Ben je druk met jouw content marketing, maar is je content marketing ROI meten iets wat nog niet wil lukken? Dan is dit artikel voor jou!

Content marketing is een nieuwe manier van marketing en ondanks het succes van deze vorm, is het lastig om de daadwerkelijke resultaten te meten. En voor ondernemers zijn die resultaten nu precies waar het allemaal om draait!

Hoe komt het dan dat maar liefst 28% van de mensen die content marketing gebruiken niet weet hoe ze de content marketing ROI moeten berekenen?

Het lastige is dat niet al het succes van content marketing in geld uit te drukken is, en dat maakt het moeilijk om men te overtuigen dat het daadwerkelijk bijdraagt aan het succes.

In dit artikel laat ik je zien hoe je toch je content marketing ROI kunt meten. Gis niet langer en meet daadwerkelijk het succes!

 

Content marketing ROI

 

Content Marketing ROI Berekenen

Je weet natuurlijk wat ROI is, maar toch wil ik je nog even meenemen naar de inhoud en uitvoering van dit begrip. Op basis van deze ROI-formules kun je uiteindelijk de content marketing ROI meten.

De ROI vertelt je wat je terugverdient uit de gedane investeringen. Wanneer de ROI een negatief getal is, haal je minder geld binnen dan je hebt geïnvesteerd. Is de ROI positief? Dan verdien je meer dan je hebt geïnvesteerd en levert de gedane investering dus geld op.

De ROI bereken je als volgt:

Return on investment (ROI) = (Verwachte) opbrengst / investering (gemaakte kosten) x 100%.

Een andere formule die je veel tegenkomt is deze:

Return on investment (ROI) = (opbrengst – investering) / investering

Uit deze tweede formule komt een enkel getal (positief of negatief). De ROI wordt echter het vaakst in procenten uitgedrukt en het is dan ook aan te raden na het uitvoeren van de tweede formule het resultaat te vermenigvuldigen met 100. Wanneer je dit doet heb je ook hier het percentage van de ROI.

Ik zal de berekening van de ROI illustreren met twee voorbeelden.

Voorbeeld 1

Ik werk voor een marketingbureau en heb €2.000,- advertentiebudget gekregen om een speelgoedauto ter waarde van €10,- te promoten. Ik zet de campagne uit voor een maand en houd ondertussen de verkoop van de speelgoedauto bij.

Aan het einde van de periode blijken er 300 extra speelgoedauto’s te zijn verkocht. De extra opbrengst is dus €10,- x 300 = €3.000,-. De ROI voor deze campagne bereken ik als volgt:

Return on investment (ROI) = €3.000,- / €2.000,- x 100%

De ROI is hier 150%. Ik heb namelijk €1.000,- meer aan omzet dan ik aan advertentiekosten heb uitgegeven. De investering heeft zich zodoende goed terugbetaald.

Voorbeeld 2 

Wanneer de ROI niet in percentages wordt uitgedrukt, wordt het in punten uitgedrukt. Wanneer een punt positief is, betekent dit een positieve ROI. Een negatief getal wijst dan natuurlijk op een negatieve ROI.

Laten we de gegevens van voorbeeld 1 nemen en de ROI hiervan berekenen aan de hand van de tweede formule. We krijgen dan:

Return on Investment (ROI) = (€3.000,- – €2.000,-) / €2.000,-

De ROI is dan 0,5. Je kunt zoals eerder gezegd deze uitkomst met 100 vermenigvuldigen om het percentage te berekenen. In dit geval is het percentage 50%. Let erop dat het bij een dergelijke formule draait om het aangeven van een stijging of een daling in punten/procenten.

De 50% betekent een stijging van 50%, hetgeen je ook ziet in de uitkomst bij voorbeeld 1: 150%. Als de uitkomst hoger is dan 100%, weet je dat het om een stijging gaat. Is de uitkomst lager dan 100%, dan gaat het om een daling. Wanneer je de formule uit voorbeeld 2 gebruikt, wordt een eventuele daling aangegeven door een negatieve uitkomst.

 

Content marketing ROI meten

 

meetlint

Bovenstaande voorbeelden laten je zien wat er met ROI bedoeld wordt en hoe je kunt zien of het een positief of negatief rendement op de investering betreft.

Wanneer we naar de gebruikte formules kijken kun je twee vragen stellen bij het meten van je content marketing ROI:

 1. Wat zijn de gemaakte kosten als het om content marketing gaat?
 2. Wat zijn de behaalde opbrengsten als het om content marketing gaat?

