In een tijd waarin steeds meer mensen adblockers gebruiken, heeft content marketing de toekomst. Steeds meer bedrijven erkennen dat en publiceren content, in welke vorm dan ook. Ik ben ervan overtuigd dat het inrichten van een eigen content hub met goede, hoogwaardige content de beste manier is om nieuwe leads te genereren en voor een hogere conversie te zorgen.

Wil je weten wat een content hub precies is, wat de voordelen ervan zijn en of jij ook zo’n content hub zou moeten inrichten? Ik vertel het je allemaal in deze complete gids voor het bouwen van een content hub.

 

Wat is een content hub?

 

Misschien heb je bij de term ‘content hub’ al wel een vaag idee van wat zo’n omgeving precies inhoudt. Op internet kom je verschillende invullingen van dit begrip tegen. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat een content hub een online omgeving is die speciaal gemaakt is om content te plaatsen en geoptimaliseerd is om die content zo goed mogelijk te laten zien.

Voor internetgebruikers is een content hub een plaats waar ze allerlei verschillende soorten content kunnen vinden rond een bepaald onderwerp of thema. Zo maken ze (indirect) kennis met jouw bedrijf of organisatie, en natuurlijk met het product of de dienst die jij aanbiedt.

In mijn ervaring kun je alle content hubs die aanwezig zijn op het internet onderverdelen in twee categorieën: native content hubs en branded content hubs.

 

Native content hub

Als de content hub een onderdeel is van de website van het bedrijf dat de content hub beheert, spreek ik van een native content hub. Voor de content wordt dan wel een aparte omgeving gecreëerd, maar deze omgeving maakt deel uit van de website van de organisatie. De hub is vaak ook te bereiken via de homepage of via andere pagina’s op de site.

Een goed voorbeeld is de blog van XXL Nutrition, waar je voedingssupplementen als proteïnepoeders kunt bestellen.

De homepage van XXL Nutrition heeft de volgende menubalk:

xxl-menubalk

Helemaal rechts zie je een button met het woord ‘Blog’. Klik erop, en je komt op de speciaal voor de content gemaakte hub met artikelen en video’s. Deze content hub heeft geen aparte merknaam, maar is simpelweg voorzien van het logo van XXL Nutrition.

In de menubalk van de content hub vind je overigens een duidelijke button die je terugleidt naar de webshop. Deze en soortgelijke buttons kom je ook in de artikelen en andere stukken content zelf tegen.

Bij een native content hub is dus in één oogopslag duidelijk welk bedrijf de content verzorgt. Vaak is er een directe link (bijv. op basis van één enkele klik) tussen de content en de producten of diensten die worden aangeboden.

Een voordeel van een native content hub is dat de lezers van je content snel kunnen overgaan op een aankoop als ze dat willen.

Een nadeel kan zijn dat de lezer het idee krijgt dat hem of haar dingen worden aangesmeerd, wat juist averechts kan werken. Om dit te voorkomen moet je er onder andere voor zorgen dat je content hoogwaardig is en dat je directe verkooptactieken vermijdt. Daarover vertel ik je verderop in deze gids meer.

 

Branded content hub

Bij een branded content hub pakt men het net even anders aan. Ook hier gaat het om een omgeving die speciaal is gecreëerd voor het publiceren van content.

Een branded content hub is echter geen onderdeel van een ‘grotere’ website, maar een op zichzelf staand platform met een aparte merknaam.

Een voorbeeld is ikgastarten.nl. Op deze content hub vind je meer dan 4000 artikelen die te maken hebben met het opstarten van een eigen bedrijf. De content hub heeft een eigen naam en een eigen server, maar als je rechts bovenin de hoek kijkt, zie je het logo van de Rabobank staan.

ikgastarten-blog

Afgezien van het kleine logo in de rechterbovenhoek, is er verder geen directe ‘reclame’ voor de Rabobank aanwezig. Op de homepage van ikgastarten.nl worden geen directe verkooptactieken toegepast.

Als je op het logo klikt, kom je op de website van de Rabobank terecht, maar afgezien daarvan vind je op de homepage geen CTA’s (calls to action) die je aansporen de website te bezoeken.

Op de omgeving van ikgastarten.nl wordt ook niets verkocht; het enige dat je er vindt zijn artikelen over allerlei onderwerpen.

Het voordeel van zo’n branded content hub is dat bezoekers niet worden afgeschrikt door een merk- of bedrijfsnaam. Ze krijgen zo minder snel het idee dat je ze iets probeert te verkopen.

Een branded content hub vraagt wel veel toewijding en structuur. Het is belangrijk dat er veel content op te vinden is, zodat de nieuwe naam die je bedacht hebt sneller als betrouwbaar wordt ervaren.

 

Welk type content hub heb je nodig?

google-ikgastarten

Voor een organisatie als de Rabobank is een branded content hub, zoals ikgastarten.nl, de beste keuze.

Waarom dat zo is?

