Content marketing heeft de toekomst, maar hoe pak je deze vorm van marketing eigenlijk aan? Er zijn veel verschillende soorten content die je kunt creëren en vervolgens publiceren. Als het bij enkele plaatsingen blijft, is het nog te overzien. Maar hoe kun je het overzicht bewaren wanneer je steeds meer artikelen gaat plaatsen en ook nog eens social media erbij gaat betrekken? Het antwoord op die vraag is simpel: de contentkalender.

 

Waarom een contentkalender?

 

Ik schat de kans hoog in dat jij, privé, zakelijk of allebei, een agenda bijhoudt met je afspraken erin. Nu stel ik je de volgende vraag: waarom gebruik je deze agenda(‘s)?

Heb je je antwoord? Goed, onthoud dit.

De meeste mensen aan wie ik deze vraag stel, komen met één of meerdere van onderstaande redenen:

 • Het helpt mij het overzicht te bewaren.
 • Ik zie in één oogopslag wanneer ik een afspraak heb en wanneer ik eventueel nog tijd heb.
 • Ik kan gemakkelijker plannen, omdat ik de zaken beter kan onthouden.
 • Op deze manier kan ik efficiënt gebruik maken van mijn tijd.
 • Dankzij mijn agenda heb ik geen onverwachte afspraken en zijn dubbele afspraken verleden tijd.

Komt jouw antwoord overeen met één (of meer) van bovenstaande mogelijkheden? Het antwoord dat je hebt gegeven en de antwoorden die ik hierboven beschrijf komen overeen met de redenen waarom je een contentkalender zou moeten gebruiken.

Reden 1: Je kunt het overzicht bewaren

agenda

Als je net begint met content marketing kun je verschillende elementen nog prima bijhouden. Die ene post op social media en die twee artikelen per week die je wilt schrijven passen prima op een post-it.

Maar wanneer het aantal berichten op social media en artikelen gaat groeien en er misschien zelfs nog meer vormen van content bij komen, verdwijnt je hele bureau onder de post-its. Samen met je bureau is zo ook het overzicht verdwenen.

Door een contentkalender te maken en deze goed bij te houden, net als je met je agenda doet, zul je het overzicht bewaren en is het altijd duidelijk welke content voor wanneer gepland staat. Zeker wanneer je een gehele content hub hebt ontwikkeld is het goed om een kalender te hebben waarin je alles bij kunt houden en in kunt plannen.

Tip: Wacht niet met het maken van een contentkalender tot het moment waarop je door de bomen het bos niet meer ziet. Begin hier tijdig mee.

Reden 2: Je hebt de vrijheid om vooruit te denken

Doordat je alles inplant, kun je verder kijken dan de dag van vandaag of enkel de week waar je in zit. Dit heeft grote voordelen.

Content marketing is een vorm van marketing waarbij het resultaat ontstaat op lange termijn. Het bedenken en creëren van content is dan ook in de meeste gevallen gericht op de lange termijn en niet op de korte termijn.

Door deze eigenschap is het bijhouden van een contentkalender eigenlijk een vanzelfsprekendheid. Als je vooruit wilt werken en denken, is een planning nu eenmaal een goede houvast.

Reden 3: Je loopt nooit achter de feiten aan

Natuurlijk zijn er altijd situaties die zich ineens voordoen en waardoor het even rennen en vliegen is, maar over het algemeen voorkom je zulke gebeurtenissen met een agenda.

Daarnaast kun je door het bijhouden van een contentkalender ook gemakkelijker rekening houden met bepaalde seizoenen, feestdagen en vakanties. Je zult niet snel meer voor de verrassing staan dat het plots Koningsdag is, of dat je de kans om mensen in de herfstvakantie extra te bereiken hebt laten liggen.

Reden 4: Je kunt meer in minder tijd

zandloper

Een contentkalender zorgt er niet ineens voor dat er 36 uur in een dag zit in plaats van 24, maar je gaat de tijd wel efficiënter gebruiken. Hierdoor zal het lijken alsof je meer werk kunt verzetten in minder tijd.

