Het content marketingteam waar jij onderdeel van bent, is druk bezig met het opstellen van een nieuwe sales funnel. Het front-end product ontwikkelen en er voor zorgen dat deze er tip-top uitziet is jouw taak. Maar wat is een front-end product ook alweer precies? En waar moeten ze allemaal aan voldoen?

In dit artikel ga ik je alles vertellen over het ontwikkelen van front-end producten. Zo ga ik niet alleen in op wat een front-end product is, maar vertel ik je ook waarvoor ze gebruikt worden. Tot slot vertel ik je nog aan welke eisen goede front-en producten moeten voldoen, zodat jij na het lezen van dit artikel direct aan de slag kunt met de ontwikkeling ervan.

 

Het hoe, wat en waarom van front-end producten

 

Oude boeken

Voordat ik het daadwerkelijk ga hebben over front-end producten moeten we terug naar de sales funnel. De eerste fase van de sales funnel draait niet om het maken van winst, maar om het overtuigen van de prospect. Je moet ze laten zien dat jij de partij bent waar zij zaken mee willen doen. Je raadt het al: dit doe je door met je front-end producten te laten zien dat je verstand van zaken hebt en je precies weet waar je het over hebt. Daarnaast probeer je de prospect zoveel mogelijk te geven wat hij nodig denkt te hebben. En dat helemaal gratis en voor niets óf voor een kleine vergoeding, bijvoorbeeld in de vorm van een e-mailadres.

Er zijn verschillende vormen van front-end producten die je binnen de sales funnel kunt gebruiken. Enkele voorbeelden zijn:

  • Artikelen;
  • Video’s;
  • E-books;
  • Software;
  • Infographics;
  • Whitepapers;
  • Cheatsheet/samenvatting.

Welke front-end producten je gebruikt en welke niet is afhankelijk van je doelgroep en van wat wel en wat niet past binnen je branche. Richt je je bijvoorbeeld op ouderen die graag in de tuin werken? Dan is gratis software wellicht niet de meest handige keuze. Artikelen of video’s kunnen aan de andere kant wel uitkomst bieden.

Front-end producten inzetten

Een front-end product ontwikkelen alleen is niet genoeg. Je zult deze ook moeten verspreiden om ervoor te zorgen dat je doelgroep ze te zien krijgt. Dit kun je in theorie op verschillende manieren doen. In de praktijk is er echter maar één manier de juiste en dat is het bouwen van een eigen online omgeving: de content hub.

In deze omgeving, die volledig is geoptimaliseerd voor de content die jij produceert, kun je alle front-end producten een plekje geven. Het voordeel hiervan is dat de prospect alle informatie die hij nodig heeft op één site kan vinden. Hij hoeft dus niet bij de concurrentie aan te kloppen voor aanvullende informatie. Dit zorgt ervoor dat jij al een streepje voor hebt.

 

Een front-end product ontwikkelen: dit zijn de eisen

 

Ontwikkeling

Nu je weet welke vorm een front-end product aan kan nemen, is het natuurlijk zaak om ervoor te zorgen dat de front-end producten die jij ontwikkelt zo goed zijn dat ze de prospect ervan overtuigen om ook jouw back-end producten in de gaten te houden.

Om ervoor te zorgen dat je front-end producten kwalitatief hoogstaand zijn, is het goed om je aan een aantal eisen of richtlijnen te houden. Deze kun je als rode draad gebruiken bij het front-end product ontwikkelen. Ik neem de vijf richtlijnen met je door.

1. De kwaliteit is beter dan goed

goede kwaliteit front-end product ontwikkelen

Ik hoef je vast niet uit te leggen hoe belangrijk een eerste kennismaking is. Zowel in het gewone leven als op het internet geldt dat de eerste indruk een goede voorspelling voor de toekomst is. Het is dus belangrijk dat deze indruk positief is als het je bedoeling is om een prospect voor een langere termijn aan je te binden.

Nu vraag je je wellicht af hoe je op het internet voor die goede eerste indruk kunt zorgen. Vriendelijk lachen en beleefd zijn zit er immers niet direct in aangezien je geen persoonlijk contact hebt. Gelukkig heb je je front-end producten waarmee je deze eerste indruk toch tot een succes kunt maken. De voorwaarde is dan wel dat deze producten van uitstekende kwaliteit moeten zijn. Deze producten moeten er immers niet alleen voor zorgen dat je een onuitwisbare indruk maakt, maar ze moeten ook in zo’n mate overtuigen dat de prospect niet anders kan dan jou in de gaten houden.

Een front-end product ontwikkelen gaat dus niet met de gedachte ‘Het moet zo goedkoop mogelijk‘ of ‘Het is toch maar een gratis product‘. De enige gedachte die je moet hebben als je bezig bent met de ontwikkeling van je front-end product is ‘Hoe maak ik het product nog beter dan goed?

