Als content marketeer ben je een groot deel van de dag met verschillende kleine dingen bezig. Je moet content produceren, publiceren en verspreiden. Daarnaast zijn er waarschijnlijk verschillende projectgroepen waar je onderdeel van bent en waarvoor je verschillende taken uit moet voeren. Tot slot zul je ook nog eens de nieuwste ontwikkelingen goed in de gaten moeten houden om ervoor te zorgen dat je deze optimaal kunt verwerken in je werk. Hoewel dit klinkt als een erg veeleisende baan, kun je het jezelf een stuk makkelijker maken door gebruik te maken van handige content marketing tools.

Ik heb een lijst gemaakt van 42 content marketing tools die het leven van de content marketeer een stuk overzichtelijker én makkelijker maken. Gebruik jij ze al?

 

42 content marketing tools voor een georganiseerde werkplek

 

Content-marketing-tools

Er zijn ontelbaar veel content marketing tools op de markt. Echter zijn ze lang niet allemaal even goed en in sommige gevallen moet je eerst flink betalen voordat je er gebruik van kunt maken. De volgende 42 content marketing tools zijn onmisbaar én erg goed.

1. WordPress

WordPress

We beginnen maar meteen met de meest voor de hand liggende tool: WordPress. Deze CMS-tool stelt je in staat om je eigen website te bouwen, maar verplicht je niet om te begrijpen wat er in de HTML-code staat. Dit maakt WordPress een van de meest gebruiksvriendelijke Content Management Systemen die er is. Je kunt je volledig richten op het vormgeven van het creatieve gedeelte van je website en dit vullen met unieke content.

2. Buzzsumo

Buzzsumo

Bepalen welke content je moet schrijven is altijd lastig. Er zijn echter verschillende trucjes die je hierbij kunnen helpen. Eén van deze trucjes is de content marketing tool Buzzsumo. Deze tool analyseert welke content het meest wordt gedeeld op social media. Het enige wat jij hoeft te doen is een keyword of URL invoeren. Handig dus als je inspiratie op wilt doen voor het plannen van je eigen content.

3. Yoast SEO-check

Dat zoekmachineoptimalisatie belangrijk is, weet je natuurlijk allang. Een handige manier om te checken of je geschreven content hier ook zoveel mogelijk voor is geoptimaliseerd, is met behulp van de Yoast plugin van WordPress. Deze tool laat precies zien wat je goed doet op het gebied van SEO en wat de verbeterpunten zijn.

4. Easel.ly

Easel.ly

Infographics zijn online een ontzettend waardevolle vorm van content. Ze maken je content visueel en overzichtelijk. Het maken van een infographic kan echter een hele uitdaging zijn. Easel.ly maakt het je gelukkig een stuk makkelijker. Deze content marketing tool stelt je in staat om zelf een infographic te maken. Dit kun je doen met behulp van een van de templates, maar je kunt je creativiteit ook vrijlaten en met een leeg vel beginnen.

5. Basecamp

Basecamp

Een agenda is als content marketeer onmisbaar. Het geeft overzicht en maakt je week inzichtelijk. Echter is het met een persoonlijke agenda nog steeds lastig om ook projecten overzichtelijk te maken. Hier moet dus een handige content marketing tool voor zijn. En die is er, namelijk Basecamp. Iedereen heeft één handig overzicht met zijn eigen activiteiten, maar kan ook precies zien hoe het ervoor staat met de rest van de groep.

6. Kissmetrics

Kissmetrics

Het hebben van statistieken is noodzakelijk wanneer je wilt dat jouw bedrijf groeit. Echter zijn alleen statistieken niet voldoende. Je moet er ook iets mee doen, wil je succes behalen. Kissmetrics helpt je hierbij. Ze maken je statistieken inzichtelijk en koppelen deze aan prospects en leads. Door deze tool te gebruiken weet je dus precies wat je moet doen om van een lead een nieuwe klant te maken.