Voordat je de content marketing ROI kunt berekenen, heb je het antwoord nodig op beide vragen. Hiervoor dien je diep in je content marketingstrategie te duiken.

 

De kosten van content marketing berekenen

 

Laten we beginnen met het berekenen van de kosten voor jouw content marketing.

Je kunt de content marketing op twee manieren uitvoeren: je hebt freelancers in dienst die voor jou de content creëren, of je creëert alles in eigen huis.

Freelancers

Wanneer je gebruik maakt van freelancers zijn de gemaakte kosten wat gemakkelijker te berekenen. Je kunt namelijk duidelijk zien wat de freelancers je precies kosten. In de meeste gevallen zullen zij een uurtarief rekenen.

Het is belangrijk de freelancers te laten noteren hoeveel tijd zij besteden aan het creëren van één stuk content. Zo kun je in combinatie met het uurtarief precies uitrekenen wat één stuk content je kost.

Maken ze geen gebruik van een uurtarief? Dan kun je dit gemakkelijk zelf berekenen door de totale kosten te delen door het aantal gemaakte uren per stuk content.

In-house contentcreatie

Wordt de content in eigen huis gecreëerd? Dan kan het wat lastiger zijn om de kosten te berekenen. Vaak zijn jouw medewerkers met meerdere verschillende taken bezig op een dag.

Om de kosten per stuk content te kunnen berekenen is het belangrijk om de tijd die de werknemer aan de verschillende onderdelen van contentcreatie besteedt te noteren. Denk hierbij niet alleen aan het daadwerkelijk creëren, maar ook aan het brainstormen en het uitvoeren van onderzoek.

Zorg ervoor dat je alles duidelijk in een schema zet dat jouw medewerkers in kunnen vullen. Zo zul je geen problemen hebben met het berekenen van de kosten.

 

De opbrengst van content marketing berekenen

 

spaarpot

Je hebt nu de kosten van content marketing berekend. Om de ROI te berekenen heb je nu alleen nog de opbrengst van content marketing nodig.

Het lastige van content marketing is het berekenen van deze opbrengst. Er kan namelijk sprake zijn van opbrengst uitgedrukt in euro’s, maar er bestaan ook andere vormen van opbrengst wat het doel van content marketing betreft.

Vanaf nu refereer ik aan de opbrengst in euro’s als kwantitatieve opbrengst en de overige vormen als kwalitatieve opbrengst.

Kwalitatieve opbrengst van content marketing

De kwalitatieve opbrengst is lastig te berekenen, doordat de kwalitatieve opbrengst niet direct in geld uit te drukken is. Toch kan juist deze opbrengst op de lange termijn zorgen voor een hogere kwantitatieve opbrengst.

Ondanks het feit dat deze opbrengst niet direct in geld uit te drukken valt, is het toch belangrijk om deze in de gaten te houden. Content marketing heeft onder andere te maken met het verbinden van mogelijke klanten aan jouw bedrijf voor de lange termijn. Om ervoor te zorgen dat dit gebeurt en dat de verbinding standhoudt, is de kwalitatieve opbrengst van belang.

Deze opbrengst laat als het ware zien hoe de relatie van jouw bedrijf met de doelgroep is. Ik zal een aantal vormen van deze opbrengst aan je voorleggen.

1. Traffic

screenshot-google-anaytics-bezoekers

Om te beginnen kan het je doel zijn om zo veel mogelijk traffic te genereren. Zonder traffic heb je immers geen mogelijk nieuwe klanten.

Het kan zijn dat je bijvoorbeeld via het schrijven van artikelen zo veel mogelijk bezoekers naar je blog wilt trekken en daarmee naar jouw website. Op die website verkoop jij je diensten of producten, en het is belangrijk dat deze bezocht wordt.

De ROI van traffic is niet in geld uit te drukken. Toch kun je zien of de moeite loont. Stel van tevoren een bepaald doel vast van het aantal bezoekers dat je wilt halen. Via verschillende online tools kun je deze bezoekersaantallen in de gaten houden.

2. Conversie

Het behalen van conversie is het behalen van voorgestelde doelen. Dit kan bijvoorbeeld ook een bepaald aantal clicks op een Call to Action (CTA) zijn. Binnen de content marketing is dit een vaak gesteld doel. Het laat namelijk zien hoeveel bezoekers leiden tot leads.