Het is daarom ook erg belangrijk niet alleen de publicatiedata in te plannen, maar ook de data waarop de content af moet zijn en wanneer de eindredactie ernaar gekeken moet hebben. Zo weet je zeker dat alles op tijd af is.

Doordat je op die manier met je tijd omgaat, ben je ook beter tegen onverwachte zaken bestand en kun je gemakkelijker inhaken op de actualiteit, aangezien je voor de overige zaken al zo fijn vooruit hebt gewerkt.

Reden 5: Je zal je content laten groeien

Hier gaat het niet zo zeer om de kwantiteit als om de kwaliteit. Het is door het gebruik van een contentkalender namelijk mogelijk om verschillende onderwerpen in te plannen.

Wanneer je bijvoorbeeld zeker weet dat je doelgroep fan is van een bepaald onderwerp, is het toch zonde alle informatie die je erover hebt in één keer te plaatsen? Door het gebruik van de kalender kun je de content beter verspreiden en je doelgroep op die manier blijven prikkelen met de informatie die je hebt.

Het overzicht is dan niet alleen handig voor de toekomst, maar ook voor het verleden. Je weet precies wat je wanneer hebt gepost en kunt zodoende voortbouwen op dat wat geweest is.

 

Samengevat is de reden om een contentkalender te gebruiken dat deze je helpt het overzicht te bewaren van alle stappen in het proces van het creëren van content, tot aan de publicatie aan toe. Het volledige plaatje dus; dat wil jij toch ook?

 

Wat is een contentkalender precies?

 

Contentkalender op laptop

De redenen waarom je een contentkalender zou moeten gebruiken zijn nu duidelijk. Maar wat is een contentkalender nu precies en wat kun je er echt allemaal mee?

Om een duidelijk beeld te kunnen geven van de mogelijkheden van een contentkalender zal ik hieronder een aantal belangrijke eigenschappen ervan aan je uitleggen. Hierdoor krijg je hopelijk een beter beeld van wat er allemaal mogelijk is met een dergelijke kalender.

Probeer tijdens het lezen van onderstaande eigenschappen te bedenken welke vorm contentkalender zou passen bij de manier waarop jij je content marketing managet of zou willen managen.

Zowel publicatie als creatie

In de basis is een contentkalender een kalender waarin je bijhoudt welke content wanneer gepubliceerd wordt. Zo zorg je voor een duidelijk overzicht van het wat en wanneer van de publicatie.

Je kunt echter ook een element aan de kalender toevoegen: de creatie.

Naast de publicatie neem je dan de verschillende stappen in het creatieproces mee in de kalender. Je kunt dit zien als de verschillende taken die gedaan moeten worden om de content op het juiste moment gepubliceerd te krijgen.

Wanneer je ook deze elementen inplant, heb je niet alleen overzicht over wat wanneer af moet zijn, maar weet je ook wanneer het geschreven of gemaakt moet worden. Dit zorgt uiteindelijk voor extra efficiëntie.

Jaar, maand, week en dag

jaarkalender

Je kunt zelf bepalen hoe specifiek je kalender moet zijn. Er zijn contentkalenders waarin je het jaaroverzicht terug kan vinden, maar ook kalenders die alles per week of per dag tonen.

Wat voor jou het beste werkt, hangt onder andere af van de hoeveelheid content die je publiceert en produceert. Wanneer je één keer in de maand een artikel op je blog post, is het waarschijnlijk niet nodig om een hele specifieke kalender te maken. Een contentkalender kan in zo’n geval bestaan uit enkele grove lijnen.

Wanneer je echter tientallen artikelen, video’s en social media posts per week publiceert, is het wel handig om duidelijk per dag een volledig overzicht te hebben van het hoe en wat.

Van één tot meerdere vormen van content en social media

In een contentkalender kun je overzicht houden over de verschillende elementen van jouw content marketingstrategie. Zo kun je verschillende vormen van content inplannen en ook aangeven wanneer en bepaalde berichten op social media moeten worden geplaatst.