7. Befunky.com

Binnen de online wereld zijn afbeeldingen belangrijk. Echter zul je deze afbeeldingen in de meeste gevallen nog bij moeten snijden en in sommige gevallen wil je de afbeeldingen voorzien van een filter. Dit kun je eenvoudig doen met de photo-editor van Befunky.com. Deze online tool biedt je de mogelijkheid om afbeeldingen eenvoudig te bewerken voor verder gebruik.

8. CoSchedule

CoSchedule

Content produceren is één ding. Deze content managen en ervoor zorgen dat alles op het juiste moment online komt, is echter iets heel anders. Een content marketing tool die je hierbij kan helpen is CoSchedule. Je kunt je content inplannen voor publicatie, maar je kunt er ook een handige social media campagne aanhangen. Daarnaast zijn ook projecten via dit systeem te managen.

9. Evernote

Baal jij er ook altijd van dat je de briljantste ideeën altijd op de meest rare tijdstippen krijgt? De kans dat je het vervolgens ook nog eens vergeet, omdat je het nergens op kunt schrijven, is groot. Tenzij je Evernote gebruikt. Met deze tool kun je notities gemakkelijk opslaan, waardoor je hier altijd op terug kunt vallen. Extra handig is ook nog eens dat de notities op al je devices beschikbaar zijn.

 10. Adobe stock

Adobe-stock

Afbeeldingen vinden die perfect passen bij je content kan soms ontzettend lastig zijn. Adobe stock heeft echter een verzameling van meer dan 60 miljoen rechtenvrije afbeeldingen waar je, na het afsluiten van een (betaald) abonnement, toegang tot krijgt. Het vinden van de perfecte foto wordt zo natuurlijk een stuk eenvoudiger!

11. Feedly

Natuurlijk wil je zo goed mogelijk op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen je vakgebied. Je bekijkt daarom dagelijks verschillende websites, maar mist toch nog regelmatig belangrijke berichten. Een van de content marketing tools die je hierbij kan helpen is Feedly. Deze tool verzamelt alle nieuwe content van je favoriete websites en plaatst deze in een handig overzicht, klaar om door jou gelezen te worden.

12. Yoast Leesbaarheidscheck

Content produceer je in de eerste plaats voor de lezer en in de tweede plaats voor de zoekmachines. Het is daarom niet alleen belangrijk dat je content geoptimaliseerd is voor deze laatste. Ook voor de lezer moeten je teksten perfect zijn. Een handige tool om dit mee te checken is de Yoast leesbaarheidscheck binnen WordPress. Je ziet niet alleen wat je goed doet, maar ook waar je kunt verbeteren. De tool laat zelfs zien welke zinnen je specifiek aan zou moeten passen om een hogere score te halen.

13. Magisto

Magisto

Met het oog op de toekomst is het verstandig om video toe te voegen aan je online marketingstrategie. Video’s net even iets anders maken kan echter een behoorlijke klus zijn wanneer je hier niet helemaal in thuis bent. De content marketing tool Magisto helpt je hierbij. Je kunt muziek toevoegen, maar bijvoorbeeld ook tekst of filters. De tool helpt je om de puntjes op de ‘i’ te zetten.

14. Google Keyword Planner

Google-keyword-planner

Artikelen en video’s hebben meestal een onderwerp centraal staan. Dit onderwerp wordt geformuleerd in één of enkele woorden: de zoekterm. Bepalen welke zoektermen relevant zijn en welke niet kan behoorlijk lastig zijn. Met de Google Keyword Planner krijg je hier meer inzicht in. Niet alleen krijg je verschillende suggesties van relevante zoektermen, maar de tool laat ook zien hoe vaak er op zo’n zoekterm gezocht wordt.