2. Ga de verwachting te boven

Meer-dan-verwacht

Naast het waarborgen van een hoge kwaliteit, is het ook belangrijk om de verwachtingen van een prospect te overtreffen. Zo zorg je ervoor dat die eerste indruk nóg beter wordt.

De verwachtingen overtreffen doe je door precies te geven wat je aankondigt te geven en daar vervolgens nog een schepje bovenop te doen door iets extra’s te geven. Een voorbeeld van iets extra’s geven is bijvoorbeeld een e-book dat je gratis kunt downloaden. Als je dit doet krijg je echter niet alleen een e-book, maar ook een handige checklist van de belangrijkste punten uit het e-book. Handig!

Wat je nog meer weggeeft om de verwachtingen te overtreffen is natuurlijk grotendeels afhankelijk van je niche en je front-end product. Het is belangrijk dat het één geheel vormt en past bij je doelgroep. Je zult vast wel begrijpen dat je de plank volledig misslaat als je sporters probeert te verrassen met een extra recept voor een calorierijke chocoladetaart.

Tip: Ben je niet in staat om iets extra’s te geven? Zorg er dan voor dat je in ieder geval aan de verwachtingen voldoet. Niets maakt die eerste indruk sneller kapot dan een verwachting waar niet aan voldaan wordt.

3.  Een goede ervaring

Geven, geven, geven… Daar draait het om bij een front-end product ontwikkelen. Echter is alleen het geven van een product niet voldoende. Ook het geven van een goede ervaring is belangrijk. Dit speelt dan ook een grote rol als je wilt dat een prospect uiteindelijk ook jouw back-end producten aanschaft.

Om een goede ervaring te bieden is het natuurlijk belangrijk dat je precies weet uit welke componenten deze is opgebouwd. Ga daarom na welke stappen een prospect moet doorlopen om toegang te krijgen tot je front-end producten. Ga ook na hoe iemand wordt aangesproken, of er onduidelijkheden zijn en ga zo maar door. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om vast te stellen hoe iemand behandeld wordt nadat hij je front-end product gedownload heeft. Ben je dan nog steeds even vriendelijk en enthousiast?

Als je eenmaal bepaald hebt hoe een bezoek op jouw content hub eruit ziet, kun je deze tot in detail optimaliseren. Zorg ervoor dat je op ieder punt uitblinkt en meer geeft dan wie dan ook. Niet alleen je product, maar ook je service zijn excellent en kunnen alleen maar toegejuicht worden.

4. Het verlagen van de drempel

Drempel

Het is de bedoeling dat je met je front-end producten zoveel mogelijk toekomstige klanten aan weet te spreken. Je probeert, met andere woorden, het geïnteresseerde publiek uit te breiden, zodat de kans groter is dat je je back-end producten ook aan de man weet te brengen.

Met dit doel in je achterhoofd is het vast goed voor te stellen dat je de drempel om een front-end product te downloaden zo laag mogelijk moet maken. Dit kun je onder andere doen door alleen om de broodnodige gegevens te vragen en het proces van het front-end product downloaden zo kort mogelijk te maken.

Dit verkleint het risico voor de prospect, waardoor het daadwerkelijke product alleen maar mee kan vallen en ze nóg geïnteresseerder zijn om te zijner tijd meer over je back-end producten te horen.

5. Ben strategisch

Kier-naar-back-end-producten

Je hebt uit de vorige vier richtlijnen die horen bij een front-end product ontwikkelen vast al wel op kunnen maken dat het belangrijk is dat de prospect het gevoel heeft dat hij in een warm bad is beland. Alles moet gericht zijn op het zo goed mogelijk tegemoet komen aan de wensen van de prospect.

Echter is dit niet alles. De front-end producten zijn immers ook bedoeld om de prospect subtiel in de richting van je back-end producten te duwen. Strategisch nadenken is dus essentieel bij het ontwikkelen van goede front-end producten. Denk bijvoorbeeld aan een subtiele verwijzing van andere producten die je verkoopt of aan het implementeren van speciale aanbiedingen.

Let wel op! Het hoofddoel van front-end producten is, zoals gezegd, het vergroten van je geïnteresseerde publiek en niet direct het maken van winst. Hoewel je dus subtiel naar de back-end producten kunt sturen, is het niet de bedoeling dat je deze bij de prospect in het gezicht duwt.

 

Een front-end product ontwikkelen doe je niet zomaar. Het moet een goed product zijn dat past bij je doelgroep en het moet de verwachting van een prospect overtreffen. Tot slot moet het makkelijk te verkrijgen zijn. Er wordt dus nogal wat van je gevraagd. Goede front-end producten zullen zich echter makkelijk terugverdienen door de winst die je behaalt op de back-end producten.

Wat voor type front-end producten heb jij ontwikkeld?

En voldoen deze aan de richtlijnen die in dit artikel aan bod komen?

Vertel het me door een reactie te plaatsen onder dit bericht!