Het afgelopen jaar heeft er een verschuiving plaatsgevonden wat betreft marketing. Consumenten laten zich niet zomaar verleiden en verzetten zich steeds meer tegen de traditionele vormen van marketing. Ondanks dat het aantal gebruikers van adblockers iets gedaald is in Nederland, houdt het de veranderingen op het gebied van marketing niet tegen. Zo is het gebruik van content marketing de afgelopen tijd vermenigvuldigd en zal dit in de toekomst ook zeker blijven stijgen. Maar wat kunnen we het komende jaar eigenlijk verwachten? Dit zijn de content marketing trends voor 2017!

 

De content marketing trends voor 2017: wat kunnen we verwachten?

 

Zoals ik eerder al aangaf is er in het afgelopen jaar een hoop gebeurd en veranderd op het gebied van traditionele marketing. Deze veranderingen zullen in 2017 niet stoppen. Integendeel, content marketing zal een steeds belangrijkere vorm van marketing worden in de online wereld en daarmee traditionele marketing van de troon stoten.

Maar waar moeten we ons komend jaar op focussen?

Hieronder lees je alles over de content marketing trends voor 2017.

1. Veel meer visueel

Meer video in content marketing

Een trend die al jaren in vooruitzichten voorbij komt is de populariteit van video. Deze trend is dus al veel langer zichtbaar, maar 2017 lijkt hét jaar van de video te worden. Het medium zal zeer hoogstwaarschijnlijk een enorme vlucht nemen.

Per dag worden op Facebook alleen video’s al 8 miljard(!) keer bekeken. Een jaar geleden was dit ‘slechts’ 1 miljard. Door deze enorme groei denkt Facebook dat over vijf jaar onze hele timeline alleen nog maar bestaat uit video’s en dat geschreven tekst volledig verdwenen is. Niet alleen Facebook verwacht een sterke groei in video, ook Cisco geeft aan dat alle content op het web in 2017 voor driekwart uit video zal bestaan.

We kunnen er bijna niet meer omheen, want alles wijst erop dat video ontzettend belangrijk gaat worden in dit nieuwe jaar.

Tip! Mocht je besluiten om met jouw bedrijf video in te zetten, zorg er dan voor dat je video’s niet te lang zijn. Veel kijkers haken af wanneer een video langer dan enkele minuten duurt. Ga liever voor twee korte video’s in plaats van één lange.

2. Richt je op niche-content

Niche-content

In 2017 zullen we ons gaan realiseren hoeveel content er in de afgelopen jaren is gecreëerd. Doordat steeds meer bedrijven content marketing inzetten, wordt het aantal artikelen met de dag hoger. Artikelen plaatsen puur ‘om maar iets te plaatsen’ zal je niet meer helpen. Ook oppervlakkige artikelen gericht op een brede doelgroep zullen niet langer succesvol zijn.

Het wordt tijd om serieus na te denken over wat je wilt plaatsen en vooral ook voor wie je deze content wilt creëren. Het is belangrijk om niche-content te vinden. Probeer een specifieke doelgroep aan te spreken, waarbij je de lezer een stuk persoonlijker aanspreekt. Persoonlijke, gespecialiseerde niche-content is dé manier om op te vallen. Je spreekt hiermee een kleiner publiek aan, maar dit is wél een publiek dat jouw merk sneller zal onthouden.

Onthoud goed dat kwaliteit altijd boven kwantiteit staat. Natuurlijk is het belangrijk dat je content blijft creëren, maar zorg dat je content altijd in lijn ligt met je marketingstrategie en -doelstellingen.

3. Mobiel is een must

Groep met smartphones

De kans is vrij groot dat je dit nu leest op een smartphone of tablet in plaats van een desktop of laptop. Het is niet voor niets dat meer dan 80% van de internetgebruikers in het bezit is van een smartphone.

De tijd die mensen besteden aan online content op hun smartphone neemt nog altijd sterk toe. In 2017 zal maar liefst 75% van al het internetgebruik via een mobiel apparaat gaan. Dat betekent dat van iedere vier minuten die online besteed wordt, er drie minuten via een smartphone of tablet wordt gespendeerd. In 2016 was dit 68% en in 2012 was het zelfs nog maar 40%.

Het is voor jouw content marketing daarom een absolute must om ook mobiel goed zichtbaar en laadbaar te zijn. Wanneer jouw website niet binnen drie seconden volledig geladen is, haken veel consumenten af. Wachten tot alles is geladen is er niet meer bij.

Het is goed om hier rekening mee te houden wanneer je bijvoorbeeld een online campagne of nieuwe website wilt creëren.

4. Fear of missing out

Fear of missing out

Content hoeft niet langer meer altijd en overal beschikbaar te zijn. Juist content die binnen een korte tijd weer verdwijnt, blijkt bij een jongere generatie immens populair te zijn. Een app als Snapchat is hier het perfecte voorbeeld van. Via deze app verdwijnt alle content die de gebruiker uploadt weer binnen 24 uur, waardoor er bij veel gebruikers het fenomeen ‘FOMO’, fear of missing out, om de hoek komt kijken.

Want wat nou als je in die 24 uur mist wat er allemaal gebeurd is?

In Nederland alleen zijn er al meer dan een miljoen Snapchat-gebruikers, waarvan het overgrote deel jonger dan 35 jaar is.

