Wanneer jij je met jouw bedrijf richt op content marketing, betekent dat natuurlijk ook dat je content zult moeten creëren om jouw content hub mee te vullen. Als marketeer kan dit lastig zijn, want hoe schrijf je nou artikelen die men wil lezen én die goed scoren binnen de zoekmachines? Het optimaliseren van je content kan je helpen om een enorme vooruitgang te boeken wat betreft de kwaliteit van jouw content. In dit artikel ga ik je 8 content optimalisatie tips geven waarmee jij jouw concurrentie helemaal omver zult blazen!

 

De groei in content…

 

Stapels met kranten

De afgelopen jaren is het gebruik van content marketing alsmaar gegroeid. Steeds meer bedrijven zien het belang van content marketing in en willen op deze manier een langdurige, sterke relatie opbouwen met hun klanten.

Uit een onderzoek van het Content Marketing Institute blijkt dat maar liefst 86% van de marketeers in de B2C aangeven in 2017 gebruik te willen maken van content marketing. Dat is een groei van maar liefst 10% ten opzichte van het jaar ervoor! Dat is een flink percentage, als je het mij vraagt.

In de B2B markt ligt het percentage zelfs nog iets hoger. Hier heeft zeker 89% van de marketeers aangegeven dat zij dit jaar content marketing in gaan zetten voor hun bedrijf.

Nu we weten dat er zoveel bedrijven zijn die zich gaan richten op content marketing, kun je je zo voorstellen dat er online ook steeds meer content te vinden is. Hierdoor zal er een zogeheten content shock ontstaan, waardoor je als consument door de digitale bomen het bos niet meer ziet.

Jij wilt met jouw bedrijf natuurlijk wel gevonden worden, dus het creëren van excellente content is hierbij essentieel. Ik ga je aan de hand van 8 content optimalisatie tips vertellen hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw content met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt.

 

Dit zijn de 8 content optimalisatie tips

 

Na het lezen van de cijfers die ik je hierboven liet zien, kan ik me voorstellen dat jij dolgraag wilt weten hoe je jouw content nog beter kunt maken. In dit artikel richt ik me op het schrijven van artikelen als contentvorm. De 8 verschillende content optimalisatie tips zullen dan ook hierop gericht zijn.

Ik ga de tips één voor één met je doornemen.

 

Tip 1: De kracht van de koptekst

Stempels van letters

Wist jij dat 80% van jouw lezers de koptekst zullen lezen, maar dat slechts 20% hiervan doorklikt naar het daadwerkelijke artikel?

Wanneer je start met het schrijven van een artikel, is het daarom van groot belang dat je begint met het schrijven van de koptekst. De koptekst is namelijk leidend voor het verloop van je artikel en zal hiermee de context bepalen.

Daarnaast is de koptekst ook het eerste wat je lezer zal zien. Die koptekst moet er dus voor zorgen dat ze doorklikken en de informatie willen lezen die jij met ze wilt delen. Het hebben van een goede, sterke koptekst is dus van levensbelang.

Mocht jij als marketeer een artikel willen schrijven over bijvoorbeeld recepten met aardbeien, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Ik geef twee voorbeelden van mogelijke kopteksten:

  1. Op deze manier verwerk je aardbeien het lekkerst in jouw zomerse gerechten
  2. 37 lekkere en smaakvolle recepten met de enige echte Hollandse aardbei

Beide kopteksten wekken op hun eigen manier de interesse van jouw lezer. Echter krijg je bij de eerste koptekst een heel ander soort artikel dan bij de tweede koptekst. Zo zie je maar hoe belangrijk het is om een goede koptekst te schrijven.

Eerder schreef ik al een artikel waarin ik je stap voor stap vertel hoe je een krachtige koptekst kunt schrijven. Ik raad het aan om de informatie rustig in je op te nemen, dan weet ik zeker dat jij binnenkort killer kopteksten schrijft!

Tip 2: Grijp direct de aandacht

Typemachine met gele achtergrond

Het moment dat de lezer op jouw artikel klikt, betekent dit dat hij geïnteresseerd is. Deze interesse heb je gewekt doordat je een onwijs sterke koptekst hebt geschreven. Stap 1 is dus gelukt! Nu komt echter direct de tweede belangrijke stap: ervoor zorgen dat de lezer jouw hele artikel gaat lezen.

