Het hebben van een email marketingstrategie kan een enorme boost geven aan jouw bedrijf en/of webshop. Het is een eenvoudige manier om in contact te blijven met je (potentiële) klanten. Wanneer je start met het verzenden van nieuwsbrieven, of dit al enige tijd doet, kan het geen kwaad om te kijken hoe je het maximale uit deze e-mails kunt halen. Wat kun je eigenlijk het beste wel en niet doen? Daar ga ik je vandaag mee helpen. Met deze email marketing tips voor 2017 weet je zeker dat jouw e-mails beter worden dan die van je concurrent.

Dat willen we allemaal, nietwaar?

 

Gebruik jij een email marketingstrategie?

 

Email marketing tips voor 2017: papieren vliegtuig

Wanneer je dit artikel leest, ga ik er vanuit dat jij met jouw bedrijf een email marketingstrategie hebt opgezet of hier momenteel mee bezig bent. Heel goed, want email marketing is het kanaal wat op dit moment de hoogste ROI heeft. Het inzetten van e-mail is daarom nog steeds effectief.

Of je nu al gestart bent met een email marketingstrategie of op het punt staat te beginnen, maakt voor de informatie die ik in dit artikel met je deel niet gek veel uit.

Mocht je nog niet begonnen zijn met het verzenden van e-mails, dan kun je aan de hand van deze email marketing tips voor 2017 ervoor zorgen dat jouw nieuwsbrieven vanaf moment één vrijwel perfect zijn. Daar kan de concurrentie nog iets van leren!

Toch kan het geen kwaad deze informatie tot je te nemen wanneer jouw bedrijf al nieuwsbrieven uitzendt. Ik denk zelfs dat je van deze tips een hoop kunt leren. Het evalueren en verbeteren van je email marketingstrategie kan nooit kwaad.

Heb je nog geen email marketingstrategie? Eerder schreef ik al een artikel over waarom een email marketingstrategie onmisbaar is wanneer je met jouw bedrijf succesvol wilt zijn. Ik raad het aan om de informatie in dat artikel rustig door te lezen. Het zou eeuwig zonde zijn wanneer je kansen laat liggen, die heel eenvoudig te benutten zijn door middel van het inzetten van een nieuwsbrief.

 

Dit zijn 11 email marketing tips voor 2017 die jou gaan helpen

 

Zojuist heb ik je verteld dat het voor de tips in dit artikel niet uitmaakt of je al een email marketingstrategie hebt, of hier juist mee wilt gaan beginnen.

Nu je dat weet, is het tijd om alle email marketing tips voor 2017 één voor één met je door te nemen. Lees ze allemaal goed door, zo weet je zeker dat je geen belangrijke informatie over het hoofd ziet en je binnen no time de allerbeste nieuwsbrieven uitstuurt.

Tip 1: Het belang van het onderwerp

Deze eerste tip in het rijtje van email marketing tips voor 2017, noemde ik al in het artikel ‘Dit Is Waarom Jouw Webshop Niet Zonder Email Marketingstrategie Kan‘. Echter kan deze tip in dit rijtje niet ontbreken: zorg dat je opvalt in de overvolle mailbox van de ontvanger.

Dit doe je door een pakkende zin als onderwerp te gebruiken. Het onderwerp is immers het eerste wat de ontvanger te zien krijgt, nog voordat hij de mail geopend heeft. Het kan zomaar zijn dat dit onderwerp ervoor gaat zorgen dat jouw e-mail wel of niet geopend wordt.

De laatste jaren is het gebruik van emojis in de onderwerpregel steeds populairder geworden. Afhankelijk van jouw doelgroep en e-mailonderwerpen, kun je het overwegen om deze kleine plaatjes te gaan gebruiken.

Probeer verschillende soorten e-mailonderwerpen uit om erachter te komen wat voor jouw bedrijf het best werkt. Let er wel op dat je onderwerp absoluut geen clickbait wordt. Het is verleidelijk om hiervoor te kiezen, omdat het de kans vergroot dat de ontvanger jouw e-mail opent. Echter zal het er op langere termijn voor zorgen dat jouw e-mails niet meer worden geopend, al dan niet als spam worden gemarkeerd.

