Wist jij dat maar liefst 51% van de traffic naar websites van B2B- en B2C-ondernemingen afkomstig is uit organische zoekresultaten? En dat er maar 5% van de traffic afkomstig is uit social media?

Wanneer je deze statistieken zo ziet, waar zou jij dan in willen investeren? In meer social media of in een betere indexering in Google?

Met bovenstaande gegevens in je achterhoofd wil je waarschijnlijk liever voor die 51% gaan dan voor die 5%, en gelijk heb je!

Goed om te bedenken is wel dat het resultaat van 51% alleen te behalen is wanneer je natuurlijk ook echt in Google wordt gevonden. Om dat te bereiken zal je site hoog door Google moeten worden geïndexeerd, anders verdwijn je tussen alle vissen in de zee.

Om te ranken in zoekmachines kun je rustig afwachten tot je nieuwe site een keer door de zoekmachine is geïndexeerd, of je kunt het heft in eigen hand nemen. Google indexeren versnellen kan op verschillende manieren. In dit artikel zal ik je stap voor stap uitleggen hoe jij ervoor kunt zorgen dat je website sneller in Google en andere zoekmachines wordt geïndexeerd.

 

Google indexeren versnellen: waarom?

 

snelheid google indexeren versnellen

Wanneer je sneller rankt binnen de zoekmachine kun je ook sneller profiteren van de organische zoekresultaten. Je hebt zodoende meer tijd om te bouwen aan jouw naamsbekendheid en je bezoekersaantallen op te krikken.

Wanneer mensen je sneller vinden, kun je ook sneller jouw website en content optimaliseren. Hoe beter de website en de content, des te hoger je in de ranglijst van Google komt te staan. Wist je dat 92% van de mensen die via Google zoeken naar informatie, uiteindelijk klikken op een link van de eerste pagina?

Zoals beloofd leg ik je aan de hand van 10 stappen uit dat Google indexeren versnellen iets is dat je zelf kunt beïnvloeden.

 

Stap 1: Weet wat indexering is

 

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar als je niet weet hoe het indexeren van websites in zijn werk gaat kun je jouw website hier ook niet voor optimaliseren.

Om te weten hoe Google indexeren versnellen te werk gaat, is het handig om te weten hoe een zoekmachine überhaupt aan zijn zoekresultaten komt. Laten we bij dit laatste dan ook beginnen.

Zoekmachineresultaten: de crawlers

crawlers

Een zoekmachine heeft één taak: het leveren van zo goed mogelijke resultaten bij bepaalde zoektermen. Een zoekmachine heeft weinig zin als je bijvoorbeeld op ‘rozen’ zoekt en vervolgens allemaal websites over madeliefjes krijgt.

Maar hoe weet een zoekmachine de juiste websites en pagina’s te vinden?

Dit gebeurt doordat een zoekmachine als Google continu bezig is met het speuren op het web naar nieuwe gebeurtenissen. Nieuwe websites, nieuwe pagina’s en nieuwe veranderingen op pagina’s worden door de zoekmachines gevonden en opgeslagen.

Dit zoeken gebeurt door zogenaamde crawlers. Je kunt dit zien als ‘beestjes’ die over het internet kruipen (crawling), de verschillende pagina’s en websites bezoeken en de informatie erop analyseren en doorgeven aan Google (of de andere zoekmachines).

Zoekmachineresultaten: de top hits

De link met zoekwoorden voor optimale vindbaarheid werd vroeger gemakkelijk gelegd: des te vaker het zoekwoord op de pagina voorkwam en des te duidelijker de inhoud voor de crawlers was, des te hoger kwam jouw pagina in de zoekresultaten naar boven.

Tegenwoordig denkt Google ook aan de kwaliteit van de content en worden websites en pagina’s die bomvol staan met een bepaalde zoekterm niet geïndexeerd. In andere woorden: de crawlers worden slimmer in het herkennen van goede websites en content.