Het fijne van zo’n kalender is daarnaast dat je van alle vormen ziet wat er in de toekomst aankomt, maar ook wat er in het verleden al is gedaan. Tussen alle vormen van content door kan het zijn dat je de weg kwijtraakt en wellicht niet helemaal meer weet welke infographic en welke video er drie weken geleden op Facebook zijn gepost. In zo’n geval is het wel handig dat je dat in één oogopslag terug kunt vinden.

 

Heb je al een beter beeld gekregen van wat een contentkalender is en wat deze voor jou zou kunnen betekenen? Mooi! Aan de hand van bovenstaande elementen heb je waarschijnlijk al een beeld kunnen vormen van een fijne contentkalender voor jouw contentmanagement.

Nu rest natuurlijk nog de vraag hoe je zo’n contentkalender nou precies invulling moet geven. Het is leuk dat je al die onderdelen erin kwijt kunt, maar waar moet je op letten en wat maakt een contentkalender nu echt functioneel?

Ik zal je een aantal tips geven die je als een soort stappenplan kunt gebruiken tijdens het maken van een contentkalender.

 

Een contentkalender maken: deze stappen helpen je op weg!

 

contentkalender maken

Handig, zo’n contentkalender, maar er komen verschillende stappen bij kijken voor het maken van dé contentkalender. Wat is dan dé kalender? Dat is een kalender die precies zo in elkaar zit dat jij je overzicht kunt bewaren en alles kunt plannen en managen zoals jij dat wilt.

Natuurlijk zijn er bepaalde tips en tricks en die zal ik zeker niet voor je achterhouden. Ik zal helemaal bij het begin beginnen en je meenemen langs de verschillende stappen en tips geven over hoe je dit allemaal het beste aan kunt pakken.

Stap 1: Sta eens stil bij het doel

Allereerst moet je natuurlijk bij het begin beginnen: het doel.

Nu zijn er twee verschillende doelen die om de hoek komen kijken. Ten eerste is er het algehele doel: wat wil je met de content bereiken? En het tweede is het doel van de kalender zelf.

Het algehele doel

Waarschijnlijk heb je, als je het goed hebt gedaan, voor je gehele content marketing een doel opgesteld. Zo niet, dan is het goed om dat helder te hebben voordat je verder gaat.

Het is te allen tijde belangrijk dat je weet welke kant je op wilt met de content. Met het uiteindelijke doel in je achterhoofd zul je namelijk veel efficiënter gebruik maken van de contentkalender en is het voor iedereen duidelijk waar naartoe gewerkt wordt.

Daarnaast zul je moeten kunnen testen of je goed bezig bent. Je kunt dit niet testen wanneer je geen doel hebt om je aan te meten.

Het specifieke kalenderdoel

Naast het algehele doel is het belangrijk te weten wat je met de kalender wilt bereiken.

Zoals ik hierboven al heb verteld, moet je goed na gaan denken over de vorm die jouw contentkalender moet krijgen. Heb je een overzicht per dag, week, maand of jaar nodig? Wil je alleen artikelen of ook andere content plaatsen? Speelt social media ook een rol bij je contentkalender?

Dit doel moet duidelijk zijn, anders weet je niet hoe je de contentkalender in moet gaan richten.

Stap 2: Bepaal welke content je gebruikt

conten kiezen

Bij het maken van je algehele doel wat de contentmarketing betreft heb je gekozen voor bepaalde vormen van content.

Zo heb je wellicht gekozen voor alleen video’s, alleen artikelen of een combinatie van beide met een extra rol voor webinars en infographics.

Om een contentkalender goed vorm te kunnen geven is het belangrijk te weten welke content er zoal ingepland moet worden. Hou er bij het bepalen hiervan rekening mee dat ook activiteiten die offline zijn of niet onder content marketing vallen, ook meegenomen kunnen worden.

Denk bij dit laatste aan eventuele tv- en radioreclame, tijdschriftartikelen of advertenties in de krant. Het is niet nodig om al deze ‘andere’ marketingvormen tot in detail mee te nemen in de contentkalender, maar het kan je wel helpen om de verschillende campagnes op elkaar af te stellen.