Internetgebruikers die al hun bankzaken bij ABN Amro hebben geregeld, zijn waarschijnlijk minder snel geneigd om voor kennis over het opstarten van een nieuw bedrijf bij de Rabobank te gaan zoeken. Ze willen immers geen irritante verkooppraatjes lezen waarmee Rabobank hen probeert over te halen over te stappen.

Door een hele nieuwe omgeving te maken, die in Google op het eerste gezicht neutraal is, worden meer bezoekers naar de site gelokt. Bezoekers die misschien niet hadden geklikt als bij de zoekresultaten meteen duidelijk was dat het om een content hub van de Rabobank ging.

xxl-nutrition-blog

Een organisatie als XXL Nutrition heeft op haar beurt meer baat bij een native content hub.

Door de content in een omgeving binnen de site te houden, behoudt men een directe link tussen de content en het product. Voor een webshop die direct producten verkoopt, is dat een slimmere aanpak. Lezers kunnen zo immers direct vanaf de blog overstappen naar het doen van een aankoop.

Daarbij is XXL Nutrition een bedrijf met een gevestigde naam, een trouw klantenbestand en een flinke fanbase op social media. Kortom: de naam XXL Nutrition betekent iets en heeft een goede reputatie.

Opnieuw beginnen met een branded content hub is in dit geval een onlogische keuze. Waarom bij nul beginnen als dat helemaal niet nodig is?

Welk type content hub het best geschikt is om de gewenste resultaten te boeken, is per bedrijf verschillend. Zoals je hebt gezien kan de ene organisatie baat hebben bij een native content hub, terwijl binnen sommige branches een branded content hub beter werkt.

 

Waarom een content hub?

 

Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen adblockers op hun computer of mobiele apparaat. Door zo’n adblocker te installeren, zorg je ervoor dat advertenties niet meer worden getoond.

Voor bedrijven betekent dat dat hun advertenties niet meer hetzelfde bereik hebben als vroeger. De mensen die een adblocker hebben geïnstalleerd, zullen zo’n advertentie immers niet meer zien.

Met goede content omzeil je adblockers en kun je je gewenste doelgroep toch bereiken. Maar dat is nog lang niet alles. Een content hub heeft nog veel meer voordelen.

Ik zal een aantal voordelen van een goede content hub op een rijtje zetten. Zo wordt je snel duidelijk waarom content de toekomst heeft en waarom steeds meer bedrijven kiezen voor een content hub.

 

Het is een investering die blijft werken op de lange termijn

Advertenties zijn tijdelijk. Als je een nieuwe advertentiecampagne begint (via welk medium dan ook), betaal je een zeker bedrag voor de zichtbaarheid van jouw bedrijfsnaam op een bepaalde plaats.

Je advertentie loopt voor een vooraf bepaalde tijd. Is die tijd verstreken, dan is je marketingbudget er doorheen en verdwijnt je advertentie van het internet, uit de krant of van de straat.

Als je advertenties eenmaal weg zijn, ziet niemand ze meer. Het gevolg is dat jouw bedrijf onzichtbaar is geworden, en dat je niet meer wordt gevonden.

In tegenstelling tot een advertentiecampagne is de creatie van goede, hoogwaardige en lange content een investering voor de lange termijn. De content blijft zijn werk doen, ook als jouw marketingbudget al lang verdwenen is.

statistieken-op-ipad

Hoe dat zit?

Als je content geoptimaliseerd is voor zoekmachines, zul je merken dat je steeds meer organische traffic binnenkrijgt. Dat wil zeggen dat mensen zoeken op een bepaald trefwoord, en dat jouw artikel over dat trefwoord zo hoog rankt in Google dat veel mensen op een ‘organische’ wijze, dus niet via een advertentie, op jouw site terechtkomen.

Kort gezegd: mensen zijn op zoek naar informatie, en jij geeft ze die informatie in de vorm van content. Er komen geen advertenties aan te pas.

Je betaalt eenmalig voor een stuk content, bijvoorbeeld voor een lang artikel. Als dat een goed SEO-artikel is, zal het keer op keer bezoekers naar je website trekken. Tenzij jij het zelf verwijdert, blijft de content altijd aanwezig op het internet.

Het artikel kan dus altijd gevonden worden door mensen die op dat trefwoord zoeken, in tegenstelling tot advertenties die na een bepaalde tijd vanzelf weer verdwijnen. Je blijft altijd zichtbaar.

 

Je profileert jezelf als expert

Als je een goede content hub hebt, profileer je jezelf als expert. Online wek je zo de indruk dat je weet waar je over praat (en dat is natuurlijk ook zo!).

Iemand die weet waar hij of zij het over heeft, is betrouwbaar als het op dat specifieke onderwerp aankomt. Als jij de bezoeker laat zien dat je ontzettend veel gespecialiseerde kennis in huis hebt, zal hij of zij dat onthouden en naar jou toekomen als hij of zij op zoek is naar meer informatie.