Er wordt nu door de zoekmachines ook gekeken naar andere kenmerken van content, zoals het aantal kwalitatieve backlinks, populariteit op social media (hoe vaak wordt jouw content gedeeld) en zelfs naar de lengte van de content wordt gekeken.

Website indexering

Kort samengevat ontstaat indexering van websites dus doordat crawlers het internet afspeuren naar nieuwe websites en pagina’s. De informatie die de crawlers vinden, geven zij door aan de zoekmachine en op basis daarvan krijgt de website een plek in de database.

Wat je dus wilt doen om de indexering te versnellen, is het de crawlers ten eerste zo gemakkelijk mogelijk maken. Wanneer zij jouw website gemakkelijk weten te vinden, kunnen zij deze sneller indexeren. Ten tweede wil je dat de informatie die op de website staat op de juiste manier wordt geïndexeerd.

In de volgende stappen zal ik je dan ook uitleggen hoe je ervoor kunt zorgen dat crawlers jouw website niet alleen beter kunnen vinden, maar ook sneller kunnen begrijpen en kunnen doorgeven aan de zoekmachines.

 

Stap 2: Zorg voor een sitemap

 

XML sitemap Buitenlevengevoel

Om het voor de zoekmachines gemakkelijker te maken om jouw website te vinden, kun je een sitemap toevoegen.

Een sitemap is een pagina waarop de inhoud van een website in een duidelijk overzicht getoond wordt, net als op de inhoudsopgave van een boek.

Het bijzondere aan deze inhoudsopgave is dat alle pagina’s van de website niet alleen getoond worden, maar ook op relevantie gesorteerd zijn. Daarnaast laat de sitemap ook zien wanneer een pagina voor het laatst bewerkt is.

xml sitemap buitenlevengevoel-2

Deze twee elementen van de sitemap zorgen er onder andere voor dat het indexeren van jouw website gemakkelijker wordt voor de zoekmachines.

Zo weet de crawler gemakkelijker waar hij moet zijn, hoe jouw website in elkaar zit en hoe vaak hij terug moet komen om veranderingen door te voeren. In andere woorden: Google kent jouw URL’s en weet ze te vinden.

Het toevoegen van een sitemap zal niet direct bijdragen aan de ranking van jouw site in de zoekmachines, maar helpt wel mee met het versnellen van de indexering.

Voor de zoekmachine is het immers gemakkelijk om jou te vinden en jouw pagina te begrijpen. Wil je Google indexeren versnellen, dan is het maken van een sitemap een prima begin.

Een sitemap maken

Nu is het natuurlijk fijn om te weten dat een sitemap kan helpen bij het versnellen van de indexatie van Google, maar dan is het ook wel leuk om te weten hoe je zelf zo’n sitemap krijgt.

Een sitemap maken hoeft niet ingewikkeld te zijn en is zeker niet iets dat alleen voor de webdeveloper is weggelegd.

Maak je voor jouw website gebruik van WordPress? Dan zijn er handige (gratis) plugins te downloaden die automatisch een sitemap voor jouw site maken. Een voorbeeld hiervan is de plugin Google XML Sitemaps.

Uiteraard heeft Google zelf ook een tool waarmee je gemakkelijk een sitemap kunt maken. Ga naar Google Webmaster Tools, geef de URL van jouw nieuwe website door en volg de instructies voor de sitemaps.

 

Stap 3: Ontdek robots.txt

 

stoplicht stad

Naast het gebruik van sitemaps is er nog zo’n technisch element dat je kan helpen om het Google indexeren te versnellen: robots.txt.

Net als bij het gebruik van de sitemap is het hier niet nodig om alle kennis over coderen te hebben om robots.txt te begrijpen. Het coderen ervan is echter wel een ander verhaal en is echt een taak voor de expert.

Om te beginnen is dit wat robots.txt is:

Robots.txt

Bovenstaand tekstbestand wordt in de hoofdmap van jouw website geplaatst en is te vinden door de homepagina te bezoeken met /robots.txt erachter (www.voorbeeld.nl/robots.txt).