Om ervoor te zorgen dat de lezer ook daadwerkelijk verder wil lezen, is het van belang dat je een ijzersterke inleiding schrijft. Het hebben van een sterke inleiding zorgt ervoor dat je de interesse van de lezer wekt. Die interesse is nodig, anders haakt hij zonder pardon af.

Niet alleen de gehele inleiding is belangrijk, zelfs de allereerste zin kan al een dealbreaker zijn. Wanneer de lezer een koptekst leest die triggert, wil hij daar natuurlijk wel opvolging van in het artikel. Die eerste zin is daarom haast net zo belangrijk als de koptekst die je hebt geschreven.

Om een goede inleiding te creëren kun je bijvoorbeeld storytelling gebruiken. Zo zul je jouw lezer meenemen in jouw verhaal en heb je de mogelijkheid je eigen draai aan het onderwerp te geven.

Mocht storytelling niet zo goed bij jouw bedrijf of het desbetreffende onderwerp passen, kun je er ook voor kiezen om in jouw inleiding relevantie informatie te vertellen over het onderwerp en dit goed te onderbouwen met cijfers en statistieken. Ook op deze manier kan jouw artikel een spannende invalshoek krijgen. Hierover ga ik bij tip 3 meer vertellen.

Tip 3: De invalshoek

Geodriehoeken

Wanneer ik het heb over content optimalisatie tips, is deze er een die je zeker niet mag missen. Het schrijven van content kan namelijk lastig zijn, vooral wanneer je over een onderwerp moet schrijven waar al heel veel over geschreven is. Misschien begin je zelf wel te twijfelen: moet ik wel over dit onderwerp schrijven als er zoveel te vinden is?

Het antwoord is ja. Ook jij kunt over populaire onderwerpen schrijven. De concurrentie ligt wellicht hoger, maar dit hoeft niet direct een probleem te zijn. Het hebben van een andere invalshoek kan jou namelijk onderscheiden van alle andere artikelen die er al te vinden zijn.

Zorg ervoor dat je jouw artikel anders insteekt dan de andere informatie je gevonden hebt. Door de lezer op een andere manier naar een bepaald onderwerp te laten kijken, kun je voor geheel nieuwe inzichten zorgen. Zo onderscheid jij je toch net even van alle concurrentie.

Tip 4: Schrijf vanuit jouw visie

Verrekijker op Manhattan

Wanneer je vanuit jouw bedrijf content gaat delen over onderwerpen waar je veel vanaf weet, is het goed om hier je eigen visie aan mee te geven. Het puur en alleen delen van informatie kan iedereen, maar het gaat er nou juist om dat jij degene bent die de informatie overbrengt.

Schrijf daarom geen artikelen waar je niet achter staat. Dit kan over bepaalde onderwerpen gaan, maar ook over de vorm. Waarom zou je een artikel van 3000+ woorden schrijven, als jouw visie is dat je juist beter kunt scoren met korte content van 300 woorden?

Door jouw visie duidelijk over te brengen in je content, zul je een sterkere positie krijgen in het hoofd van je lezer. Je brengt immers iets teweeg, in plaats van dat je eenzijdig informatie deelt. Het voelt haast alsof je een gesprek aangaat met de lezer.

Naast de visie is het gebruik van je eigen tone of voice ook een belangrijk punt. Hierdoor geef je identiteit aan je artikelen en aan je bedrijf. Het is daarom goed om deze tone of voice ook door te zetten in andere uitingen, zoals bijvoorbeeld je nieuwsbrief en social media kanalen. Dit is hoe jij je kunt onderscheiden van alle anderen die over hetzelfde onderwerp schrijven.

Tip 5: Ga voor lange content

Oud, dik boek

Over deze vijfde tip in het rijtje met content optimalisatie tips schreef ik eerder al een artikel: de keuze voor lange content.

Wanneer je kiest voor lange content zul je zien dat het verschillende voordelen heeft. Zo kun je dieper ingaan op onderwerpen, waardoor je de lezer meer informatie kunt bieden. Je kunt meer waarde bieden dan met korte artikelen. Op deze manier blijven bezoekers ook langer op je website hangen

Daarnaast zorgt lange content ervoor dat je hoger scoort in de zoekmachines, iets wat we volgens mij allemaal graag willen. Hoe deze algoritmes exact werken weet niemand, maar toch lijkt het erop dat lange content beter scoort.

