Een prachtig content marketing voorbeeld is voor mij Bodybuilding.com.

Dit Amerikaanse bedrijf, dat voedingssupplementen en andere sportbenodigdheden verkoopt, heeft content marketing naar een geheel eigen niveau getild.

In 2013 had Bodybuilding.com een omzet van maar liefst $420,5 miljoen. Deze omzet heeft onder andere te maken met een groei van 2010 naar 2013 van maar liefst 115%. Door deze enorme groei werken er momenteel meer dan 700 mensen bij het bedrijf.

Het ‘enige’ wat ze doen is de supplementen online verkopen. De website trekt ongeveer 1 miljoen unieke bezoekers per dag, wat uiteindelijk neerkomt op een gemiddelde van 30 miljoen unieke bezoekers per maand.

Hoe Bodybuilding.com dit doet, vraag je? Door alles in te zetten op content marketing! In dit artikel laat ik je zien wat Bodybuilding.com precies aan content marketing doet, en waarom dat zo goed werkt.

 

Bodybuilding.com

 

bodybuilding-com-homepage

Anno 2016 is Bodybuilding.com een bedrijf dat blijft groeien en waarvan de site door miljoenen unieke bezoekers per maand bezocht wordt.

Het succes heeft de verkoper van voedingssupplementen voor sporters onder andere te danken aan de trouwe schare volgers. Er is in de afgelopen jaren een heuse community ontstaan. Zo heeft het platform BodySpace van Bodybuilding.com 13.776.845 leden en neemt dit aantal fors toe.

Daarnaast heeft Bodybuilding.com banden met grote namen in de wereld van de bodybuilding. Wellicht doet de naam Arnold Schwarzenegger een belletje rinkelen? De trainings- en voedingsschema’s van Schwarzenegger zijn op Bodybuilding.com te vinden en zo ook zijn supplementenlijn.

Maar ook topbodybuilders van vandaag de dag linken hun naam en producten maar wat graag aan Bodybuilding.com.

Hoe hebben zij toch die grote, trouwe achterban vergaard en waarom willen grote namen binnen de sport maar wat graag gelinkt worden aan dit bedrijf? En hóé behalen ze die omzet?

 

Content first

 

bodybuilding-com-content

Zoals ik eerder al zei, is het content marketing waar Bodybuilding.com in uitblinkt. Hierin neemt dit bedrijf een echte voorbeeldpositie in.

Belangrijk hierbij is dat het gelijk opvalt dat Bodybuilding.com meer is dan alleen een webwinkel voor voedingssupplementen als je naar de site gaat.

De hele site staat bomvol content en het is bijna zoeken naar de supplementen en andere sportbenodigdheden die er verkocht worden. Er staat wel een grote knop Store bovenaan de pagina, maar dit lijkt maar een onderdeel van de site te zijn in plaats van hetgeen waar het eigenlijk om draait.

Hierdoor krijg je al minder het idee dat je iets direct verkocht wordt en na wat surfen op de site valt het op dat er ontzettend veel gratis content te krijgen is. Deze content gaat verder dan alleen kleine teksten met wat informatie.

Content statistieken Bodybuilding.com

Op de site van Bodybuilding.com kom je er al snel achter dat er veel aangeboden wordt en zul je snel door hebben waarom er zo’n grote community om het bedrijf is ontstaan.

0+
Artikelen
0+
Video’s
0
Apps

Zo zijn er meer dan 36.000 pagina’s te vinden waarop content aangeboden wordt. Deze pagina’s bevatten onder andere meer dan 25.000 artikelen, meer dan 10.000 video’s en 17 apps. En het beste van alles? Het is allemaal GRATIS!

Naast de artikelen, video’s en apps biedt Bodybuilding.com nog talloze trainingsschema’s die van begin tot eind worden uitgelegd. Tot slot zijn er nog vele voedingsschema’s en is er nog een breed aanbod van informatie die je gemakkelijk kunt downloaden.

En laten we het sociale netwerk niet vergeten: BodySpace (dat ook in app-vorm bestaat).

Het moge duidelijk zijn dat in het creëren van al deze content ontzettend veel geld en tijd gaat zitten. Toch blijft Bodybuilding.com het gratis aanbieden. En welke bodybuilder wil nou geen gratis informatie over hoe te trainen en wat te eten? Ik zou het wel weten, en met mij miljoenen anderen.

 

Soorten content van Bodybuilding.com

 

Het is je wellicht al opgevallen dat Bodybuilding.com een hoop content aanbiedt. De content is niet alleen in veelvoud aanwezig, maar ook de soorten content kennen een grote variatie. Om je een duidelijker beeld te kunnen geven van wat ze precies allemaal aanbieden, zal ik de soorten content kort bespreken.

1. Artikelen

bodybuilding-com-artikelen

Wanneer je aan online content denkt, denk je al gauw aan een blog en aan artikelen. Dat is de soort content die het gemakkelijkst te omschrijven is en dat het duidelijkste voorbeeld is van content marketing voor mensen die deze term niet kennen.

