Je bent zeker niet het enige bedrijf dat tegenwoordig een bedrijfspagina heeft op Facebook. Ondanks de vele bedrijfspagina’s en de honderdduizenden advertenties die op Facebook worden geplaatst, vergeten de meeste bedrijven één belangrijk element: de bedrijfspagina op Facebook optimaliseren.

Dat is erg bijzonder, vooral wanneer je je bedenkt dat de bedrijfspagina het visitekaartje van het bedrijf is. Voor veel prospects is het zelfs het eerste contactmoment met jouw bedrijf.

Toch wordt er op Facebook voornamelijk gekeken naar de advertentiemogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat veel adverteerders de basis vergeten: de bedrijfspagina zelf.

In dit artikel zal ik je stap voor stap uitleggen hoe jij ervoor zorgt dat je bedrijfspagina op Facebook er tiptop uitziet.

 

De bedrijfspagina is jouw visitekaartje

 

visitekaarthouder

Zoals ik in de inleiding al schreef vergeten veel ondernemingen dat hun bedrijfspagina op Facebook het visitekaartje van het bedrijf is. Wanneer je actief bent op social media door middel van jouw social media marketingstrategie, kun je ervan uit gaan dat jouw bedrijfspagina bekeken wordt.

Je kunt nog zulke leuke berichten posten en prachtige campagnes voeren, maar zolang jouw bedrijfspagina niet dezelfde boodschap uitstraalt loop je een hoop prospects mis.

Onderstaande stappen helpen je om jouw bedrijfspagina op Facebook te optimaliseren.

Om het je zo duidelijk mogelijk uit te kunnen leggen, maak ik gebruik van de Facebookpagina van IKEA. Dit is een bedrijf dat tijd en moeite heeft gestoken in de bedrijfspagina optimaliseren voor Facebook.

Stap 1: Jouw profielfoto en coverfoto

Ikea-profielfoto-en-coverfoto

Zoals je op bovenstaand voorbeeld van de Facebookpagina van IKEA kunt zien, zijn er twee elementen die direct bovenaan de pagina staan en in het oog springen: de profielfoto (1) en de coverfoto (2).

De profielfoto

De profielfoto van de bedrijfspagina is de foto die naast je bedrijfsnaam verschijnt bij iedere post die je plaatst. Ook bij het plaatsen van reacties komt deze foto als herkenningspunt terug.

Voor de profielfoto wordt in de meeste gevallen het logo gebruikt. Dit is goed omdat dit twee kanten op werkt. Ten eerste wordt jouw logo op deze manier bekend onder de Facebook-gebruikers en wanneer het logo bekend is, zal deze zorgen voor een directe herkenning bij de gebruiker.

De coverfoto

Het is vooral de coverfoto waarmee je jouw bedrijfspagina goed kunt optimaliseren. Veel bedrijven laten hier een kans liggen.

Door de grootte van de coverfoto, én omdat deze losstaat van de profielfoto, is deze ruimte uitermate geschikt om aan de hand van beeld te laten zien met wie de gebruiker te maken heeft.

Idealiter voldoet deze foto aan de volgende punten:

  • De foto sluit goed aan bij jouw bedrijf of specifiek product;
  • De foto speelt in op de emoties van de bezoeker;
  • De foto geeft een duidelijke boodschap weer;
  • De foto ziet er aantrekkelijk uit.

Laten we als voorbeeld kijken naar de coverfoto van IKEA.

Coverfoto-IKEA

Op de foto zie je direct de nieuwe producten van IKEA. Doordat IKEA altijd een bepaalde sfeer in haar foto’s heeft, is het direct duidelijk dat je hier met IKEA te maken hebt.

Op de emotie van de bezoeker wordt zeker ingespeeld door het knusse gezin wat lekker aan het rommelen is in hun slaapkamer. Door het kleurgebruik en compositie is de foto erg aantrekkelijk om naar te kijken. Wie wil er niet zo’n fijne slaapkamer?

Tip: Denk ook eens na over het doel van de coverfoto. De coverfoto van IKEA toont de nieuwste producten, maar je kunt de coverfoto ook gebruiken om bijvoorbeeld een actie of campagne te delen.

Stap 2: De Info-pagina invullen

Misschien niet op de meest succesvolle manier, maar de profielfoto en coverfoto worden door de meeste bedrijven wel degelijk ingevuld. Een onderdeel van de bedrijfspagina dat daarentegen vaak helemaal wordt overgeslagen, is de info-pagina.

Info-pagina-IKEA

Dit is ontzettend zonde, omdat dit juist de pagina is waarop jij je voor kunt stellen als bedrijf. Facebook geeft je daarbij verschillende opties die je kunt gebruiken om jouw boodschap over te brengen.

Waarom zou je dit visitekaartje overslaan?

Daar komt overigens bij dat een goed ingevulde info-pagina jouw Facebookpagina betrouwbaarder maakt dan wanneer dit een lege pagina is.

Er zijn vier verschillende secties binnen deze pagina die je allemaal in kunt vullen om daarmee de bezoeker een volledig beeld te geven van jouw bedrijf. Je bedrijfspagina op Facebook optimaliseren gaat niet zonder deze stap.

1. De bedrijfsgegevens

Bedrijfsgegevens-IKEA

Aangezien dit het eerste stukje informatie op de info-pagina is, is dit dé plek waar je de bezoeker moet overtuigen van jouw bedrijf. Laat zien wat jullie missie is en probeer hiermee de interesse van de bezoeker te trekken.

Slim van IKEA is dat ze onderaan deze informatie links hebben geplaatst naar hun website en andere online kanalen.

