Het plaatsen van backlinks was vroeger een veelgebruikte methode om de SEO (search engine optimization) van content op te krikken. Gratis backlinks krijgen was vaak zelfs een van de belangrijkste tactieken die men gebruikte om hoog te ranken in de zoekresultaten.

Veel marketeers denken dat backlinks anno 2017 achterhaald zijn geworden. Toch is het tegendeel waar.

Ook al is het plaatsen en krijgen van backlinks niet meer zoals we dat vroeger gewend waren, het blijft een belangrijke steunpilaar voor de SEO.

Om ervoor te zorgen dat jij als pionier van de nieuwe backlink het nieuwe jaar ingaat, heb ik een aantal handige linkbuilding tips voor je op een rijtje gezet. Op die manier kun je er voor het einde van 2016 al voor zorgen dat je in 2017 de beste backlinks hebt.

 

Gratis backlinks krijgen in 2017

 

Gratis backlinks krijgen is een van de vele manieren om jouw SEO te verbeteren. Door de juiste backlinks te krijgen kun je zo van de derde naar de eerste pagina in Google springen. De vraag is nu natuurlijk: hoe doe je dat?

Vroeger maakte het de zoekmachines niet uit waar jouw backlinks stonden, als ze er maar waren. Het ging dus meer om de kwantiteit dan om de kwaliteit van de backlinks. Het was zelfs mogelijk zelf zo veel mogelijk backlinks te plaatsen.

Vandaag de dag en in de toekomst gaat het echter meer om de kwaliteit van de links. Zelf zomaar overal backlinks plaatsen werkt dus niet meer. Het is belangrijk dat de backlinks op plaatsen komen te staan waar ze echt waarde hebben.

De backlink checker van Google

checklist-gratis-backlinks-krijgen-vergrootglas

Aangezien Google een marktaandeel van 91% op de desktop, 98% op de smartphone en 97% op de tablet heeft in Nederland, ga ik in dit artikel in op hoe je de backlinks voor Google kunt optimaliseren.

De meeste bezoekers die op jouw website komen via een zoekmachine zullen immers gebruik maken van Google.

De backlink checker van Google let op verschillende elementen van backlinks en geeft de voorkeur aan kwalitatieve backlinks. Google is erg goed in het geheimhouden van de exacte elementen waar ze op letten. Toch is van een groot aantal factoren bekend dat Google er rekening mee houdt voor de indexering van websites.

Een aantal belangrijke factoren anno 2016/2017 voor de backlinks zijn:

 • Backlinks van oudere pagina’s zijn belangrijker dan die van nieuwe.
 • Ondanks de verandering van kwantiteit naar kwaliteit telt het aantal backlinks nog steeds mee.
 • Links vanuit overheidsinstellingen of belangrijke instellingen zoals universiteiten (kwalitatief sterke links) worden beter gewaardeerd.
 • Links vanuit autoritaire websites zijn ontzettend belangrijk wat de ranking van jouw pagina betreft.
 • Ook social shares tellen mee als backlinks en worden steeds belangrijker.
 • Links die in de content van een andere site geplaatst worden zijn belangrijker dan links die bijvoorbeeld in een reactieveld gevonden worden.

(Bron: Backlinko)

 

Gratis backlinks krijgen: 7 linkbuilding tips voor de beste backlinks

 

hardware

Vroeger kon je gemakkelijk backlinks plaatsen, nu moet je zorgen dat er backlinks geplaatst worden. Het is dus wat lastiger om in 2017 gratis backlinks te krijgen.

Hoewel het wellicht wat meer tijd en moeite kost, is het resultaat het zeker waard; wie wil nou geen toppositie in de zoekmachines? Overigens is het niet langer nodig om duizenden backlinks te krijgen (al zou dat natuurlijk nog steeds erg fijn zijn), maar levert een kleiner aantal sterke links ook al resultaat op.

Wil je in 2017 gratis backlinks krijgen die kwalitatief goed zijn en die je ranking in Google verhogen? Lees de volgende tips en breng ze in praktijk.

Tip 1: Gebruik autoritaire websites

Gratis backlinks krijgen betekent dat je zelf op zoek zult moeten naar de autoritaire websites en zelf moet zorgen dat er backlinks naar jouw website geplaatst worden.

Zoals eerder al bleek, zijn backlinks van deze ‘grote jongens’ erg waardevol voor jouw ranking binnen Google. Maar hoe vind je nu deze autoritaire websites?

Het antwoord is eigenlijk te simpel: googlen.

Zoek op het zoekwoord waar jij graag mee gelinkt wilt worden. Ik wil bijvoorbeeld backlinks krijgen op sites die zich met content marketing bezighouden. Op Google zoek ik vervolgens naar content marketing en bovenaan de zoekresultaten (de advertenties overslaan) vind je direct de autoritaire sites op dat zoekwoord.

