De meningen over het begrip content marketing lopen sterk uiteen. Voor de een is content marketing een complexe marketingstrategie die de nadruk legt op het publiceren en verspreiden van kwalitatieve content. Een ander ziet echter het plaatsen van een enkele post op social media al als content marketing. Naar mijn mening is content marketing vooral het eerste: een complexe marketingstrategie die de nadruk legt op het publiceren en verspreiden van kwalitatieve content. Om dit goed onder de knie te krijgen, heb je meer nodig dan alleen de basisvaardigheden. Welke content marketing tactieken ervoor kunnen zorgen dat jij uitblinkt in je vak, ga ik in dit artikel bespreken.

 

21x content marketing tactieken voor de beste content binnen jouw ideale content marketingstrategie

 

Content-marketing

De kern van content marketing ligt in de productie van content. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van artikelen, video’s en infographics. Echter ben je er met de productie van content nog niet. Je zult deze moeten verwerken in een content marketingstrategie. Om ervoor te zorgen dat jij zowel in de productie als in het opzetten van de strategie on top bent, bespreek ik 21 content marketing tactieken.

1. Ben realistisch

Het begint natuurlijk allemaal bij het stellen van doelen. Dit zijn je drijfveren. Ze motiveren je om hard te werken en een stapje verder te gaan. Mits je doelen haalbaar en realistische zijn natuurlijk. Als dit niet het geval is, zul je na verloop van tijd ongetwijfeld gedemotiveerd raken en nier meer de discipline op kunnen brengen om hard te werken. Waarom zou je? Je gaat je doel toch niet halen.

2. Blijf wie je bent

Visie-volgen

Niet alleen het opstellen van doelen is belangrijk, het is ook belangrijk om te bepalen hoe je deze uit wilt voeren. Je moet er over nadenken wat voor zakenman of -vrouw je wilt zijn en welk beeld je met je bedrijf uit wilt dragen.

Als je deze visie bepaald hebt, is het zaak om hiernaar te leven en te werken. Blijf dicht bij de kern en doe wat je gelooft. Dit maakt het niet alleen makkelijker om je doelen te halen, maar zal achteraf ook niet voor een bittere nasmaak zorgen. Je voorkomt namelijk dat je achteraf het gevoel hebt dat je het bedrijf of jezelf schade hebt toegebracht.

3. Leer je publiek kennen…

Als je content produceert wil je natuurlijk dat deze gelezen wordt door je publiek. Een ander woord voor dit publiek is je doelgroep. Voor wie schrijf je precies?

Als je je doelgroep hebt vastgesteld, is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in wie deze mensen zijn. Dit kun je doen door persona’s op te stellen. Elke persona is als het ware een representatie van één van de subgroepen binnen je doelgroep. Ze helpen je dus om de doelgroep nog beter te leren kennen en te begrijpen.

Hoe je persona’s kunt maken, lees je in het artikel ‘Persona’s maken stap voor stap uitgelegd‘.

4. … en geef ze wat ze willen

Wensen

Een manier om ervoor te zorgen dat je kwalitatief goede content produceert is door de lezer precies te geven waar hij/zij behoefte aan heeft. Het bepalen van deze behoefte doe je bijvoorbeeld met behulp van een zoekwoordenonderzoek. Hierbij probeer je te achterhalen met welke zoekwoorden internetgebruikers naar bepaalde informatie zoeken.

Na het onderzoek heb je als het goed is verschillende onderwerpen waarover je content kunt produceren. En dit zijn niet zomaar onderwerpen, maar onderwerpen die precies overeen komen met de wensen van de potentiële lezers binnen je doelgroep.

5. Zorg direct voor duidelijkheid

Het produceren van de daadwerkelijke content doe je vanzelfsprekend aan de hand van de zoekwoorden die je eerder gevonden hebt. Deze woorden omvatten immers de behoeften van je lezers en zijn daarmee de leidraad voor je artikel.

Om dit ook duidelijk te maken aan een potentiële lezer is het belangrijk om je zoekwoord te verwerken in de koptekst van je artikel. Niet alleen weten ze zo precies waar het over zal gaan, maar ze hebben ook nog eens het gevoel dat ze exact krijgen waar ze om gevraagd hebben. Ik weet zeker dat ze nu niet voor een concurrerend artikel gaan!

6. Baas over eigen platform

Werken vanuit je eigen platform is misschien wel een van de belangrijkste content marketing tactieken die er is. Je houdt hiermee namelijk controle en bent daarnaast niet afhankelijk van anderen.

Ik zal dit illustreren met een voorbeeld:

Stel dat de content die jij produceert voornamelijk uit video’s bestaat. Deze publiceer je enkel op YouTube en verspreid je vervolgens via social media kanalen zoals Facebook. Je video’s doen het goed en worden vaak bekeken, totdat het noodlot toeslaat en YouTube besluit om de stekker eruit te trekken. De video’s die je hebt geüpload kunnen nu niet meer bekeken worden en je marketingstrategie valt als een kaartenhuis in elkaar. Deze was immers volledig gebouwd op het voortbestaan van YouTube.