Het bestand geeft aan welke delen van de website wel en welke niet toegankelijk zijn voor de crawlers van de zoekmachines.

Waarom gebruik je robots.txt?

Je kunt de crawlers dus weren van bepaalde pagina’s, maar waarom zou je dat willen?

Er zijn verschillende redenen om bepaalde pagina’s voor de crawlers te verbergen. Één van deze redenen kan bijvoorbeeld zijn dat je een dubbele pagina wilt verbergen. Het kan namelijk gebeuren dat je bepaalde content op twee verschillende pagina’s op jouw site hebt staan.

De crawlers zullen dit zien als duplicate content en dat wordt niet gewaardeerd. Om dat te voorkomen kun je de crawlers verbieden één van deze twee pagina’s te bezoeken. Hierdoor is er voor de indexering voor Google maar één pagina met die content aanwezig.

Daarnaast wordt je website geïndexeerd in hoe goed hij is. Dit heeft onder andere te maken met de kwaliteit van de website. Het kan zijn dat een aantal pagina’s een veel lagere kwaliteit hebben dan andere. Door deze pagina’s zal jouw website dan minder goed worden gewaardeerd door de zoekmachines.

Om toch hoog te eindigen kun je de crawlers ook de toegang tot deze pagina’s ontzeggen.

Let op: Wanneer je de toegang tot een pagina weigert, betekent dit niet direct dat de hele pagina onvindbaar is voor de crawlers. Ze kunnen er in de eerste plaats lastiger bij, maar via andere wegen op jouw site kunnen ze hier alsnog terechtkomen. Gebruik robots.txt dus niet om pagina’s op het internet echt te verbergen.

Hoe gebruik je robots.txt?

De crawlers van de zoekmachines zijn allemaal verschillend. Zo zijn er crawlers die kijken naar jouw webpagina en andere crawlers die kijken naar de afbeeldingen op jouw site. In je robots.txt kun je de verschillende crawlers ook daadwerkelijk apart aanspreken.

Je geeft alle crawlers dezelfde toegang door achter User-agent (regel 1) een * te plaatsen:

User-agent

Wanneer je dit niet wilt, zul je de namen van de specifieke crawlers op moeten zoeken en achter de User-agent moeten plaatsen. De crawler van Google heet bijvoorbeeld Googlebot, maar er zijn er ook crawlers met de naam Googlebot News en Googlebot Video.

Vervolgens kun je de crawlers toestemming geven of weigeren om bepaalde pagina’s binnen jouw website te bezoeken. Dit doe je door Allow: / en Disallow: / te gebruiken. Plaats simpelweg de pagina’s die je wel of niet wilt laten zien achter de juiste code. Standaard worden alle pagina’s toegestaan, maar vaak wordt dit nog extra aangegeven. Pagina’s waarvan je de toegang wilt weigeren moet je altijd achter Disallow: / vermelden.

Disallow

Het verzorgen van een goede robots.txt is iets dat je wellicht beter aan een expert kunt overlaten, omdat het wel of geen toegang verschaffen voor crawlers nogal nauw komt. Mocht je het toch zelf willen doen, gebruik dan de Google robots.txt-tester om jouw robots.txt te testen.

 

Stap 4: Ontwikkel een content hub

 

buitenlevengevoel content-hub

Een content hub is een omgeving die is geoptimaliseerd voor het plaatsen en laten zien van content. En laat die content nu hét middel zijn om jouw indexatie te versnellen.

Er zijn verschillende onderdelen binnen een content hub. Zo kun je gebruik maken van blogartikelen, video’s, infographics en nog veel meer. Voor de indexatie in de zoekmachines ga ik nu wat dieper in op het gebruik van blogartikelen.

Google indexeren versnellen met een blog

Het schrijven van een blog is een goede manier om op te vallen voor de zoekmachines. Je kunt door middel van SEO zorgen voor een hoge ranking van jouw artikelen.

