Een koptekst schrijven is het eerste dat je zou moeten doen wanneer je een artikel gaat schrijven. De koptekst is namelijk het eerste dat je lezer te zien krijgt. En als je geen aandacht aan je koptekst besteedt, zal het in veel gevallen ook meteen het laatste zijn. Daarom is een goede koptekst schrijven van levensbelang. De koptekst doet jouw bezoeker besluiten of hij/zij het artikel gaat lezen of niet.

Gemiddeld lezen acht van de tien mensen een koptekst, maar lezen slechts twee van de tien mensen de rest van een artikel (bron).

Dit betekent dat je bij het schrijven van ieder artikel je best zult moeten doen om een goede koptekst te bedenken. Een sterke koptekst zorgt voor meer traffic en lezers. Dat zorgt dan weer voor meer leads, en meer leads zorgen uiteindelijk natuurlijk voor meer sales.

 

Een onweerstaanbare koptekst schrijven in 6 stappen

 

krantenkoppen

Iedere dag worden er 2 miljoen blogartikelen gepubliceerd, 294 miljard e-mails verstuurd en 400 miljoen tweets geplaatst. Opvallen tussen alle andere partijen die aanwezig zijn op het internet kun je doen door een pakkende koptekst te schrijven.

Stap 1: Gebruik getallen in je koptekst

Uit onderzoek is gebleken dat kopteksten met nummers het populairst zijn bij lezers. Natuurlijk kan ik niet weten wat er in het hoofd van een ander omgaat, maar ik denk dat ik wel weet waarom dit soort kopteksten het over het algemeen beter doen.

Kijk maar eens naar de volgende twee voorbeelden:

 • Zo Word Je Een Betere Ondernemer
 • Een Betere Ondernemer Worden In 7 Simpele Stappen

Welke koptekst spreekt jou meer aan?

Waarschijnlijk de koptekst met het getal ‘7’ erin. Door dit getal in de koptekst te zetten, vertel je de lezer van tevoren al waar hij of zij aan toe is. Ook geeft het je artikel meteen structuur, en dat is iets wat de lezer als prettig ervaart.

De koptekst met het nummer erin is minder vaag, en vertelt de lezer dat hij of zij het artikel makkelijk kan scannen als er geen tijd is om het helemaal te lezen. Daarnaast zetten getallen je hersenen meteen aan het werk. Een nummer verandert een lap tekst in een gestructureerd stuk dat gemakkelijker te verwerken is.

Deze duidelijkheid en structuur ontbreken in de eerste koptekst. Hoe lang is het artikel? Is het makkelijk te lezen? Hoe steekt het in elkaar? Is het een logisch verhaal of zijn het 101 willekeurige voorbeelden? De lezer krijgt zo geen goed idee van wat de tekst inhoudt, en de kans is groot dat hij of zij zal afhaken.

Voorbeeld

De grootste mediasites gebruiken niet voor niets continu getallen in hun kopteksten gebruiken. Kijk maar eens naar de headlines die je kunt vinden op BuzzFeed:

buzzfeed-headline-1

buzzfeed-headline-2

buzzfeed-koptekst-3

Neal Caren schreef een Python script om de kopteksten op BuzzFeed te analyseren. Dit waren zijn bevindingen:

 • 46% van alle kopteksten bevatte een getal.
 • In 82% van de gevallen stond het getal vooraan in de koptekst, nog voordat er woorden werden gebruikt.
 • De getallen die het meest werden gebruikt waren 23, 21, 19, 15 en 17.
 • 64% van de getallen die gebruikt werden waren oneven.

Bij BuzzFeed begrijpen ze dat kopteksten (en artikelen) met nummers het goed doen bij de lezer. En aangezien BuzzFeed alsmaar populairder lijkt te worden, kunnen we ervan uitgaan dat hun aanpak werkt.

Tip: gebruik altijd een oneven getal. Uit onderzoek is gebleken dat op een headline met een oneven getal 20% vaker wordt geklikt dan op een headline met een even getal. Gebruik ook altijd cijfers in je koptekst in plaats van een woord. Gebruik dus ’17’ in plaats van ‘zeventien’.

