De hele dag op Facebook zitten en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen binnen je doelgroep je berichten zien. Het zal voor velen als een droombaan klinken, totdat ze het ook daadwerkelijk gaan doen. Het is niet dat het dan opeens geen droombaan meer blijkt te zijn, maar het is vaak wel snel duidelijk dat het toch een stuk moeilijker is om genoeg views en vooral genoeg engagement te krijgen. Content op Facebook heeft lang niet altijd hetzelfde effect en werkt in het ene geval beter dan in het andere geval.

Het is dus belangrijk om bij het opstellen van je social media marketingstrategie te kiezen voor de juiste vormen van content. In dit artikel bespreken we 5 veel gebruikte vormen van content op Facebook. Daarna ga ik ook nog iets dieper in op een aantal aanvullende eisen die je moet stellen bij het online zetten van content op Facebook.

 

Content op Facebook: dit zijn de mogelijkheden

 

Op Facebook kan meer dan alleen het plaatsen van leuke kattenfoto’s of het updaten van je status. Dit weten we allemaal, maar we maken lang niet altijd gebruik van de diverse mogelijkheden. Zonde, want de effecten van verschillende vormen van content kunnen op Facebook aanzienlijk verschillen.

Ik ga 5 vormen van content op Facebook nader met je bespreken. Ik weet zeker dat je deze content al wel eens bent tegengekomen, maar heb je er ook al eens zelf gebruik van gemaakt?

1. De poll/live-poll

Live-poll-Coolblue

Ze bestaan al een hele tijd, maar zijn sinds kort in een nieuw jasje gehuld: polls. Of tegenwoordig steeds vaker de live-poll. Hierbij wordt middels een post gevraagd of de Facebookgebruiker zijn of haar mening wil geven door één van de 2, 3 of 4 antwoordmogelijkheden te kiezen. Deze keuze kunnen ze kenbaar maken door middel van de verschillende like-buttons. Zo staat het duimpje bijvoorbeeld voor keuze A, het hartje voor keuze B, de blije emoticon voor keuze C en de verbaasde emoticon voor keuze D.

Het originele aan een live-poll is dat er, zolang de poll open is, wordt meegeteld hoe vaak een antwoordmogelijkheid wordt gekozen. Dit maakt het allemaal nét even iets spannender en zorgt voor meer engagement. Iets wat je als bedrijf altijd wel kunt gebruiken.

Naast een live-poll kun je ook voor een iets traditionelere poll kiezen. Deze ziet er ongeveer hetzelfde uit als een live-poll, alleen wordt het aantal stemmen per antwoordmogelijkheid niet live bijgehouden.

Poll

2. Video’s

Video

Video is dé vorm van content die het aankomende jaar de markt over lijkt te gaan nemen. Ook op Facebook zal dit te merken zijn en komen steeds meer video’s voorbij. Jij kunt hier dus op inspelen door zelf ook video’s te maken en deze vervolgens te uploaden op Facebook.

Het grote voordeel van video is dat je naast tekst ook beeld hebt om je verhaal te vertellen. Dit heeft vaak een sterkere werking, waardoor je nog beter in staat bent om je boodschap over te brengen. Daarnaast is de kans groot dat iemand die door zijn of haar tijdlijn scrolt en jouw video voorbij ziet komen de verleiding niet kan weerstaan en toch even blijft kijken. Voor hij het weet heeft hij de hele video afgekeken en wil hij meer!

Let wel op! Uit onderzoek blijkt dat veel mensen video’s bekijken zonder het geluid aan te zetten. Om voor engagement te zorgen is het natuurlijk wel noodzakelijk dat kijkers de boodschap begrijpen, ook wanneer het geluid uitstaat. Zorg dus dat de boodschap in alle gevallen duidelijk is. Je kunt hier bijvoorbeeld voor zorgen door ondertitels toe te voegen.