15. Photoshop

Photoshop

Een goede content marketeer weet hoe hij overweg kan met Photoshop. Dit is een van de handigste content marketing tools op het gebied van fotobewerking. Het vraagt echter wel wat discipline om deze tool te leren kennen, maar wanneer je het eenmaal onder de knie hebt zijn de mogelijkheden eindeloos en ben je in staat om foto’s te bewerken als een echte pro.

16. Wunderlist

Wunderlist

Het organiseren van je werkdag kan soms heel lastig zijn. Je moet verschillende taken afstemmen op de werkzaamheden van je collega’s en daarnaast moet je genoeg tijd hebben voor je eigen taken. Het beheren van deze agenda’s is dus een hele klus, tenzij je Wunderlist gebruikt. Je kunt documenten met elkaar delen, to-do lijsten maken en agenda’s naast elkaar leggen. Je dagindeling wordt met deze tool overzichtelijker dan ooit.

17. Canva

Een goed ontwerp maken is lastig. Je moet een bepaald oog voor detail hebben, wil je dit tot uiting kunnen brengen in je ontwerpen. Daarnaast is goed gereedschap ook een belangrijk onderdeel. De content marketing tool Canva geeft iedereen, met of zonder oog voor detail, de mogelijkheid om met professioneel gereedschap te werken. Afbeeldingen ontwerpen wordt met deze tool een fluitje van een cent.

18. Visual.ly

Visual.ly

In deze lijst staan verschillende tools waarmee je eenvoudig zelf een infographic kunt maken. In plaats van het zelf te doen, kun je ook gebruik maken van de kennis en vaardigheden van anderen. Visual.ly is een verzamelbak van freelance designers die met liefde voor jou aan de slag gaan. Terwijl zij bezig zijn om de mooiste infographic te maken, kun jij je met andere dingen bezighouden.

19. Awesome screenshot

Voor de content die je produceert, zul je ongetwijfeld wel eens een screenshot nodig hebben. Nu zijn deze over het algemeen niet zo heel moeilijk te bemachtigen, tenzij je een screenshot wilt van de hele pagina. Awesome screenshot, een extensie voor Google Chrome maakt dit een stuk eenvoudiger. Je kunt de tool niet alleen een screenshot van de hele pagina laten maken, maar ook een deel van de pagina is zo gekopieerd.

20. Bubbl.us

Bubbl.us

Een goede brainstormsessie is nooit verkeerd. De ideeën van anderen kunnen je immers inspireren en helpen om buiten de gebaande paden te denken. Een brainstormsessie uitwerken is daarentegen een stuk lastiger. Bubbl.us helpt je hierbij door een eenvoudige mindmap te maken. Ideeën die bij elkaar horen kun je zo makkelijk ordenen, waardoor het overzicht terugkomt.

21. Route

Automatisering maakt het leven een stuk eenvoudiger. Helemaal als dit ook nog eens perfect is afgestemd op de verschillende personen die je website bezoeken. De content marketing tool Route maakt dit mogelijk. Deze tool volgt je bezoekers en begeleidt ze stukje bij beetje verder de sales funnel in.

22. Mailchimp

Mailchimp

Een goede mailinglijst is belangrijk voor een goede email marketing. Daarnaast is een goed systeem weer noodzakelijk voor een effectieve email marketing. Een manier om voor dit systeem te zorgen, is met Mailchimp. Deze tool stelt je in staat om nieuwsbrieven te maken en in te plannen zodat iedereen binnen je mailinglijst in één keer dezelfde email ontvangt. Daarnaast verzamelt de tool waardevolle insights die je email marketing nog beter kunnen maken.

23. Buffer

Buffer

Het is altijd lastig om je berichten precies op het juiste moment op social media te zetten. Tenzij je gebruik maakt van de content marketing tool Buffer. Deze tool zorgt ervoor dat de berichten die jij inplant op het juiste moment gepubliceerd worden. Zo blijven je volgers altijd op de hoogte.