Hoewel getallen werken, is het niet verstandig om echt élke koptekst die je schrijft van een getal te voorzien. Als alle artikelen in je content hub dezelfde soort koptekst hebben, wordt het eentonig. Zorg dus altijd voor variatie.

Stap 2: Gebruik overtuigende woorden

gloeilampen

Met je koptekst wil je de lezer verleiden; je wilt hem of haar overtuigen ook de rest van je artikel te lezen. Natuurlijk moet het onderwerp van je artikel interessant zijn, maar ook door bepaalde overtuigende woorden te gebruiken kun je de interesse van de lezer wekken.

Denk bijvoorbeeld aan woorden als:

 • Manieren
 • Principes
 • Strategieën
 • Tips
 • Trucs
 • Redenen
 • Lessen
 • Feiten
 • Ideeën
 • Geheimen

Net als getallen geven deze woorden de lezer een duidelijk idee over de structuur van de tekst. Daarnaast kunnen woorden als ‘trucs’ of ‘geheimen’ de nieuwsgierigheid van de lezer wekken, en dat is natuurlijk precies wat je wilt. Een nieuwsgierige lezer is immers een lezer die verder zal kijken dan alleen de koptekst.

De volgende kopteksten zijn voorbeelden die de nieuwsgierigheid van de lezer wekken:

 • De 7 Belangrijkste Lessen Die Ik Leerde Van De Grootste CEO’s In Nederland
 • 3 Redenen Waarom Je Conversie Laag Blijft (En Wat Je Daaraan Kunt Doen)
 • 21 Manieren Om Je Website Te Verbeteren

Door zogenaamde overtuigende woorden te gebruiken maak je de lezer nieuwsgierig en ‘lok’ je hem of haar als het ware naar je content toe.

Stap 3: Wees concreet

Ik zie online veel kopteksten voorbijkomen waarover niet goed is nagedacht. Dat is zonde, want als je koptekst niet goed is, heb je het artikel erachter voor niets geschreven. De meeste gebruikers zullen er dan immers niet op klikken.

Vaak willen schrijvers een breed publiek aanspreken door de koptekst vaag te houden. Je zou misschien denken dat dat slim is, maar in de praktijk werkt het juist vaak averechts.

Ik heb je hierboven al uitgelegd waarom cijfers werken. Lezers houden van een koptekst waaruit de structuur van het artikel duidelijk wordt. Dat geldt ook voor het onderwerp. Door in de koptekst meteen concreet aan te geven waar het artikel over gaat, weet de lezer precies wat hij of zij aan je content heeft.

Hoe concreter je bent, hoe meer resultaat je zult zien. Het is beter om een kleine doelgroep aan te spreken waarvan 80% het artikel zal lezen, dan een grote doelgroep waarvan slechts 1% dat doet.

Zorg er dus voor dat je content geschreven is voor een specifieke doelgroep en wees concreet.

Voorbeeld 1

Kijk eens naar deze koptekst van een artikel op greatist.com:

koptekst-greatist

Deze koptekst vertelt je maar liefst 5 dingen over het artikel dat erachter schuilgaat:

 1. Het is een artikel met oefeningen.
 2. Het zijn 6 oefeningen.
 3. Het gaat om oefeningen voor je ademhaling.
 4. De oefeningen werken ontspannend.
 5. Het zijn allemaal oefeningen die minder dan 10 minuten duren.

Specifieker kan bijna niet; je weet als lezer precies waar je aan toe bent. Daarnaast is de titel ook nog eens aantrekkelijk. Ontspannen in minder dan 10 minuten, wie wil dat nu niet?