Websites die gebruik maken van een blog hebben tot 434% meer geïndexeerde pagina’s. Des te meer geïndexeerde pagina’s, des te belangrijker vinden de crawlers jouw website. Ze weten namelijk dat er bij jou altijd veel informatie te vinden is en zullen zodoende het Google indexeren versnellen. Daarnaast is het makkelijker om gevonden te worden door de crawlers wanneer je meer pagina’s hebt.

Daarnaast zorgen blogs voor 97% meer inbound links. Inbound links zijn belangrijk, omdat zij de zoekmachine de mate van autoriteit van jouw website laten zien.

Tip: Om bovenstaande resultaten te behalen met jouw blog is het belangrijk om een kwalitatief goede blog te hebben. Een blog met korte artikelen vol met zoekwoorden zal door de zoekmachines bijvoorbeeld niet als kwalitatief goed gezien worden, en dus nemen de kansen op snelle indexatie af.

 

Stap 5: De contentstrategie

 

schaakspel strategie

De statistieken bij stap 4 laten zien dat het goed is om een blog te beginnen en content te delen wanneer je snel én goed geïndexeerd wilt worden door de zoekmachines.

Om ervoor te zorgen dat je blog niet verwaarloosd wordt of zijn doel voorbijschiet, raad ik je aan om een contentstrategie op te zetten.

Met een goede strategie zorg je ervoor dat de content niet alleen snel geïndexeerd wordt, maar ook daadwerkelijk nuttig is en waarde toevoegt aan jouw website en onderneming.

Zo geeft een strategie je de ruimte om de juiste content te creëren en publiceren. Het voorkomt dat je content afraffelt en met jouw content in de verkeerde wateren terecht komt. Wanneer je content publiceert, wil je namelijk dat andere goed gewaardeerde sites naar jouw content linken. Slechte content wordt minder snel door goede sites gedeeld en backlinks vanaf shabby sites maakt jouw site voor Google ook onbetrouwbaar.

Een aantal vragen die je kunnen helpen bij het opzetten van jouw content strategie:

  • Wat zijn je doelen?
  • Wie is je doelgroep?
  • Welke content ga je produceren? Zijn dit alleen artikelen of komt er bijvoorbeeld ook video bij kijken?
  • Waar ga je je content publiceren? Denk hierbij verder dan je eigen site alleen. Door bijvoorbeeld gastblogger te zijn bij andere sites kun je ook hier links plaatsen naar jouw site. Backlinks van goede kwaliteit maken jouw website weer een stapje belangrijker en makkelijker vindbaar voor de crawlers.
  • Hoe vaak ga je publiceren? Houdt hierbij rekening met wat haalbaar is. Het is beter om 1 keer per week een goed, lang artikel te plaatsen, dan 2 keer per dag een kort artikel te publiceren waar eigenlijk niemand iets aan heeft.

 

Stap 6: RSS-feed op je website plaatsen

 

het nieuws

Google indexeren versnellen kan ook door een RSS-feed op je website te plaatsen.

RSS staat voor Really Simple Syndication en is niets meer dan een gemakkelijke manier om op de hoogte te blijven van nieuws. Dit nieuws wordt verzameld van jouw favoriete blogs en nieuwssites zodat je altijd op de hoogte bent.

Voor de gebruiker is het fijn, omdat hij of zij nu niet meer iedere site hoeft te bezoeken om de nieuwste informatie te verzamelen. Voor jouw website is het fijn omdat het gebruik van een RSS-feed op jouw website een trigger is voor de zoekmachines.

Het plaatsen van een RSS-feed geeft de bezoeker dus de mogelijkheid om het nieuws van jouw website in te laden in zijn RSS omgeving.

Het werkt zodoende als het ware als een nieuwsbrief, alleen hoef jij die nieuwsbrief niet te versturen, maar wordt hij vanuit de abonnee zelf opgehaald. Een RSS-feed maken kan onder andere met de Easy Feed Editor. Ookokan jouw webdeveloper zo’n feed coderen.