Dat betekent dat je door het creëren van een betrouwbare reputatie, ervoor zorgt dat mensen steeds weer terugkeren naar jouw content hub voor informatie. Ze vertrouwen er immers op dat wat jij vertelt, klopt. Jij zorgt er op jouw beurt natuurlijk weer voor dat dat ook daadwerkelijk zo is.

Zo laat je niet alleen zien dat je veel weet, maar ook dat je bereid bent je kennis te delen.

lezing

Met een goede content hub mik je op terugkerende bezoekers. Je wilt niet alleen traffic naar je website genereren, maar ook meer volgers krijgen die steeds weer terugkomen. Je bouwt eigenlijk een fanbase op.

Als mensen fan worden van jouw content, zijn ze natuurlijk ook eerder geneigd om anderen erover te vertellen. Ga maar eens na bij jezelf: zou jij je vrienden eerder vertellen over een bedrijf dat je kent via een advertentie, of over een organisatie waar jij enthousiast over bent omdat je veel aan hun content hebt?

Fans delen hun enthousiasme nou eenmaal graag met hun kennissenkring. En mond-tot-mondreclame is altijd goed.

Daarnaast bouw je met goede content ook een reputatie op in de branche waarin je actief bent. Niet alleen toekomstige klanten, maar ook andere organisaties herkennen je als autoriteit. Content is een goede manier om je connecties uit te breiden.

 

Je vult alle kanalen met je aanwezigheid

De content hub vul je met hoogwaardige content waar de bezoekers van je website in geïnteresseerd zijn en waar ze iets aan hebben. Zo ontwikkel je een fanbase met trouwe bezoekers die steeds weer terugkomen.

Door die content goed te verspreiden en door het te delen op zo veel mogelijk online kanalen, zorg je voor een goede zichtbaarheid. Zo krijg je meer naamsbekendheid en lok je steeds meer mensen naar je site toe.

Met goede content ben je natuurlijk vindbaar in de zoekmachines. Door een onderzoek uit te voeren naar trefwoorden waar jouw doelgroep op zoekt, weet je waar je over moet schrijven. Als je zorgt dat de SEO van je artikelen dan perfect is uitgevoerd, zal jouw content hoog ranken, waardoor je vanzelf de bezoekersaantallen ziet stijgen.

Maar naast de zoekmachines zijn er nog andere kanalen die goed van pas komen als je je content wilt verspreiden.

laptop-en-smartphone

Ten eerste praten we dan natuurlijk over social media. Daarbij denk je waarschijnlijk aan Facebook, Instagram en Twitter, maar ook andere kanalen, zoals bijvoorbeeld LinkedIn, spelen een rol.

Door je content regelmatig te delen op social media zorg je vanzelfsprekend voor een groter bereik. Met een goede, vooraf uitgedachte social mediastrategie bind je een grote schare volgers aan je naam. Het grote voordeel is natuurlijk dat die volgers op hun beurt jouw content weer met hun vrienden kunnen delen. En dat maakt jouw bereik alleen maar groter.

Ook de nieuwsbrief per e-mail mag je niet vergeten. Dit medium lijkt misschien wat ouderwets, maar de statistieken tonen ieder jaar weer aan dat e-mailmarketing beter converteert dan welk ander medium dan ook. Een nieuwsbrief per e-mail waarmee je abonnees op de hoogte stelt van de nieuwe content op je site is dus zeker een optie om te overwegen.

 

Je licht de bezoekers in over het product

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je met je content leads genereert en een hogere conversie bewerkstelligt. Dat doe je onder andere door de bezoeker te informeren over de producten of de diensten die jij aanbiedt.

Als ik het over informeren heb, heb ik het niet over een glad verkooppraatje waarin je mensen ervan probeert te overtuigen dat jouw product helemaal geweldig is. Bezoekers iets aansmeren is op een content hub niet effectief en zal alleen maar averechts werken.

In plaats van over het specifieke product en de eigenschappen ervan te praten, ga je voor een breder thema. Jouw content is niet specifiek gericht op één product of dienst, maar op alles eromheen. Het product of de dienst mag je daarbij natuurlijk wel af en toe noemen, maar het moet geen verkooppraatje worden.

Kijk bijvoorbeeld eens naar Allerhande. Op deze content hub van Albert Heijn vind je duizenden recepten die heel handig in categorieën zijn onderverdeeld. Deze recepten zijn gratis en voor iedereen te raadplegen.

allerhande-recept-1024x407

In de ingrediëntenlijst worden uiteraard producten genoemd die je bij Albert Heijn kunt kopen. Met één klik kun je de ingrediënten aan je boodschappenlijst toevoegen en ze online bestellen, maar dat hoeft niet per se. Je kunt ook zelf een lijstje maken en de producten bij een andere supermarkt gaan halen.