Voorbeeld 2

Stel je voor dat je een artikel wilt schrijven over het stoppen met roken. Je vervalt al snel in clichématige titels als “Stoppen Met Roken: Zo Doe Je Dat”, maar het kan beter en specifieker. Een paar voorbeelden:

 • 3 Simpele Stappen Om Na 30 Jaar Te Stoppen Met Roken
 • De Top 10 Wetenschappelijk Bewezen Methodes Om Te Stoppen Met Roken
 • Binnen 10 Dagen Stoppen Met Roken Zonder Afkickverschijnselen

De belangrijkste reden voor het schrijven van een concrete koptekst is het vergroten van het gebruiksgemak voor de lezer. Zo weet de lezer waar hij of zij aan toe is, en komt hij of zij niet voor (onaangename) verrassingen te staan. Als de lezer eenmaal weet dat jouw content ook echt doet wat het belooft, zal hij of zij veel sneller op jouw site terugkomen.

Stap 4: Zorg dat je koptekst uniek is

vergrootglas-boek

Wanneer je onderzoek doet naar goede onderwerpen om over te schrijven, kom je natuurlijk veel content tegen en daarmee ook veel kopteksten. Neem nooit klakkeloos de koptekst over van een soortgelijk artikel. Zorg er altijd voor dat je je koptekst aanpast.

Jouw doelgroep en jouw content is altijd anders dan die van een concurrent, en de differentiatie hierin begint bij de koptekst. Daarnaast is het klakkeloos overnemen van kopteksten plagiaat, en dat wordt door Google genadeloos afgestraft. Als je op de eerste pagina zoekresultaten wilt komen met je artikel, zorg je dus voor een originele koptekst.

Hoe zorg je ervoor dat jouw koptekst uniek is?

Heel simpel: je voert jouw koptekst in bij Google en kijkt of deze niet eerder is gebruikt.

Stap 5: Maak het urgent

In 2011 werd de term FOMO officieel aan het woordenboek toegevoegd. FOMO staat voor Fear Of Missing Out; iets waar wij allemaal wel eens last van hebben. We willen nu eenmaal niets missen.

Van dit psychologische begrip wordt in de marketingwereld al tijden veelvuldig gebruik gemaakt. Kijk maar eens naar de manier waarop Freshcotton inspeelt op je FOMO:

freshcotton-urgentie

Stel je voor: je bent door de webshop van Freshcotton aan het browsen en je oog valt op dit paar sneakers. Je weet nog niet helemaal zeker of je ze wilt hebben, maar klikt er toch op om ze wat beter te bekijken. Je checkt meteen of je maat er nog is, en wat zie je dan? Ze hebben nog maar één paar in jouw maat.

Je wilde eigenlijk nog even over de aankoop nadenken, maar wat als de schoenen straks weg zijn? Daar komt je FOMO om de hoek kijken. Bang om de schoenen mis te lopen koop je ze in een impuls.

Zie je nu wat je kunt bereiken door een gevoel van urgentie te creëren?

In kopteksten kun je voor hetzelfde effect zorgen. Een aantal voorbeelden:

 • Waarom Je Nú Een Goede Content Marketingstrategie Op Moet Zetten
 • Nieuwe Google Update: Pas Je Website Aan Zolang Het Nog Kan
 • 5 Redenen Waarom Je Concurrent Kiest Voor Lange Content in 2016

Stap 6: Raak bekend met kopteksten

De beste manier om goed te worden in krachtige kopteksten schrijven is door zelf zoveel mogelijk kopteksten te lezen, schrijven, meten en verbeteren.

Door goed naar andere kopteksten te kijken en uit te zoeken wat voor kopteksten veel traffic genereren, krijg je een neus voor wat de lezer wil en wat werkt. Oefening baart kunst!

 

Koptekst schrijven: 44 voorbeelden

 

typemachine

Om je op weg te helpen heb ik een lijstje voor je gemaakt met kopteksten die je kunt gebruiken en aan kunt passen. Misschien passen onderstaande kopteksten niet bij jouw tone of voice. Wat belangrijk is, is dat je gevoel gaat ontwikkelen voor het schrijven van een goede koptekst. Je kunt onderstaande kopteksten letterlijk overnemen of aanpassen zodat ze beter bij jouw doelgroep passen.

