Zeg eens eerlijk, afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines: doe jij dat al?

Dat zoekmachines belangrijk zijn voor websites, dat weten we. We weten ook dat we websites hiervoor speciaal kunnen optimaliseren.

Ook het optimaliseren van de inhoud van websites, zoals blogartikelen, voor de zoekmachines kunnen we als geen ander. Toch is er een onderdeel binnen deze optimalisaties dat vaak over het hoofd gezien wordt: de afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines.

In dit artikel zal ik je laten zien waarom je überhaupt afbeeldingen moet toevoegen aan jouw content, waarom je ze zou moeten optimaliseren voor de zoekmachines en hoe je dit vervolgens kunt doen.

 

Gebruik van afbeeldingen in jouw content: this is why

 

magazines-met-fotos

Het gebruik van afbeeldingen in content raad ik altijd ten zeerste aan. Dit omdat content met relevante afbeeldingen maar liefst 94% meer bekeken wordt dan content welke geen relevante afbeeldingen bevat.

Jij wilt toch ook dat jouw blogartikel gelezen wordt?

Ook het onthouden van informatie mét bijpassende afbeeldingen doen wij als mens beter. Zo onthouden we van content met afbeeldingen na drie dagen nog zo’n 65%. Klinkt dit als weinig? Niet als ik je vertel dat we van content zonder afbeeldingen maar 10% hebben onthouden na drie dagen.

Wanneer je afbeeldingen toevoegt aan jouw content is het vandaag de dag ook aan te raden om deze voor de zoekmachines te optimaliseren. Dit omdat zoekmachines als Google nu ook afbeeldingen tonen op de eerste pagina. Je kunt dus ook met je afbeeldingen ranken en bezoekers naar jouw site lokken. Zeker wanneer je bedenkt dat maar liefst 92% van de traffic van de eerste pagina van Google afkomstig is.

 

Afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines: 6 handige tips

 

gloeilampen-idee-tip

Er zijn verschillende manieren waarop je je afbeeldingen kunt optimaliseren voor zoekmachines.

In de meeste gevallen zijn deze manieren allemaal te gebruiken tijdens het optimaliseren van één afbeelding. Op die manier vormen ze samen een optelsom voor de optimalisatie.

Om die reden staan de verschillende manieren hieronder in een speciale volgorde. Als je die volgorde aanhoudt, kun je namelijk stap voor stap tot deze optelsom komen.

Ik begin met een aantal tips voor optimalisatie welke je al voor het uploaden van je afbeelding door kunt voeren. Daarna volgen er nog een aantal tips voor ná het uploaden.

Tip 1: Denk na over de bestandsnaam

Wanneer je de juiste afbeelding hebt gevonden is het tijd om deze op te slaan. Als je foto’s downloadt of bijvoorbeeld van een camera afhaalt, geeft jouw computer ze automatisch bestandsnamen.

Deze namen bestaan vaak uit een reeks cijfers en letters. Bijvoorbeeld: DSC1234.jpg.

Deze bestandsnamen zeggen echter niets over de afbeelding zelf. Google zal bij het uitlezen van deze naam dan ook geen idee hebben wat er op de afbeelding te zien is.

Om Google een handje te helpen begin je bij het veranderen van de bestandsnaam. De bestandsnaam zal een korte omschrijving moeten zijn van wat er op de foto te zien is.

Tip: Dit is een uitgelezen kans om alvast jouw kernzoekwoord te gebruiken (mits deze past bij de afbeelding).

Voorbeeld

Stel je schrijft een artikel over het Rijksmuseum en je wilt daar een afbeelding van het museum in de avond in plaatsen. Je vindt een mooie afbeelding op Shutterstock en downloadt deze.

rijksmuseum-amsterdam-avond

Je ziet dat de gegeven bestandsnaam shutterstock_506050966.jpg niets zegt over dat mooie gebouw. Je zou dan een bestandsnaam aan de afbeelding kunnen geven als rijksmuseum-amsterdam-avond.jpg.

knipsel-rijksmuseum-bestandsnaam

Rijksmuseum zet ik in dit geval vooraan, omdat dit het onderwerp is van de afbeelding.

