Denk je aan de marketing van jouw webshop, dan denk je direct aan de buyer’s journey. Jij wilt met jouw webshop natuurlijk klanten binnenhalen en je product(en) verkopen. Dat is immers hoe jij je omzet binnenhaalt. Eerder schreef ik al een artikel over hoe je een buyer’s journey kunt maken voor webshops. Hierin kwam naar voor dat je door middel van content jouw webshop zichtbaar kunt maken en daarmee nieuwe potentiële klanten kunt bereiken. In dit artikel laat ik je zien hoe je content marketing en de buyer’s journey met elkaar combineert.

 

De buyer’s journey in het kort

 

Pijlen op station

Voordat ik meer ga vertellen over hoe je content marketing en de buyer’s journey met elkaar kunt combineren, ga ik je eerst nog even kort vertellen wat de buyer’s journey ook alweer precies is.

Kort gezegd is de buyer’s journey de weg die een potentiële klant aflegt voordat hij tot koop van een product overgaat. De buyer’s journey is dan ook onder te verdelen in drie verschillende fases:

  1. De bewustzijnsfase (awereness stage)
  2. De consideratiefase (consideration stage)
  3. De beslissingsfase (decision stage)

Wil je meer weten over de verschillende fases?

In het artikel ‘Dit is waarom het maken van een buyer’s journey een must is voor iedere webshop‘ leg ik uitgebreid uit wat iedere fase inhoudt. Ook ga ik daar in op hoe je een buyer’s journey nou precies op moet zetten.

 

Het belang van content marketing

 

Als marketeer kun je er niet meer onderuit: content marketing wordt alsmaar groter en groter binnen de marketingwereld. Uit een onderzoek van het Content Marketing Institute blijkt dat maar liefst 86% van de B2C marketeers gebruik maakt van content marketing. Dit is een groei van maar liefst 10% ten opzichte van het jaar ervoor!

In de B2B markt ligt dit percentage zelfs nog net iets hoger: 89% van de marketeers geeft aan content marketing te gebruiken in hun marketingstrategie. De cijfers liegen er dus niet om.

Content marketing en de buyer’s journey

Content marketing

Zoals je kunt lezen, kun jij met jouw webshop haast niet om het succes van content marketing heen. Het hebben van een goede content hub helpt eraan mee om jouw webshop beter vindbaar te maken in de zoekmachines. Wanneer je beter vindbaar bent, zullen potentiële klanten je daardoor ook sneller en eenvoudiger kunnen vinden wanneer zij op zoek zijn naar een oplossing voor hun probleem.

Dit laatste is vooral belangrijk in de eerste twee fases van de buyer’s journey.

Wist jij dat maar liefst 81% van de mensen eerst online research doet, voordat zij een product aanschaffen?

Wanneer een potentiële klant zich bewust wordt van zijn probleem, start zijn zoektocht op het wereldwijde web. Jij wilt natuurlijk dat op dit moment jouw webshop in het vizier komt van de potentiële klant. Hier gaat goede content je bij helpen.

In de tweede fase, wanneer de potentiële klant zich bewust is van zijn probleem, gaat hij op zoek naar een oplossing. Wanneer je wilt dat deze potentiële klant een daadwerkelijke klant wordt, is dit het moment om hem te voeden met extra informatie over mogelijke oplossingen. Ook hier is het hebben van goede content een ontzettend belangrijke stap.

In de laatste fase heeft de potentiële klant zijn keuze gemaakt. Dit is het moment dat de stap wordt gemaakt van potentiële klant naar daadwerkelijke klant. Doordat jij, door middel van content, de potentiële klant in de eerste twee fases hebt geholpen, is de kans groot dat zij jou nu als expert zien en het uiteindelijke product ook bij jou zullen kopen. Score!

 

Content voor iedere fase van de buyer’s journey

 

Hierboven ging ik al kort in op de verschillende fases van de buyer’s journey en in hoeverre content daar een rol in speelt. Op iedere fase ga ik hieronder dieper in, zodat jij precies weet wat jij met jouw webshop kunt doen om op te vallen bij nieuwe, potentiële klanten.

Content in de bewustzijnsfase

Gloeilamp

De eerste fase is de bewustzijnsfase. In deze fase is de nieuwe klant op zoek naar informatie over zijn probleem. Wat dit probleem is, kan werkelijk van alles zijn. Kijk daarom goed naar wat jouw webshop verkoopt. Aan de hand van jouw producten kun je inspelen op mogelijke problemen die zich voordoen.