Stap 3: Seizoenen en feestdagen

tablet-herfst

Zijn er voor jouw content belangrijke seizoenen of feestdagen om rekening mee te houden? Als je als tuincentrum content maakt over het werken in de tuin, is het bijvoorbeeld handig om rekening te houden met de seizoenen. Een artikel over bloembollen planten zal het in de zomer bijvoorbeeld minder goed doen dan in het najaar.

Probeer de belangrijke momenten in een jaar alvast vast te leggen en hier rekening mee te houden.

Stap 4: Bepaal de verschillende taken per content

Je hebt je doelen duidelijk, je weet welke content je gebruikt en kent de belangrijke moment in een jaar. De volgende stap maakt de kalender weer een stapje specifieker: de verschillende taken per content.

Zorg ervoor dat je alle stappen duidelijk hebt en kijk wie er voor welke taak verantwoordelijk is. Plan vervolgens de taken net als de content in de kalender. Hoe je dat precies kunt doen, verschilt per kalender. En per taak is natuurlijk steeds verschillend hoelang je erover doet. Zet dit allemaal goed uiteen en je kunt er een goede planning van maken.

Tip: Probeer standaarden aan te houden. Bedenk hoelang je met het schieten van een video bezig bent en hou deze tijd voor alle video’s aan. Op die manier heb je in de basis al een goede inschatting van tijd.

Stap 5: Wie doet wat?

Maak in de planning duidelijk wie wat doet en communiceer dit binnen het team. Zet namen bij taken en zorg er op die manier voor dat het niet alleen duidelijk is wanneer iets gedaan moet zijn, maar dat het ook voor iedereen duidelijk is wie daar verantwoordelijk voor is.

Gaandeweg zul je merken dat je voor sommige onderdelen meer of juist minder tijd nodig hebt. Dit kun je vervolgens weer aanpassen in de kalender en zo kom je beetje bij beetje bij de goede planning uit.

planning-maken

Samenvatting

Even een korte samenvatting van de eerste vijf stappen. Deze stappen zijn de wat algemenere stappen en hierna zullen we wat specifieker de kalender in gaan richten.

Opgesomd dient er voor het maken van de kalender het volgende duidelijk te zijn:

 1. Het uiteindelijke doel van de content marketing;
 2. Het doel van de contentkalender;
 3. Welke content er gebruikt wordt;
 4. Of er social media ingezet wordt;
 5. Welke offline en overige marketing er ingezet wordt;
 6. Bijzondere data in het jaar;
 7. Welke taken er zijn voor het creëren en maken van de content;
 8. Wie er welke taken uitvoert.

Heb je deze punten helder? Dan gaan we verder met de implementatie hiervan in de contentkalender.

Stap 6: Plan de content in

In deze stap plan je de content daadwerkelijk in de kalender in. Nu is dus het moment om te bepalen wat er wanneer wordt gepubliceerd.

Mocht dit nog niet duidelijk zijn, dan zul je nu merken dat het vooruitplannen en -denken nog eens extra opgepakt moet worden. Het inplannen van de content en het bedenken hiervan kan ook hand in hand gaan. Kijk wat voor jou en jouw team de prettigste manier is om te werken.

De kunst van het gebruik van contentkalender is het plannen. Probeer dit voor minimaal een maand vooruit te doen.

Stap 7: Plan de taken in

Wanneer alle content in de contentkalender staat, kun je de taken die nodig zijn voor die content ook inplannen. Verlies hier niet de publicatie uit het oog en hou in het begin goed bij hoelang er over iedere taak gedaan wordt. Op deze manier kun je de tijd goed in de gaten houden en de kalender eventueel aanpassen.

Stap 8: Gebruik kleurtjes

Wanneer alle content, offline activiteiten, social media en taken zijn ingepland, kan de kalender wat vol overkomen. Een handige tip is om de verschillende soorten content en de daarbij behorende taken en de overige marketing aparte kleuren te geven. Zo kun je alles goed van elkaar onderscheiden.

 

Contentkalender tools en voorbeelden

 

Nu weet je hoe je je kalender moet inrichten, maar hoe ontwerp je zo’n contentkalender??

