In een tijd waarin het steeds belangrijker wordt om de beste content van het web te creëren, is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet hoe je dat doet.

Hoe zorg je er nu voor dat het jouw content is die gevonden, gelezen en gedeeld wordt en niet die van de concurrent? Wat maakt het verschil tussen goede content en excellente content?

Om je op weg te helpen, heb ik de 8 geboden voor de beste content van het web opgesteld. Aan de hand van deze geboden zorg jij ervoor dat jouw content op nummer 1 staat en dat de basis voor een succesvolle content marketingstrategie gelegd is.

 

Het belang van goede content

 

Gele sterren van krijt

De laatste jaren is de relatie tussen ondernemingen en de consumenten aanzienlijk veranderd.

Waar we in de beginjaren van de reclame vooral eenrichtingsverkeer zagen (van de organisatie naar de klant), is het nu een tweerichtingsverkeer en is de consument een partij om rekening mee te houden.

Het veranderend consumentengedrag maakt dat de customer experience (de buyer’s journey én customer journey ineen) steeds langer wordt. Het aantal contactmomenten met de (potentiële) klant neemt toe.

Ook de behoefte aan informatie groeit en een consument koopt niet langer direct het product na het zien van een reclamespotje op tv. Er gaat grondig onderzoek op het internet aan vooraf. Vooral zoekmachines zoals Google zijn een belangrijke bron van informatie voor de consument.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het belangrijk is om juist daar te scoren met jouw content. Goede SEO is dan ook geen overbodige luxe. Onderstaande 8 geboden helpen jou op weg om jouw (potentiële) klant in dit nieuwe speelveld te bereiken en zichtbaar te zijn tussen het grote aanbod van online content.

 

De 8 geboden voor de beste content van het web

 

Ben jij er al klaar voor om de beste content van het web te creëren?

Zeker?

Lees dan snel verder en ga voor niets anders dan het allerbeste!

Gebod 1: Gij zult met uw pink manoeuvreren

De beste nummer 1

Ooit gehoord van het gezegde: met zijn pink manoeuvreren? Niet? Dan is dit het moment om dit gezegde te onthouden. Het betekent namelijk: iets als beste kunnen.

Dat is precies wat het eerste doel is wanneer je begint met het creëren van content. Welke vorm van content je ook kiest, denk aan bijvoorbeeld een artikel of een video, zorg er altijd voor dat jouw content tien keer, al dan niet honderd keer beter is dan dat van de rest.

Zet net die extra stap, duik net dat beetje dieper en zorg ervoor dat jouw content uitblinkt. Zorg dus voor betrouwbare content. Ga voor evergreen, geef interessante informatie en kies voor de beste kwaliteit. Hiermee bouw je niet alleen een band op met consumenten, maar creëer iets mooiers: fans.

Gebod 2: Gij zult betrouwbaar zijn

Het winnen van het vertrouwen van de consument online kan een lastig spel zijn. Er zijn zoveel bronnen van informatie beschikbaar. Wat maakt jouw informatie nu zo waardevol en betrouwbaar?

Betrouwbaarheid kun je creëren door een belangrijk gegeven toe te voegen aan jouw content marketingstrategie: wees consistent.

Deze consistentie zit hem niet alleen in de kwaliteit van de content (wat overigens op ieder kanaal en in iedere post gelijk moet zijn), maar vind je ook daaromheen. Denk bijvoorbeeld aan de tijden wanneer je post en de plaatsen waar je dit doet.

Wanneer je bijvoorbeeld de ene week op maandag drie artikelen post en de volgende week op dinsdag en woensdag een video, is het voor de consument niet duidelijk wat hij kan verwachten. Consistentie zit hem dus ook in het regelmatig posten van de content.

Naast betrouwbaarheid zul je door consistentie ook je geloofwaardigheid en reputatie verbeteren.

Gebod 3: Gij zult voor een uitmuntende gebruikservaring zorgen

Man met tablet in park

Het is altijd fijn als iets gebruiksvriendelijk is en voor een fijne gebruikservaring zorgt. Deze eigenschap is erg belangrijk, aangezien deze ervoor zorgt of de consument het nog een keer gebruikt of de volgende keer voor een andere optie kiest.

Dit geldt ook voor jouw content. De beste content van het web is niet alleen inhoudelijk sterk, maar geeft ook een fijne gebruikservaring mee. Lastig te lezen teksten zonder witregels of met alleen maar HOOFDLETTERS, zijn geen teksten die je graag aanbiedt.

Zeker online is het belangrijk dat de content, in welke vorm dan ook, gemakkelijk en duidelijk te consumeren is. Let er daarbij ook goed op dat de content mobielvriendelijk is. Nu de communicatie steeds meer naar mobiel verplaatst, is het zonde als jouw content hier niet goed op weergegeven kan worden.

Gebod 4: Gij zult alom aanwezig zijn

Waar het belangrijk kan zijn om goed te ranken binnen de zoekmachines, is het niet verstandig je blind te staren op dit kanaal. Er zijn immers meerdere wegen die naar Rome leiden. Dat geldt ook voor de manier waarop consumenten jouw content vinden.