Verkoopt jouw webshop apparatuur voor in het huishouden? Een mogelijk probleem kan zijn dat de wasmachine kapot is gegaan en dat de potentiële klant op zoek is naar een nieuw exemplaar.

Verkoop je juist woonaccessoires, dan kan een van de voorkomende problemen zijn dat de potentiële klant onlangs verhuisd is en het huis leuk aan wil kleden.

Eén van de beste manieren om ervoor te zorgen dat jouw webshop opvalt tussen alle andere, is door het creëren van goede, kwalitatieve content. En dan met name content die hoog scoort in de zoekmachines. Hierbij kun je denken aan blogposts, een e-book of zelfs een video. Ik zal je meenemen aan de hand van een voorbeeld:

Stel, een potentiële klant merkt dat hij steeds vaker hoofdpijn krijgt bij het televisiekijken. Wanneer jij met jouw webshop (lees)brillen verkoopt, kun jij daar op inspelen door een artikel te schrijven over precies dat onderwerp. Hierin vertel je dat hoofdpijn bij het televisiekijken regelmatig voorkomt en dat er een aantal manieren zijn om dit te voorkomen. Eén van die manieren is door middel van het dragen van een (lees)bril.

Op dit moment maak je de potentiële klant zich bewust van zijn probleem. Ook laat je zien wat eventuele oplossingen kunnen zijn, zonder dat je het product direct aan hem probeert te verkopen. Aan het einde van zijn zoektocht weet de potentiële klanten dat hij op zoek moet gaan naar een (nieuwe) bril. Op dit moment belandt hij in de consideratiefase.

Content in de consideratiefase

Gewichtjes op weegschaal

Nu de potentiële klant zich bewust is van zijn probleem, is het tijd om een oplossing te vinden voor dat probleem. De klant weet nu wat hij nodig heeft om zijn probleem op te lossen en gaat op onderzoek uit. In deze fase worden vooral producten en merken met elkaar vergeleken in verschillende webshops. Welk product past nou het best bij zijn behoeftes? Alle voor- en nadelen worden met elkaar afgewogen.

Op dit moment sta jij natuurlijk weer voor ze klaar met content in je content hub. Door de informatie en kennis die jij in huis hebt zo veel mogelijk te delen met de potentiële klant, zorg je ervoor dat hij niets tekort komt in het zoekproces.

In deze fase kun je qua content denken aan informatieve blogposts, maar ook video’s kunnen in deze stap enorm goed werken. Hierin kun je jouw producten net iets beter uitleggen en laten zien wat de functies precies zijn en doen.

Zorg er ook voor dat de potentiële klant de mogelijkheid heeft om vragen te stellen. Dit kan hem namelijk enorm helpen in het aankoopproces. Plus jij hebt op deze manier een extra kans om een positieve indruk achter te laten! Je kunt hier bijvoorbeeld jouw social media marketingstrategie op aanpassen, of gebruik maken van een contactformulier op de website.

Content in de beslissingsfase

Steen-papier-schaar

Tijd voor een belangrijke fase voor jou als marketeer: de potentiële klant weet wat de oplossing tot zijn probleem is en gaat een beslissing maken. Nu is de vraag: zal hij het product voor zijn oplossing bij jou aanschaffen?

Op dit moment heeft het aanbieden van content niet zo heel gek veel zin meer. De klant heeft immers al besloten wat hij wil gaan doen. Het grootste belang van content marketing en de buyer’s journey ligt dus in de eerste twee fases. Doordat je hem in de eerste twee fases voedt met alle informatie over zijn probleem en een mogelijke oplossing, laat je zien dat jij een expert bent op dit gebied. De kans is daardoor groot dat hij het product via jouw webshop aan zal schaffen.

 

Voorbeelden

 

Nu je weet hoe je content marketing en de buyer’s journey per fase met elkaar combineert, ga ik je een drietal voorbeelden geven van hoe andere webshops content inzetten in de buyer’s journey om potentiële klanten voor zich te winnen.