Als het om contentkalenders gaat, heeft het gebruik van online tools mijn voorkeur. Zulke tools hebben vaak meer mogelijkheden om je kalender wat interactiever te maken. Ik vind dit prettiger werken dan bijvoorbeeld een contentkalender in Excel, hoewel ook dit zo zijn voordelen heeft.

Hieronder laat ik een aantal voorbeelden van tools zien die je kunt gebruiken, maar eerst stop ik toch nog even bij de halte Excel.

Excel

contentkalender in excel

Wanneer je een contenkalender gaat maken, is het het gemakkelijkst om dit op de computer te doen. Je zult immers nog vaak genoeg wijzigingen willen aanbrengen in de taken in de kalender.

Als je met de hand een kalender bij zou houden zou dit op den duur een rommel worden, en ben je nog verder van huis dan toen je nog geen contentkalender had.

Hoewel mijn voorkeur uitgaat naar speciale online tools, vinden sommigen het toch fijn om Excel te gebruiken. Wanneer je dit programma gebruikt, kun je de kalender zelf vanaf de bodem opbouwen. Je kunt alle benodigde elementen toevoegen en invullen. Een nadeel hiervan is dat het een tijd kan duren voordat de gehele kalender klaar is.

Gelukkig kun je online verschillende templates downloaden die je helemaal kunt gebruiken zoals ze zijn, of waar je maar een enkele aanpassing in hoeft te maken. Het is een kwestie van simpel googlen en je komt er zo een paar tegen. Ik heb alvast een aantal links naar templates voor een contentkalender in Excel voor je op een rijtje gezet:

 • Hubspot
  • Wekelijkse content per tabblad;
  • Genoeg ruimte voor het invullen van extra informatie per type content.
 • Curata
  • Speciaal voor content marketing ontwikkeld template;
  • Tal van opties voor een extra overzichtelijke kalender.
 • Content Marketing Institute
  • Eenvoudige, maar overzichtelijke kalender;
  • Geeft je in andere tabs opties om nieuwe ideeën voor content bij te houden;
  • Werkt via Google Docs.

Gather Content

gather-content-contentkalender

Deze contentkalender gaat al een stap verder dan wat je met Excel kunt.

Zo kun je de verschillende taken meteen aan de content hangen. Ook kun je deze voorzien van verschillende kleuren en kun je er werknemers aan koppelen.

Daarnaast kun je de content direct in de omgeving van de kalender maken. Dit heeft als voordeel dat verschillende medewerkers aan hetzelfde onderdeel van de content kunnen werken. Een nadeel is dat dit alleen mogelijk is bij het creëren van artikelen. Het is wel mogelijk eventueel in een andere omgeving gecreëerde content te uploaden.

Een pluspunt is dat je geplande content gemakkelijk kunt verschuiven wanneer er toch onverwachtse dingen gebeuren.

Een nadeel is tot slot dat er maar een bepaald aantal projecten tegelijk actief kan zijn. Dit kan voor problemen zorgen wanneer je ver vooruit wilt werken en hierdoor met meerdere zaken tegelijk bezig bent.

Het prijskaartje

Studio – 500 items* en 10 actieve projecten – $79,- p.m.

Plus – 1000 items* en 25 actieve projecten – $149,- p.m.

Pro – 2000 items* en 50 actieve projecten – $259,- p.m.

*hieronder vallen (blog)artikelen, nieuwsberichten etc.

CoSchedule

coschedule-contentkalender

CoSchedule is net als Gather Content een online contentkalender waarbij je veel verschillende mogelijkheden hebt om je content zo overzichtelijk mogelijk in te plannen.

Voor sommige mensen kan het een nadeel zijn CoSchedule alleen voor WordPress-omgevingen werkt. Als je een ander CMS dan WordPress gebruikt, is CoSchedule dus geen optie. Gebruik je wel WordPress, dan is CoSchedule zeker het overwegen waard.

De content die je in jouw WordPress-omgeving maakt, kun je direct aan CoSchedule linken. Zo hoef je je geen zorgen te maken of content op tijd wordt gepubliceerd; als je de datum en tijd instelt, doet CoSchedule de rest!

