Een goede foto zegt meer dan duizend woorden. Of je die uitspraak nu gelooft of niet, feit is dat visuele content een ontzettend belangrijk element is voor je content hub. Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat mensen 80% meer bereid zijn een artikel te lezen als daar een gekleurd visueel element bij zit.

Reden genoeg dus om de artikelen in je content hub te voorzien van een goede foto. Maar waar haal je die nu vandaan? Stockfoto’s zijn vaak ontzettend duur, en niet iedereen heeft daar budget voor. Gelukkig zijn er genoeg plekken waar je gratis stockfoto’s kunt vinden.

 

Gratis stockfoto’s: 21 handige sites

 

Een abonnement op een website met stockfoto’s van goede kwaliteit kan behoorlijk in de kosten lopen. Gelukkig zijn er ook genoeg websites te vinden waarop je gratis stockfoto’s kunt downloaden. Ik heb de 21 beste voor je op een rijtje gezet.

1. Superfamous

superfamous

Folkert Gorter / superfamous.com

Op Superfamous vind je prachtige gratis stockfoto’s die gemaakt zijn door Folkert Gorter, een Nederlandse fotograaf en ontwerper. De foto’s, die je gratis kunt downloaden, hebben veelal de natuur als onderwerp, hoewel er soms ook gebouwen en mensen voorbijkomen. Bijzonder aan de foto’s van Gorter is dat de aandacht vaak wordt gevestigd op texturen en oppervlakken.

Je kunt deze foto’s gratis downloaden, maar wel onder het Creative Commons Attribution 3.0 license. Dat wil zeggen dat je altijd de naam van de fotograaf dient te vermelden.

2. Kaboompics

kaboompics

Op Kamboompics vind je ruim 1600 foto’s die allemaal gratis te downloaden zijn. Er zijn foto’s met allerlei onderwerpen, die handig onderverdeeld zijn in categorieën.

Je mag de foto’s gewoon gebruiken, zonder daar de fotograaf of een andere soort bron bij hoeft te vermelden. Ook mag je de foto’s aanpassen en bewerken zoals jij dat wilt.

De website kan soms langzaam zijn, maar als je geduld hebt kun je hier de mooiste gratis stockfoto’s downloaden.

3. Picjumbo

picjumbo

Op Picjumbo vind je prachtige foto’s. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door Viktor Hanacek, de fotograaf die ook de site beheert. Hierdoor weet je zeker dat je de foto’s ‘eerlijk’ kunt downloaden.

Bij de gratis stockfoto’s hoef je geen fotograaf of bron te vermelden, maar Hanacek geeft aan het zeer te waarderen als je het wel doet.

Een deel van de foto’s is alleen beschikbaar als je een premium account hebt. Met zo’n account kun je onbeperkt foto’s downloaden en krijg je regelmatig de nieuwste foto’s in je inbox. De prijzen voor zo’n premium plan beginnen bij $10,- per maand. Als je de site wilt steunen, kun je ook via Paypal een klein bedrag doneren.

4. Jay Mantri

jay-mantri

Jay Mantri is een fotograaf die een deel van zijn foto’s gratis beschikbaar stelt. Je mag met deze foto’s doen wat je wilt. Ze maken onderdeel uit van het publieke domein, en naamsvermelding is niet verplicht.

De foto’s van Jay Mantri zijn herkenbaar aan de bijzondere stijl die een rauw randje heeft. Mantri maakt veel foto’s van de natuur of van architectuur. Soms focust hij op kleine details, en soms maakt hij juist mooie wijde shots. Welke foto je ook kiest van zijn site, ze zijn allemaal bijzonder.

5. New Old Stock

new old stock

Deze site met gratis stockfoto’s is wel heel bijzonder. De foto’s op deze site zijn namelijk ‘echte’ oude foto’s die afkomstig zijn uit publieke archieven.

Dat levert bijzondere beelden op; mooie zwart-witte of sepia foto’s met taferelen van decennia geleden. Als je met je content op een nostalgisch gevoel mikt, zijn deze foto’s perfect.

De foto’s die je op deze site ziet, zijn allemaal afkomstig van Flickr. Kijk voor de zekerheid altijd even naar de licentie, zodat je nooit onterecht de fotograaf vergeet te vermelden.

Het nadeel van oude foto’s is dat de resolutie vaak niet bijzonder hoog is. Houd hier dus rekening mee.

6. Life of Pix

life-of-pix

Als je op zoek bent naar gratis stockfoto’s met een hoge resolutie, ben je bij Life of Pix aan het juiste adres. De foto’s zijn stuk voor stuk van een ontzettend goede kwaliteit.

