Content marketing heeft de toekomst, daar ben ik heilig van overtuigd. Als je mijn complete gids voor het bouwen van je eigen content hub al hebt gelezen, ben je het waarschijnlijk met me eens. Maar hoe pas je content marketing nu concreet toe, en wanneer gebruik je welke soorten content? Ik leg je in dit artikel alles uit over de toekomst van video en behandel daarna 3 concrete voorbeelden van content marketing voor webshops waarin video wordt gebruikt. Zo krijg jij een duidelijk idee van hoe je video kunt gebruiken om meer bezoekers te trekken.

 

De kracht van video in content marketing

 

Heb je wel eens van Generation Z gehoord?

Generation Z is het deel van de wereldbevolking dat na 1995 is geboren, oftewel de generatie die na de millennials is gekomen. Nu zegt dat in principe niet zoveel, maar één ding is belangrijk om te weten als het om online marketing gaat:

Generation Z is de eerste generatie die de komst van het internet niet meer heeft meegemaakt.

Dat betekent dus dat iedereen in Generation Z is opgegroeid met het internet en het gebruik daarvan. Geen wonder dus dat deze generatie ook wel de iGeneration genoemd wordt.

Waarom ik je dit vertel?

Hoewel de meeste mensen in Generation Z nu nog jong zijn, hebben ze bij elkaar meer dan $44 miljard te besteden. En vandaag de dag zegt bijna 10% van ouders dat hun kinderen al hun koopgedrag beïnvloeden. Generation Z geeft dus niet alleen zelf geld uit, maar ook indirect, bijvoorbeeld via ouders.

De koopkracht van Generation Z zal alleen maar blijven groeien. En aangezien deze generatie de toekomst is, is het verstandig om in ieder geval een deel van je marketing op deze mensen te richten.

Generation Z en video

video-kijken-smartphone

Maar hoe pak je dat dan precies aan? Simpel: door video’s te gebruiken.

93% van Generation Z zegt dat ze minstens één keer per week op YouTube kijken. 54% van de mensen uit Generation Z kijkt zelfs meerdere keren per dag op YouTube.

Daarnaast doet Snapchat het bij gebruikers uit Generation Z veel beter dan Facebook en Twitter.

Kortom: Generation Z is visueel ingesteld, en video’s zijn een ontzettend populair medium. Om deze generatie aan te spreken en zo hun (invloed op de) koopkracht te gebruiken, is video dus het uitgelezen soort content.

 

Content marketing voor webshops: 3 voorbeelden van het gebruik van video

 

De volgende drie voorbeelden laten de mogelijkheden en potentie van video goed zien. Je zult vanzelf merken dat video een belangrijke tool kan zijn als het om content marketing voor webshops gaat.

Voorbeeld 1: Coolblue

Coolblue is een bedrijf dat sinds de oprichting een ontzettende groei heeft doorgemaakt. Het bedrijf staat vooral bekend om de uitstekende klantenservice.

Ter illustratie: toen ik vorig jaar op zoek was naar een bepaalde wasmachine, was die bij Coolblue het goedkoopst. Daar kwam nog eens bovenop dat alleen Coolblue aanbood de wasmachine op een dag en tijdstip naar keuze (!) gratis te leveren en installeren. Mijn oude, kapotte wasmachine namen ze geheel kosteloos mee.

Kortom: een klantenservice die niet beter kan, en waarmee ze mij zeker hebben overgehaald om ook de volgende keer weer iets bij Coolblue te bestellen.

Natuurlijk kun je met een goede klantenservice verzekeren dat iemand voor een volgende aankoop weer bij jou terug zal komen. En bij Coolblue begint die service al vóórdat je een aankoop doet. Dat doen ze op verschillende manieren.

Informatie en advies

Van een webshop verwacht je natuurlijk dat je er informatie kunt vinden over de producten die verkocht worden. Bij Coolblue is dat niet anders. Als je op een product klikt, vind je daar een uitgebreide hoeveelheid informatie over de eigenschappen van dat product.

Maar daar laat Coolblue het niet bij. Naast informatie over de producten kun je op de site nog een enorme berg aan aanvullende informatie kiezen, die je kan helpen bij het kiezen voor een bepaald product.

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je op zoek bent naar een boormachine. Je weet dat je er één nodig hebt, maar je hebt er verder totaal geen verstand van. Coolblue heeft een hele omgeving vol informatie over de verschillende types boormachines ingericht:

coolblue-boormachines-1-1024x547

Dit screenshot geeft je slechts een idee van het soort content dat Coolblue beschikbaar stelt. Alleen al over boormachines heeft de website ontelbaar veel pagina’s met informatie en adviezen.