Aan de hand van conversie kun je gemakkelijker bekijken of je investering zich in kwalitatieve zin uitbetaalt. Zo kun je door middel van handige online tools als Google Analytics bijhouden hoe vaak er bijvoorbeeld een contactformulier ingevuld wordt of er op een button wordt geklikt.

Zo kun je goed de conversie meten en dit is de kwalitatieve opbrengst.

3. SEO

Content marketing kan ervoor zorgen dat je goed vindbaar bent in de zoekmachines. De zoekmachineoptimalisatie (SEO) van je content speelt hierbij een grote rol.

Wanneer je goed te vinden bent in de zoekmachines, scheelt je dat een hoop advertentiegeld om hoog te eindigen in de zoekresultaten. Wanneer je goed wilt ranken in bijvoorbeeld Google en via de organische zoekresultaten gevonden wilt worden, is er een manier om hier wél een bepaald soort kwantitatieve opbrengst van te berekenen.

In Google Analytics kun je een rapport opvragen waarin je kunt zien hoeveel mensen er via de zoekmachine op jouw content zijn gekomen.

screenshot-google-analytics-organic-search

Hoewel de positie in de zoekmachine een kwalitatieve opbrengst is, kun je deze omzetten naar euros. Dit kun je doen door het zoekwoord waar je op rankt op te zoeken in de keyword planner van Google. Je vindt daar namelijk de CPC van het zoekwoord wanneer je ermee zou willen adverteren. Deze CPC is uiteraard een schatting van Google.

De kosten per click vermenigvuldig je met het aantal bezoekers dat binnenkomt via dat zoekwoord. De uitkomst hiervan zijn de kosten die je hebt bespaard en zo kunnen deze als leidraad dienen voor de geboekte winst.

Voorbeeld

Je hebt een supergoed artikel geschreven over het snoeien van bomen in de winter. Het zoekwoord dat je hierbij hebt aangehouden is bomen snoeien winter.

Na een aantal maanden blijkt dat het artikel steeds hoger in Google komt te staan en op een gegeven moment 600 bezoekers per maand naar jouw website trekt.

Via de keyword planner van Google kom je erachter dat je normaal gesproken, om te adverteren op bomen snoeien winter, €1,50 per klik had moeten betalen. Dat had je voor een resultaat van 600 bezoekers €900,- gekost.

Deze €900,- heb je echter bespaard en in die zin terugverdiend. Dit bedrag zou je, om een beeld te krijgen, kunnen gebruiken als opbrengst in de ROI-formule.

Houd er wel rekening mee dat deze €900,- voor één maand is, en dat de 600 bezoekers ook de volgende maand weer binnen kunnen komen via de zoekmachine. Zo kan het zijn dat je in de eerste maand een negatieve ROI hebt, maar deze zal weldra omdraaien naar een positieve.

Andere soorten kwalitatieve opbrengst

Deze drie vormen van kwalitatieve opbrengst zijn slechts een greep uit alle mogelijkheden. Zo zou je ook eens naar de volgende content metrics kunnen kijken:

 • Social media performance
  • Denk hierbij niet alleen aan het aantal likes en volgers, maar kijk ook eens na hoe er over je gepraat wordt.
 • Backlinks
  • Des te meer backlinks (links naar jouw content op een andere site), des te sneller je door de online community gezien wordt als een autoriteit op jouw gebied.
 • Betrokkenheid
  • De betrokkenheid bij jouw content kun je onder andere beoordelen door te kijken hoe veel tijd mensen doorbrengen op jouw site met bepaalde content.
 • Terugkerende bezoekers
  • Ook deze kwalitatieve opbrengst kan een waardevolle zijn voor de toekomst. Het is het begin van het opbouwen van een trouwe klantenkring.

Kwantitatieve opbrengst van content marketing

crowd

Terwijl de ROI bij kwalitatieve opbrengst wat vaag blijft, kun je de kwantitatieve opbrengst preciezer berekenen.

Zo ga je hier niet kijken naar het aantal leads of conversies, maar naar het daadwerkelijke geld dat de content opgeleverd heeft. Het meten hiervan is echter lastig. Er zijn twee mogelijke situaties:

 1. Je weet exact hoeveel bezoekers van jouw content ook een order plaatsen (bijvoorbeeld door CTA’s).
 2. Je weet niet exact hoeveel bezoekers van jouw content een order plaatsen.