Artikelen met lijstjes:

 • 7 Manieren om
  [iets te doen]
 • 12 Dingen Die [je doelgroep] Van Je Moet Horen
 • 54 Geweldige Bronnen Voor [proces/doel/taak]
 • De 5 Stappen Om [resultaat]
 • De Top Tien [onderwerp]
 • De 7 Wetten Van [onderwerp]
 • 13 [iets] Geheimen Die Iedere [doelgroep] Zou Moeten Weten
 • 7 Verrassende Manieren Waarop [oplossing probleem]

Inspelen op emotie:

 • [Doelgroep] Opgelet: Het Nieuwe [iets] Dat Je Moet Vermijden
 • Is Jouw [persoon/object] Wel Beschermd Tegen Deze [onderwerp]?
 • 7 Onbekende Factoren Die Je [onderwerp] Negatief Beïnvloeden
 • Waarschuwing: [iets]
 • 9 Dingen Die Jouw [persoon] Je Niet Durft Te Zeggen
 • Kunnen We [persoon/bedrijf/instantie] Wel Echt Vertrouwen?
 • 12 Leugens Die [een groep mensen] Je Graag Vertellen
 • De Schokkende Waarheid Over [onderwerp]
 • Hoe [onderwerp] Spelen Met Je [iets]: 7 Manieren Om Jezelf Te Beschermen

Zo-doe-je-dat:

 • Hoe je [oplossing probleem]
 • Hoe Je Slim Blijft Tussen Domme [groep mensen]
 • Zo Word Je Een [iets dat je doelgroep graag wil zijn]
 • Hoe Je [onderwerp] In [jaar]
 • Hoe Je [gewenst resultaat] (Zelfs Wanneer [obstakel])
 • Hoe Je [iets] Gebruikt Om Te [resultaat]
 • Hoe Je [resultaat] Bereikt Zonder [mogelijk bezwaar]
 • Hoe Je [iets doet] Terwijl Je [iets anders doet]
 • Hoe Je [iets doet] Dat Je [doelgroep] Geweldig Zal Vinden

Empowerment:

 • Kun Je Het Niet Bijbenen? 7 Manieren Om [onderwerp] Makkelijker Te Maken
 • Hoe Je [iets doet] Binnen 5 minuten
 • Zo Neem Je De Leiding Over [probleem]
 • [probleem] Direct Opgelost Met Dit Stappenplan
 • Het Simpele Stappenplan Waarmee Je [probleem oplost]
 • 12 Shortcuts Om [vervelende taak] Binnen 10 Minuten Op Te Lossen
 • Zo Kom Je Voor Eens En Voor Altijd Van Je [probleem] Af
 • Stop Nu Met [probleem]

Fouten maken:

 • Zorg Dat Jij Deze 12 Fouten Niet Maakt Tijdens [uitvoering]
 • Maak Jij Deze 7 [onderwerp] Fouten?
 • 11 [onderwerp] Fouten Waarvan Je Niet Weet Dat Je Ze Maakt
 • De 3 Meest Gemaakte Fouten Bij [onderwerp]
 • 5 [onderwerp] Fouten Waardoor Je [klinkt/oogt] Als Een [iets]

Meeliften:

 • Wat [internationaal bekend voorbeeld] Ons Kan Leren Over [iets]
 • [doe iets] Zoals [bekend persoon]: 21 Manieren Om [iets te doen]
 • Geheimen Van [groep bekende mensen] Eindelijk Onthuld
 • De 10 Beste Tips Van [bekend persoon] Over [een onderwerp]
 • Hoe [bekend persoon/bedrijf] Omgaat Met [probleem] En Wat Je Daarvan Kunt Leren

Of je koptekst nu te zien is in een magazine, een e-mail, een artikel of op social media, het is een van de belangrijkste dingen waar je je als content marketeer in zult moeten verdiepen. Een koptekst heeft ontzettend veel invloed op het gedrag van de bezoekers van je website, dus een koptekst schrijven is een klus die je volle aandacht verdient.

Als je bovenstaand stappenplan volgt, zul je merken dat je steeds beter wordt in het schrijven van een krachtige koptekst die de aandacht van de lezers grijpt en hen overhaalt te klikken of verder te lezen.

 

Moet jij regelmatig een koptekst schrijven en heb je daar een specifieke strategie voor?

Deel je ervaringen in een reactie!