Tip 2: Bepaal per e-mail een doel

Basketbal basket

Voordat je op ‘verzend’ klikt, is het goed om per e-mail na te denken over wat het doel is wat je ermee wilt bereiken. Als jij niet weet wat je doel is met het verzenden van je nieuwsbrief, hoe moet de ontvanger dan weten wat hij met deze e-mail moet doen?

Door op voorhand na te denken over wat je wilt bereiken, weet je precies hoe je jouw e-mail in moet richten en welke onderwerpregel (zie tip 1) je moet gebruiken. Zo kunnen er op een later moment geen misverstanden ontstaan.

De e-mail kan veel verschillende doelen hebben. Het kan zijn dat je de lezer wilt informeren over een nieuw artikel op je content hub of de nieuwste producten, maar je kunt ze ook een kortingscode bieden. Wat het doel precies is, is geheel aan jou.

Tip 3: Zo vergroot je je kansen

Vergrootglas op kaart

Het personaliseren van je e-mails blijkt nog altijd te werken, blijkt uit deze derde tip in het rijtje van email marketing tips voor 2017. Uit onderzoek blijkt dat gepersonaliseerde mailtjes maar liefst 29% vaker worden geopend dan e-mails die niet gepersonaliseerd zijn. Ook wordt er in gepersonaliseerde e-mails 41% vaker doorgeklikt naar de website. Geen gekke score, als je het mij vraagt.

Doordat je vanuit een professionele gedachtegang contact zoekt met jouw (potentiële) klanten, is het goed om je e-mails niet te sterk te personaliseren. Met een naam of bedrijfsnaam zit je het meest veilig. Je wilt immers voorkomen dat je creepy overkomt. Dit kan juist averechts werken.

Je kunt je e-mails ook personaliseren door content te delen die gericht is op de interesse van de ontvanger. Zo personaliseer je niet op demografische gegevens, maar op interesse. De kans dat de ontvanger doorklikt, wordt op deze manier een stuk groter.

Tip 4: Benader de geïnteresseerden

Het zou zomaar kunnen dat jij een mailinglijst gebruikt die al enige tijd oud is. De kans is daarmee groot dat lang niet iedereen nog steeds geïnteresseerd is in de content die jij te bieden hebt. Dit zul je ongetwijfeld ook merken aan de cijfers. Mails worden niet geopend en er wordt zeker niet doorgeklikt naar de website.

Mijn tip is dan ook om je te richten op een geheel nieuwe mailinglijst. Het opbouwen hiervan kan op veel verschillende manieren, bijvoorbeeld met behulp van een opt-in formulier. Wanneer je de bezoekers van jouw website zelf de keuze geeft om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief, weet je zeker dat zij daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in wat jij te bieden hebt.

Zodra je je gaat focussen op deze contacten, zul je zien dat je cijfers omhoog gaan. De geïnteresseerden zijn eerder geneigd je mail te openen en de informatie tot zich te nemen. Dit zal jouw email marketingstrategie alleen maar ten goede komen.

Tip 5: Welke dag kies je?

Kalender op computer

Niet alleen de inhoud van jouw e-mails is belangrijk, ook de dag waarop je deze verzendt is van cruciaal belang. Vandaar deze vijfde tip in email marketing tips voor 2017. Welke dag werkt nou eigenlijk het best?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dinsdag de beste dag is om je nieuwsbrief te verzenden. Daarnaast blijkt ook donderdag een populaire dag.

Het is voor de hand liggend om voor één van deze twee dagen te kiezen. Echter hoeft dat altijd de meest verstandige keuze te zijn. Doordat de dinsdag zo populair blijkt te zijn, zul jij niet de enige zijn die op deze dag de e-mail uitstuurt.

Uit ditzelfde onderzoek valt ook te lezen dat e-mails met een call-to-action het best werken op zaterdag. Wees daarom niet bang om jouw (potentiële) klanten in het weekend te benaderen.

