Hoeveel nieuwsbrieven of andere B2C e-mails krijg jij dagelijks binnen op je privé-e-mailadres?

En hoeveel van die e-mails open je ook daadwerkelijk?

De kans is groot dat je de meeste van deze e-mails direct naar de prullenbak sleept of ze ongeopend in je inbox laat staan. Onderzoek laat namelijk zien dat slechts 19,2% van de e-mails die vanuit bedrijven naar de consument worden gestuurd daadwerkelijk geopend wordt.

De kans is dus groot dat de e-mails die jij naar jouw (potentiële) klanten stuurt, nooit gelezen worden. Zonde, want het opstellen van die e-mails kost jou een hoop tijd, geld en moeite, terwijl het je helemaal niets op gaat leveren.

Maar doe je er wel écht alles aan om ervoor te zorgen dat je e-mails geopend worden? Of zijn er nog verbeterpunten mogelijk?

In dit artikel gaan we daar dieper op in door te kijken op welke manieren je e-mail open rates verhogen mogelijk is.

 

Je e-mail open rates verhogen: hier ligt de focus

 

Focus

Om je e-mail open rates te verhogen zul je één klein zinnetje alle aandacht moeten geven, namelijk de onderwerpregel. Met deze ene regel zul je de lezer moeten overtuigen dat jouw e-mail leuker, interessanter of waardevoller is dan alle andere e-mails die in hun inbox terechtkomen.

Daarnaast zul je echter ook je algehele email marketing moeten optimaliseren. Ook hier zitten verschillende valkuilen in die ervoor kunnen zorgen dat je e-mail open rates lager zijn dan je zou wensen.

 

Je e-mail open rates verhogen: dit kun je doen

 

Je e-mail open rates verhogen kan dus op verschillende manieren. De eerste 11 manieren hebben betrekking op het optimaliseren van je e-mail en richten zich met name op de onderwerpregel. De laatste 6 manieren richten zich op het optimaliseren van je email marketing in het algemeen.

Manier 1: Breng waarde en relevantie

Waardevol-product

We beginnen met het belangrijkste punt. Het brengen van waardevolle en relevante informatie. Hoewel dit punt voornamelijk betrekking heeft op de inhoud van je e-mail, heeft het indirect ook betrekking op de onderwerpregel. Door hierin terug te laten komen waar de e-mail over gaat, maak je namelijk al duidelijk dat je e-mail waardevol en relevant zal zijn. De ontvanger weet wat hij kan verwachten en zal eerder geneigd zijn om jouw e-mails te openen.

Een manier om ervoor te zorgen dat iedereen alleen maar relevante e-mails krijgt, is door je mailinglijst te segmenteren in verschillende groepen. Vervolgens stuur je de afzonderlijke groepen e-mails die helemaal op hen zijn toegespitst. Manieren om deze segmentatie tot stand te brengen is bijvoorbeeld op basis van persona’s of op basis van de verschillende stadia van de buyer’s journey waarin de potentiële klant zich kan bevinden.

Manier 2: Maak je e-mails persoonlijk

Richten-op-individu

Om ervoor te zorgen dat je alleen waardevolle en relevante e-mails verstuurt, spits je deze dus toe op de verschillende groepen binnen je mailinglijst. Dit is echter nog niet genoeg. Voor de lezer van jouw e-mail maakt het namelijk niet uit of je de e-mail ook naar 100 of naar 1000 andere mensen stuurt. Zij hebben alleen belang bij de persoonlijke relevantie.

Het is daarom belangrijk in de e-mail ook toe te spitsen op de individuele lezer. Een manier om dit te doen is door de ontvanger direct aan te spreken. Dit doe je bijvoorbeeld door de naam van de ontvanger te verwerken in de aanhef van je bericht. Zeg nou zelf, ‘Beste, ‘ klinkt toch een stuk minder aanlokkelijk dan ‘Beste Hans,’?

