers hun heil zoeken in het gebruik van Adblockers. In 2015 waren er alleen in Europa al 77 miljoen gebruikers van Adblockers, waarvan 2,2 miljoen in Nederland, 45 miljoen in de Verenigde Staten en nog eens 76 miljoen in de rest van de wereld. Een kleine rekensom leert ons dat er in 2015 wereldwijd maar liefst 198 miljoen mensen zijn die een Adblocker hadden geïnstalleerd op de browser van hun desktop. Dit resulteerde erin dat bedrijven wereldwijd maar liefst 21,8 miljard dollar aan reclame-opbrengsten verloren.

Naast Adblockers op een browser is het inmiddels ook mogelijk om op smartphones een Adblocker in te schakelen. En ook daar lijken mensen massaal gehoor aan te geven. Eind 2016 waren er maar liefst 380 miljoen mensen die op hun smartphone advertenties blokkeerden. Dit is ruim 62% van de inmiddels  615 miljoen mensen(!) die verspreid over de hele wereld een Adblocker hebben geïnstalleerd op hun desktop, laptop en/of smartphone. Je begrijpt dat ook dit wereldwijd resulteert in enorme verliezen in de advertentie-opbrengsten. De verwachting is dat de kosten van Adblockers in 2016 wereldwijd al zijn opgelopen tot 41,4 miljard dollar. Bijna een verdubbeling van 2015 dus.

Helaas lijkt de populariteit van Adblockers voorlopig nog niet voorbij te zijn. Zo verwachten data-analisten dat het verlies aan opbrengsten uit reclame tussen 2017 en 2020 in de Verenigde Staten zal stijgen van ongeveer 5 miljoen dollar naar ongeveer 12 miljoen dollar.

 

Hoe Adblockers de buyer’s journey veranderen en wat dat voor jou betekent

 

De-customer-journey

Adblockers zorgen niet alleen voor grote verliezen van reclame-opbrengsten, maar veranderen ook de weg die een consument online aflegt. Deze zogenoemde buyer’s journey is een stuk langer geworden en bestaat uit meer stappen dan alleen het zien van een advertentie en het afrekenen van de aankoop, zoals voor het gebruik van Adblockers nog het geval was.

Tegenwoordig gaat het er, onder andere dankzij de Adblockers, iets anders aan toe. Zo zijn advertenties niet meer de primaire bron hoe we in contact komen met producten. Social media en zoekmachines hebben deze rol overgenomen, waardoor advertenties een secundaire rol zijn gaan spelen.

De weg naar de producten wordt dus nog steeds wel gevonden, maar de weg naar de kassa is dan nog niet direct gevonden. Want is het product wel écht zo leuk als we denken? Om dit te bepalen doen veel mensen online onderzoek. Dit doen ze op verschillende manieren, zo laten de cijfers van Baynote zien:

  • 89% van de consumenten zoekt informatie op via zoekmachines voordat ze een aankoop doen;
  • 79% van de consumenten volgt een merk op social media om informatie te krijgen over producten, het bedrijf en de kwaliteit van service die geleverd wordt;
  • Gemiddeld heeft een consument 4,3 keer contact met het merk, op wat voor manier dan ook, voordat ze een aankoop doen;
  • 70% van alle online shoppers gelooft wat er wordt gezegd in reviews van andere kopers en gebruikers en 86% van de consumenten wordt zelfs sterk beïnvloed door negatieve reviews.

Je zult begrijpen dat de bovengenoemde punten er allemaal voor kunnen zorgen dat een consument uiteindelijk toch besluit om het product helemaal niet of in ieder geval niet bij jou te kopen.

Maar goed, laten we er even vanuit gaan dat je ongeschonden uit het onderzoek bent gekomen en de consument wel besloten heeft om het product bij jou te kopen. Dan nog bestaat de kans dat het product niet daadwerkelijk gekocht wordt. Maar liefst 21% van de consumenten die beginnen met het afrekenproces haken af, omdat dit proces verwarrend is of teveel tijd en moeite kost.

De nieuwe buyer journey kent dus nogal wat valkuilen voor een bedrijf, die vóór het gebruik van Adblockers niet, of in een mindere mate, aanwezig waren. Om hier adequaat op in te spelen is het noodzakelijk om je strategie aan te passen en je marketingbudget opnieuw te verdelen. Adblockers omzeilen lijkt de toekomst.

Maar hoe?

 

Adblockers omzeilen: Wat kun je er tegen doen?

 

Vechten-tegen-Adblockers

Gelukkig is nog niet alle hoop verloren, want er is prima op te boksen tegen Adblockers. Misschien niet langer met online advertenties, maar Adblockers omzeilen gaat wel met iets anders, namelijk met content en content marketing. Het voordeel hiervan is niet alleen dat je inhoudelijk meer kunt, maar ook dat hetgeen wat je doet beter aansluit op de nieuwe buyer journey.

Ik zal het je uitleggen aan de hand van drie punten.