De site is voorzien van een handige zoekfunctie, en als je op het kopje ‘Gallery’ klikt, krijg je de foto’s gesorteerd in een handig overzicht te zien.

Ook op deze foto zitten geen copyright restrictions, dus je mag ermee doen wat je wilt. Elke week komen er nieuwe foto’s bij, dus het is een onuitputtelijke bron van gratis stockfoto’s.

7. Splitshire

splitshire

Splitshire is een website met prachtige foto’s die is gemaakt door Daniel Nanescu. Hij vond het zonde dat er niets met zijn foto’s werd gedaan, dus besloot hij ze te uploaden en gratis beschikbaar te maken voor het publiek.

De foto’s mag je gebruiken zoals jij dat wilt en je hoeft geen naamsvermelding bij de foto’s te plaatsen. Als je een premium account aanschaft, krijg je nog meer foto’s te zien die je onbeperkt kunt downloaden. Zo’n account kost slechts $20,- per jaar.

8. Stocksnap.io

stocksnap

Stocksnap.io is een website met stockfoto’s die ontzettend populair is. Dat komt natuurlijk doordat alle foto’s gratis zijn en naamsvermelding niet verplicht is, maar ook de kwaliteit van de foto’s draagt bij aan de populariteit van de site.

Op Stocksnap.io vind je geen clichématige stockfoto’s met breed glimlachende mensen, maar bijzondere foto’s met allerlei onderwerpen. Met de handige zoekfunctie krijg je precies de foto’s te zien waar je naar op zoek bent.

De foto’s worden zorgvuldig geselecteerd door het team achter Stocksnap.io, zodat de kwaliteit altijd gewaarborgd blijft. Iedere dag komen er nieuwe foto’s bij, dus je kunt deze site altijd raadplegen als je een mooie foto nodig hebt voor je content.

9. Jéshoots

jeshoots

De foto’s op Jéshoots zijn allemaal gemaakt door Jan Vašek, een fotograaf uit Tsjechië die foto’s maakt van de meest uiteenlopende dingen. Alle foto’s mag je bewerken en voor alle doeleinden gebruiken, en naamsvermelding is niet verplicht.

Voor sommige foto’s moet je eenmalig een klein bedrag betalen (meestal rond de $3,-), maar een groot deel van de foto’s is gratis. Ze zijn onderverdeeld in handige categorieën.

Als je Vašek wilt steunen, kun je een klein geldbedrag doneren via PayPal.

10. Snapwire Snaps

snapwire-snaps

Snapwire is een site met stockfoto’s van honderden verschillende fotografen en voor verschillende prijzen. Als je geen groot budget hebt om stockfoto’s in te kopen, is er Snapwire Snaps, een subdomein met gratis stockfoto’s.

Snapwire Snaps is een Tumblr-omgeving waarop je gratis foto’s vindt die deel uitmaken van het publieke domein. Ze zijn dus gratis te downloaden en te bewerken zonder naamsvermelding.

Als je je aanmeldt voor de mailinglist, krijg je elke week 7 gratis foto’s in je inbox. Het nadeel van de gratis foto’s van Snapwire Snaps is dat de resolutie niet zo heel hoog is.

11. Pixabay

pixabay

Op Pixabay vind je ontelbaar veel foto’s over allerlei onderwerpen. De foto’s zijn allemaal gratis en vrij van copyright. De site heeft een handige zoekfunctie, en extra fijn is dat je zelf kunt kiezen in wat voor formaat je de foto downloadt.

Op Pixabay is het mogelijk om een geldbedrag direct aan de fotograaf te doneren. Ook zijn donaties naar Pixabay zelf mogelijk via Paypal, bankoverschrijving of Bitcoins.

Leuk aan Pixabay is trouwens dat je er niet alleen mooie gratis stockfoto’s, maar ook gratis video’s kunt downloaden die je overal voor mag gebruiken.

12. FoodiesFeed

foodiesfeed

Deze website is een paradijs voor mensen met een foodblog. Hier vind je namelijk de mooiste gratis stockfoto’s die met eten te maken hebben. Met de handige zoekfunctie vind je precies de foto’s waar jij naar op zoek bent.

Naast de gratis foto’s zijn er ook foto’s die je alleen met een premium account kunt downloaden. De prijzen van zo’n account beginnen bij $39,-. Handig is dat je de foto’s uit het premiumpakket kunt bekijken voordat je de account aanschaft. Zo weet je zeker dat je geen miskoop doet.

13. Cupcake

cupcake-foto-breien

Cupcake is een website van Jonas Wimmerström. Deze fotograaf uit Zweden heeft een eigen omgeving met mooie foto’s gemaakt die je gratis kunt downloaden en gebruiken. Op deze foto’s rust geen copyright, dus je mag ermee doen wat je wilt.