Het is niet voor niets dat een grote jongen als Instagram met vergelijkbare mogelijkheden binnen hun app is gekomen. In 2016 is Instagram Stories geïntroduceerd, een functie die veel op Snapchat lijkt. Ideaal voor gebruikers met een groot aantal volgers, zo kunnen zij alles binnen één en dezelfde app delen.

Mocht jouw doelgroep uit jongeren en/of jongvolwassenen onder de 35 bestaan, dan is deze trend er een om de gaten te houden en is het de overweging waard om Snapchat of Instagram Stories mee te nemen in jouw content marketingstrategie.

5. Native advertising

Native advertising

Nieuws- en vakmedia lopen er al langere tijd tegenaan: dalende advertentie-inkomsten. Dat zal in 2017 alleen nog maar erger worden, vooral omdat veel internetgebruikers nog altijd adblockers gebruiken. Ook de opkomst van Facebook als nieuwsbron helpt hier niet aan mee. Het is niet gek dat veel bedrijven hierdoor op zoek gaan naar een andere manier van adverteren.

Eén van deze manieren is het gebruik van native advertising. Native advertising is een manier waarbij content van een adverteerder als blogpost, bericht of artikel op een website geplaatst wordt. Doordat de opmaak van zo’n bericht gelijk is aan de rest van de berichten, valt het haast niet op dat het om een advertentie gaat.

De verwachting is dan ook dat meer bedrijven zich gaan verdiepen in deze nieuwere vorm van adverteren. De kosten voor een native advertentie vallen immers mee, vooral wanneer je het vergelijkt met de kosten voor het adverteren op social media.

6. Het belang van influencers

Influencers

Vorig jaar is het belang van influencers gestegen ten opzichte van de jaren ervoor. Ook in de content marketing trends voor 2017 zien we de waarde van influencers weer terugkomen, maar deze keer zal deze rol een andere vorm aannemen wanneer je dit vergelijkt met voorgaande jaren.

Influencers zullen belangrijk zijn binnen content marketing. Toch zal er, zoals ik hierboven ook al zei, een verandering plaatsvinden. Waar je eerst een bekend persoon met veel volgers gewoonweg betaalde om jouw product te promoten, is dit nu niet meer zo eenvoudig.

Volgers van deze influencer hebben snel genoeg door wanneer iets oprecht is en wanneer iemand er dik voor betaald heeft gekregen. Bepaal dus goed wie jij aan jouw merk wil binden. Grote kans namelijk dat dit niet de influencer is met het hoogst aantal volgers. Zo kan het voor jouw bedrijf veel relevanter zijn om met minder bekende influencers de samenwerking aan te gaan in plaats van met één hele bekende. Dit worden ook wel micro-influencers genoemd.

7. Pas op! Meer clickbait!

Pas op voor clickbait

De zevende en tevens laatste trend van de content marketing trends voor 2017 is er een waar ik niet per se vrolijk van word: dit jaar zal de hoeveelheid clickbait er niet minder op worden…  Je bent er ongetwijfeld ook wel eens ingetrapt. De verleidelijke titels wekken toch keer op keer je interesse, want wat als de titel nou wél slaat op de inhoud van het artikel?

Vorig jaar leek het erop alsof clickbait eindelijk minder ging worden, vooral toen Google News een fact-checked-label introduceerde om verspreiding van nepnieuws tegen te gaan. Helaas is de online wereld voor veel gebruikers dusdanig geëvolueerd, dat Google niet langer meer de meest gebruikte nieuwsbron is.

Bij punt zes haalde ik het ook al eens aan: Facebook is voor velen de belangrijkste bron geworden om nieuws binnen te halen. Waar er eerst gefocust werd om bezoekers binnen te halen via Google, wordt er nu steeds meer op Facebook gericht. Facebook is als medium nog niet ingericht op filteren van nepnieuws. Dit hebben ze wel geprobeerd, maar dit bleek juist averechts te werken.

Voorlopig zijn we dus nog niet van die vervelende en tevens o zo verleidelijke titels af.

 

 

Dit zijn ze, de content marketing trends voor 2017. Zoals je merkt is er het afgelopen jaar een en ander veranderd en zal dit zich in 2017 verder ontwikkelen. Nu is het aan jou en je bedrijf om deze veranderingen door te zetten! Dit jaar zullen we met content marketing in een volwassenere fase komen die de lat nog hoger zal leggen.

Wanneer jouw bedrijf al investeert in een content marketingstrategie is het slim om bovenstaande trends te bekijken die jouw strategie kunnen helpen. Kijk daarbij goed naar hetgeen wat je wilt bereiken en de doelgroep die daarbij hoort. Niet iedere trend zal voor jou namelijk relevant zijn, al kan het nooit kwaad om je opties te bekijken.

Het kan ook zo zijn dat jouw bedrijf dit jaar juist wil beginnen met een content marketingstrategie. Dan is nu de tijd om de content marketing trends voor 2017 die voor jou nuttig kunnen zijn verder te onderzoeken en te bekijken hoe jij jouw content op kunt laten vallen.

Hoe dan ook: in beide gevallen zal content marketing belangrijk zijn in 2017. Tijd om aan de slag te gaan dus!

 

Welke van deze content marketing trends voor 2017 heeft jou het meest verrast?

En welke ga jij inzetten?

Laat het hieronder weten met een reactie!