1. Je arsenaal uitbreiden

Content-creëren

Het merendeel van de consumenten komt, zoals eerder gezegd, niet meer binnen via een advertentie, maar juist via social media en de zoekmachines. Jij moet dus op deze kanalen te vinden zijn wil je conversies genereren. En dan niet met die handige advertenties die je hebt ingekocht bij bijvoorbeeld Google Adwords. Die worden immers bij miljoenen consumenten geblokt door de Adblocker.

Om Adblockers te omzeilen en toch vindbaar te zijn in de zoekmachines, zul je gebruik moeten maken van content. Met content kun je de consument écht iets waardevols geven, zonder dat je daar direct iets voor terugvraagt. Denk hierbij aan informatie en inspiratie, maar bijvoorbeeld ook aan een stukje service en handige tips en tricks. Niet alleen bouw je zo een sterke fanbase op, ook geef je jezelf een sterke positie tijdens het onderzoek van een consument. Want laten we eerlijk wezen: iemand die fan van je is zal ook eerder zijn of haar vertrouwen in jouw handen leggen.

Een ander voordeel van het opbouwen van een fanbase met content is dat je de consument op verschillende momenten in de buyer journey kunt bereiken. We noemen een aantal voorbeelden waarin content je net dat beetje extra geeft ten opzichte van concurrenten die geen content gebruiken:

  • Met een content hub die gevuld is met content die geoptimaliseerd is voor de zoekmachines (SEO) kun je consumenten op het begin van hun reis bereiken;
  • Door de content te verspreiden op social media bereik je ook de mensen die niet specifiek naar jou op zoek zijn, maar mogelijk wel geïnteresseerd zijn;
  • De content in je email marketing kan je helpen om de consument net dat extra duwtje in de rug te geven als ze je product wel bekeken hebben, maar het nog niet gekocht hebben.

De verschillende vormen van content die je gebruikt kunnen niet alleen leiden tot een sterker vertrouwen, maar ook tot een beter inzicht in wat de consument wil. Dit kan uiteindelijk weer leiden tot meer omzet, helemaal wanneer je de verschillende vormen van content in samenwerking met elkaar inzet.

De voordelen die een goed inzicht in de consument met zich meebrengen, bespreek ik verder bij punt 3, micro-conversies.

2. De sales funnel

Sales-funnel

Ik heb je net uitgebreid laten zien dat de buyer’s journey is veranderd. Dit betekent dat het voor jou onvermijdelijk is om je sales funnel (de buyer’s journey vanuit jouw oogpunt) hierop af te stemmen en deze ook te verlengen. Content kan je hierbij helpen.

Door het geven van veel content en het opbouwen van de eerder genoemde fanbase verleid je consumenten om telkens terug te komen naar jouw content hub. Ze willen niets missen van wat jij publiceert en zijn daarom vaak bereid om zich in te schrijven voor de mailinglijst. Door hier je email marketingstrategie vervolgens op af te stemmen, maak je het mogelijk om de consument gedurende het gehele kooptraject te benaderen en met ze te blijven communiceren.

Dit geeft je niet alleen de mogelijkheid om iemand te overtuigen van het kopen van het product dat ze eigenlijk al op het oog hadden, maar ook om nog meer gratis content weg te geven en daarnaast meerdere relevante producten aan te bieden op basis van bijverkoop (up-sell en cross-sell). Dit kan, logischerwijs, je omzet verhogen.

3. Micro-conversies

Micro

Hoewel de komst van Adblockers tot nu toe misschien alleen maar voor meer werk lijkt te zorgen, is er dankzij het omzeilen van Adblockers en de veranderende buyer’s journey ook winst te behalen. Het is immers niet meer zo simpel als de advertentie bekijken en het product afrekenen.

De interactie die je nu, zowel voor als na de aankoop, hebt met een consument zorgt ervoor dat je meer inzicht krijgt in waar een consument naar op zoek is. Dit gebeurt dankzij de zogenoemde micro-conversies: conversies die niet direct tot een aankoop leiden, maar hier indirect wel aan bij kunnen dragen. Schrijft iemand zich in voor jouw nieuwsbrief, download hij een e-book over een bepaald onderwerp of merk je dat hij na verloop van tijd zijn interesse lijkt te verliezen? Dan kun je hierop inspelen met gerichte content, waardoor je de interesse van de consument kunt versterken of opnieuw op kunt wekken zodat deze wellicht alsnog overgaat tot conversie. Iets wat je met alleen advertenties nooit zou lukken.

 

De komst van Adblockers dwingen je bijna om een nieuwe weg in te slaan. Online advertenties hebben niet meer het gewenste effect en Adblockers omzeilen met behulp van content lijkt de toekomst van marketing. De vraag die jij jezelf nu moet stellen is: Wil ik onnodig geld blijven verliezen door te investeren in online advertenties óf gooi ik mijn marketingstrategie op de schop om zo mogelijk meer omzet en meer winst te behalen?

Een vraag die voor mij niet moeilijk te beantwoorden is. Voor jou wel?

Hoe denk jij over Adblockers omzeilen met de nieuwe vorm van marketing?

Sta je er positief tegenover of ben je nog niet overtuigd?

Laat het weten door een reactie te plaatsen onder dit artikel!