Albert Heijn pakt dat heel slim aan. De bezoeker heeft toegang tot een enorme database gratis content. Geen irritante verkooppraatjes, maar wel informatie over wat je met de producten van AH allemaal kunt doen. Een directe mogelijkheid tot conversie die niet als een verplichting voelt, maar juist als een handige toevoeging.

Het is belangrijk dat de informatie op je content hub geheel vrijblijvend is. Hoe meer bezoekers converteren, hoe beter, maar ze moeten zich nergens toe verplicht voelen.

 

Je hebt volledige controle over je eigen content

Als je een eigen content hub inricht, kun je precies bepalen hoe die eruit komt te zien. Je kunt de omgeving voor je content helemaal inrichten zoals jij hem wilt hebben. Van het CMS dat je wilt gebruiken tot aan de kleuren en het lettertype; alles is aan jou.

Dat klinkt misschien als veel werk, maar het heeft een aantal grote voordelen die je niet hebt op andere platformen. Het grootste voordeel aan het ontwerpen van je eigen content hub is dat jij en alleen jij volledige controle hebt over hoe de omgeving voor je content eruit komt te zien.

content-hub-design

Als je content maakt voor social media als Facebook en Instagram, moet die content binnen een bepaald format of stramien passen. Daarbij zijn er vaak nog allerlei regels waar de content aan moet voldoen.

Zelfs bij een platform waarop je artikelen kunt publiceren, zoals LinkedIn Pulse of Emerce, ben je nooit helemaal vrij om te doen wat je zelf wilt. Doordat je je content op een ander platform plaatst, heeft de beheerder van dat platform de eindcontrole.

Op je eigen content hub ben je vrij om te doen wat je wilt. En die vrijheid reikt veel verder dan alleen de lay-out, het format of de lengte van je content. Ook met betrekking tot de inhoud heb jij nu de eindcontrole.

Denk bijvoorbeeld eens aan dingen als de tone of voice en het soort afbeeldingen dat je wilt gebruiken. Doordat je je eigen baas bent, kun je ervoor zorgen dat je content hub precies het imago uitdraagt dat jij voor ogen hebt.

 

Bezoekers brengen meer tijd door op je site

Als je een native content hub inricht, voeg je eigenlijk een extra omgeving toe aan de website die je al hebt. Zoals ik hierboven al heb uitgelegd, hebben zowel native content hubs als branded content hubs zo hun voordelen.

Door een native content hub toe te voegen aan je website, zorg je ervoor dat bezoekers gemiddeld een langere tijd op je site doorbrengen. Dat werkt op drie manieren.

Stel je voor dat je een webshop hebt. Voorheen brachten mensen een bezoekje aan je webshop en gingen ze daarna meteen weer weg, of ze nu iets kochten of niet. Als je een content hub hebt, waar je in je webshop aan linkt, nodig je mensen uit om naast je webshop ook dat deel van je site te bezoeken. Zo blijven ze dus langer hangen.

webshop-op-iphone

Het omgekeerde kan ook het geval zijn. Met goede, lange content die geoptimaliseerd is voor zoekmachines lok je meer organische traffic naar je website. Die bezoekers komen als eerste in je content hub terecht, waar ze een stuk content lezen. Natuurlijk staan er in je native content hub links naar je webshop. Zo worden bezoekers aangemoedigd ook dat deel van je site te bezoeken.

Ten derde heb je met een content hub alle content op één overzichtelijke plaats. Als je de inrichting van je content hub slim aanpakt, worden bezoekers steeds verleid om na het lezen van het ene artikel door te klikken naar een ander artikel met een gerelateerd onderwerp. Doordat ze steeds doorklikken en blijven lezen, brengen ze meer tijd op je website door.

Door de juiste content aan de bezoekers te laten zien op het juiste moment, kun je ze weer makkelijker verleiden om te reageren op je CTA’s of pop-ups. En dat zijn allemaal dingen die uiteindelijk tot een hogere conversie leiden.

 

Bezoekers zijn eerder geneigd terug te komen op je website

Met goede content wek je de interesse van je lezer. Daarbij is het belangrijk om met regelmaat nieuwe content te blijven publiceren. Zo weten terugkerende bezoekers dat ze bijvoorbeeld iedere week weer een interessant artikel, handige video of informatieve webinar van je kunnen verwachten.

Veel content marketeers richten zich op het trekken van nieuwe bezoekers. Maar de terugkerende bezoeker is minstens zo belangrijk. In veel gevallen zal een terugkerende bezoeker namelijk veel sneller overgaan tot het doen van een aankoop dan een nieuwe bezoeker.

returning-visitor

Als een bezoeker steeds weer terugkomt naar jouw hub om nieuwe content te lezen of bekijken, betekent dat dat die persoon jouw content op waarde schat. De bezoeker ziet jou als betrouwbare bron van informatie, en komt steeds weer terug naar je content hub om meer te leren.