Let wel op: Noem de naam van de ontvanger niet te vaak. Dit wordt door de meeste ontvangers niet gewaardeerd. Hoewel ze je e-mail dan in eerste instantie wel geopend hebben, is de kans groot dat ze dit niet nog een keer doen. Sterker nog: de kans dat ze zich helemaal uitschrijven is vrij groot.

Manier 3: Je bent geen marktkoopman

Zoals we bij manier 1 al genoemd hebben, is het belangrijk om waardevolle informatie te geven. Niet alleen binnen je e-mail, maar ook in de onderwerpregel. Het is dus niet de bedoeling om je onderwerpregel vol te stouwen met verkooptermen zoals ‘Gratis’, ‘Aanbieding’ of ‘Korting’.

Dit soort mailtjes zien mensen waarschijnlijk dagelijks een aantal keer binnenkomen. De kans dat jouw e-mail opvalt tussen al deze berichten wordt hierdoor erg klein. Beter onderscheid je jezelf door andere woorden te gebruiken. Welke dit zoal kunnen zijn, lees je bij manier 5.

Manier 4: Maak een goede belofte

Belofte-doen

Om je e-mail open rates te verhogen is het belangrijk dat de informatie de lezer verleidt om te klikken. Een goede manier om voor deze verleiding te zorgen is door in de onderwerpregel een belofte te doen. Vertel ze bijvoorbeeld wat ze sowieso kunnen verwachten in je nieuwsbrief of deel de lezer alvast mee wat ze deze week gaan leren.

Maak deze belofte in je e-mail vervolgens waar. Niets is zo erg als een loze belofte die niet wordt opgevolgd met daden. Een loze belofte zal er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat je e-mails minder vaak geopend worden en dat er meer en meer mensen besluiten om zich uit te schrijven.

Manier 5: Krachttermen scoren goed

We hebben dus gezien dat verkooptermen niet de oplossing zijn om je e-mail open rates te verhogen. Woorden die wel goed werken zijn krachttermen die inspelen op de emotie van de lezer. Hierdoor wordt er direct een gevoel opgeroepen bij de lezer, waardoor de kans groter is dat deze je e-mail zal openen.

Voorbeelden van Nederlandse krachttermen zijn ‘geloof’, ‘magisch’, ‘sensationeel’ en ‘geheim’.

Manier 6: Getallen vallen op

Cijfers

Niet alleen krachttermen die inspelen op de emotie hebben veel invloed op de e-mail open rates, ook getallen kunnen hier in positieve zin aan bijdragen. Deze vallen namelijk op en onderscheiden jouw e-mail van alle andere e-mails in een inbox.

Natuurlijk moet je wel relevante en waardevolle cijfers gebruiken. Denk hierbij aan statistieken, of aan het aantal manieren waarop jij iets uit gaat leggen. Ik zal dit laten zien aan de hand van een voorbeeld:

Stel je kunt kiezen uit de volgende twee onderwerpen:

‘De meest gebruikte manieren om ervoor te zorgen dat jouw e-mails geopend worden!’

‘De 25 meest gebruikte manieren om ervoor te zorgen dat jouw e-mails geopend worden!’

Welk onderwerp heeft jou het meest overtuigd? Die laatste toch?

Je weet waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten. Daarnaast is de kans groot dat één of enkele van de 25 manieren geschikt zijn voor jou. Dit is bij het eerste onderwerp allemaal nog maar afwachten.

Manier 7: Kijk naar de concurrentie

Concurrentie

Het kan nooit kwaad om eens te kijken hoe de concurrentie zijn onderwerpen vormgeeft. Je hoeft het wiel immers niet altijd opnieuw uit te vinden. Schrijf je eens in voor verschillende nieuwsbrieven binnen maar zeker ook buiten je branche.

Ideeën die zij hebben doorgevoerd, maar die voor jou ook interessant kunnen zijn, kun je dusdanig bewerken dat ze binnen jouw stijl passen. Daarnaast kan het je inspireren om zelf nieuwe dingen te bedenken en deze door te voeren binnen je eigen e-mails.