In het artikel ‘5 Redenen Om In 2017 Voor Lange Content Te Kiezen‘ ga ik dieper in op waarom lange content zo waardevol is voor jouw bedrijf.

Tip 6: Werk vanuit één standpunt

Pijlen wijzen één kant op

Zoals ik bij tip 4 van de content optimalisatie tips ook aangaf is het goed om vanuit jouw eigen visie te werken. Bij deze tip ga ik daar nog iets aan toevoegen: werk vanuit één standpunt.

Probeer je lezers slechts één ding tegelijk duidelijk te maken. Ieder woord en iedere zin moet er aan bijdragen dat het leidt naar het overbrengen van jouw idee of standpunt.

Wanneer je meerdere standpunten tegelijk over wilt brengen, zal dit hoogstwaarschijnlijk alleen maar voor rumoer zorgen bij de ontvanger. Mijn advies is daarom om voordat je begint met schrijven na te denken over wat het is dat je duidelijk wilt gaan maken. Op deze manier weet je precies wat de insteek van jouw artikel gaat zijn.

Tip 7: De toevoeging van foto’s en afbeeldingen

Vintage camera's

Nu de tekst van je artikel helemaal af is, wordt het tijd om het geheel visueel kloppend te maken. Hierbij helpt het om foto’s, afbeeldingen of misschien zelfs wel infographics toe te voegen.

Het toevoegen van afbeeldingen zal ervoor zorgen dat je artikel een minder lange lap tekst wordt. Wist jij bijvoorbeeld dat artikelen met afbeeldingen 94% meer gelezen worden dan artikelen zonder afbeeldingen?

Wat voor afbeeldingen je toe wilt voegen, is geheel aan jou. Je kunt er voor kiezen om zelf foto’s te gaan maken, maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van stockfoto’s. Hier heb je keuze uit duizenden, al dan niet miljoenen afbeeldingen waardoor het juiste plaatje er ongetwijfeld tussenzit.

Gebruik je liever geen foto’s?

Je kunt er ook voor kiezen om je informatie te delen door middel van een infographic. Via een infographic kun je taaie kost een stuk luchtiger weergeven. Het zal de leesbaarheid van je artikel ten goede komen, vooral wanneer er veel cijfers in verwerkt zijn. Het voordeel van een infographic is dat je deze op kunt maken in de huisstijl van jouw website.

Let er wel op dat de afbeeldingen die je gebruikt niet te zwaar zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat je website trager wordt, wat averechts werkt met SEO. Google heeft bijvoorbeeld aangegeven dat trage websites minder hoog zullen ranken in hun zoekmachine.

8. Tijd voor verspreiding

Speelgoed vliegtuig close-up

Oké, deze tip valt niet écht binnen de content optimalisatie tips, maar toch kan ik het je niet onthouden. Deze laatste tip zorgt er namelijk voor dat jouw content verspreid wordt, waardoor je je zichtbaarheid zult vergroten. Ook hiermee zul je een voorsprong behalen op jouw concurrentie.

Het is namelijk tijd om je content de wereld in te sturen. Je artikelen deel je door ze te publiceren op jouw content hub. Hierdoor zullen de zoekmachines jouw gepubliceerde artikel direct meenemen in hun resultaten.

Naast het publiceren van je artikelen op je content hub, kun je ze natuurlijk ook delen via social media. Welke social media kanalen je het best in kunt zetten, is afhankelijk van jouw doelgroep. Het opstellen van een social media marketingstrategie kan je helpen om jouw bedrijf beter zichtbaar te maken. Zo weet je precies welke content je waar wilt gaan delen.

 

Zoals je kunt lezen heb jij er zelf de hand in hoe goed jouw content gaat worden. Jij kunt er aan de hand van deze 8 content optimalisatie tips voor zorgen dat jouw content ver boven die van de concurrentie uitstijgt. Je zult niet alleen beter gevonden worden in de verschillende zoekmachines, grote kans dat de lezer volgende keer weer bij jou terechtkomt.

Het creëren van kwalitatief goede content zal ervoor zorgen dat je een sterke, langlopende relatie met de lezer (en daarmee potentiële klant) opbouwt. De eerste stap richting de sales funnel is gezet!

Welk van deze 8 content optimalisatie tips heeft jou het meest verrast?

En is er een tip die jij direct door gaat voeren?

Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten!