Is het schrijven van een boek ook altijd een droom van je geweest? Dan sta je vast te trappelen dat je dit nu in de praktijk kunt brengen. Je hebt immers de opdracht gekregen om een gratis e-book te maken dat dienstdoet als één van de front-end producten binnen de sales funnel van jouw bedrijf. Het doel van dit e-book is dus om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om het, in ruil voor een plekje op de mailinglijst, te downloaden. Je begint vol goede moed, maar al snel slaat de paniek toe. Waar moet je beginnen? En hoe moet een gratis e-book maken nou eigenlijk?

In dit artikel komt het allemaal aan bod. Ik ga je precies vertellen hoe een gratis e-book maken in zijn werk gaat. Zo vertel ik uit welke 7 stappen het maken van een e-book bestaat en vertel ik je ook waar je wanneer aan moet denken.

 

Een gratis e-book maken: de 7 stappen

 

E-book-lezen-1

Beginnen met een gratis e-book maken is waarschijnlijk de moeilijkste stap. Als je eenmaal bezig bent en in the flow zit, zul je merken dat het steeds makkelijker wordt en je er (hopelijk) steeds meer plezier aan gaat beleven. Een gratis e-book maken doe je al door het volgen van de onderstaande stappen.

Stap 1: Het onderwerp bepalen

Het begint natuurlijk allemaal met het bepalen van het onderwerp. Je kunt immers niet in het wilde weg gaan schrijven en verwachten dat er een parel van een e-book ontstaat.

Bij het bedenken van het onderwerp, is het belangrijk dat je er ten eerste rekening mee houdt dat er voldoende over te schrijven is en ten tweede dat het onderwerp van je keuze interessant wordt gevonden door je doelgroep. Het is daarom belangrijk om te beginnen met wat research. Onderzoek bijvoorbeeld eens over welke onderwerpen binnen jouw branche nog niet veel is geschreven of tegen welke problemen mensen constant aan blijven lopen. Als je over deze onderwerpen meerdere hoofdstukken van, laten we zeggen, 1000+ woorden kunt schrijven, heb je wellicht het juiste onderwerp te pakken.

Stap 2: Het produceren van de inhoud

Tekst-corrigeren

Als het onderwerp eenmaal bepaald is, is de volgende stap om de inhoud te gaan schrijven. Persoonlijk vind ik het handig om me nu nog niet bezig te houden met de opmaak van de tekst. Om deze reden ga ik hier dan ook pas bij een latere stap dieper op in. Nu richt ik me volledig op het schrijven van de tekst.

Je kunt dit grofweg op twee manieren doen. Ik zal beide methoden bespreken.

Van A tot Z, van voor naar achter of van begin tot eind

Voor sommige mensen werkt het schrijven van een tekst het best door gewoon bij hoofdstuk 1 te beginnen en vervolgens op chronologisch volgorde verder te gaan met hoofdstuk 2, hoofdstuk 3 en hoofdstuk 4. Tijdens het schrijven bepalen ze hoe ze verder gaan en hoe de rest van het e-book inhoudelijk vormgegeven wordt.

Het voordeel van deze methode is dat het rust geeft en je je volledig kunt focussen op het onderdeel waar je op dat moment mee bezig bent. De andere onderdelen zijn immers nog niet bepaald en vragen dus ook nog niet om je aandacht.

Een nadeel is echter dat je door je alleen te focussen op het hoofdstuk waar je op dat moment mee bezig bent belangrijke zaken vergeet die in andere hoofdstukken aan bod zouden moeten komen.

Tip: Merk je toch dat deze methode voor jou het beste werkt? Leg dan altijd een notitieblokje in de buurt zodat je aantekeningen kunt maken en deze te zijner tijd terug kunt lezen. Iets belangrijks vergeten is zo geen optie meer!

Van rechts naar links, van achter naar voor of kriskras door elkaar

Een gratis e-book maken hoeft niet perse van begin tot eind. Je kunt er ook voor kiezen om eerst het skelet van het boek te bepalen en hier vervolgens kriskras door elkaar tekst bij te schrijven. Dit gaat als volgt in zijn werk.

Begin bij het afbakenen van de hoofdstukken. Bepaal welk onderwerp je in de verschillende hoofdstukken wilt bespreken. Zet deze indien nodig direct in een logische volgorde. De volgende stap is het uitkristalliseren van de afzonderlijke hoofdstukken. Wat wil je over elk onderwerp vertellen en hoe kun je deze informatie indelen? Als je dit weet kun je de paragrafen en eventuele subparagrafen opstellen. Om jezelf wat houvast te geven, kun je bij elke (sub)paragraaf kort opschrijven wat je wilt vertellen, zodat je hier later mee aan de slag kunt.