Manier 8: Vergeet de preheader niet

We hebben het tot nu toe steeds over de onderwerpregel gehad, echter kun je in veel inboxen meer lezen dan alleen deze ene regel tekst. Je hebt namelijk ook de zogenaamde preheader: een soort ondertitel van de onderwerpregel.

In de meeste gevallen bevat deze preheader de éérste karakters van de daadwerkelijke e-mail. Maar je kunt deze zelf aanpassen als je wilt. Door dit te doen, benut je deze functie stukken beter. Je kunt zo immers extra informatie geven waardoor je de lezer nog beter kunt overtuigen om je e-mail te lezen.

Manier 9: Overschrijd de limiet niet

Limiet-bereikt

Helaas zijn de onderwerpregel en de preheader niet oneindig lang. Er zit een limiet aan. Tekst die deze limiet overschrijdt wordt simpelweg niet getoond. De zin wordt voortijdig afgebroken, waardoor de kans bestaat dat het belangrijkste element wegvalt.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om te testen waar deze limiet precies ligt. Als je dit weet, kun je de tekst voor je onderwerpregel en de preheader dusdanig inkorten en optimaliseren dat deze perfect past. Je e-mail open rates verhogen is zo een fluitje van een cent!

Manier 10: Benoem veelgemaakte fouten

Niemand wil fouten maken. Jij toch ook niet? En zeg nou zelf, als een simpele e-mail openen ervoor kan zorgen dat je bepaalde fouten niet meer maakt, dan doe je dat, toch?

De volgende manier van je e-mail open rates verhogen heeft hier dan ook betrekking op. Je onderwerpregel is namelijk een prima plek om deze fouten extra te benoemen.

Om de overtuiging nog groter te maken, is het natuurlijk wel van belang dat je aangeeft dat deze fouten op te lossen zijn en dat je vertelt hoe dat dan gedaan kan worden. Zo combineer je het benoemen van je fouten met het maken van een belofte. Als dat je e-mail open rates niet zal verhogen, weet ik het ook niet meer!

Manier 11: Maak je e-mail urgent of schaars

Schaarste-festivaltickets

The fear of missing out: misschien heb je er wel eens van gehoord of heb je er in een bepaalde mate zelf last van. Mensen willen over het algemeen zo min mogelijk leuke dingen missen en zullen daardoor iedere kans aangrijpen om te voorkomen dat dit gebeurt. Jouw e-mail openen behoort daar natuurlijk ook toe.

Als je op dit psychologische fenomeen in wilt spelen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen het gevoel krijgen dat ze iets missen als ze jouw e-mail niet openen.

Hoe je dat kunt doen?

Juist, door er met een goed vormgegeven onderwerpregel voor te zorgen dat je e-mail een mate van urgentie heeft of een vorm van schaarste bevat. Veel festivals doen dit bijvoorbeeld door in hun nieuwsbrief te vermelden hoeveel procent van de toegangskaarten al verkocht zijn. Hoe hoger dit percentage, hoe meer mensen de druk zullen voelen en je e-mail zullen openen. Als ze niet nú hun eigen ticket kopen is de kans immers groot dat ze het feest zullen missen.

Manier 12: Experimenteer

Je hebt bovenstaande manieren van je e-mail open rates verhogen doorgenomen en bent van mening dat je nu de perfecte e-mail hebt opgesteld. De vraag is echter of je mailinglijst het daarmee eens is.

Naast de vormgeving van je e-mail is het namelijk ook belangrijk om de e-mail op exact het juiste moment te versturen.

Maar wanneer is dit?

‘s Ochtends of toch ‘s avonds? Doordeweeks of in het weekend?

Een eenduidig antwoord is hier niet op te geven. Je zult dit dus zelf moeten testen, om te achterhalen wat voor jouw doelgroep het beste werkt.