Onderaan de pagina vind je een video waarin de verschillende soorten boormachines in beeld en geluid nog eens getoond worden.

Het fijne aan deze informatie is dat je niet gepusht wordt om voor een bepaald type of merk te kiezen. Coolblue verschaft je objectieve informatie aan de hand waarvan je zélf een keuze kunt maken. Als je dan eenmaal weet welke boormachine je nodig hebt, is het natuurlijk een fluitje van een cent om deze bij Coolblue aan te schaffen.

En het houdt bij de boormachines natuurlijk niet op. Over elk soort product kun je op de website van Coolblue uitgebreide informatie en video’s vinden die je helpen bij de aanschaf. Bij Coolblue begrijpen ze het belang van een complete service. Zolang de klant nergens anders heen hoeft voor informatie, zal hij of zij waarschijnlijk ook voor de aankoop bij Coolblue blijven.

Productvideo’s

Stel je voor: je bent op zoek naar een keukenmixer, maar weet niet goed welke je moet kiezen. Coolblue heeft bij bijna alle producten handige video’s opgenomen, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de producten functioneren. Kijk bijvoorbeeld eens naar de video die je bij een keukenmixer van Kitchenaid vindt:

 

Niet alleen kun je zien hoe de keukenmixer eruitziet als deze uit de verpakking wordt gehaald, maar er wordt ook een korte demonstratie gegeven van het gebruik van de mixer. Aan het einde van de video worden de pluspunten, maar ook de minpunten van deze mixer benoemd. Dat is slim, want zo krijg je als kijker het idee dat de video objectief is. Het lijkt dan geen verkooppraatje meer, maar een review, en zo wordt de video ook aangekondigd.

Opvallend is dat alle video’s op de site gepresenteerd worden door jonge mensen; het is niet ondenkbaar dat dit gedaan is om millennials en Generation Z in het bijzonder aan te spreken. Je bent nu eenmaal sneller geneigd te luisteren naar de mening van leeftijdsgenoten.

Een belangrijk onderdeel van de video’s van Coolblue is het unboxing van de producten. Unboxing wil zeggen dat een product in de video uit de verpakking wordt gehaald. Dat unboxing in video’s werkt, zal je snel duidelijk worden bij het volgende voorbeeld.

Voorbeeld 2: Fun Toys Collector

Hierboven vertelde ik je al kort dat de video’s van Coolblue deels meeliften op de populariteit van het fenomeen unboxing. In een unboxing video wordt een product dus uit de verpakking gehaald en getoond aan de kijker, op de manier waarop je zelf ook een nieuwe aankoop voor het eerst uitpakt.

Unboxing op YouTube

Er zijn ontelbaar veel kanalen die dit soort unboxing video’s publiceren van de meest uiteenlopende producten. Toch is er een duidelijke trend binnen dit genre. Video’s waarin kinderspeelgoed wordt uitgepakt zijn veruit het populairst. Een voorbeeld:

 

Nu ben je bij het zien van deze video misschien niet meteen zo onder de indruk. Is dit alles? Ja, dit is alles. En belangrijker nog: het werkt. Kijk maar eens naar het aantal views dat deze video heeft.

Dit is één van de populairste unboxing kanalen van YouTube. Het kanaal draagt de naam Fun Toys Collector Disney Toys Review.

Kijk maar eens naar de volgende statistieken, die aantonen hoe het kanaal alsmaar blijft groeien:

statistieken-fun-toys-collector

(Bron: Social Blade)

Nu is dit YouTubekanaal niet van een bedrijf, maar gewoon van een anonieme vrouw die ergens in de Verenigde Staten woont en er (waarschijnlijk) een aardig zakcentje mee verdient. Maar de merken die je in de video’s ziet, betalen de vrouw ongetwijfeld om hun nieuwste producten te tonen. In die zin zijn ook deze video’s een vorm van content marketing, alleen dan via een derde partij. Tja, welk bedrijf wil nu niet dat een filmpje met de producten die zij maken meer dan 500 miljoen keer bekeken wordt?

De toegevoegde waarde in deze video’s ligt ook in het feit dat de producten niet alleen worden uitgepakt, maar ook worden gedemonstreerd. De vrouw ‘speelt’ als het ware met het speelgoed, zoals een kind dat zou doen. Ze vertelt in het begin kort iets over de inhoud, maar geeft verder weinig tot geen waardeoordelen. De kijker kan zo voor zichzelf een mening vormen over het product.