3. Vraag mensen om anderen te taggen

Vrienden-taggen

Facebook is bij uitstek een sociaal medium, waarbij je op een makkelijke manier in contact kunt blijven met je vrienden. Bij het inzetten van Facebook als marketingtool kun je hier gebruik van maken door te vragen of mensen hun vrienden willen taggen, bijvoorbeeld omdat ze aan deze persoon moesten denken bij het zien van de post.

Wat tegenwoordig ook steeds vaker voorkomt is dat bedrijven een post plaatsten van een afbeelding waarop een aantal namen staan. Het is nu aan de lezer om zoveel mogelijk vrienden met die naam te taggen. Onder alle getagde personen wordt vervolgens een leuke prijs verloot.

De kracht van dit soort berichten zit hem natuurlijk in de prijs, want wie gunt zijn of haar vriend of vriendin nu niet die leuke prijs?

4. Haak in op de actualiteit

Inspelen-op-actualiteit

Inspelen op de actualiteiten is natuurlijk altijd een goed idee. Helemaal als je dit op een creatieve manier weet te combineren met content die jij creëert, producten die je aanbiedt of diensten die je verleent.

Leg je contentkalender dus altijd naast een kalender met bijzondere dagen, feestdagen en evenementen. Zo weet je zeker dat je geen gelegenheid voorbij laat gaan zonder deze optimaal te benutten.

5. Win-acties/wedstrijden

Win-actie

Iets winnen doet het over het algemeen altijd goed. In ruil voor een leuke prijs zijn ze wel bereid om het een en ander te doen. Denk hierbij aan het liken van de pagina of het delen van een bericht.

Dit levert jou ongetwijfeld heel veel exposure op die je zonder de win-actie niet zou krijgen. Naast een win-actie kun je natuurlijk ook een kleine wedstrijd opzetten. Denk bijvoorbeeld aan het raden van het gewicht van een grote zak snoep. Degene die exact het goede aantal raadt of die er het dichtst bij zit, wint.

Jij zou het toch ook niet kunnen laten om een gokje te wagen?

 

Content op Facebook: dit zijn de eisen

 

Regels

Hoewel iedere vorm van content op Facebook natuurlijk zijn eigen eisen meebrengt, zijn er ook een aantal algemene regels die bij content op Facebook van toepassing zijn. Ik zal deze kort met je doornemen.

1. Zorg dat de content aansluit bij je doelgroep en je product

Het klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar toch wordt er niet altijd voldoende rekening gehouden met de persoon voor wie je schrijft en met het product of de service waarover je schrijft.

Het is belangrijk om hier wel rekening mee te houden. Probeer er altijd voor te zorgen dat je doelgroep zich aangesproken voelt door wat jij zegt. Als dit niet het geval is zullen ze eerder verder scrollen en niet doen wat je eigenlijk wilt dat ze doen, namelijk je bericht liken of delen. Daarnaast hoef je bij een bericht dat niet aansluit op je doelgroep ook geen reacties te verwachten. Als je al reacties krijgt, is de kans groot dat dit geen positieve reacties zullen zijn.

2. Zorg dat de link in je bericht naar de goede pagina verwijst

Goede-link

Het ligt misschien wat voor de hand, maar als je content op Facebook plaatst met een link, is het belangrijk om altijd goed te controleren of je de juiste link gebruikt. Dit is helemaal het geval als je linkt naar een pagina die direct tot conversie kan leiden.

Het zou zonde zijn als iemand die over wil gaan tot conversie en op de link in je Facebookbericht klikt, vervolgens toch vroegtijdig stopt, omdat hij of zij niet kan vinden waar die conversie dan plaats moet vinden.

Het gebeurt nog regelmatig dat een link je naar de homepage van een website stuurt in plaats van naar de landingspagina die tot conversie kan leiden. Een gemiste kans wat mij betreft!

3. Maak je bericht niet te lang

Een derde punt om rekening mee te houden is dat content die op Facebook verschijnt niet te lang moet zijn. De meeste mensen gebruiken Facebook voor hun plezier en zitten niet te wachten op ellenlange verhalen. Ze willen een kort en bondig berichtje lezen en daarna verder scrollen naar het volgende bericht. Onderzoek van BuzzSumo laat zien dat content op Facebook die niet meer dan 50 karakters heeft voor de meeste interactie zorgt. Daarnaast is ook te zien dat de hoeveelheid interactie langzaam afneemt naarmate het aantal woorden toeneemt.