Als een bezoeker eenmaal weet dat jij verstand van zaken hebt, heb je een vertrouwensband geschept. De terugkerende bezoeker zal dan ook eerder geneigd zijn om te reageren op dingen als pop-ups en CTA’s. Ook de brug tussen het lezen van content en het eventuele overgaan op een aankoop wordt zo kleiner.

Daarbij is de optelsom bij terugkerende bezoekers ook gewoon heel erg simpel: hoe vaker een bezoeker terugkeert op je (native) content hub, hoe vaker hij of zij de kans krijgt de stap naar een verkoopomgeving te maken.

 

Een content hub bouwen: 7 regels om op te letten

 

Dat een content hub ontelbaar veel voordelen heeft, is inmiddels duidelijk. Een content hub is een goede investering die zich op de lange termijn blijft uitbetalen door steeds meer nieuwe leads te genereren en een schare trouwe bezoekers aan je te binden.

Het fijne is dat je de regie in eigen handen hebt en dus helemaal zelf de controle hebt over het imago dat je met je content hub wilt uitdragen.

Dan komt het nu aan op de inrichting van je content hub. Er zijn natuurlijk verschillende contentmanagementsystemen (CMS) die je kunt gebruiken om je content hub in te richten. Elk CMS heeft weer andere functies en mogelijkheden; welk systeem je kiest hangt af van je eigen voorkeuren en doelstellingen.

Wel ben ik van mening dat er 7 regels zijn waar iedere content hub aan moet voldoen om goed te kunnen presteren, welk CMS je ook gebruikt. Daar ga ik hieronder dieper op in.

 

1. De content hub moet responsive zijn

Welk CMS jouw voorkeur ook heeft, het is belangrijk dat het een CMS is waarin je content responsive is of kan worden gemaakt.

Wat is een responsive content hub?

Eigenlijk is het antwoord op die vraag heel simpel. Door middel van responsive design creëer je een omgeving die je content op alle schermen, hoe groot of klein ook, duidelijk en helder kan laten zien. Je moet de content kunnen lezen op desktops, laptops, tablets en smartphones, en dat allemaal zonder moeite.

Even een verduidelijking: ik heb het hier niet over een mobiele versie van je website, die via een aparte URL te bezoeken is op kleinere schermen. Ik heb het over een content hub design dat flexibel is en zich uit zichzelf aanpast op de grootte van je scherm.

Als je content hub responsive is, heb je geen aparte mobiele versie van je website nodig. Dingen als de lay-out, tekstgrootte en afbeeldingen passen zich automatisch aan, zodat je content hub altijd goed leesbaar blijft, hoe klein het scherm ook is.

Laten we Allerhande weer als voorbeeld nemen. De desktopversie van de homepage van Allerhande ziet er zo uit:

allerhande-desktop

Een overzichtelijke pagina: aan de linker- en bovenkant een menubalk, een mooie afbeelding met CTA en recepten met afbeeldingen in vier kolommen. Kijk dan nu eens naar de homepage zoals je die op een smartphone te zien krijgt:

allerhande-smartphone

De menubalk aan de linkerkant is omhoog geschoven, en staat nu helemaal bovenaan. De opties zijn niet allemaal meer zichtbaar, maar staan nu in een dropdown-menu; allemaal dingen die gedaan zijn om ruimte te besparen op een kleiner scherm.

Als je naar beneden scrolt, zie je geen vier kolommen met recepten meer, maar één lange kolom waarin alle afbeeldingen en links naar recepten onder elkaar zijn geplaatst. Op deze manier is ervoor gezorgd dat de tekst goed leesbaar blijft, doordat het lettertype niet te klein wordt.

De hub die je op een smartphone ziet, is dezelfde als de hub op je desktopscherm. Deze content hub is helemaal responsive, zodat je de content op ieder scherm goed kunt lezen.

Waarom moet een content hub responsive zijn?

Uit statistieken wordt duidelijk dat steeds meer mensen content lezen op kleinere schermen zoals tablets of smartphones. Begin dit jaar is uit onderzoek zelfs gebleken dat de smartphone en tablet in Nederland tegenwoordig zelfs vaker worden gebruikt om mee te internetten dan de desktop of laptop.

Dat betekent dat de kans groot is dat jouw content hub vaker op een klein scherm dan op een groot scherm zal worden bekeken. Je wilt natuurlijk wel dat de mobiele bezoekers een optimale gebruikerservaring hebben bij het lezen van je content.

Daarnaast is gebruiksgemak een factor die een grote rol speelt in onder andere je bounce rate (het percentage bezoekers dat maar één pagina van je content hub bezoekt en daarna weer weggaant) en in de bereidwilligheid van de bezoeker om terug te komen op je content hub.

Is je content niet goed te lezen op een mobiel scherm? Dan zullen mensen veel eerder geneigd zijn de hub meteen te verlaten en nooit meer terug te komen. Je kunt natuurlijk wel raden wat dat met je conversie doet.

Een derde reden om voor responsive design te kiezen is SEO. Pagina’s die geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik, worden door Google simpelweg hoger gerankt.