Eens in de zoveel tijd plaatst Jonas nieuwe foto’s. Het zijn er niet veel, maar ze zijn wel bijzonder en ook nog eens helemaal gratis. Let op! De foto’s op Jonas’ eigen site mag je niet downloaden en gebruiken; daar rust wel copyright op.

14. Little Visuals

little-visuals

Op Little Visuals vind je veel foto’s van prachtige landschappen en andere onderwerpen met een superhoge resolutie. De foto’s zijn te downloaden via Dropbox.

De fotograaf die deze prachtige foto’s heeft gemaakt, Nic, is in november 2013 helaas op jonge leeftijd overleden. Zijn familie heeft ervoor gekozen zijn foto’s online te laten staan. Door deze foto’s te gebruiken hou je de herinnering aan Nic dus een klein beetje in stand.

15. Raumrot

raumrot

Markus Spiske / raumrot.com

Bij Raumrot houden ze niet van clichématige stockfoto’s. Je zult daar dus geen foto’s zien die overduidelijk in scène zijn gezet, maar authentieke, unieke foto’s die ook nog eens gratis zijn.

De foto’s zijn gesorteerd in sets, die je in hun geheel downloadt. Dat kan een nadeel zijn, want zo ben je eigenlijk altijd gedwongen een groot bestand te downloaden.

Je mag de foto’s overal voor gebruiken, maar het is wel de bedoeling dat je de naam van de fotograaf erbij vermeldt.

16. Unsplash

unsplash

Op Unsplash worden elke tien dagen 10 foto’s van verschillende fotografen geplaatst. Deze kun je vinden onder het kopje ‘New’, en alle eerder geplaatste foto’s zijn vindbaar op de homepage.

De foto’s zijn natuurlijk allemaal gratis en je mag ermee doen wat je wilt, zonder dat je de naam van de fotograaf hoeft te vermelden.

17. Death to the Stock Photo

foto-motorrijder

Uit de naam van deze site wordt wel duidelijk dat ze ook hier niets met standaard stockfoto’s hebben. Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat je die hier zult tegenkomen.

Death to the Stock Photo maakt pakketten met foto’s voor je, die je in hun geheel moet downloaden. Het nadeel is dat je de foto’s niet van tevoren kunt bekijken, dus je weet niet precies wat je in huis haalt.

Daar staat tegenover dat de foto’s op Death to the Stock Photo erg mooi zijn en gericht zijn op specifieke thema’s.

Naast de gratis pakketten zijn er ook premium pakketten, die je kunt downloaden met een betaalde account. Zo’n premium account heb je al vanaf $15,- per maand.

18. Lock & Stock Photos

glas-in-lood-ramen

Ook op Lock & Stock Photos vind je foto’s over de meest uiteenlopende onderwerpen. De foto’s zijn per categorie gesorteerd, zodat je sneller je weg kunt vinden op de site.

Een nadeel is wel dat er geen handig overzicht van de foto’s beschikbaar is. Je ziet alleen de titels, en moet echt op iedere titel klikken om de foto te zien.

19. IM Free

im-free-foto

James Wheeler / IM free

De gratis stockfoto’s op IM free zijn handig per categorie gesorteerd. Ook is er een fijne zoekfunctie.

Niet alle foto’s mag je gebruiken zonder de fotograaf te noemen. Naast elke foto staat de desbetreffende licentie, dus let daar goed op voordat je een foto downloadt.

20. Gratisography

gratisography-maisveld

Ook op Gratisography, de website met gratis stockfoto’s van fotograaf Ryan McGuire, zijn de foto’s per categorie gesorteerd. Bijzonder aan deze site is de categorie ‘Whimsical’, met bizarre, surrealistische en grappige foto’s.

Op de foto’s rust geen copywright, en elke week worden er nieuwe foto’s toegevoegd.

21. Refe

refe-foto

De foto’s op Refe zijn van topkwaliteit, en hebben altijd een zeer hoge resolutie. Er is een handige zoekfunctie en de site is erg gebruiksvriendelijk.

Een groot nadeel van Refe is dat je altijd je gegevens achter moet laten om een foto te kunnen downloaden. De foto’s die je wilt gebruiken, moet je namelijk in een winkelwagentje plaatsen en allemaal in één keer ‘afrekenen’. Voor een site met gratis stockfoto’s is dat nogal omslachtig.

 

Had jij gedacht dat er zoveel mooie gratis foto’s te vinden waren? Met deze 21 websites met gratis stockfoto’s moet het wel lukken om een geschikte foto voor jouw content te vinden.

Wat is jouw favoriete site voor stockfoto’s?

Laat het weten in een reactie!