Unboxing als content marketing

Stel je nu eens voor dat dit kanaal niet van een persoon is, maar door een speelgoedbedrijf als Bart Smit wordt beheerd. De merknaam ‘Bart Smit’ komt nergens in beeld, zodat de video’s voor de kijker objectief laten zien hoe een bepaald soort speelgoed eruit ziet en werkt. Kijkers zien de video’s en kunnen aan de hand daarvan oordelen of het speelgoed het waard is om te kopen.

Andersom kan het natuurlijk ook. Als Bart Smit zulke video’s laat produceren en er vanaf het begin de bedrijfsnaam aan hangt, kan zo meteen een groot publiek worden bereikt. Natuurlijk moet men er dan wel voor zorgen dat het format hetzelfde blijft, zodat de video’s geen gladde verkooppraatjes worden. Voor een potentiële klant die in de orientatiefase van een aankoop zit, kan zo’n duidelijke, objectieve video net de doorslag geven om tot een aankoop over te gaan.

Belangrijk om te weten is dat het kanaal van Fun Toys Collector vooral ontzettend populair is bij (jonge) kinderen. Nu is dat natuurlijk logisch, aangezien het om kinderspeelgoed gaat. Maar het feit dat deze video’s door zoveel jonge kinderen worden gezien bewijst ook wat ik je in de inleiding vertelde: dat de jongere generaties visueel zijn ingesteld en dat video’s de aandacht van deze generaties trekken.

Zoals ik je hierboven al heb verteld, hebben kinderen een enorme invloed op het koopgedrag van hun ouders. Je kunt je dus wel bedenken wat zulke filmpjes met de sales van een speelgoedhandelaar kunnen doen.

Voorbeeld 3: Koffiediscounter.nl

Als laatste kijken we naar de website van Koffiediscounter. Dit is een webshop waar je terecht kunt voor, je raadt het al, alles wat met koffie te maken heeft. Hoewel de website er wat simpel uitziet, is dit een goed voorbeeld als het over content marketing voor webshops gaat.

Deze webshop wordt gerund door Tom Coronel, die naast autocoureur ook succesvol ondernemer is. Zijn vader, Tom Coronel senior, is expert op het gebied van koffie. In de content marketingstrategie is dankbaar gebruik gemaakt van zijn expertise en kennis.

Bij vrijwel elk product dat op Koffiediscounter.nl wordt verkocht staat een filmpje waarin één van de Coronels tekst en uitleg geeft over het product. Wil je alles weten over een bepaald koffiezetapparaat? Voor elk type is een filmpje opgenomen. Of wil je bepaalde koffiebonen aanschaffen, maar weet je niet helemaal wat je ervan kunt verwachten? Kijk de video en je bent meteen een stuk wijzer.

 

Wat vooral sterk is aan de video’s van Koffiediscounter.nl is de persoonlijke touch. Doordat je in de filmpjes steeds dezelfde personen ziet, krijgt de webshop een gezicht. Zo’n herkenbare persoonlijkheid kan enorm in je voordeel werken, zeker als het gezicht van het bedrijf bekend staat als expert. Als het advies is bevallen, weet je natuurlijk dat je naar diezelfde persoon kunt luisteren voor betrouwbare informatie.

Nog een slimme toevoeging aan de video’s is de ondertiteling. In de eerste instantie lijkt dit misschien overbodig, maar dat is zeker niet het geval. Denk maar eens aan mensen die op hun werk de hele dag achter de computer zitten. Het kan niet anders dan dat zij af en toe afdwalen van hun werk, en misschien wel online aan het winkelen gaan. De filmpjes van Koffiediscounter.nl kunnen bekeken worden zonder geluid; ideaal voor als je op je werk bent.

Overigens vind je op Koffiediscounter.nl ook nog een pagina met recepten voor verschillende soorten koffiespecialiteiten. Ook zij richten zich dus op andere content dan alleen video.

 

Content marketing voor webshops: conclusie

 

Het is duidelijk dat steeds meer bedrijven die webshops hebben, de kracht van video ontdekt hebben. Ze zetten dit medium dan ook veelvuldig in voor hun content marketing.

Met het oog op Generation Z en de invloed die deze generatie heeft, valt ook bijna niet te ontkennen dat video’s een belangrijke rol zouden moeten spelen in je content marketingstrategie, zeker als je een webshop hebt.

Denk dus eens goed na over wat jij met video’s zou kunnen bereiken. In een wereld waarin content de toekomst heeft, is video een medium dat zich steeds weer uit zal laten betalen.

 

Maak jij al gebruik van video in je content marketingstrategie? Hoe heb je dat aangepakt, en wat zijn jouw ervaringen?

Deel ze in een reactie!