Als het geraamte eenmaal staat, ben je in principe al op de helft. Het schrijven van de tekst is nu alleen nog een kwestie van de afzonderlijke paragrafen uitwerken en met elkaar verbinden. Dit kun je in principe doen door van paragraaf naar paragraaf te springen. Heb je inspiratie voor paragraaf 3 van hoofdstuk 2? Dan schrijf je die. Voel je meer voor paragraaf 6 van hoofdstuk 1? Dan ga je daarmee aan de slag. Als je alle paragrafen helemaal hebt uitgewerkt is het alleen nog een kwestie van de afzonderlijke stukken met elkaar verbinden en je e-book is inhoudelijk klaar. Fluitje van een cent, toch?

Let op! Vergeet niet om de tekst nog eens helemaal na te lopen op spel- en taalfouten. In het perfecte e-book komen deze immers niet voor.

Stap 3: De vormgeving

E-book-afstemmen-op-huisstijl

Dat de tekst inhoudelijk klaar is, wil zeggen dat het grootste onderdeel erop zit. Echter zit het gratis e-book maken er nog niet volledig op. Je zult nog aandacht moeten besteden aan de vormgeving. Ook dit is een belangrijk aspect van een gratis e-book maken.

Wat betreft de vormgeving kun je het in principe zo bont maken als je zelf wilt. Het is echter wel belangrijk om je doelgroep goed in je achterhoofd te houden. Zij moeten je gratis e-book immers lezen, jij niet. Je doet je er dus wel verstandig aan om de volgende richtlijnen aan te houden:

  • Zet niet te veel tekst op één pagina. Je e-book kan beter uit iets meer pagina’s bestaan dan dat de lezer afhaakt door een overdaad aan tekst. Voeg daarnaast voldoende witregels en tussenkopjes toe, zodat de structuur van je e-book duidelijk is voor de lezer;
  • Om ervoor te zorgen dat de lezer van je e-book deze verbindt met jouw bedrijf is het zaak om de vormgeving zoveel mogelijk in de huisstijl vorm te geven. Is jullie huiskleur bijvoorbeeld een specifieke tint groen? Of maakt je bedrijf altijd gebruik van een aantal standaard (betaalde) sjablonen? Laat dan ook exact die kleur of dat sjabloon terugkomen in je gratis e-book. De lezer zal de afzender zo direct herkennen;
  • Zoals ik net al verteld heb, is te veel tekst op één pagina niet helemaal de bedoeling. Je kunt dit voorkomen door gewoonweg minder tekst op de pagina te zetten, maar je kunt er daarnaast ook voor kiezen om de marges ruimer te maken dan je wellicht gewend bent. Voer dit dan wel consequent door in heel het e-book, zodat het er overzichtelijk en als één geheel uitziet;
  • De huisstijl van een bedrijf gaat vaak verder dan alleen kleurgebruik. Zo is er meestal ook een beleid omtrent buitenlandse woorden in een Nederlandse tekst, de grootte van titels en eventueel zelfs over het gebruik van interne begrippen. Wat de regels hier ook over zijn: zorg dat je deze netjes doorvoert bij het gratis e-book maken;
  • Wil je in je e-book verwijzen naar content die op je content hub staat, omdat dit bijvoorbeeld nog dieper is of net dat extra stukje uitleg geeft? Dan is het wel zo handig als de linkjes die je invoegt klikbaar zijn;
  • Foto’s, afbeeldingen en tekeningen doen het over het algemeen erg goed in e-books. Ze zorgen voor wat leven en maken het gratis e-book helemaal af. Voeg deze dus ruim voldoende toe, maar voorkom dat het een overdaad wordt. Ze moeten de aandacht niet van de tekst afhalen.

Wellicht heb je na het lezen van dit kopje al een idee van hoe je het e-book vorm wilt geven. De vraag is nu echter hoe je dit gaat doen. Ik ga hier in de volgende stap dieper op in.

Stap 4: De opmaak

E-book-opmaken

Het is natuurlijk gekkenwerk om het e-book helemaal met de hand te schrijven en met potloden en stiften te decoreren. Niet alleen is dit belachelijk veel werk, maar het is ook nog eens niet logisch aangezien je het gratis e-book online gaat verspreiden. Gelukkig helpt de technologie ons een handje. Een gratis e-book maken kan namelijk met verschillende programma’s. We bespreken er drie.