Wanneer je precies weet hoeveel betalende leads er via de gemaakte content binnen komen, kun je de totale opbrengst gemakkelijk berekenen. Op deze manier duidelijk leads verzamelen kan door CTA’s te plaatsen bij ieder stuk content waar direct een verkoop mee gebonden is.

Als je dit niet precies weet, is het altijd mogelijk een schatting te maken.

Schatting van de kwantitatieve opbrengst

Het gemiddelde conversiepercentage ligt tussen de 2% en 5%.

Om een schatting te maken van de kwantitatieve opbrengst kijk je naar het totale aantal bezoekers van het desbetreffende stuk content. Stel dat dit 10.000 bezoekers zijn geweest in één maand tijd.

Dat houdt in dat van deze 10.000 bezoekers gemiddeld 3% converteert. Dit zijn 300 personen die overgaan op een aankoop. Stel dat de gemiddelde opbrengst per persoon €100,- is. Dan hebben deze 10.000 bezoekers je uiteindelijk (300 x €100,-) €30.000,- opgeleverd.

Tip: Deze manier van berekenen kun je ook toepassen voordat je begint met content marketing. Op die manier kun je alvast een inschatting maken van de content marketing ROI.

 

Content marketing meten: de ROI berekenen

 

content-marketing-roi-berekenen-rekenmachine

Nu heb je zowel de kosten als de opbrengst van de content marketing kunnen berekenen. Ik geef hier nog een korte samenvatting met een complete berekening als voorbeeld.

Voorbeeld

Je hebt een online webshop waarin je handige tuingereedschappen verkoopt. Je hebt een breed assortiment aan onder andere harken, schoppen, tuinslangen en tuinhandschoenen.

Je hebt ervoor gekozen om gebruik te gaan maken van content marketing en hebt mooie artikelen gepubliceerd die diep ingaan op alles wat met tuinieren te maken heeft. Nu heb je een artikel geplaatst dat ingaat op de verschillende soorten harken die er te koop zijn. In de tekst heb je links geplaatst naar jouw webshop, waar mensen gelijk de harken kunnen kopen.

De kosten berekenen

Het artikel heb je laten schrijven door een freelancer. Je bent immers net begonnen met content marketing en hebt zelf nog niet de kennis in huis om goede artikelen te kunnen schrijven.

Deze freelancer vraagt €60,- per uur en heeft 7 uur aan het artikel gewerkt. Dit is inclusief voorwerk, het schrijven en de eindredactie. Het produceren van het artikel heeft je dus €60,- x 7 = €420,- gekost.

De opbrengst berekenen

De harken kosten gemiddeld €20,- per stuk. Je hebt na onderzoek gevonden dat 5000 mensen het artikel hebben gelezen. Hiervan hebben er 100 op één van de links geklikt die ze naar de verkooppagina van jouw harken brengt.

Van deze 100 personen die in de webshop terecht zijn gekomen, kopen 25 mensen daadwerkelijk een hark. Dit komt neer op een kwantitatieve opbrengst van €20,- x 25 = €500,-.

De content marketing ROI berekenen

Return on investment (ROI) = €500,- / €420,- x 100%

De ROI is in dit geval 119%. Je hebt dus een groei gemaakt van 19%, wat neer komt op een bedrag van €80,-.

 

Conclusie

 

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het goed mogelijk om je content marketing ROI te berekenen.

Begin met het in kaart brengen van de precieze kosten van de productie van de content. Zonder te weten wat de investering is, is het immers lastig om te kijken of je deze er ook weer uit hebt gehaald.

Vervolgens moet je weten wat je opbrengst is geweest. Deze opbrengst is wat content marketing betreft in kwalitatieve en kwantitatieve opbrengst onder te verdelen. Kwalitatieve opbrengsten zijn niet direct in een ROI uit te drukken, maar zijn zeker belangrijk om bij te houden. Deze opbrengst geeft namelijk een goede indicatie van hoe het met jouw content gaat en hoe deze content gewaardeerd wordt.

De kwantitatieve opbrengst draait weer om het geld en laat zien wat je nu daadwerkelijk verdiend hebt met de gecreëerde content. Deze opbrengst gebruik je in de welbekende ROI-formules, waarmee je dus je content marketing ROI berekent.

 

Bereken jij je content marketing ROI ook op deze manier?

Of heb je andere methodes om de effectiviteit van content marketing te meten?

Deel het in de reacties hieronder!