Content marketing lijkt zo makkelijk. Iets wat de marketingafdeling ‘er wel even bij doet’. Ergens in een verloren uurtje kan wel een artikel getikt worden. Hoe moeilijk kan content marketing nou zijn?

Daar is waar je je vergist.

Het opzetten van een goede, gedegen content marketingstrategie waarmee je écht succes boekt is niet zo eenvoudig. Daar zit veel werk, tijd en geld in en zelfs dan is succes niet gegarandeerd. Het succes hangt voor een heel groot deel af van de kwaliteit van je content. Hoe beter de kwaliteit van je content, hoe hoger het scoort binnen de zoekmachines en hoe groter je succes zal zijn. Het zal je wellicht niet verbazen dat er heel veel content is die niet goed scoort. De kwaliteit is ontzettend laag, mede omdat er binnen content marketing ontzettend veel fouten worden gemaakt.

De 11 meest voorkomende content marketing fouten zet ik voor je op een rijtje. Zo weet jij precies welke fouten je na vandaag niet meer mag maken.

 

11 content marketing fouten die je na vandaag niet meer maakt

 

Zoals ik hierboven al aangaf worden er binnen content marketing ontzettend veel fouten gemaakt. Al deze fouten zorgen ervoor dat de content kwalitatief niet goed genoeg is, waardoor deze ook niet zo hoog zal scoren binnen de verschillende zoekmachines.

Om er als marketeer voor te zorgen dat je content excellent is, kun je de 11 onderstaande content marketing fouten beter voorkomen. Ik heb de meest voorkomende fouten voor je verzameld. Ik zal ze één voor één met je doornemen, zodat jij na vandaag exact weet waar je op moet gaan letten.

1. Waar is het plan?

Blueprints

Voordat je gaat starten met het creëren van content, is het goed om te bedenken voor wie je content gaat maken en wat je wilt creëren. Het opstellen van een content marketingstrategie is nodig om ervoor te zorgen dat je weet waarvoor je het doet.

Denk goed na over welke doelen je wilt behalen en hoe je dit wilt gaan doen. Content creëren zonder concreet plan is op voorhand al gedoemd om te mislukken. Content creatie is, zoals eerder gezegd, niet iets wat je er ‘even’ bij doet. Niet wanneer je er daadwerkelijk iets mee wilt bereiken althans.

Bij het opstellen van een content marketingstrategie kun je starten met het opstellen van persona’s. Op deze manier beschrijf je precies wie het is waar je voor gaat schrijven. Dat is fijn voor het hele team, omdat iedereen op deze manier een duidelijk beeld heeft bij jullie doelgroep.

2. Te snel, te veel

Dit is misschien wel de grootste fout, die helaas door veel bedrijven gemaakt wordt. Zodra er besloten wordt om met een content marketingstrategie te beginnen, wil men vaak te snel gaan. Er wordt namelijk verwacht dat er direct resultaten te zien zijn.

Dit is echter niet hoe content marketing in elkaar steekt. Je moet niet willen rennen voordat je überhaupt kunt lopen. Het maken van goede content heeft namelijk tijd, geduld en expertise nodig. Je moet niet te snel te veel willen doen. Begin bij stap 1, voor je naar stap 2 gaat.

Het zal de kwaliteit van je content ten goede komen wanneer je hier de tijd voor neemt. Bij content marketing gaat kwaliteit altijd boven kwantiteit. Je kunt beter tien artikelen plaatsen die ontzettend sterk zijn en hoog zullen ranken, dan honderd artikelen die allen op pagina 17 van Google blijven staan.

3. Kennis over je doelgroep

Concertpubliek

Wanneer je de koptekst van deze fout leest, denk je waarschijnlijk: ha, deze fout maak ik niet! Het zou goed kunnen dat jij een heel goed beeld hebt van wie jouw doelgroep is. Niet gek, want een goede omschrijving van je doelgroep is ontzettend belangrijk wanneer je content gaat creëren.

Toch is er één ding wat je je moet bedenken voordat je start met het implementeren van een content marketingstrategie. Jij kent je doelgroep. Je weet wat ze interesseert, waar je ze kunt vinden en hoe je ze kunt bereiken. Als het goed is heb je dat allemaal helder op papier.