Je kunt verschillende soorten content inplannen en bijvoorbeeld ook video’s uploaden die vervolgens door CoSchedule worden geplaatst. Tot slot is het ook mogelijk om jouw social mediakanalen aan de kalender te koppelen. Je kunt via de kalender posts aanmaken, die vervolgens door CoSchedule online worden gezet.

Het is dus een compleet plaatje, maar wel alleen voor de WordPress gebruiker. Daarnaast is de content editor in CoSchedule zelf niet erg prettig om mee te werken.

Het prijskaartje

Team Marketing – 5 gebruikers, 10 gasten, 10 sociale profielen – $60,- p.m.

Team Automation – 10 gebruikers, 20 gasten, 25 sociale profielen – $120,- p.m.

Team Advanced – 25 gebruikers, 40 gasten, 100 sociale profielen – $300,- p.m.

DivvyHQ

divvyhq-contentkalender

Ook Divvy is een online tool waarmee je je eigen contentkalender kunt inrichten.

Het dashboard met daarop het overzicht van aanpassingen, feedback en de kalender is bij Divvy zeer uitgebreid en erg overzichtelijk.

Ook bij CoSchedule kun je in je eigen dashboard zien welke taken er zijn en welke zaken zijn aangepast, maar Divvy gaat nog verder in op het detail. Op die manier wordt het communiceren binnen de kalender naar een geheel nieuw niveau getild.

Ook hier kun je verschillende vormen van content inplannen en taken bijhouden. Een nadeel kan zijn dat er zoveel opties zijn dat het enige tijd duurt voordat je de tool helemaal doorhebt. Daardoor kan het ook voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Het grote verschil tussen de pakketten die je van Divvy kunt gebruiken, is het aantal mogelijkheden binnen de tool waar je gebruik van kunt maken.

Het prijskaartje

Lite – wanneer je vooral de kalender wilt gebruiken – $25,- p.m.

Pro – inclusief publicatiemogelijkheden en gebruik van workflow – $95,- p.m.

Enterprise – het complete aanbod van Divvy – $195,- p.m.

 

Er zijn dus verschillende manieren om je contentkalender vorm te geven. Het is belangrijk te kiezen voor een methode die bij je past en waarvan jij denkt dat je er het beste mee kunt werken.

Verder is het belangrijk dat je met de tool kan doen wat je wilt en moet je je bedenken dat Excel voor sommigen zo’n slechte optie nog niet is, zeker als je het erg specifiek en gepersonaliseerd wilt hebben. Overigens geldt voor alle bovengenoemde voorbeelden dat je tijd moet steken in het zoeken naar de beste manier om de contentkalender te gebruiken.

Geef jezelf de tijd om te ontdekken op welke manier jij en jouw team het beste van de kalender gebruik kunnen maken.

 

Conclusie

 

Met een contentkalender kun jij jouw contentmanagement dus naar een hoger niveau tillen. Met behulp van zo’n kalender zul je beter het overzicht kunnen bewaren, werken naar de toekomst, efficiënter met je tijd omgaan en het doel niet uit het oog verliezen.

Wanneer je een contentkalender maakt, zijn er verschillende elementen die van belang zijn voor een goede kalender. Denk daarbij aan de verschillende soorten content die je gebruikt en hoe je deze in gaat plannen. Een belangrijk punt is dat je niet vergeet de taken voor ieder stuk content in te plannen. Content komt immers niet zomaar uit de lucht vallen.

De kalender zelf kun je met de hand maken, maar handiger is om dit in Excel of via een online tool te doen. Op die manier hou je het overzicht en kun je de kalender gemakkelijk aanpassen. Welke soort contentkalender het beste werkt, verschilt per onderneming en gebruiker. Verdiep je eens in de mogelijkheden en ontdek wat voor jou werkt.

Tot slot is het belangrijk te onthouden dat het maken en bijhouden van een contentkalender tijd kost. Gun jezelf ook die tijd of besteed het maken van de kalender uit aan derden. Ook dat is uiteraard een optie.

Maak jij gebruik van een contentkalender om jouw content marketing te managen?

Of doe jij dit op een geheel andere wijze?

Deel jouw ervaringen in de reacties hieronder!