Manier 13: Zorg dat lezers niet om je heen kunnen

Als je eenmaal het perfecte moment hebt gevonden om je nieuwsbrief te versturen, is het belangrijk dat je dit ook consequent blijft doen. Het is immers niet de bedoeling dat je doelgroep vergeet wie je bent en je nieuwsbrief om die reden geen blik waardig keurt.

Het is daarom belangrijk om minimaal twee keer per maand een nieuwsbrief te versturen. Om het jezelf makkelijker te maken kun je dit proces automatiseren. Het enige wat jij hoeft te doen is de e-mails opstellen en inplannen. De software zorgt er nu voor dat deze op precies het goede moment naar de goede mensen gestuurd zal worden. Handig!

Manier 14: Controleer of je door de spamfilter komt

Spam-prullenbak

Veel e-mails die niet worden geopend, worden niet gezien door de ontvanger. Dit komt doordat deze e-mails niet in de inbox, maar in de spam belanden.

Aan jou dus de taak om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt met de e-mails die jij verstuurd. Je kunt dit doen door je e-mail te laten controleren door bepaalde software. Als deze software laat zien dat je door de spamfilter komt, is de kans groot dat je er ook bij de spamfilters van je ontvangers doorheen komt. Je e-mail belandt in dit geval dus keurig waar jij hem hebben wilt, namelijk in de inbox.

Tip: In sommige gevallen kan dit met dezelfde software waarmee je de e-mail hebt opgesteld. Controleer dit dus eerst voordat je nieuwe software aanschaft.

Manier 15: De afzender

Zender-verstuurt-brief

Ik wil het nog even met je hebben over het kiezen van de afzender. Je kunt je e-mails namelijk versturen vanuit je bedrijfsnaam, maar ook vanuit je eigen naam. Hoewel dit een klein verschil lijkt, kan het grote gevolgen hebben op je e-mail open rates.

Veel mensen openen namelijk liever een e-mail die afkomstig is van een persoon, dan een e-mail die afkomstig is van een bedrijf. Dit maakt het namelijk minder persoonlijk en we hebben bij de tweede manier van je e-mail open rates verhogen juist vastgesteld dat je e-mails persoonlijk moet maken.

Misschien dus toch maar overwegen om je eigen naam aan de e-mails te koppelen?

Manier 16: De jaarlijkse schoonmaak van je mailinglijst

Deze een na laatste manier van je e-mail open rates verhogen klinkt misschien een beetje als vals spelen. Toch vind ik het belangrijk om hem te benoemen.

Om je e-mail open rates te verhogen is het namelijk van belang om je mailinglijst zo nu en dan op te schonen. Dit doe je bijvoorbeeld door de mensen die je e-mails structureel niet openen te verwijderen. Zij kosten je alleen maar tijd en geld, terwijl de kans dat ze je e-mails nog gaan openen nihil is.

Manier 17: Zorg voor een stabiele relatie

Stabiele-relatie

Niet iedereen die je e-mails opent doet dit omdat ze overtuigd zijn door je onderwerpregel. Er zijn namelijk ook mensen die je e-mail door willen lezen, ongeacht wat er staat.

Ze doen dit omdat ze je bedrijf waarderen. Je hebt met hen dus al een sterke en stabiele relatie opgebouwd. Dit heb je bijvoorbeeld gedaan door de online service die je verleent of door de kwaliteit van je producten. Twee belangrijke elementen die ook bij kunnen dragen aan je e-mail open rates verhogen.

 

Je zult dus wat tijd en moeite moeten investeren in het optimaliseren van je e-mails. Hoewel dit misschien niet direct is wat je wilt, zal het je na verloop van tijd wel degelijks iets opleveren. Onderzoek laat namelijk zien dat e-mail nog steeds het medium is met de grootste ROI per geïnvesteerde dollar.

Op welke punten kun jij je e-mails verbeteren om de e-mail open rates te verhogen?

Laat het weten in een reactie!