Bodybuilding.com maakt dankbaar gebruik van het publiceren van artikelen. En die artikelen gaan echt niet alleen over de producten die ze verkopen. Ze hebben allemaal op hun eigen manier te maken met de sport, maar beslaan ontzettend veel onderwerpen.

Je kunt de artikelen onderverdelen in vier hoofdgroepen:

  • Supplementen;
  • Voeding;
  • Training;
  • Motivatie.

Deze hoofdgroepen bestaan weer uit vele subgroepen. Wat je doel ook is, of je nu wilt afvallen of spiermassa wilt kweken, of je nu een bodybuilder of CrossFitter bent; er is altijd een artikel voor jou.

De artikelen worden overigens door experts en bekende mensen in de fitnesswereld geschreven. Daardoor zijn de artikelen niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief sterk.

2. Video’s

bodybuilding.com video

Het kan natuurlijk lastig zijn om bepaalde oefeningen te beschrijven. Mocht het je toch lukken om iedere fase van een beweging te omschrijven, dan is het voor de lezer wellicht alsnog lastig aan de hand van tekst de juiste oefening uit te voeren.

Gelukkig is er video. Aan de hand van videomateriaal heeft Bodybuilding.com een gehele database opgebouwd waar je iedere oefening aan de hand van video én tekst kunt bekijken en leren.

Maar daarnaast kun je ook video’s bekijken waarin recepten gemaakt worden en aan de hand waarvan je kunt leren om deze recepten te bereiden. En er zijn nog video’s over supplementen, motivatie en trainingen speciaal voor vrouwen.

3. Trainingsschema’s

bodybuilding.com trainingsschema

Wil je spieren kweken, afvallen of is het tijd voor een transformatie? Wat je doel ook is, Bodybuilding.com heeft het juiste trainingsschema voor jouw sportieve doelen.

Het aanbod is zo groot (meer dan 40 (!) schema’s), dat je eerst een paar vragen moet beantwoorden om in de goede richting te zoeken. Daarna kun je zelf het schema kiezen dat bij je past.

De schema’s hebben de vorm van kalenders waarop per dag staat aangegeven wat je moet doen. Maar dat is nog lang niet alles. Per trainingsschema zijn er trainers aangewezen. In alle content die bij het schema hoort komen die trainers voor. Op die manier krijg je het gevoel alsof je echt door hen getraind wordt.

Vervolgens krijg je door middel van e-mails, apps en downloads alle informatie die je nodig hebt, zowel over de trainingen als over de supplementen en volledige voedingsschema’s.

4. Apps

bodybuilding.com apps

Tot slot zijn het naast de artikelen, video’s en trainingsschema’s vooral de apps waardoor Bodybuilding.com nog een stap verder gaat.

Met maar liefst 17 apps is het aanbod gigantisch. Er is een app voor Bodybuilding.com zelf, dan is er nog een app voor het sociale netwerk BodySpace en er zijn apps voor verschillende trainingsschema’s beschikbaar.

Je zult het bijna niet geloven, maar ook al deze apps zijn gratis.

In de apps kun je verschillende trainingen raadplegen, je eigen training bijhouden en tijdens het trainen zijn de apps jouw coach. Zo kun je je gedane oefeningen invullen (het aantal kilo en reps) en kun je zelfs aangeven hoe lang je tussendoor rust moet houden. De app laat dan automatisch een wekker lopen op het moment dat je aangeeft een oefening te hebben afgerond.

 

Zo veel content, zo veel informatie en materiaal, en alles is gratis. Uiteraard wordt er hier en daar geadverteerd voor de supplementen die verkocht worden, maar dit gebeurt zo subtiel dat je het bijna niet doorhebt.

Om de volledige content marketingstrategie van Bodybuilding.com uit te leggen, gebruik ik één van de trainingsschema’s als voorbeeld: Jim Stoppani’s Shortcut To Size. Wellicht is het interessant om tijdens het lezen te bedenken hoe je verschillende elementen voor je eigen content marketing zou kunnen gebruiken.

 

Jim Stoppani: Shortcut to size

 

jim stoppani shortcut to size

Jim Stoppani is niet zomaar iemand die zijn naam aan een trainingsschema heeft gekoppeld. Dit trainingsschema heeft hij helemaal zelf ontworpen.

Vanuit de laboratoria van Yale University doet Jim al jaren onderzoek naar de wetenschap achter het ontwikkelen van spiermassa. Zijn trainingsprogramma’s hebben al vele mensen geholpen hun doelen te behalen en zijn stuk voor stuk onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.

Shortcut to Size is één van deze programma’s. In dit programma heb je als doel binnen 12 weken zoveel mogelijk spiermassa op te bouwen.

Landingspagina

De landingspagina van deze training is er een om u tegen te zeggen. Hij zit goed in elkaar en is professioneel gebouwd en vormgegeven.

Zo zijn de foto’s om door een ringetje te halen en wordt er door middel van verschillende elementen ingespeeld op jouw deelname aan het programma.

Ervaringsdeskundigen

ervaringsdeskundigen

Om de betrouwbaarheid van het schema extra kracht te geven, naast alle onderzoeken van Jim, wordt er gebruik gemaakt van voorbeelden. Op die manier laat Bodybuilding.com zien wat het trainingsschema eventueel voor resultaten kan bieden, natuurlijk met de kanttekening dat het schema voor ieder individu een ander resultaat zal hebben.