En dan?

mannen-sluiten-een-deal

Je hebt na een tijd zoeken een aantal websites gevonden die autoritair zijn op het gebied waarin jij je backlinks wilt hebben, maar dan?

Wanneer je de juiste websites gevonden hebt, is het tijd om contact met ze op te nemen. Zorg ervoor dat je eerst een band opbouwt voordat je vraagt om backlinks. Direct vragen om het plaatsen van backlinks kan werken, maar bij de grotere partijen zal je dit niet in dank worden afgenomen.

Daarnaast is het belangrijk dat je iets hebt om ze aan te bieden in ruil voor een link. Is jouw site net nieuw? Zorg er dan bijvoorbeeld voor dat er supergoede content op staat. Denk hierbij aan een content hub met mooie infographics en steengoede artikelen.

Voor wat hoort wat. Op die manier kun je wellicht ook voorstellen om links te ruilen en is het voor de autoritaire website ook nuttig om naar jou te linken.

Geef niet op als het contact opbouwen enige tijd in beslag neemt. Houd altijd het uiteindelijke doel voor ogen.

Tip 2: Gluren bij de buren

Zoeken via Google zal je waarschijnlijk al een hoop goede websites opleveren waarmee je een relatie op kunt bouwen.

Voor extra inspiratie en tips is het nooit erg om te kijken wat de buren doen.

Duik eens diep in de websites en content van de concurrenten en leer niet alleen wat zij doen, maar ook hoe zij backlinks genereren. Een handige tool om hierbij te gebruiken is SEO SpygGlass.

seo spyglass gratis backlinks krijgen

Hierboven zie je een screenshot van de gratis te downloaden tool van SEO SpyGlass.

In de tool kun je de URL van de concurrent plaatsen. SpyGlass checkt vervolgens alle backlinks naar die URL. Uiteindelijk komt er een gehele lijst met alle backlinks.

In dit geval betreft het een site met maar liefst 3,7 miljoen backlinks!

Tip: Je kunt de tool ook gebruiken om jouw backlinks in de gaten te houden. Zo kun je zien wie er een link naar jouw site plaatst en wat de kwaliteit van deze backlinks is.

Tip 3: Maak infographics

Eerder heb ik de term infographic al laten vallen. Infographics zijn niet alleen geschikt om als ruilmiddel te gebruiken voor autoritaire websites, maar zijn ook een handig middel op zich.

Gratis backlinks krijgen gaat snel wanneer je content creëert die gemakkelijk gedeeld wordt. Een goed voorbeeld hiervan zijn infographics. Ze zijn gemakkelijk te begrijpen, kunnen veel informatie en statistieken op een duidelijke manier overbrengen en zien er flitsend uit.

Het is content die zichzelf bijna deelt. Infographics zijn zeer geschikt om op social media te plaatsen en worden via kanalen als Pinterest snel gedeeld. Des te meer er gedeeld wordt op social media, des te meer backlinks je krijgt en des te blijer Google met jouw site is.

Ben je geen designer? Ik heb speciaal voor jou 11 websites op een rij gezet waar je gratis infographics kunt maken aan de hand van mooie templates.

Tip 4: Zoek de gebroken links

gebroken-schommel

Het internet staat vol met links en jij wilt graag dat die links naar jouw website gaan leiden. Een effectieve manier om je kwalitatieve backlinks een boost te geven is door op zoek te gaan naar links die niet meer werken.

Het doel daarvan is om de eigenaar van de website op de hoogte te stellen van de gebroken link. Gelukkig beschik jij over goede content om die link mee te vervangen!

Gebroken links zoeken

Voordat je op zoek kunt naar de gebroken links, moet je weten wat de gebroken websites of URL’s zijn achter de links.

Om te beginnen is het altijd goed om ontwikkelingen binnen jouw branche in de gaten te houden. Een aantal elementen om je ogen voor open te houden zijn:

 • Naamsveranderingen van bedrijven;
 • Verschuivingen naar nieuwe URL’s;
 • Bedrijven die ophouden te bestaan.

Deze informatie kun je gemakkelijk bijhouden door eens in de zoveel tijd te googlen.

Ook het nieuws en je zakelijke contacten zijn waardevolle bronnen om erachter te komen of er ontwikkelingen zijn in jouw branche.

Hoe vind ik de pagina’s die naar zulke websites linken?

seo-spyglass-homepage

Na wat speurwerk heb je uiteindelijk websites gevonden die gebroken links bevatten.

Nu wordt het tijd om te zoeken naar de websites en blogs die naar deze websites linken. Hierbij maak je simpelweg weer gebruik van een tool als SpyGlass, zoals ik eerder al liet zien.

Voer hier simpelweg de URL in die niet meer werkt en kijk welke websites nog links naar deze URL hebben staan.