24. Hubspot’s Blog Topic Generator

Hubspots-blog-topic-generator

Het bedenken van een goede titel voor een artikel is misschien wel het moeilijkste wat er is. Nu kun je naar andere artikelen van andere websites kijken ter inspiratie, maar je kunt ook gebruik maken van Hubspot’s Blog Topic Generator. Het enige wat je hoeft te doen is een aantal begrippen opgeven en de tool heeft binnen no-time meerdere blogtitels voor je klaarstaan.

25. Google Search Console

Ben je altijd al benieuwd geweest welke zoekwoorden mensen gebruikt hebben als ze via Google bij jouw artikelen terecht komen? Dan is de Google Search Console de tool voor jou. Niet alleen laat hij zien welke zoekwoorden populair zijn, maar de tool laat ook zien hoe jouw artikelen ranken bij de verschillende zoektermen. Handig!

26. Nirvana

Nirvana

Er gaan ongeveer 8 uur in een werkdag en het managen van deze uren kan soms lastig zijn. De ene dag heb je veel te veel gepland staan en de andere dag eigenlijk te weinig. Om toch overzichtelijk te houden wat je wanneer moet doen, kun je gebruik maken van de Nirvana tool. Je kunt per project duidelijk aangeven wat je wanneer moet doen, zodat je een overzicht krijgt van je totale takenpakket.

27. Google Calender

Natuurlijk mag ook de Google Calender niet ontbreken in deze lijst met content marketing tools. Het is een handige online agenda waarin je al je afspraken overzichtelijk in kunt plannen. Door je agenda te delen met collega’s kun je daarnaast ook precies zien waar zij wanneer mee bezig zijn.

28. Powtoon

Powtoon

Maak jij binnen je werk vaak gebruik van animaties? Of wil je er gebruik van maken, maar weet je niet welke content marketing tool je hier het beste voor kunt gebruiken? Dan is Powtoon iets voor jou! Met deze marketingtool kun je namelijk zelf stap voor stap je eigen animatie maken. Zelfs Coca-Cola maakt er gebruik van!

29. List.ly

Lijstjes zijn hot. Het maken van zo’n lijst kan echter een heel karwei zijn. De content marketing tool List.ly helpt je hierbij. Naast het maken van een lijst kan deze tool je ook helpen bij het deelbaar maken van de lijst. Wedden dat hij door veel mensen gelezen zal worden?

30. Hubspot

Hubspot

Er kwam net al een handige tool van Hubspot voorbij, maar er zijn er nog veel meer. Hubspot biedt namelijk verschillende software tools aan die allemaal hun bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van jouw content marketingstrategie. Onderwerpen die behandeld worden zijn onder andere SEO, leadgeneratie en statistiek.

31. Shutterstock

Shutterstock

Stockfoto’s zijn nooit heel mooi, tenzij je ervoor betaald. De vraag blijft dan welke website je het beste kunt gebruiken. Een van de kanshebbende content marketing tools is Shutterstock. Deze website biedt een ruim scala aan stockfoto’s. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn foto’s van te vinden. Dat moet ook wel, want er staan 125 miljoen foto’s online en er komen er iedere week meer dan 1 miljoen bij.

32. MindNode

Lukraak al je ideeën opschrijven klinkt in eerst instantie misschien als een goed idee. In een later stadium kan het echter een grote vergissing blijken, omdat het overzicht volledig weg is. Een van de content marketing tools die je kan helpen om het overzicht terug te krijgen is MindNode. Met deze tool kun je ideeën makkelijk ordenen en groeperen.

33. Google Analytics

Google-Analytics

Het volgende voorbeeld mag ook absoluut niet ontbreken in deze lijst met content marketing tools. Google Analytics is dé gratis tool als het gaat om het analyseren van je website. Niet alleen kun je precies zien hoeveel mensen er op je website geweest zijn, je kunt ook zien hoe ze er gekomen zijn en wat ze gedaan hebben. Je hebt zelfs een real time overzicht.