Een eigen platform, een zogenoemde content hub, kan dit voorkomen. Je hebt namelijk zelf de controle en bent niet afhankelijk van andere kanalen. Ook wanneer deze omvallen, kan je publiek je video’s nog steeds bekijken.

7. De match tussen je content marketingstrategie en sales funnel

Perfecte-match

Om zowel optimaal profijt te hebben van je sales funnel, als van de content die je produceert, is het belangrijk dat deze op elkaar aansluiten. Dit kun je doen door voor alle fasen binnen de sales funnel voldoende content te produceren.

Daarnaast is het belangrijk om de verschillende vormen van content goed af te stemmen op de sales funnel en de daaraan gekoppelde buyer’s journey. Waar in de ene fase artikelen goed werken, zijn in een andere fase bijvoorbeeld video’s veel waardevoller. Je leest er meer over in het artikel dat ik hierover geschreven heb.

8. Ken de concurrent

Als je de beste wilt zijn in iets, is het noodzakelijk om te weten waar de lat van de concurrentie ligt. Hier moet je immers overheen. Om te bepalen waar deze lat ligt, zul je hen, en de door hen gecreëerde content, moeten analyseren.

Bezoek verschillende websites van concurrenten binnen jouw branche en kijk eens hoe zij schrijven en waarover zij schrijven. Zet daarna op een rijtje wat je beter kunt doen en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw content boven de content van de concurrentie uitkomt.

9. Goed is niet goed genoeg

Verbetering

Het kwam in het vorige punt eigenlijk al aan bod, maar toch herhaal ik het nog maar eens. Dit laat meteen het belang van dit punt binnen de content marketing tactieken zien. Je content moet ijzersterk zijn en kwalitatief boven de rest uitsteken. Nu helpt het in eerste instantie natuurlijk als je goed kunt schrijven, maar alleen kunnen schrijven is niet genoeg.

Ook andere zaken spelen een rol bij de kwaliteit van je content. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat deze is geoptimaliseerd voor de zoekmachines en dat deze lang en allesomvattend is. Als een lezer jouw artikel gelezen heeft, hoeft hij niet meer naar drie concurrerende websites voor aanvullende informatie.

10. Voor, tijdens én na

Als jij jezelf ervan wilt garanderen dat je een lange relatie aangaat met een bezoeker van je website is het volgende punt van deze content marketing tactieken van belang. Het is namelijk belangrijk om hem/haar constant te voorzien van relevante content. Je stopt dus niet nadat de aankoop is gedaan en jij je omzet binnen hebt.

Ook daarna zijn er namelijk nog genoeg vragen die je met behulp van content kunt beantwoorden. Zie het als een extra stukje service, iets wat in de groeiende online markt steeds belangrijker wordt.

11. Content die toegankelijk is

Het volgende punt in deze lijst met content marketing tactieken is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Tegenwoordig hebben we 24 uur per dag toegang tot het internet. Niet alleen als we voor onze laptop of desktop zitten, maar ook op een smartphone en tablet. Er zijn dus veel apparaten die we na elkaar, of soms zelfs door elkaar, gebruiken. Dit lijkt heel handig, maar het valt vies tegen als content zich niet aanpast aan het apparaat waar jij op dat moment op werkt.

Want zeg nou zelf: zou jij de desktop-versie van een website bekijken op je mobiele telefoon?

Waarschijnlijk zou je dat, net als ik, niet doen. Als de content adaptief is en zich zonder moeite aanpast aan het apparaat dat je op dat moment gebruikt, is het een heel ander verhaal.

12. Goede content bevat in 75% van de gevallen minstens één statistiek

Statistieken

Het is natuurlijk de bedoeling dat de content die je schrijft ervoor zorgt dat de lezer jou als autoriteit ziet. Nu zouden ze je in theorie op je blauwe ogen kunnen geloven bij alles wat je zegt, maar de kans is groot dat ze dat niet doen. Zet je verhaal daarom kracht bij door gebruik te maken van andere experts in het vak. Dit doe je eenvoudigweg door statistieken en resultaten van hun onderzoeken toe te voegen.

Het klinkt immers een stuk overtuigender wanneer ik je vertel dat uit onderzoek blijkt dat het gebruik van Adblockers gestegen is, dan wanneer ik je dit zomaar vertel, toch?

13. Stimuleer de actie

De content die je produceert heeft niet alleen als doel dat de lezer deze leest. De kans is groot dat je de content ook gebruikt om prospects je sales funnel in te leiden.

Dit laatste gebeurt echter niet als je de lezer hier niet subtiel in stimuleert. Een manier om dit te doen is met behulp van een call-to-action. Dit is een boodschap waarmee je de lezer aanspoort om een bepaalde handeling te doen. Denk hierbij aan het inschrijven voor de nieuwsbrief of het achterlaten van een reactie.

14. De landing van de lezer

Landende-vogel

Wanneer je een landingspagina maakt, heb je hier een bepaald doel mee. Je wilt bijvoorbeeld dat bezoekers zich via deze pagina inschrijven voor je nieuwsbrief of dat ze één van je front-end producten downloaden. Je wilt conversie mogelijk maken.