Zo zijn er de sociale media die voor een groot bereik zorgen en waarin de consument steeds meer gebruik maakt van de zoekfuncties.

Wees dus niet alleen aanwezig binnen je eigen content hub en binnen Google, maar laat jezelf ook zien op social media. Deel hier jouw content en informatie en zorg ervoor dat je goed vindbaar bent.

Let op: Ga niet op ieder social media kanaal jouw content verspreiden. Kijk goed naar welke social media aansluiten bij jouw doelgroep en persona’s en maak op basis daarvan de keuze waar jij jouw content zult gaan delen.

Gebod 5: Gij zult relaties opbouwen

Poppetjes houden handen vast

Zoals ik in het begin van dit artikel al zei, verandert de relatie tussen organisatie en consument. Het is niet langer een momentopname van een eenzijdige vriendschap, maar een lange termijn relatie die van twee kanten komt.

De beste content van het web is niet de content met de meeste likes en de meeste shares. De beste content van het web is die content waar de consument waarde aan hecht en voor terugkomt.

Maak gebruik van jouw buyer’s journey en customer journey map om erachter te komen wat jouw (potentiële) klant belangrijk vindt. Op die manier zorg je ervoor dat jouw content de waarde krijgt die je zoekt. Voorzie dus in de behoeften van jouw (potentiële) klant.

Een goede relatie zorgt ervoor dat de consument aandacht aan jou wil geven. Dat is nogal een verschil met de korte eenzijdige vriendschappen tussen onderneming en consument via de traditionele marketing.

Gebod 6: Gij zult niet bang zijn voor kritiek

Zodra jij jouw social media marketingstrategie uitrolt en je email marketing in werking stelt om jouw content te verspreiden, ben je vatbaar voor kritiek. Een wijde verspreiding zorgt voor een groot bereik en dit bereik zal niet alleen maar uit trouwe fans bestaan.

De beste content op het web doet waar het voor gemaakt is, maar mag niet sterk door negatieve feedback beïnvloed worden. Het is daarentegen ook niet de bedoeling de kritiek de rug toe te keren. Vooral de sociale media zijn een goede leerschool.

Je kunt hier jouw doelgroep nog beter leren kennen en, waar nodig, gebruik maken van de feedback (de kritiek) die je te verwerken krijgt. Op die manier kun je ervoor zorgen dat jouw content steeds beter aansluit op de behoefte en op die manier kwalitatief steeds sterker wordt.

Onthoud wel dat niet alle kritiek direct doorgevoerd hoeft te worden. De klant is misschien koning, maar heeft niet altijd gelijk.

Gebod 7: Gij zult altijd meten en analyseren

Meetlint

Net als kritiek is het meten en analyseren van de resultaten van jouw content de manier om het te optimaliseren. Meet bijvoorbeeld het bouncepercentage en de tijd die bezoekers doorbrengen op jouw site. Ook het aantal pagina’s per sessie kan je vertellen of de content aanslaat en interessant gevonden wordt.

Het draait daarbij niet zozeer om de kwantiteit, maar ook vooral om de kwaliteit van de verhouding tussen jouw content en de bezoeker. Staar dus niet altijd blind op het totale aantal bezoekers, maar kijk wat ze doen en hoe ze zich binnen jouw site bewegen.

Front-end producten kunnen helpen om geïnteresseerde bezoekers uit te nodigen hun contactgegevens achter te laten in ruil voor bijvoorbeeld een download. Op die manier wordt het mogelijk om met je bezoekers in contact te komen.

De beste content van het web is gebaseerd op het gebruik van verzamelde data en kennis en kan op die manier continu aangepast en geoptimaliseerd worden.

Gebod 8: Gij zult de content up-to-date houden

Tot slot is het belangrijk dat de content die je publiceert niet vergeten wordt. Content lijkt wellicht lastig opnieuw te gebruiken, maar je kunt dit juist erg eenvoudig recyclen. Content hergebruiken en up-to-date houden is dan ook een belangrijk laatste gebod.

Waarom zou je immers dat wat goed aanslaat niet nog een keer gebruiken?

Daar komt bij dat ook zoekmachines zoals Google het waarderen als jij jouw content up-to-date houdt. Het geeft namelijk aan dat de content relevant blijft en niet verjaard.

Het is ook mogelijk om de content niet alleen qua inhoud bij de tijd te houden, maar ook het jasje waar het inzit kun je aanpassen. Zo kun je artikelen verfilmen of infographics maken van de informatie uit oudere content.

 

Bovenstaande 8 geboden zijn er om jouw content de beste content van het web te laten zijn. Wanneer je met deze 8 geboden rekening houdt, zul je zien dat de basis voor een goede content hub en content marketing gelegd is.

Wees jouw concurrenten de baas en steek met kop en schouders boven de rest uit. Dan zal het jouw content zijn die wordt gevonden en gewaardeerd. En vergeet niet: wees de beste!

Welk van deze 8 geboden pas jij al toe?

Laat het me weten in de reacties hieronder!