Een foto zegt meer dan duizend woorden. Dat gezegde heb je ongetwijfeld wel eens gehoord. Het is dan ook niet voor niets dat afbeeldingen scoren op social media. In het artikel over content op Facebook kwam al naar voren dat posts met een afbeelding beter scoren dan posts zonder afbeelding. Het gevolg van deze populariteit is ook terug te zien bij Instagram, het sociale medium dat nog jaarlijks groeit en groeit. Het delen van foto’s en korte video’s lijkt daarmee steeds populairder te worden. In Nederland zijn er ondertussen al 3,2 miljoen Instagram-gebruikers, waarvan er 1,5 miljoen dagelijks actief zijn. Ik laat je zien welke content op Instagram het best scoort, zodat ook jij gebruik kunt gaan maken van dit populaire medium.

 

Welke mogelijkheden zijn er?

 

Als je denkt aan Instagram, denk je aan foto’s en korte video’s. Instagram is hét medium waar het draait om het delen van visuele content. Zowel je eigen profiel, als je tijdlijn bestaan volledig uit (bewegend) beeld. Ondanks dat je tekst toe kunt voegen, zal dit altijd ondergeschikt zijn aan het beeld dat je gebruikt. De hoofdboodschap op dit kanaal zit ‘m dan ook in de foto of video die je plaatst.

Wanneer je aan de slag gaat met Instagram, is het dus wel zo handig dat jouw bedrijf visuele content creëert. Zonder (bewegend) beeld kun je op Instagram niets plaatsen, wat het lastig maakt om volgers te krijgen. Tijd om visueel aan de slag te gaan dus!

2 verschillende soorten posts

Op het moment dat je een foto of video wilt delen met je volgers, zijn er dus twee verschillende manieren waarop dit kan. Voordat ik verder in ga op de content op Instagram, zal ik eerst deze twee vormen aan je uitleggen. Zo weet je precies welke mogelijkheden er zijn binnen dit sociale medium.

Gewone posts

Travel and destinations Instagram pagina

Allereerst heb je de ‘gewone’ posts. Dit zijn de foto’s en video’s die je op je eigen profiel plaatst. Hiermee zien jouw volgers deze post ook in zijn of haar tijdlijn voorbij komen. Deze content verdwijnt niet en kan door iedereen bekeken worden wanneer jouw profiel openbaar is. Ook zijn posts altijd terug te vinden, tenzij je deze verwijdert natuurlijk.

Dit soort posts worden het meest gebruikt op Instagram, aangezien dit is waar het medium groot mee is geworden. Op deze manier kun je het beste laten zien wat je in huis hebt en is dus ook de manier om je merk het beste neerzetten.

Per post kun je in tekst een berichtje meegeven. Qua tekst kun je heel veel verschillende kanten op. Je kunt hierin informatie zetten over het product dat je promoot, een inspirerende quote neerzetten of juist emojis gebruiken.

Er is echter één groot nadeel aan de normale posts van Instagram: je kunt niet doorlinken naar je eigen content hub of website. Het plaatsen van een URL onder een foto werkt niet op Instagram. Deze zal er als gewone tekst in komen te staan en is voor jouw volgers niet klikbaar. De enige plek om een URL te plaatsen, is door deze in de biografie van je profiel te zetten.

Instagram stories

Instagram Stories

Sinds afgelopen augustus heeft Instagram er een nieuwe functie bij: Instagram Stories. Hiermee kun je tijdelijke content delen met je volgers, zonder dat dit op jouw profiel terecht komt. Deze tijdelijke content zal namelijk na 24 uur verdwijnen en is daarna nergens meer terug te vinden. Mits het niet gescreenshot is althans. Je hebt hier de mogelijkheid om foto’s of video’s van 15 seconden te delen.

Instagram Stories is de perfecte manier om de dagelijkse gebruiker te bereiken. Zij zullen in de 24 uur dat de post online staat zien dat je iets hebt geplaatst. Gebruikers die minder actief zijn zullen de content hoogstwaarschijnlijk niet zien.