Om ervoor te zorgen dat dit doel ook duidelijk is voor de bezoeker, is het belangrijk om het eenvoudig te houden. Richt je per landingspagina maar op één doel en focus hierop. Dit voorkomt een hoop onduidelijkheid bij de bezoeker, waardoor de kans groter is dat ze ook daadwerkelijk converteren.

Daarnaast zorgt het er ook voor dat je beter gevonden wordt in de zoekmachines. Je kunt tekstuele elementen namelijk volledig toespitsen op dat specifieke doel door dit herhaaldelijk terug te laten komen.

15. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Dat er content in je content hub staat is natuurlijk een goed teken, maar het is geen garantie dat het ook gelezen wordt. Je kunt de content daarom via social media verspreiden onder je doelgroep.

Zo komen ook mensen die niet actief op zoek zijn in aanraking met je content. En ook zij kunnen dankzij de content die je geschreven hebt overgaan tot conversie. Het zou zonde zijn om deze groep niet aan te spreken, toch?

16. Maandag, dinsdag, woensdag

Het is nogal wat, zo’n content marketingstrategie. Je moet ten eerste content produceren, maar daarnaast moet je deze ook nog eens verspreiden onder je doelgroep. Dit kan behoorlijk wat stress opleveren. Wat moet immers wanneer gepubliceerd worden en op welke kanalen?

Om je hierbij te helpen is het verstandig om een contentkalender aan te leggen waarin je dit soort dingen precies vastlegt. Eén blik op de kalender vertelt je direct wat je wanneer moet doen. Handig!

17. De kracht van een gouwe ouwe

Als je eenmaal over een bepaald onderwerp hebt geschreven, wil dat niet zeggen dat je hier nooit meer content over kunt produceren. Juist niet. Je kunt het onderwerp eens vanuit een andere invalshoek belichten, maar je kunt er daarnaast ook voor kiezen om dezelfde content in een andere vorm te presenteren.

Zet bijvoorbeeld een artikel om in een infographic, of transformeer meerdere artikelen om tot een webinar. Als je meer wilt weten over het hergebruiken van content, lees dan dit artikel.

18. Advertenties die wel worden gewaardeerd

Complementaire-kleuren

Binnen een content marketingstrategie ligt de nadruk op content. Dit wil echter niet zeggen dat je geen gebruik kunt maken van advertenties. Eén van de content marketing tactieken heeft dan ook betrekking op adverteren binnen je content hub. Lezers maken namelijk graag een aantal uitzonderingen wat betreft het accepteren van advertenties.

Advertenties die passen bij het platform en een aanvulling zijn op de content die hierop gepubliceerd wordt, zullen namelijk niet veel weerstand krijgen. Dit wordt ook wel native advertising genoemd. Een goede manier dus om advertenties te verwerken in je content marketingstrategie.

Ben hier overigens wel open in naar de lezer. Zoals gezegd zullen ze dit accepteren, maar het gevoel dat ze bedrogen worden zal je echter een stuk minder snel vergeven worden.

19. Nieuwe ontwikkelingen zijn onvermijdelijk

Het internet is constant in beweging. Door de veranderingen zijn zaken die eerst hot and happening waren inmiddels alweer verleden tijd.

Je zult begrijpen dat het, om optimaal te kunnen functioneren, belangrijk is om je te blijven verdiepen in deze veranderingen. Hoe kun je immers inspelen op de markt als je geen idee hebt hoe die eruit ziet?

20. Blijf niet hangen in het verledenOntwikkelingen-telefoon

Naast het feit dat je op de hoogte moet zijn van de ontwikkelingen, is het ook belangrijk dat je deze waar mogelijk toepast in je werk of dat je je werk hierop aanpast. Alleen op die manier kun je jezelf profileren als een lange termijnspeler binnen de content marketing.

Eén ontwikkeling die nu zijn opmars maakt, is het gebruik van video. Met het oog op de jonge generatie Z wordt dit in de toekomst een steeds waardevollere vorm van content.

21. Dit doe je om de beste te blijven!

De laatste tactiek in deze lijst van content marketing tactieken heeft indirect ook te maken met de ontwikkelingen die gaande zijn. Je kunt namelijk je website wel aanpassen op een ontwikkeling, maar als je doelgroep hier vervolgens niet op zit te wachten zal het je omzet flinke schade toe kunnen brengen.

Blijf je content hub daarom testen en optimaliseren. Zo weet je zeker dat de veranderingen die je doorvoert werken voor de doelgroep die je aan wilt spreken.

 

Een goede content marketeer heeft dus nogal wat content marketing tactieken die hij kan gebruiken in zijn werk. Deze content marketing tactieken helpen je in de eerste plaats om nog betere content te produceren, maar zorgen er daarnaast ook voor dat het uitwerken van de content marketingstrategie een stuk overzichtelijker wordt.

Welke content marketing tactieken zijn voor jou het meest waardevol?

Laat het weten in een reactie onder dit bericht!