Maar heb je er ook weleens over nagedacht wat de doelgroep van jou weet? En wat verwachten ze nou eigenlijk van jouw bedrijf?

Als je deze informatie kunt achterhalen bij je doelgroep, vergaar je veel meer kennis. Zo weet je welk verwachtingspatroon ze hebben en hoe je hier op in kunt spelen. Hierdoor kun je verwachtingen managen, wat uiteindelijk in jouw voordeel gaat werken.

4. Zoveel meer dan alleen artikelen

Wanneer iemand minder bekend is met content marketing, wordt het vaak gezien als ‘een paar blogposts op de website’. Toch is content marketing zoveel meer dan alleen een paar artikelen schrijven. Het is namelijk dé manier om potentiële klanten je sales funnel in te leiden.

Daarnaast komt er meer kijken dan puur alleen het schrijven. Je moet nadenken over een strategie, hoe je de artikelen in wilt steken, het opzetten van een content hub en de verspreiding van je content. Daarnaast kun je ook nadenken over andere contentvormen zoals bijvoorbeeld video, een e-book, webinars of een whitepaper.

5. Weet waar je over praat

Reuzenpanda

Deze fout in het rijtje van content marketing fouten is er een die vooral voorkomt wanneer je content maakt voor opdrachtgevers in een branche die je niet (goed) kent. Hoeveel je ook over een onderwerp leest, jee weet niet écht waar je over praat. Hierdoor kunnen er slordigheidsfoutjes optreden.

Wanneer je gevraagd wordt om een artikel te schrijven over de rode panda en je voegt een foto toe van de reuzenpanda, zullen lezers dit direct doorhebben. Hoe gespecialiseerder de branche en informatie, hoe meer de kleinste fouten al opvallen. Dat is zonde, want zo kun je je status als expert verliezen.

Zorg er dus voor dat je te allen tijde weet waar je over schrijft. Mocht jij er zelf geen verstand van hebben, dan kun je altijd een externe tekstschrijver inschakelen, of contact zoeken met iemand die wel verstand heeft van het onderwerp. Met de kritische markt van tegenwoordig kun je het je niet permitteren om fouten te maken.

6. Geen tools inzetten

Grote kans dat je jouw content verspreidt via social media. Niet gek, want het is een eenvoudige manier om bestaande en nieuwe klanten aan te spreken. Door je content te delen via verschillende kanalen maak je jezelf beter zichtbaar. Het opstellen van een social media marketingstrategie kan je hier enorm bij helpen.

Het nadenken over berichtjes en ze vervolgens opstellen en plaatsen neemt stiekem meer tijd in beslag dan je denkt, vooral wanneer je meerdere kanalen naast elkaar inzet. Als organisatie heb je daar toch helemaal geen tijd voor?

Hier komt marketing automation om de hoek kijken. Door bepaalde processen in je content marketingstrategie te automatiseren kun je enorm veel tijd besparen. Marketing automation zal je posts niet minder waardevol of persoonlijk maken. Het is slechts een tool die je helpt om ervoor te zorgen dat je consistent met je doelgroep blijft communiceren.

7. Overdaad aan informatie

Stapels met boeken

Het schrijven van lange content is slim om te doen. Niet alleen scoort het beter binnen de zoekmachines, je kunt de lezer meer waarde bieden door dieper op een bepaald onderwerp in te gaan.

Let er echter wel op dat je niet té veel informatie in een artikel plaatst. Het gezegde ‘overdaad schaadt’ is niet voor niets in het leven geroepen. Mocht je over een bepaald onderwerp veel kunnen vertellen, kies er dan voor om het op te splitsen. Je kunt beter drie artikelen van ongeveer 1.500 woorden schrijven, dan één artikel van 5.000 woorden. Zo wordt het voor de lezer beter behapbaar.

Ditzelfde geldt ook voor social media. Kopieer je content niet een-op-een naar je social media kanalen. Hier zitten mensen niet te wachten op ellenlange stukken content. Vertaal je content voor deze platformen liever naar een beter behapbare lengte, waarbij je voor de volledige post door kunt linken naar het artikel.