Wanneer je deze websites hebt gevonden kun je ze een bericht sturen waarin je ze allereerst complimenteert met hun site (complimenten werken altijd) en ze vervolgens wijst op de gebroken link. Tot slot bied je jouw website of content aan als vervanger van die link.

Tip: Probeer zo oprecht mogelijk over te komen. Dat vergroot je kans op een backlink aanzienlijk.

Tip 5: Bied iets extra’s

Zoals ik je hierboven al vertelde, zijn backlinks in content beter voor je ranking in Google dan backlinks in bijvoorbeeld reactievelden.

Nu link ik gedurende deze blogpost ook naar content van anderen. Ik doe dit vooral naar informatie die belangrijk is en/of waarvan ik denk dat het van waarde kan zijn voor jou.

Waarom ik naar deze specifieke pagina’s link? Omdat ik daar informatie kan vinden die ik nergens anders op die manier vinden kan. Dat is dus iets wat jij ook kunt doen.

Kijk eens om je heen, verdiep je in de content van de concurrent en ontdek wat er nog ontbreekt. Wat kun jij toevoegen waardoor je zeker weet dat er mensen naar jouw site willen linken? Veel informatie is al beschikbaar, maar kijk eens of je iets kan toevoegen of bestaande informatie kan verdiepen.

Tip 6: Geef (gratis) content weg

boeken

Gratis backlinks krijgen kan ook door zelf iets gratis weg te geven.

Ik heb het in bijna alle tips over content, omdat het een prachtige bron is waarnaar je websites kunt laten linken en kwalitatief goede backlinks voor kunt krijgen.

Maar ga ook eens een stapje verder. Maak e-books en waardevolle PDF’s en doe hier goed onderzoek voor. Onderbouw de informatie die je aanbiedt, en geef het vervolgens gratis weg. Autoriteiten willen niets liever dan de beste informatie en het woord ‘gratis’ blijft een toverwoord.

Vraag alleen één kleine tegemoetkoming: het plaatsen van een backlink voor jouw site.

Tip 7: Gebruik social media

Het delen van content op social media heeft zo zijn voordelen. Met gemakkelijk deelbare content, zoals goede infographics of ultieme lijstjes, kun je binnen de kortste keren je bereik vergroten.

Des te meer jouw content gedeeld wordt en des te meer je opvalt, des te makkelijker gratis backlinks krijgen wordt.

Nu kan het zijn dat je via social media geen gratis backlinks van de grootste autoritaire websites krijgt. Vergeet niet dat iedere backlink een waardevolle kan zijn; voor Google telt kwantiteit nog steeds mee.

 

Gratis backlinks krijgen: de don’ts

 

stop

Bovenstaande zeven linkbuilding tips zullen je helpen om ook in 2017 goede, gratis backlinks te krijgen. Het gaat er vandaag de dag en in de toekomst anders aan toe dan je misschien bent gewend.

Om je nog extra te helpen met het verschuiven van het verleden naar de toekomst, zet ik nog even onze oude gebruiken voor je op een rijtje. Let op: deze oude gebruiken zijn nu de don’ts geworden als het om gratis backlinks krijgen gaat!

Vroeger:

 • Plaatsten we links waar het maar kon.
 • Kon je gemakkelijk links naar jouw website en content plaatsen in het reactieveld onder de content van anderen. Dit kon ook zonder enige relevantie, als de link er maar stond.
 • Was het überhaupt een goed idee zélf backlinks te plaatsen.
 • Deed het er niet toe wat de anchor text was. Deze is nu wél relevant geworden

Probeer bovenstaande gebruiken uit je systeem te wissen. Anno 2017 wordt deze manier van gratis backlinks krijgen zowel door de gebruiker als Google eerder als spam ervaren. Het gaat nu om het nut en de kwaliteit van de backlinks.

 

Conclusie

 

Gratis backlinks krijgen is iets wat in de toekomst meer tijd zal gaan kosten, maar uiteindelijk meer waarde op zal leveren.

Door de snelle ontwikkelingen op het internet en de enorme hoeveelheid informatie die er gedeeld wordt, is de verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit in mijn ogen een goede.

Deze verschuiving zorgt er namelijk ook voor dat je écht geïnteresseerde mensen naar jouw website trekt. Het krijgen van gratis backlinks doe je in 2017 aan de hand van de zeven linkbuilding tips die ik je in dit artikel heb gegeven:

 1. Gebruik autoritaire websites
 2. Gluren bij de buren
 3. Maak infographics
 4. Zoek de gebroken links
 5. Bied iets extra’s
 6. Geef (gratis) content weg
 7. Gebruik social media

 

Heb jij nog andere tips voor gratis backlinks krijgen in de toekomst?

Deel het in de comments hieronder!