Tot slot is het ook voor jezelf gewoon veel praktischer om een responsive content hub te hebben, in plaats van een aparte desktopversie en mobiele versie. Zo hoef je per slot van rekening maar één content omgeving bij te houden.

 

2. De content hub mikt niet op directe verkoop

Zoals ik hierboven al kort heb verteld, is één van de doelen van je content hub dat je bezoekers informatie geeft over het product. Maar een product direct proberen te slijten aan je bezoekers heeft in de meeste gevallen het omgekeerde effect.

Mensen houden over het algemeen niet van verkooppraatjes. Door content die te opzichtig reclame probeert te maken, prikken de meeste mensen zo heen. In deze gids heb ik je tot nu toe alleen goede voorbeelden laten zien; nu volgt een voorbeeld van hoe het niet moet.

Intertoys heeft een native content hub, die Play heet. Op het eerste gezicht ziet de content hub er aantrekkelijk uit, met mooie kleurrijke foto’s, een vrolijk lettertype en een simpel, maar aantrekkelijk design. Een artikel met de titel “Vaste spelletjesavond + 5 redenen om familietradities te koesteren” trekt de aandacht.

intertoys-play-artikel

Wat blijkt? Aan de familietradities worden slechts een paar regels gewijd, en de rest van het artikel bestaat uit links naar producten die je bij Intertoys kunt kopen met een verkooppraatje erbij dat rechtstreeks uit het speelboek gekopieerd lijkt te zijn.

intertoys-reclame-spel

Daar zat je natuurlijk helemaal niet op te wachten. Je klikt op de content omdat je verwacht iets leuks te lezen, maar in plaats daarvan krijg je alleen reclame.

De content hub van Intertoys is een goed voorbeeld van een hub die te veel mikt op directe verkoop. Dat is bij een goede content hub juist niet de bedoeling. Het doel van content is om gul te zijn naar de bezoeker toe. Goede content draait om geven, niet om nemen.

Vergelijk de hub van Intertoys maar eens met die van Albert Heijn hierboven. De hub van Intertoys geeft de bezoeker bijna niets. Je ‘krijgt’ slechts een paar regeltjes tekst die niet echt waarde hebben en al zeker geen hoogwaardige content zijn.

Allerhande geeft de bezoeker juist heel veel: veel content in de vorm van video’s en gratis recepten, hulp bij het zoeken naar die content, en zelfs een telefoonnummer waarmee kookvragen direct (en gratis!) worden beantwoord.

Zeg nou zelf: op welke site zou jij sneller terugkomen?

 

3. Met de content hub verzamel je leads

Belangrijk is dat je op je content hub actief leads verzamelt. Een groot aantal bezoekers is leuk, maar als je geen informatie van die bezoekers verzamelt, weet je natuurlijk niet wie ze zijn of hoe je ze kunt bereiken.

Door in ieder geval de e-mailadressen van bezoekers te verzamelen, kun je deze mensen op je mailinglist zetten en ze later je nieuwsbrief toesturen. In die nieuwsbrief zet je dan natuurlijk een overzicht van de nieuwste en populairste content op je hub. Zo zorg je voor een hoger percentage terugkerende bezoekers.

Er zijn verschillende manieren om e-mailadressen te verzamelen op je content hub. Je kent zelf ongetwijfeld wel voorbeelden van manieren waarop leads worden verzameld.

Denk bijvoorbeeld eens aan de simpele pop-ups die je vaak tegenkomt op websites. Doordat deze in het oog springen, kan de bezoeker er niet omheen. De tekst die je in de pop-up zet, zal dus vrijwel altijd gelezen worden. Als dat een pakkende tekst is, zal de bezoeker sneller ingaan op de CTA in de pop-up.

Kijk maar eens naar dit voorbeeld van Greatist:

greatist-pop-up

Door de pakkende tekst is de kans groot dat je op ‘yes’ drukt. Doe je dat, dan krijg je een formulier te zien waarmee je je kunt inschrijven voor de nieuwsbrief.

Zorg er echter wel voor dat deze pop-ups niet te vaak in beeld komen. Je loopt natuurlijk de kans dat de lezer zich er op den duur zodanig aan gaat ergeren dat hij of zij de hub liever verlaat.

De mogelijkheid om je in te schrijven voor de nieuwsbrief moet wel altijd in zicht blijven, zodat de bezoeker zich later altijd nog kan inschrijven als hij of zij zich bedenkt. Internetgebruikers hebben vaak een grote hekel aan het moeten zoeken naar een bepaalde functie, en dat is bij een opt-in formulier niet anders.

Om de bezoekers een extra zetje in de goede richting te geven, kun je ze iets aanbieden in ruil voor hun e-mailadres. Zo’n aanbieding wordt ook wel een front end product genoemd, en dat kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan een gratis e-book, gratis advies of een gratis webinar. Mensen zullen immers sneller hun gegevens achterlaten als ze daar iets voor terugkrijgen.