8. Niet geoptimaliseerd

Wanneer je je richt op een content marketingstrategie zijn de zoekmachines een ontzettend belangrijk onderdeel van het succes van deze strategie. Je wilt immers hoog scoren binnen deze zoekmachines om ervoor te zorgen dat je zichtbaar wordt bij potentiële nieuwe klanten.

Nu zijn deze zoekmachines vrij streng en zullen ze je content checken op bepaalde pijlers. Je toegewezen plek binnen de zoekresultaten hangt af van hoe goed jij scoort op al deze punten. Je wilt er dus voor zorgen dat jouw content aan alle eisen voldoet, zodat je goed zult ranken.

Eén van de veelgemaakte content marketing fouten is dat content dus niet geoptimaliseerd is voor deze zoekmachines. Eerder schreef ik al een artikel over hoe je je blogposts kunt optimaliseren én hoe je dit ook kunt doen voor video. Laat hier geen kansen liggen!

9. Het heet content marketing

Oplopende grafiek

Je schrijft een leuk artikel, leest het na en publiceert het. Klaar! Toch?

Niet dus.

Natuurlijk is het creëren van goede content ontzettend belangrijk binnen content marketing. Echter is dat niet het enige waar je je op moet focussen. Eén van de meest gemaakte fouten is het feit dat content marketing teveel draait om het stukje content, in plaats van het stukje marketing. Vergeet niet dat het niet voor niets content marketing heet, geen content creatie.

Ik raad je daarom aan om je tijd 50/50 te verdelen. Focus je voor de helft van de tijd op het creëren van de content en de andere helft op het verspreiden en marketen van die content. Alleen dan kun je nieuwe mensen binnenhalen. Het marketingdeel van content marketing moet je absoluut niet uit het oog verliezen. Puur en alleen content creëren is slechts de helft van het werk.

10. Verkopen in plaats van kennis delen

Deze fout binnen de content marketing fouten is er een die veelal gemaakt wordt bij bedrijven die te snel resultaat willen zien: willen verkopen in plaats van kennis delen. Je herkent dit direct doordat artikelen op een dusdanige manier zijn geschreven dat ze hun producten willen verkopen. Dat is echter niet waar content marketing om draait.

Bij content marketing is het de bedoeling dat je je kennis deelt. Je wilt de potentiële klant helpen met een probleem wat zich heeft voorgedaan. Pas nadat je deze kennis hebt gedeeld en je het vertrouwen van de potentiële klant hebt gewonnen, kun je langzaam overgaan op het verkopen van producten. Hier is echter veel geduld en tijd voor nodig.

Content dat compleet draait om verkopen zal daardoor averechts werken. Een fout die je met jouw bedrijf absoluut moet voorkomen. Beschadigd vertrouwen zul je namelijk niet (snel) meer terugwinnen.

11. Gebrek aan een funnel

Twee trechters

Deze laatste fout in het rijtje van content marketing fouten staat juist haaks op de fout die ik hierboven noemde. Waarbij één van de fouten is dat er teveel gefocust wordt op het verkopen, wordt er hier juist te weinig naar gekeken.

Eerder zei ik al dat content marketing het begin is van de sales funnel. Echter wordt er vaak vergeten dat de content die je maakt bedoeld is om nieuwe klanten binnen te halen. Je hebt tijd, moeite en geld gestoken in je content. Heel goed, want hierdoor zul je meer en meer traffic binnenhalen.

Vergeet alleen niet dat meer traffic niet het uiteindelijk doel van content marketing is. Zorg ervoor dat je je sales funnel op orde hebt, zodat de potentiële klanten deze stapsgewijs kunnen doorlopen. Op deze manier kun je ze begeleiden richting de eerste aankoop.

 

Het maken van fouten is menselijk. Door vallen en opstaan komen we er achter wat wel en wat niet werkt. Door deze 11 content marketing fouten te bespreken hoop ik dat dit ervoor zorgt dat jij met jouw organisatie een aantal misstappen over kunt slaan. Nu kun is het aan jou om de gecreëerde content excellent te maken en hiermee alle concurrentie te verslaan.

Welk van deze 11 content marketing fouten heb jij weleens gemaakt?

En welke heeft jou het meest verbaasd?

Laat het hieronder weten in een reactie!