Tip 2: Het formaat van de afbeelding aanpassen

Iedere afbeelding heeft zijn eigen afmetingen. Afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines kan al door goed te letten op het formaat van de afbeelding.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de afbeelding net zo groot maakt als dat jij hem wilt laten zien.

Voorbeeld

knipsel-rijksmuseum-afbeeldingsformaat2

De foto van het Rijksmuseum is 4700 x 3133 pixels, maar je laat hem in het artikel zien op een formaat van 470 x 313,3 pixels. Het gebruik van een kleinere afbeelding is goed, maar zorg er dan ook voor dat je het formaat van de afbeelding zelf aanpast.

Op dit moment moet jouw website voor een afbeelding van 470 x 313,3 pixels een afbeelding van 4700 x 3133 pixels inladen. Dit komt de snelheid van de website niet ten goede.

Om je website snel te kunnen laten draaien, adviseer ik daarom ook om de afbeeldingen op te slaan in het formaat dat jij ze wilt laten zien.

Tip 3: De grootte van de afbeelding aanpassen

Met de grootte van de afbeelding bedoel ik hier de bestandsgrootte.

Het is voordelig voor SEO wanneer jouw site snel kan laden. Wanneer je grote en zware afbeeldingen gebruikt, zal de laadtijd toenemen. Dat wil je natuurlijk niet!

Om een foto snel in te kunnen laden is het aan te raden om de bestandsgrootte niet boven de 100kB uit te laten komen.

Tip: Programma’s als Adobe Photoshop CC of tools als JPEGmini stellen je in staat de bestandsgrootte te verkleinen zonder de kwaliteit van de foto te niet te doen.

knipsel-rijksmuseum-bestandsgrootte2

Tip 4: Het toevoegen van onderschrift

Op dit moment heb je je afbeelding op het juiste formaat, met de juiste bestandsgrootte en de juiste bestandsnaam opgeslagen. Het is tijd om de afbeelding toe te voegen aan jouw website of content.

Het gebruik van een onderschrift bij jouw afbeeldingen is niet iets wat direct bij zal dragen aan de vindbaarheid van jouw content in de zoekmachines.

Waarom ik het dan toch benoem?

Omdat uit onderzoek is gebleken dat bezoekers tijdens het scannen van een website of een blogartikel niet alleen kijken naar de koptekst, maar ook naar de afbeeldingen én de onderschriften bij deze afbeeldingen.

KissMetric laat zelfs zien dat de onderschriften maar liefst 300% vaker gelezen worden dan de algehele tekst.

Let op: Gebruik alleen onderschriften wanneer dit een logische toevoeging is voor de lezer.

Tip 5: Maak gebruik van de alt-tekst

Alt-tekst staat voor alternatieve tekst. Deze tekst wordt weergegeven wanneer een afbeelding bijvoorbeeld niet ingeladen kan worden.

Daarnaast is het de tekst die aan slechtzienden wordt voorgelezen als zijnde de omschrijving van de afbeelding. Ook gebruiken zoekmachines alt-teksten om afbeeldingen te begrijpen en te categoriseren.

Vooral deze laatste eigenschap is de reden waarom je altijd alt-teksten toe moet voegen aan je afbeeldingen. Zorg er ook hier weer voor dat de omschrijving aansluit bij wat er op de afbeelding te zien is.

Voorbeeld

In bijvoorbeeld WordPress kun je de alt-tekst makkelijk toevoegen wanneer je een afbeelding uploadt.

knipsel-rijksmuseum-alt-tekst2

Wanneer je geen gebruik maakt van bijvoorbeeld WordPress, kun je middels HTML gebruik maken van <img src=”voorbeeld.jpg” alt=”hier komt de alt-tekst” />.