Doordat je posts via Instagram Stories niet op je daadwerkelijke profiel terecht komen, kun je hier mooi mee te experimenteren om te kijken wat wel en wat niet goed werkt voor jouw bedrijf. Dat is het grote voordeel van content die na een bepaalde tijd weer verdwijnt.

 

Content op Instagram: dit zijn de 6 succesfactoren

 

Zo, nu je weet welke twee mogelijkheden er zijn qua posts, ga ik je meer vertellen over content op Instagram en welke vormen er zijn.

Ik zal gelijk met de deur in huis vallen: op Instagram zijn er een stuk minder mogelijkheden dan op bijvoorbeeld Facebook. Desalniettemin zijn er nog steeds een hoop kanten die je op kunt met de mogelijkheden die het medium wél biedt. Deze zal ik één voor één toelichten.

1. Denk aan je gehele profiel

Zoella instagram pagina

Waarschijnlijk is de kans groot dat je per post denkt. Dat is niet zo gek, want dat is in feite ook het belangrijkst. Iedere post is een opzichzelfstaande boodschap waarbij je ook goed nadenkt over de bijbehorende afbeelding of video.

Toch is het niet onverstandig om ook aan je gehele profiel te denken. Wanneer iemand jouw profiel bekijkt, zal hij of zij al jouw posts bij elkaar zien. Al deze afbeeldingen bij elkaar zorgen ook voor een bepaalde uitstraling, iets wat van invloed kan zijn op de uitstraling van jouw bedrijf.

Iets wat veel gedaan wordt, is posts afstemmen qua kleur. Hierboven vind je een screenshot van het profiel van Zoe Sugg, één van de grootste YouTubers uit het Verenigd Koninkrijk. Zoals je ziet, zijn de kleuren van haar foto’s allemaal in een bruine, groene en koperen kleurstelling, wat bij elkaar een heel mooi geheel geeft. Niet zo’n gek idee dus, om ook aan je hele feed te denken!

2. Wissel posts af

Primark Instagram pagina

Wanneer je als bedrijf wilt gaan posten op Instagram is het goed om van te voren na te denken over wat je wilt gaan posten. Zijn dit mooie foto’s, producten die je verkoopt of juist inspirerende quotes? Het kan werkelijk alle kanten op.

Het is goed om te kijken naar de diversiteit van je posts. Het kan voor een volger eentonig worden wanneer je als bedrijf altijd één type bericht plaatst. Door posts met elkaar af te wisselen bouw je meer variatie op, wat ook je profiel weer ten goede komt.

Ik heb hierboven een voorbeeld geplaatst van hoe winkelketen Primark haar profiel inzet. Hun content op Instagram is heel divers, maar richt zich wel heel duidelijk op hun doelgroep én promoot het de producten die zij verkopen. Ze wisselen productfoto’s af met interieurfoto’s, inspiratiefoto’s (uiteraard met hun eigen producten) en plaatsen ze af en toe een quote waarmee de doelgroep zich kan identificeren. Op deze manier laten zij duidelijk wat ze verkopen, welke opties je ermee hebt en creëren ze op deze manier een band met hun jongere doelgroep.

3. Boomerang

Een functie die in 2015 aan Instagram is toegevoegd, is de functie Boomerang. Met deze functie kun je een korte video van slechts 1 seconde opnemen zonder geluid, die zich ook deels achterstevoren afspeelt en continu blijft loopen. Op deze manier creëer je content die lijkt op een GIF, maar dan met de input die je het zelf geeft. Een Boomerang geeft een speels effect aan je pagina, waar je ook nog eens humor in kunt verwerken doordat de video deels achterstevoren wordt afgespeeld.

Hierboven zie je een voorbeeld van het account van Instagram zelf. Zo heb je een duidelijk beeld bij wat een Boomerang nou precies inhoudt. Het is een nieuwe manier om op een grappige, speelse manier bewegend beeld te creëren, zonder daarvoor een complete video te maken.

Een Boomerang kun je als gewone post plaatsen, echter is deze functie ook beschikbaar bij Instagram Stories. Dubbel zo veel plezier dus!