2. Contactgegevens

Contactgegevens-IKEA

Het is altijd belangrijk dat bezoekers contact op kunnen nemen met het bedrijf waar ze mee in aanraking komen. Dit komt daarnaast ook de betrouwbaarheid van jouw bedrijf ten goede. Een onderneming die geen contactgegevens wil delen, lijkt iets te verbergen en is niet toegankelijk.

Het is om die reden dat je bedrijfspagina op Facebook optimaliseren niet compleet is wanneer je geen contactgegevens beschikbaar stelt.

3. Meer info

Welke informatie je hier plaatst is volledig aan jou. Denk eens aan leuke extra informatie voor de bezoeker die hem of haar nog nét dat beetje meer vertelt over jouw bedrijf.

Meer-info-IKEA

IKEA maakt van deze plek gebruik door de bezoeker persoonlijk aan te spreken en welkom te heten op de Facebookpagina. Ook wordt de bezoeker uitgenodigd om deel te nemen aan de gesprekken tussen IKEA en haar klanten.

Dit zorgt ervoor dat je als bezoeker het gevoel krijgt dat IKEA een organisatie is die ook echt naar haar klanten luistert.

Daarnaast laat IKEA zien welke producten zij zoal verkopen en geeft IKEA aan binnen welke categorieën op Facebook zij valt.

4. Verslag

Tot slot is er nog ruimte om een verslag te schrijven. Ook hier kun je weer extra informatie kwijt over je bedrijf. Probeer in dit veld de bezoeker persoonlijk aan te spreken. IKEA maakt van deze ruimte gebruik om onder andere de gebruiksvoorwaarden van de Facebookpagina uit te leggen.

Je kunt met deze ruimte eigenlijk van alles. Het belangrijkste is om bij de boodschap van je bedrijf te blijven en deze ook hier verder uit te dragen.

Stap 3: Personaliseer het menu

Tijdens je bedrijfspagina op Facebook optimaliseren zijn de foto’s en de informatie op de info-pagina waarschijnlijk elementen die je al in gedachten had. Wist je dat er ook de mogelijkheid is om het menu op jouw bedrijfspagina te personaliseren?

In de meeste gevallen zullen de tabbladen waarnaar verwezen wordt in je menu standaard aangegeven zijn. Dit zijn de tabbladen Startpagina, Berichten, Video’s, Foto’s, Info en Vind-ik-leuks:

Tabbladen-Facebook-bedrijfspagian

Maar wist je dat je zelf kunt bepalen welke tabbladen er in dit menu staan? Zo geeft Facebook je verschillende mogelijkheden om tabbladen toe te voegen. Op die manier kun je je menu en tabbladen personaliseren en aan laten sluiten bij de boodschap van jouw bedrijf.

How to

Wanneer je ervoor kiest om je menu goed aan te laten sluiten bij jouw bedrijf, ga je een stap verder in je bedrijfspagina op Facebook optimaliseren.

Ga om te beginnen naar Instellingen voor jouw bedrijfspagina en klik vervolgens links in het menu op Pagina bewerken. Hier kun je je tabbladen aanpassen.

Allereerst is er de mogelijkheid om een passend sjabloon voor jouw bedrijfspagina te kiezen. Afhankelijk van het type sjabloon dat je kiest worden ook bijpassende tabbladen door Facebook aangegeven. Klik voor deze optie op de knop Bewerken naast je huidige sjabloon:

Sjabloon-bewerken-tabbladen

Vervolgens krijg je de optie om het sjabloon te kiezen welke het beste bij jouw type bedrijf past:

Verschillende-sjablonen

Je kunt kiezen tussen Standaard, Winkelen, Onderneming, Locaties, Politici, Diensten en Restaurants en café’s. Per sjabloon zijn er verschillende standaardknoppen en tabbladen beschikbaar die volgens Facebook het best bij dat type bedrijf passen. Handig!

Het is in het menu Pagina bewerken verder nog mogelijk verschillende tabbladen wel of niet toe te voegen en de volgorde van de tabbladen aan te passen naar jouw wensen.

Stap 4: De content

Je bedrijfspagina op Facebook optimaliseren begint bij de eerste drie stappen. Zorg ervoor dat je profielfoto en coverfoto passen bij jouw bedrijf, vul je Info-pagina zo volledig mogelijk in en maak gebruik van de optie om de tabbladen aan te passen aan jouw bedrijfspagina.

Wanneer de pagina staat en geoptimaliseerd is, is het natuurlijk tijd om deze te gebruiken. Hiervoor is het belangrijk van te voren een goede social media marketingstrategie op te zetten en door te voeren. Daarna is het tijd om de juiste content voor jouw Facebookpagina te bepalen en te publiceren.

Zorg er altijd voor dat de content die je publiceert past bij jouw bedrijf en bedrijfsdoelstellingen. Een Facebookpagina is pas helemaal geoptimaliseerd wanneer alles klopt!

 

Conclusie

 

Je bedrijfspagina op Facebook optimaliseren kan dus al in vier stappen. Het is belangrijk dat je onthoudt dat de pagina voor veel prospects hun eerste kennismaking is met jouw bedrijf. Jouw bedrijfspagina is zogezegd het visitekaartje van jouw bedrijf op dit sociale medium.

De vier stappen samengevat:

  1. Denk goed na over je profiel- en coverfoto.
  2. Vul je Info-pagina zo volledig mogelijk in.
  3. Personaliseer je tabbladen zodat alles aansluit bij jouw bedrijf.
  4. Kijk tot slot naar de content en zorg dat deze aansluit bij de informatie op de pagina.

 

Heb jij een Facebookpagina voor jouw bedrijf?

De bedrijfspagina op Facebook optimaliseren: heb je dat al gedaan?

Deel jouw ervaringen en tips in de reacties hieronder!