Video

Om nog verder in te gaan op de mogelijkheden van het trainingsprogamma is er een heuse trailer op de pagina te vinden. Hierin vertelt Jim over het programma en hoe het in zijn werk gaat.

Het is zeker de moeite waard om de video eens te bekijken. Let vooral op de kwaliteit ervan; het lijkt net een trailer voor een Hollywoodfilm.

Wat krijg je?

jim stoppani programma

Als je deelneemt aan het programma krijg je toegang tot het gratis e-book met daarin de volledige training, een gids voor alles over de voeding en supplementen die bij die programma horen, video’s waarin de trainingen worden uitgelegd én een app die volledig is toegespitst op dit programma.

Dit alles is gratis en van topkwaliteit. Wanneer het op de supplementen aan komt heeft Jim zijn eigen lijn, die ook te koop is op Bodybuilding.com. Hiervoor duikt voor het eerst een vorm van reclame op. Deze komt, in de gehele context, echter niet opdringerig over en voelt eerder als een aardige suggestie van Bodybuilding.com om je te helpen bij dit programma.

supplementen

Je geeft je op, en dan?

Wanneer de landingspagina je heeft overtuigd dat dit hét programma is voor jouw doelen, ga je je natuurlijk opgeven. De supplementen heb je nog niet meteen aangeschaft, maar je weet al wel dat ze er zijn als je ze nodig hebt.

E-mails

Als je je vrijblijvend hebt opgegeven, stuurt Bodybuilding.com je mails met daarin alle informatie die je nodig hebt om het programma op de juiste manier uit te voeren.

Iedere week krijg je een compleet overzicht van de trainingen voor die week en krijg je extra tips van de experts. Daarnaast ontvang je extra content waarin je van alles kunt leren en lezen over het vergroten van je spiermassa. Ook ontvang je een overzicht van de beste aanbiedingen van supplementen op dat moment. Handig, toch?

De eerste nieuwsbrief ziet er als volgt uit:

nieuwsbrief

Ook hieraan is veel aandacht besteed en de nieuwsbrief is volledig in dezelfde stijl als Bodybuilding.com en de landingspagina van het trainingsprogramma.

Het fijne aan deze e-mails is dat je als deelnemer per week een duidelijk overzicht hebt van wat er moet gebeuren. Je kunt per dag zien wat de training voor die dag is en door de grote database van de site kun je ook zien hoe je de oefeningen uit moet voeren.

App

img_7013 img_7014 img_7015

De app, die speciaal voor dit trainingsprogramma is ontwikkeld, is gratis te downloaden. Je kunt inloggen met je Facebookaccount of met het account dat je hebt op BodySpace.

Vervolgens heb je in de app, net als in de nieuwsbrief, een volledig overzicht van het programma. Je kunt er zien wat de training voor vandaag is en hoe je de oefeningen precies uit moet voeren. Alles wat je moet weten vind je in de app.

Ook de hele lijst met het voedsel dat je tijdens de training moet eten, compleet met een handige boodschappenlijst, kun je hier zien. Ditzelfde geldt voor alle supplementen. Is een supplement op of wil je toch graag alle supplementen die nodig zijn bij dit programma in één keer bestellen? Ook dit kan in de app.

Tot slot kun je je vooruitgang bijhouden. Na iedere training kun je deze afvinken en zo zie je precies waar je bent gebleven. Geef iedere dag je gewicht en vetpercentage op en zie wat de veranderingen zijn die jouw lichaam doormaakt. Natuurlijk kun je dit allemaal delen met je vrienden op Facebook!

Benieuwd geworden naar alle functies van de app?

Download de app hier:

 

Samenvatting

 

Bodybuilding.com heeft een hoop te danken aan het gebruik van content marketing. De les die te leren valt uit dit content marketing voorbeeld is dat Bodybuilding.com echt waarde creëert voor zijn klanten en dit ook nog eens gratis weggeeft.

Door dit aanbod weten bodybuilders en sporters Bodybuilding.com goed te vinden en heeft dit bedrijf een hele trouwe fanbase opgebouwd. Dit grote bereik zorgt ervoor dat bekende namen in de sportwereld zich aan Bodybuilding.com willen binden en dat vergroot weer de betrouwbaarheid van de informatie die Bodybuilding.com biedt.

In de basis draait het bedrijf op de verkoop van supplementen en deze verkoop ontstaat door het binden van klanten. Wanneer jij een training volgt, zoals die van Jim Stoppani hierboven, is de kans heel groot dat je de benodigde producten bij Bodybuilding.com zult kopen.

Het voorbeeld van het trainingsprogramma van Jim Stoppani laat overigens goed zien welke extra stap Bodybuilding.com zet om zijn klanten aan zich te binden. Meerdere vormen van content worden aangeboden en ieder onderdeel is tot in detail ontwikkeld.

 

Wat vind jij de kracht van content marketing?

En ken jij nog voorbeelden waarvan je denkt: “zo moet het!”?

Deel het in de reacties hieronder!