4. Gebruik hashtags

#hashtag

Deze tip ligt waarschijnlijk een beetje voor de hand, maar ik kan er niet omheen: het gebruik van hashtags. Het zoeken op Instagram wordt nog steeds veelvuldig gedaan via hashtags, waardoor je haast niet om het succes ervan heen kan.

Wil jij dat je posts meer opvallen en meer nieuwe mensen bereiken?

Door de juiste hashtags te gebruiken bij je post vergroot je de kans om gevonden te worden. Mensen zien je posts immers sneller dan wanneer je geen hashtags zou gebruiken. Een eenvoudige manier dus om snel nieuwe mensen aan te trekken.

Let er wel op dat je de juiste hashtags bij je (bewegend) beeld gebruikt. Zo is #travel met 150 miljoen gebruiken een ontzettend populaire hashtag, maar niet erg geschikt wanneer jouw bedrijf foto’s plaatst van bijvoorbeeld jullie nieuwste kledinglijn.

5. Post in drievoud

Posts in drievoud Instagram

Zoals je wellicht in de voorbeelden hierboven hebt kunnen zien, zie je op een Instagramprofiel altijd drie foto’s naast elkaar. Je kunt er dus voor kiezen om altijd in drievoud te plaatsen, wat er op jouw feed heel mooi uit komt te zien. Deze drie, of veelvoud van drie, kunnen samen één afbeelding vormen, maar het kan ook met drie afbeeldingen een mooi geheel vormen. Daarin zijn meerdere opties mogelijk.

Let er op dat dit effect gek over kan komen wanneer iemand jouw posts alleen in zijn of haar tijdlijn te zien krijgt. Doordat je tijdlijn op Instagram niet in chronologische volgorde is, krijgen je volgers de posts dus door elkaar heen te zien. Het is op dit moment net wat jij belangrijker vindt: een mooie feed of de individuele posts.

Iets waar je wel rekening mee moet houden, is dat dit effect er gek uit kan komen te zien wanneer je besluit te stoppen met posten in drievoud. Dit kun je hierboven ook zien in het rechter voorbeeld. Deze afbeelding is niet helemaal meer zoals ‘ie ooit bedoeld was. Zonde, want het posten in drievoud is voor je feed heel mooi.

6. Kijkje achter de schermen

Londen Instagram Stories

Content op Instagram die goed scoort is het geven van een kijkje achter de schermen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben zelf ook altijd nieuwsgierig naar hoe mensen en bedrijven dingen aanpakken. Meekijken achter de schermen is dan ook iets wat ik graag doe.

Met de komst van Instagram Stories is het geven van zo’n kijkje een stuk makkelijker geworden. Je kunt je volgers meenemen in wat je doet, zonder dat je direct foto’s op je profiel hoeft te plaatsen. Hierdoor zal je feed niet aangetast worden, maar geef je je volgers wel dat beetje extra. En het voordeel is: de content is na 24 uur weer verdwenen. Iedere keer dat je iets post zal dus nieuw zijn, waardoor het niet snel verveelt. Ideaal toch?

Het Instagramaccount van de stad Londen laat, zoals je hierboven kunt zien, gedurende de dag zien waar in de stad zij zich bevinden. Als volger weet je precies waar de eigenaar van het account is en wat hij daar doet. Op deze manier ontdek je nieuwe plaatsen in de stad die je wellicht nog niet kende. Leuk én handig! Zo weet jij volgende keer alle toffe plekken te vinden wanneer je een stedentrip naar Londen hebt geboekt.

 

 

Wanneer je content op Instagram plaatst, heb je veel verschillende mogelijkheden om visueel een mooi plaatje te creëren. Of je nou voor foto of video gaat, met de bovenstaande tips weet ik zeker dat jouw Instagramaccount een succes gaat worden!

Deelt jouw bedrijf ook content op Instagram?

En letten jullie bijvoorbeeld ook op hoe je feed eruit komt te zien?

Laat hieronder in de reacties achter hoe jullie content op Instagram delen!