Tip 6: Plaats de afbeelding op een logische plek

Zorg er tot slot voor dat, wanneer je de afbeelding plaatst, deze op een logische plek op jouw website of blog komt te staan.

Hiermee bedoel ik dat de tekst welke rondom de afbeelding te vinden is, hier op aan moet sluiten (of andersom). Zo zorg je er nog eens extra voor dat zowel de afbeelding als de tekst bij elkaar passen. Ook dit helpt zoekmachines om jouw afbeeldingen te begrijpen en te ranken.

 

Afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines: een extra tip

 

een-extra-tip-gloeilamp-idee

Bovenstaande tips zijn de tips die je in de basis voor iedere afbeelding zou moeten meenemen. Alleen het gebruik van een onderschrift is hierin variabel.

Wanneer je de overige vijf tips allemaal toevoegt, zullen jouw afbeeldingen het een stuk beter doen binnen de zoekmachines! Nu is er echter nog een tip die ik graag met je wil delen, maar die ik niet bij bovenstaande tips vond passen.

Extra tip: Kijk eens naar jouw thumbnails

Wanneer je met afbeeldingen gaat werken, is het in sommige gevallen handig om gebruik te maken van thumbnails.

Een thumbnail is een verkleinde versie van de originele afbeelding. Deze afbeeldingen worden bijvoorbeeld gebruikt in overzichten van blogartikelen. Daar zie je vaak een kleiner formaat van de uitgelichte afbeelding van een artikel staan.

Of wat dacht je van overzichten in webshops? Ook hier kom je de verkleinde afbeeldingen tegen welke vergroten zodra je naar de desbetreffende pagina doorklikt. Zoals in dit voorbeeld van de webshop van Manfield:

knipsel-manfield-thumbnails3

Tip: Zorg ervoor dat jouw thumbnails wederom zo klein mogelijk zijn qua bestandsgrootte. Aangezien deze afbeeldingen vaak met meerdere tegelijk getoond worden kan het je pagina erg vertragen wanneer alle thumbnails groot zijn qua bestandsgrootte.

Tip: Daar komt bij dat het goed is om de alt-tekst van de thumbnail aan te passen en te laten verschillen van de alt-tekst van het origineel. Dit voorkomt dat de thumbnail geïndexeerd wordt in plaats van de originele afbeelding.

 

Samenvatting

 

sluiter-camera-samenvatting-sluit-tekst

Afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines is iets waar je voor het lezen van dit artikel misschien nog niet eens aan gedacht had. Door de verschillende ontwikkelingen binnen de zoekmachines en de toenemende concurrentie is het echter geen slecht idee hier eens aandacht aan te besteden.

Ik heb je in dit artikel een aantal handige tips gegeven waarmee jij ervoor kunt zorgen dat jouw afbeeldingen op de juiste manier voor SEO gebruikt kunnen worden. Daarnaast zorgen de tips er ook voor dat jouw site niet te zwaar wordt en te langzaam gaat laden door het gebruik van afbeeldingen.

Volg dus altijd de volgende stappen wanneer je een afbeelding gaat uploaden:

  1. Geef jouw afbeelding een passende bestandsnaam.
  2. Zorg ervoor dat de afbeelding het juiste formaat heeft.
  3. Maak een bestandsgrootte nooit zwaarder dan 100kB.
  4. Voeg een onderschrift toe (daar waar het past).
  5. Geef iedere afbeelding een alternatieve tekst (alt-tekst) mee.
  6. Plaats de afbeeldingen op een logische plek in de tekst.

Tot slot is het voor bloggers en eigenaren van webshops handig om gebruik te maken van thumbnails en wanneer je hier al over beschikt: loop ze even na. Voorkom dat de bestandsgrootte te groot is en geef ze een eigen alt-tekst, zodat de originele afbeelding geïndexeerd wordt en niet de thumbnail.

 

Afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines: ga jij het doen?

Laat weten waarom wel/niet in de reacties hieronder!