Voorbeeld 1: Coolblue

Coolblue screenshot iPhone 7

Als webshopeigenaar heb je ongetwijfeld wel eens gehoord van de webshop Coolblue. Deze kan dan ook niet ontbreken in het rijtje voorbeelden van content marketing en de buyer’s journey. Coolblue verkoopt allerlei producten voor in en om het huis. Denk hierbij aan wasmachines en printers, maar ook aan grasmaaiers en de nieuwste PlayStation.

Wat Coolblue heel goed doet, is een hele hoop informatie geven over de producten die zij verkopen. Zoals ik eerder al zei, kan een video over een product wat je verkoopt enorm helpen in het aankoopproces. Dit is waar Coolblue heel sterk in is. Bij een groot deel van de producten in hun webshop is een informatieve video over het product te vinden.

In het voorbeeld hierboven zie je de video over de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. In iets meer dan tweeënhalve minuut wordt er verteld wat de nieuwste functies van deze twee iPhones zijn en wat het verschil is tussen deze twee modellen. Zo kan de potentiële klant voor zichzelf precies afwegen wat hij wel of niet wil in een nieuwe telefoon.

Is er geen informatieve video? Of heb je tóch nog wat vragen? Dan is er een klantenservice die tot 23:59 bereikbaar is om al jouw vragen te beantwoorden.

Voorbeeld 2: Bax Music

Bax Music screenshot

Het tweede voorbeeld is de webshop Bax Music. Bax Music is een webshop die allerlei muziekproducten verkoopt. Uiteraard zijn dit instrumenten, maar ook materialen die daarbij komen kijken. Bijvoorbeeld kabels, flightcases en stroboscopen.

De content die zij creëren lijkt op de werkwijze die Coolblue ook handhaaft. Ook Bax Music produceert video’s die horen bij de producten die ze verkopen. Zoals je in het voorbeeld hierboven kunt zien, kun je als potentiële klant zien én horen hoe deze Fender gitaar klinkt voordat je daadwerkelijk tot aankoop overgaat.

Daarnaast heeft Bax Music ook een eigen blog. Hier schrijven zij artikelen die passen bij de producten die zij verkopen. Mocht een potentiële klant een klassieke gitaar bezitten, kan hij hier lezen hoe hij van dit instrument de snaren moet vervangen. Zo speelt Bax Music in op een probleem en laat hierbij direct een oplossing zien.

Wanneer de potentiële klant over wil gaan tot aankoop, is de kans groot dat hij deze aankoop bij Bax Music zal doen.

Voorbeeld 3: XXL Nutrition

Screenshot XXL Nutrition

In dit derde voorbeeld over content marketing en de buyer’s journey ga ik in op de webshop XXL Nutrition. Dit is een webshop bomvol supplementen voor sporters en bodybuilders. De diehard sporter zal hier alles vinden wat hij nodig heeft omtrent voeding, supplementen en andere accessoires.

Naast de webshop heeft XXL Nutrition ook een blog waar zij regelmatig artikelen plaatsen. Dit is een andere vorm van content marketing en de buyer’s journey dan ik in de voorgaande voorbeelden liet zien. Als voorbeeld heb ik één artikel eruit gepikt om verder toe te lichten:

Dit artikel richt zich volledig op eiwitpoeder. Er zijn verschillende soorten eiwitpoeder die allemaal een andere werking hebben. Wanneer een potentiële klant op zoek is naar eiwitpoeder, zal hij in dit artikel alle informatie vinden die hij nodig heeft. Zodra de potentiële klant precies weet welk poeder hij nodig heeft, en zich dus in de derde fase bevindt, is de kans groot dat zijn keuze op een eiwitpoeder van XXL Nutrition valt.

 

Zoals je ziet is er veel mogelijk met content marketing en de buyer’s journey. Je kunt deze twee uitstekend combineren en zo een content hub creëren waarmee jij in het vizier van potentiële klanten komt. Content kun je voornamelijk richten op de eerste twee fases van de buyer’s journey. Welke rol jouw webshop hier in speelt, zal cruciaal zijn voor de keuze die in fase 3 gemaakt wordt. De keuze over welke vorm de content aan moet nemen is volledig aan jou en jouw webshop. Probeer er voor te zorgen dat de content aansluit op de behoeftes van jouw doelgroep.

Gebruik jij al content marketing in combinatie met de buyer’s journey?

Of wil jij content marketing en de buyer’s journey met elkaar gaan combineren?

Laat hieronder weten hoe jij dit met jouw webshop aanpakt!