Wat voor de een goed werkt, hoeft niet te betekenen dat jij met dezelfde formule ook succes hebt. Ik raad je daarom aan om te experimenteren met de dag waarop je jouw nieuwsbrief uitstuurt. Met deze manier van testen kom je er vanzelf achter welke dag voor jou het beste werkt.

Tip 6: Ook het tijdstip is essentieel

Niet alleen de dag waarop je je e-mail verstuurd is van belang, ook de tijd waarop je de e-mail verstuurd is een essentiële factor. Uit het onderzoek waar ik het bij tip 5 al even over had, is gebleken dat 10 uur ‘s ochtends over het algemeen de beste tijd is om jouw nieuwsbrief de deur uit te doen.

Naast 10 uur ‘s ochtends zijn ook tussen 8 uur ‘s avonds en middernacht en 6 uur ‘s ochtends populaire tijdstippen. Niet gek als je erover nadenkt, veel mensen checken namelijk voordat ze gaan slapen nog even hun mail. Zo zien ze jouw nieuwsbrief op een moment dat ze even rustig zitten of liggen. Hetzelfde geldt voor het moment van opstaan. Ook dit is weer een ideaal moment om even de mailbox te bekijken.

Extra tip: zie de dag en het tijdstip van verzending niet als twee losse componenten. Deze twee zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het succes van de dag waarop je jouw nieuwsbrief uitstuurt wordt mede bepaald door het tijdstip dat je kiest. En het succes van het tijdstip dat je de nieuwsbrief stuurt, hangt weer samen met de dag die je hebt gekozen.

Experimenteer dus niet alleen met de dag die voor jou het best werkt, maar ook zeker met het tijdstip.

Tip 7: Gebruik een gepersonaliseerd account

E-mail inbox

Vertelde ik in tip 3 dat je je e-mails moet personaliseren, komt het personaliseren bij deze tip weer terug. Ditmaal heeft het niet met het onderwerp van je e-mail te maken, maar met het e-mailadres vanuit waar je je e-mails gaat versturen.

Je hebt het zelf vast wel eens gezien wanneer je een nieuwsbrief ontvangt: noreply@bedrijfsnaam.nl.

Ondanks dat de informatie duidelijk is, je kunt niet reageren op dit e-mailadres, komt het niet professioneel over. Vooral niet wanneer jij met jouw bedrijf een lange relatie met de (potentiële) klant aan wilt gaan. Het is zeker de moeite om een gepersonaliseerd e-mailadres aan te maken.

Dit hoeft niet het e-mailadres te zijn waar je jouw persoonlijke mail op ontvangt, dat zou de zaken alleen maar ingewikkeld maken. Echter kan het wel een afgeleide zijn van jouw e-mailadres, waarin bijvoorbeeld je naam voorkomt. Op deze manier voelt de ontvanger zich persoonlijker aangesproken.

Tip 8: Koop nóóit een mailinglijst

Deze achtste tip in email marketing tips voor 2017 is een hele belangrijke. Nu je weet dat email marketing de beste manier is om je online verkoop te boosten, wil je natuurlijk zo snel mogelijk een hele hoop mensen bereiken. Het kan daarom verleidelijk zijn om voor een laag bedrag een mailinglijst op de kop te tikken.

Niet doen.

Buiten het feit dat deze lijsten vaak niet compleet zijn (waardoor je essentiële informatie mist om jouw nieuwsbrieven te personaliseren), is de kans ook groot dat deze e-mailadressen niet rechtvaardig zijn verkregen. Het niet aan kunnen tonen waar je e-mailadressen vandaan hebt is strafbaar.

Daarnaast hebben de ontvangers niet zelf aangegeven dat ze informatie van jou willen ontvangen. Hierdoor is de kans groot dat ze jou als spammer gaan zien en je e-mails ook zo rapporteren. Dat is niet alleen slecht voor je cijfers, je kunt er ook nog problemen mee krijgen bij je e-mailprovider.