34. Pocket

Pocket

Vaak heb je wel even snel tijd om door de headlines van een website te scrollen. Het hele artikel lezen is echter een ander verhaal. Het liefst zou je de artikelen die je nog wilt lezen bewaren, maar vaak is dat niet mogelijk. Tenzij je gebruik maakt van Pocket. Met deze handige tool kun je artikelen opslaan voor later. Deze tool is zowel bruikbaar op je desktop, tablet, mobiel als op je Kobo eReader.

35. PixTeller

PixTeller

Een quote of statistiek delen op social media is leuk, maar het wordt nog leuker als je dit gegeven mooi aankleedt. Een manier om dit te doen is met de designtool PixTeller. Afbeeldingen maken is hiermee een peulenschil. Je kunt foto’s uploaden, gebruik maken van templates en spelen met verschillende lettertypes.

36. Traackr

Traackr

Internetgebruikers hechten steeds meer waarde aan de mening van zogenoemde influencers. Het is dan ook geen gek idee om deze aan je bedrijf te binden. Met Traackr, een van de weinige content marketing tools die zich richt op influencers, kun je de relatie met deze mensen beheren. Zo kunnen jullie samen een lange, voorspoedige en vooral winstgevende toekomst tegemoet gaan.

37. Cloudconvert

Er is niets zo frustrerend als een bestand toegestuurd krijgen in een extensie die je niet kunt openen. Het bestand niet openen is vaak geen optie, dus zul je iets moeten bedenken om het bestand een andere extensie te geven. Cloudconvert kan je hierbij helpen. Deze tool stelt je in staat om elke extensie om te zetten in een andere extensie.

38. Uberflip

Uberflip

Content kan ontzettend waardevol zijn, mits je het op de goede manier inzet. Uberflip geeft je de mogelijkheid om er met je content voor te zorgen dat de bezoeker op ieder moment in de buyer’s journey de best mogelijke gebruikerservaring heeft. De kans dat ze hun reis bij jou afsluiten wordt zo ineens veel groter.

39. Google Drive

Google-Drive

Bestanden delen met collega’s kan op verschillende manieren. Tegelijkertijd in hetzelfde bestand werken wordt daarentegen een iets grotere uitdaging. Onmogelijk is het echter niet. Google Drive stelt je niet alleen in staat om bestanden te delen, maar je kunt deze ook eenvoudig met z’n allen tegelijk bewerken. Zo heeft iedereen altijd de laatste versie op zak.

40. LinkedIn Slideshare

PowerPoint presentaties hebben we allemaal wel eens gegeven, maar heb je ook al wel eens een LinkedIn Slideshare gemaakt? Het principe is ongeveer gelijk aan een PowerPoint presentatie. Het voordeel van LinkedIn Slideshare is echter dat je de hele presentatie in een hoge kwaliteit kunt delen met je LinkedIn-netwerk.

41. Google Trends

Google-Trends

Relevante content scoort waarschijnlijk altijd hoger dan irrelevante content. Het is echter nog niet zo makkelijk om te bepalen welke content wanneer relevant is. Tenzij je gebruik maakt van Google Trends. Deze tool geeft je namelijk een haarscherp inzicht in welke topics op welk moment trending zijn. Je kunt een wereldwijde analyse doen, maar ook per land of per regio.

42. Übersuggest

De laatste in de rij van content marketing tools is Übersuggest. Ook dit is een tool die je helpt bij het vinden van de juiste zoektermen. Zowel longtail als shorttail zoekwoorden komen aan bod en worden helemaal afgestemd op jouw wensen. Het kan dus niet anderes dan dat jij content produceert met precies de juiste zoekwoorden.

 

Welke content marketing tool uit deze lijst is jouw favoriet?

Of maak jij  liever gebruik van andere waardevolle content marketing tools?

Laat het me weten in een reactie!