 

4. De content is makkelijk te delen op social media

Hierboven heb ik al uitgelegd dat je je bereik vergroot door je content ook op social media te verspreiden. Niet alleen jij, maar ook de bezoekers van je website moeten die mogelijkheid hebben.

Je hebt vast wel eens een artikel of video viral zien gaan op social media. Maar één iemand hoeft zo’n stuk content te delen, en als er genoeg mensen op reageren verspreidt de content zich als een inktvlek over het internet. Sharing is caring, en mensen zijn waarschijnlijk sneller geneigd om op content te klikken als deze is gedeeld door vrienden of mensen met dezelfde interesses.

Zelfs als viral gaan niet per se bij jouw doelstellingen past, is het verstandig om duidelijke social media buttons bij je content te plaatsen.

Kijk maar eens naar het onderstaande voorbeeld van de blog van Zoover. Boven de titel van het artikel zie je vier buttons, waarmee je het artikel kunt delen via e-mail, WhatsApp, Twitter of Facebook.

zoover-social-buttons-1024x476

Met één klik op de knop kan het artikel gedeeld worden op social media. Als je naar beneden scrolt, komen dezelfde buttons onderaan in beeld en bewegen deze constant mee:

zoover-buttons-1024x493

Als de bezoeker halverwege of aan het einde van het artikel besluit dat het het delen waard is, hoeft hij of zij niet meer helemaal terug omhoog te scrollen. De buttons zijn opvallend genoeg om opgemerkt te worden, maar niet zo overheersend dat ze gaan irriteren. Kortom: op het gebruikersgemak is goed gelet.

Overigens raad ik je aan om voor het plaatsen van zulke buttons een onderzoek te (laten) uitvoeren naar welke social mediakanalen relevant zijn voor jouw doelstellingen. Zoover heeft alleen buttons voor Twitter en Facebook, maar misschien zijn LinkedIn, Instagram en Pinterest voor jou ook interessant.

LinkedIn is vooral een belangrijk kanaal om je positie als expert te versterken binnen de branche waarin jij actief bent. Waar Facebook en Instagram vaak geschikter zijn voor ‘leuke’ content, is een share op LinkedIn goed om je autoriteit te versterken en nieuwe connecties op te doen.

De social media buttons op je content hub moeten simpel zijn, maar wel in het oog springen en duidelijk te vinden zijn. Eventueel kun je nog het aantal shares of likes naast de button vermelden.

 

5. De content op de hub moet van topkwaliteit zijn

Deze vijfde regel is misschien wel de belangrijkste van allemaal. Al besteed je nog zoveel aandacht aan alle andere elementen, als de content niet goed is, zul je simpelweg geen resultaten behalen.

Als je artikelen schrijft, moeten die over onderwerpen gaan die interessant zijn voor de doelgroep. Probeer je per artikel te richten op één specifiek onderwerp, zodat je daar diep op in kunt gaan en de lezer veel informatie kunt verschaffen die niet alleen maar oppervlakkig of algemeen blijft.

Om erachter te komen waar je doelgroep over wil lezen en wat deze doelgroep nodig heeft, is het verstandig van tevoren een trefwoordenonderzoek te (laten) doen. Op die manier ben je niet lukraak aan het schrijven, maar weet je dat je artikelen het goed zullen doen.

aantal-woorden

Artikelen moeten daarnaast lang genoeg zijn. Uit statistieken blijkt dat artikelen met meer dan 1500 woorden het het best doen bij bezoekers. Daarnaast worden lange artikelen beter gerankt door Google, dus door lange content te schrijven vergroot je je vindbaarheid.

Het spreekt voor zich dat je naast de inhoud ook moet nadenken over de afbeelding die het artikel vergezelt, over een goede koptekst die de interesse van de lezer wekt en over een CTA onderaan het artikel die de lezer oproept te reageren. Daarnaast is de tone of voice van het artikel erg belangrijk. Met je schrijfstijl moet je de lezer eigenlijk verleiden om door te willen lezen.

Natuurlijk geldt niet alleen voor artikelen, maar ook voor andere stukken content dat de kwaliteit goed moet zijn. Eigenlijk moet jouw content hub de eindbestemming van de bezoeker zijn. Hij of zij hoeft niet verder te zoeken naar andere content op de hub van de concurrent; jij hebt alles wat de bezoeker nodig heeft.

 

6. Het is mogelijk reacties achter te laten op de hub

Zoals ik hierboven al uitlegde, kun je met goede content een bepaalde reputatie opbouwen. Als je steeds weer goede, informatieve content publiceert, zal de bezoeker je als autoriteit in de branche gaan zien. Je wordt dan gezien als een betrouwbare bron van informatie.

De bezoeker vertrouwt erop dat wat jij zegt, klopt. Om deze vertrouwensband te versterken, is de mogelijkheid om reacties achter te laten een goede toevoeging aan je blog. Als mensen kunnen reageren, zorgt dat vanzelfsprekend voor meer engagement op je site.