Word

Het is misschien niet direct het eerste programma waar je aan denkt, maar Word kan gebruikt worden bij het maken van een gratis e-book. De vertrouwdheid die de meeste van ons met Word hebben, maakt het in de basis een fijn programma om mee te werken. Wat ook handig is aan Word is dat je het e-book makkelijk op kunt slaan als PDF, waarna je het kunt distribueren.

Word kent echter ook een aantal nadelen bij een gratis e-book maken. Zo zijn de afbeeldingen vaak niet van de beste kwaliteit en zijn de mogelijkheden wat betreft lay-out beperkt. Een echt professioneel e-book wordt dan ook niet met Word gemaakt.

Powerpoint/Keynote

Een gratis e-book maken kan ook met Powerpoint (Microsoft) of Keynote (Apple). Je gratis e-book zal er met behulp van deze programma’s al een stuk professioneler uitzien in vergelijking met een e-book dat in Word is gemaakt.

De voordelen van Powerpoint en Keynote zijn dat je meer mogelijkheden hebt wat betreft de lay-out en vormgeving van je e-book. Afbeeldingen, foto’s en tekeningen kunnen makkelijker ingevoegd worden en ook kleurgebruik en dergelijke kun je op elke pagina gelijk houden door het dupliceren van pagina’s.

Adobe InDesign

Tot slot kun je een gratis e-book maken door gebruik te maken van Adobe InDesign, een programma dat in het leven is geroepen om het makkelijker te maken om pagina’s van bijvoorbeeld drukwerk, boeken en inmiddels ook e-books op te maken. InDesign kent daarnaast verschillende templates die je kunt gebruiken bij het opmaken van je gratis e-book. Dat je met dit programma een geweldig en professioneel gratis e-book kunt maken, moge inmiddels duidelijk zijn. Er kleven echter ook wat nadelen aan dit programma.

Als je (nog) niet bekend bent met Adobe InDesign is het vrij tijdrovend om precies uit te vogelen hoe het programma werkt en wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast zul je om gebruik te kunnen maken van Adobe InDesign een lidmaatschap moeten kiezen waar maandelijks een prijskaartje aan hangt.

Stap 5: De omslag

Cover-van-boek

Het begint inmiddels al echt ergens op te lijken. De tekst is af en je hebt een van bovengenoemde programma’s gebruikt om je e-book mooi vorm te geven. Er ontbreekt echter nog één essentieel ding, namelijk de omslag.

De omslag is het eerste wat een lezer van je e-book ziet. Het is dus het visitekaartje dat je afgeeft. Als deze niet voldoende in de smaak valt zullen veel lezers niet geneigd zijn om het hele e-book door te spitten. Ze haken af, nog voordat ze ook maar één woord gelezen hebben. Hartstikke zonde en een gemiste kans.

Zorg er dus voor dat de omslag van je e-book er aantrekkelijk en uitnodigend uitziet. Zorg daarnaast ook voor een pakkende titel die goed weergeeft waar je het in je e-book over gaat hebben. Dat mensen nu nog besluiten om niet door te lezen is uitgesloten.

Stap 6: Het bestandstype

Wanneer de omslag ook af is, ben je zo goed als klaar met je e-book. Het enige wat je nog rest te doen is het opslaan van je e-book in het voor jou gewenste bestandstype. Voor welk type je kiest, is afhankelijk van hoe je wilt dat anderen jouw e-book lezen. Zal dit voornamelijk op de laptop of desktop zijn? Dan is een PDF waarschijnlijk de logische keuze. Dit bestandstype kan zowel met Microsoft als met Apple gelezen worden met het (gratis) programma Acrobat Reader. Een programma dat vrijwel iedereen op zijn of haar desktop of laptop heeft geïnstalleerd.

Wil je echter dat mensen je e-book ook op hun e-Reader kunnen zetten om het bijvoorbeeld onderweg makkelijk te lezen? Dan is het wellicht verstandiger om te kiezen voor een .epub-bestand. Als je gebruik maakt van Indesign kun je je e-book eenvoudig opslaan als .epub-bestand. In de andere gevallen zul je je e-book van het ene bestand moeten converteren naar een .epub-bestand.

Stap 7: Opslaan en klaar!

Gratis-e-book-maken

Je gratis e-book is af! Het heeft je waarschijnlijk wel even wat tijd gekost, maar je mag trots zijn op het resultaat. Je kunt het e-book nu op je content hub publiceren, maar je kunt de bezoeker er ook op attenderen dat hij het kan downloaden door zijn of haar e-mailadres achter te laten. Voor welke keuze je gaat is aan jou, zolang het e-book maar gelezen wordt. Daar heb je het immers voor gedaan, toch?

Wat zijn jouw ervaringen met een gratis e-book maken?

Laat het weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!