 

Stap 7: Google indexeren versnellen met social media

 

Je hebt een prachtige site met een sitemap, robots.txt en goede content. De crawlers zullen op dit moment de weg naar jouw website en pagina’s al goed kunnen vinden, maar je kunt ze nog een extra zetje in de goede richting geven door social media in te zetten.

De zoekmachines maken in deze moderne tijd namelijk ook gebruik van signalen van social media.

Wanneer jouw content bijvoorbeeld veel wordt gedeeld of er veel over je gesproken wordt, dan valt dat de crawlers op en worden ze als het ware naar jouw website gelokt.

Daarnaast is het beheren van profielen op social media een extra manier om te linken naar jouw website en blog. En je weet het inmiddels: des te meer links, des te groter jouw autoriteit en des te beter weten de crawlers je te vinden.

 

Stap 8: Omarm Google Analytics

 

Je wilt snel geïndexeerd worden in Google zodat je sneller kunt bouwen aan jouw groei. Waarom zou je je dan niet aanmelden voor Google Analytics?

Ten eerste is het handig om de resultaten van jouw website gemakkelijk bij te kunnen houden en ten tweede laat je Google direct weten dat jouw site er is.

Waar de zoekmachine normaal gesproken tijd nodig heeft om een nieuwe site te kunnen ontdekken, zul je deze zoekmachine door het gebruik van Google Analytics alvast wakker schudden. Je laat zien: kijk, hier ben ik!

Daarnaast is Google Analytics gratis en geeft de tool je een prachtig overzicht met grafieken en cijfers over de prestaties van je site. Baat het niet, dan schaadt het niet.

 

Stap 9: Hang de vlag uit!

 

Nederlandse vlag

Om de crawlers van Google en de andere zoekmachines zo snel mogelijk naar jouw pagina te lokken, kun je ook de vlag uithangen.

Hiermee bedoel ik dat je zelf actief bent in het delen van de link van jouw nieuwe website. Je kunt hiervoor gemakkelijk gebruik maken van social media.

Eerder heb ik al gezegd dat het gebruik van social media helpt met het sneller laten indexeren van jouw site door Google, maar je kunt er dus nog een schepje bovenop doen door links naar je site actief te delen.

Daarnaast kun je ook e-mails versturen waarin je je nieuwe site aankondigt en de URL verspreidt. Vergeet daarnaast niet om de URL in de handtekening van je mail te zetten. Op die manier wordt hij bij iedere mail weer verder gedeeld.

 

Stap 10: Je website aanmelden bij zoekmachines

 

Je website aanmelden bij zoekmachines is tot slot ook nog een optie om de indexering te versnellen.

Wanneer je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd is dit niet altijd noodzakelijk, maar waarom zou je het niet doen?

Het aanmelden van jouw website bij de verschillende zoekmachines gaat gemakkelijk en snel en is bovendien gratis. Op die manier weet je zeker dat ze van het bestaan afweten en dat er crawlers op af gestuurd zullen worden.

 

Samenvatting

 

Het indexeren van pagina’s voor zoekmachines wordt gedaan door zogenaamde crawlers. Om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe website snel wordt geïndexeerd, zodat je tijd hebt om je positie binnen de zoekmachine te optimaliseren, is het zaak de crawlers een handje te helpen.

Zo kun je door middel van een sitemap en een robots.txt-bestand de crawlers helpen het Google indexeren te versnellen. Daarnaast kun je er door middel van onder andere een content hub en een RSS-feed voor zorgen dat jouw website de aandacht trekt van de crawlers.

Je kunt tot slot ook altijd de URL van jouw site verspreiden op social media of via e-mail. Het opsturen van de URL van jouw nieuwe pagina naar de zoekmachine zorgt er overigens ook voor dat de crawlers het bestaan van de website in de gaten krijgen.

 

Is Google indexeren versnellen iets dat je meeneemt in jouw content marketingstrategie?

En hoe zorg jij ervoor dat je hoog in de zoekresultaten eindigt?

Deel jouw ervaringen en tips over Google indexeren versnellen in de reacties hieronder!