Moedig de bezoekers dus aan om vragen te stellen, opmerkingen te maken of hun ervaringen te delen. Als jij vervolgens weer reageert op wat zij zeggen, ontstaat er een gesprek. Zo bouw je een relatie op met de bezoekers van je content hub.

reactie-achterlaten

Als de bezoekers weten dat ze voor kennis, informatie en antwoord op hun vragen bij jou aan kunnen kloppen, zullen ze sneller terugkeren op jouw website. Het vertrouwen dat de bezoeker in je heeft, blijft op die manier groeien.

Een bezoeker die weet dat jij de nodige kennis in huis heeft, zal sneller een lead worden. En leads genereren is natuurlijk één van de belangrijkste doelen van een content hub.

Als een bezoeker regelmatig terugkomt op je website en vaak reageert op content, betekent dat dat hij of zij je kent. Mensen die je kennen en weten dat jij verstand van zaken hebt, zijn uiteindelijk eerder geneigd je te geloven als jij ze aanraadt een bepaald product of bepaalde dienst aan te schaffen.

Simpel gezegd: als je een relatie opbouwt met je bezoekers, zullen ze uiteindelijk eerder klanten worden.

 

7. De content hub is helemaal geoptimaliseerd voor zoekmachines

Ook deze regel voor het bouwen van een content hub is ontzettend belangrijk. Je content kan nog zo goed zijn, als niemand het kan vinden, zal ook niemand het lezen. Daarom is SEO van levensbelang.

Denk maar eens na over je eigen zoekmachinegebruik. Je typt iets in, scant de eerste pagina met zoekresultaten en gaat vanaf daar naar een pagina met informatie over je zoekterm. Hoe vaak klik je door naar de tweede pagina? En de derde? De vierde en de vijfde pagina zie je waarschijnlijk zelden tot nooit.

Je kunt dus wel bedenken hoe belangrijk het is om hoog te ranken in de zoekmachines.

Voor een goede SEO is allereerst natuurlijk belangrijk dat je weet waar je doelgroep in geïnteresseerd is. Door een trefwoordenonderzoek te (laten) uitvoeren, weet je op welke onderwerpen vaak wordt gezocht. Je kunt immers wel zomaar een lang artikel over een onderwerp schrijven, maar als er niet op wordt gezocht, heb je er niets aan.

seo

Bij het bepalen van je trefwoord is ook belangrijk te kijken naar de concurrentie. Zijn er veel andere pagina’s over hetzelfde onderwerp? Dan is de kans dat je hoog rankt in Google natuurlijk kleiner. Een manier om dit aan te pakken is om je te richten op long-tail zoektermen die niet te breed, maar specifiek zijn.

Een voorbeeld: je hebt een content hub waarop je recepten plaatst. Als je een artikel schrijft rondom het trefwoord ‘recepten’, is de concurrentie moordend. Dit onderwerp is veel te breed; zo ga je nooit hoog ranken in de zoekmachines. Beter is om het specifieker te maken. Schrijf je artikel bijvoorbeeld zo dat het is geoptimaliseerd voor de trefwoorden ‘vegetarische recepten met courgette’. Als mensen daar dan op zoeken, bestaat er een veel grotere kans dat ze op jouw pagina terechtkomen.

Als je eenmaal een trefwoord hebt, bouw je daar je artikel omheen. Het is zaak het trefwoord in ieder geval te laten terugkomen in de H1. Het invoegen van tussenkoppen (H2, H3) met het trefwoord draagt ook bij aan de SEO. Ook worden pagina’s zonder afbeelding lager gerankt dan pagina’s met een goede afbeelding. En dit zijn slechts een aantal van de factoren die invloed hebben op de SEO.

Niet alleen het trefwoord, maar ook de gebruiksvriendelijkheid van je pagina is belangrijk. Het algoritme van Google dat bepaalt welke pagina’s bovenaan komen te staan, wordt constant verbeterd. Tegenwoordig worden ook factoren als de snelheid van de pagina, responsive design en nog ontelbaar veel andere dingen meegerekend. Google wordt steeds slimmer; jij moet dat dus ook zijn.

 

Conclusie: het belang van een goede content hub

 

Ik hoop dat je na het lezen van deze gids duidelijk is geworden dat een goede content hub ontzettend waardevol kan zijn voor jouw organisatie.

Sterker nog: ik geloof dat lange, goede content de toekomst heeft.

Steeds meer marketeers zijn dat met mij eens. Door een goede content hub te bouwen, verander je bezoekers in fans die steeds zullen terugkeren en uiteindelijk in leads zullen veranderen.

 

Ben je benieuwd hoe een content hub jou kan helpen je doelstellingen waar te maken?

Laat een reactie achter of neem gerust vrijblijvend contact op. Mijn team en ik helpen je graag.