Er zijn meer dan genoeg redenen op te noemen om geen mailinglijst te kopen. Niet doen dus. Zoals ik bij tip 4 ook al zei kun je je veel beter focussen op het bouwen van een eigen mailinglijst. Zo bereik je misschien minder mensen, maar zullen je resultaten uiteindelijk wél beter zijn.

Tip 9: Maak je (nog) geen zorgen om uitschrijvingen

Weet je het zeker?

Wanneer je start met het sturen van nieuwsbrieven, zul je merken dat je te maken krijgt met mensen die zich uitschrijven. Maak je daar geen zorgen om, het hoort er nou eenmaal bij. Hoe goed jouw content ook is, er zullen altijd mensen zijn die niet langer geïnteresseerd zijn.

Je kunt het beter vanuit een positieve kant bekijken: deze mensen zijn niet jouw ideale doelgroep. Dit zal ervoor zorgen dat de mailinglijst die je opbouwt alleen maar beter wordt en hoogstwaarschijnlijk ook voor een betere responsiviteit zorgen. Kwaliteit boven kwantiteit!

Houd in je achterhoofd dat een uitschrijving op jouw nieuwsbrief niet direct betekent dat ze niet meer geïnteresseerd in je zijn. Wie weet bezoeken ze je website nog regelmatig, volgen ze je op social media of zullen ze zich op een later tijdstip opnieuw inschrijven. Een uitschrijving is niet het einde van de klantrelatie.

Tip 10: Stopt men met je mails openen?

Merk je dat de ontvangers van je nieuwsbrief stoppen met het openen van je e-mails?

De verwachting van de ontvangers matcht niet met hetgeen wat jij levert. Wanneer je op dezelfde manier doorgaat zoals je nu doet, zul je merken dat steeds meer mensen zich uit zullen schrijven voor jouw nieuwsbrief. Of, als we van het slechtste uitgaan, dat ze je gaan markeren als spam.

Ga daarom op zoek naar de oorzaak waarom ze je mails niet meer openen. Varieer bijvoorbeeld met verschillende soorten e-mails, om te zien of je deze effect hebben op de cijfers.

Lukt dit niet? Dan raden we het aan om je email marketingstrategie nog eens te herzien. Wie weet zit het probleem niet in je content, maar is je doelgroep onbewust veranderd. Het vinden van de juiste oorzaak zal jouw email marketing uiteindelijk helpen.

Tip 11: Spam? Stop direct met mailen!

Spam e-mail

Tijd voor de laatste van de email marketing tips voor 2017. Als je merkt dat jouw e-mails meerdere malen als spam worden gemarkeerd, stop dan direct met het het uitsturen van je nieuwsbrief. Wanneer dit te vaak gebeurt, kan dit gevolgen hebben voor jouw reputatie en je e-mailaccount(s).

E-mailproviders kunnen je namelijk op een zwarte lijst zetten. Als dit gebeurt, ben je nog veel verder van huis. Het is ontzettend moeilijk om je goede reputatie weer terug te krijgen.

Om erachter te komen waar het probleem ligt, raad ik wederom aan om op onderzoek uit te gaan naar de oorzaak van de spam markeringen. Het is goed om te weten waarom de ontvangers jouw e-mails als spam zien. Ze hebben zich immers zelf op jouw nieuwsbrief geabonneerd.

Zodra je de oorzaak gevonden hebt, kun je jouw email marketingstrategie aanpassen. Hopelijk gebeurt het daarna niet nogmaals dat jouw e-mails als spam worden gemarkeerd.

 

Na het lezen van deze 11 email marketing tips voor 2017 weet jij wat je kunt doen om jouw email marketingstrategie ijzersterk te maken. Door ze allemaal te implementeren weet ik zeker dat jouw email marketing een heel stuk beter wordt dan die van jouw concurrent. Dat is wat we uiteindelijk allemaal willen, toch?

Welk van deze email marketing tips voor 2017 heeft jou het meest verrast?

En ga jij dit jaar je email marketingstrategie veranderen?

Laat het ons hieronder weten in de reacties!