Is jouw bericht dus veel langer dan die 50 karakters? Dan scrollen ze gewoon direct door naar het volgende bericht.

4. Een afbeelding scoort beter

Afbeeldingen

Naast video’s doen ook afbeeldingen het hartstikke goed op Facebook. Een afbeelding valt op en kan subtiel inspelen op de emotie van de Facebookgebruikers.

Het is dus absoluut aan te raden om bij zoveel mogelijk posts een afbeelding toe te voegen. Naast het feit dat afbeeldingen ervoor zorgen dat jouw posts opvallen, zorgen ze ook nog voor veel engagement. Statistieken laten bijvoorbeeld zien dat je met berichten met afbeeldingen maar liefst 2,3 keer meer interactie kunt verwachten in vergelijking met berichten zonder afbeelding.

Nu is het ook weer niet zo dat iedere afbeelding het altijd goed doet natuurlijk. Grote afbeeldingen werken bijvoorbeeld beter dan kleine afbeeldingen. De ideale afmetingen op Facebook zijn 1200 x 627 pixels.

5.  Social media, social proof

Het feit dat we massaal gebruik maken van social media lijkt eigenlijk wel aan te geven dat we het belangrijk vinden om bij te houden wat onze vrienden allemaal doen. Waarom zou je hier dan geen gebruik van maken als je Facebook gebruikt met marketingdoeleinden?

Voor veel mensen kan social proof net de doorslag geven om een bericht of een Facebookpagina de aandacht te geven waar jij op hoopt. Als veel van je beste vrienden het leuk vinden is de kans immers toch groot dat je het zelf ook leuk vindt? Dus waarom zou je het dan niet een kans geven en het ook volgen?

6. Richt je op emotie

Inspelen-op-emotie

Laat me raden: in de pauze en na je werk. Dat zijn de momenten waarop jij het liefst op Facebook zit om jezelf even te vermaken. Ik kan je vertellen dat er naast jou nog veel meer mensen zijn die Facebook op die momenten en met hetzelfde doel gebruiken.

Het is belangrijk dat je dit in je achterhoofd houdt. Mensen die op Facebook zitten, zitten helemaal niet te wachten op droge, taaie kost. Ze willen vermaakt worden, ontroerd worden of juist aan het lachen gemaakt worden. Je kunt hier gebruik van maken door de content die je op Facebook plaatst leuk, grappig en toch interessant te maken. Speel subtiel in op de emotie van mensen en probeer het luchtig te houden. Je zult zien dat dit veel beter werkt dan het beantwoorden van de grote vragen des levens.

7. Interactie komt van twee kanten

Facebook is een sociaal medium waarbij het draait om interactie. Voorkom dus dat jouw berichten gezien worden als eenrichtingsverkeer.

Je kunt beter proberen om de interactie zoveel mogelijk op te zoeken. Dit doe je niet alleen door gebruik te maken van de bovengenoemde vormen van content, maar bijvoorbeeld ook door posts te plaatsen waarin je vragen stelt of door te reageren op reacties van anderen. Op deze manier draagt iedereen zijn steentje bij en krijg jij de engagement die je in eerste instantie wilde hebben.

 

Het is en blijft een kwestie van testen

 

Testen

Helaas blijkt bij Facebook vaak dat iets dat een of een aantal keer heeft gewerkt niet voor altijd werkt. Het blijft daarom altijd een kwestie van testen, resultaten analyseren en opnieuw testen. Ben hier creatief in, probeer nieuwe dingen en ontdek wat de mogelijkheden zijn. Heb je er bijvoorbeeld al wel eens aan gedacht om verschillende vormen van content met elkaar te combineren? Wat je ook doet, onthoud dat voor Facebook geldt: niet geschoten is altijd mis.

Welke content werkt op Facebook voor jou het best?

Laat het weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!