De hashtag (#) is niet meer weg te denken uit het gebruik van social media. Toch maakt niet iedere marketeer handig gebruik van deze populaire manier om discussies, onderwerpen en interesses met elkaar te verbinden. Hashtags gebruiken op Facebook, Twitter en Instagram is voor de marketeer soms nog een ver-van-zijn-bed-show.

Geldt dit ook voor jou?

Lees dan snel verder en ontdek welke voordelen je uit het gebruik van de hashtag kunt halen en hoe je hashtags gebruiken op Facebook, Twitter en Instagram aan moet pakken.

 

Van hekje, naar kardinaalteken naar hashtag

 

Hekje-op-telefoon

De hashtag gaat al jaren mee, maar we noemen het welbekende hekje pas hashtag sinds de intrede ervan in social media. Voordat social media bestond, gebruikten we het hekje voornamelijk op telefoons als afsluitsymbool of juist als aanduiding van een nieuw begin.

Verder wordt het # in het Engels gebruikt om een nummer mee aan te duiden. In de wiskunde staat het teken weer voor het aantal elementen van een verzameling (de kardinaliteit, daarom ook wel kardinaalteken genoemd).

Vandaag de dag kennen we het hekje dus vooral vanuit social media. Hier wordt het teken gebruikt als zoekfunctie binnen alle berichtgeving op deze platformen.

 

 

4 redenen om vandaag nog hashtags te gaan gebruiken

 

In de marketingwereld gebruiken we natuurlijk allerlei verschillende middelen om onze doelgroep te bereiken. Wanneer het aankomt op jouw social media marketingstrategie zijn er genoeg zaken waar je op moet letten. Om je ook nog eens te verdiepen in het hashtags gebruiken op Facebook, Twitter en Instagram, kan dan overkomen als veel werk.

Om je te laten zien dat het zeker de moeite waard is om tijd te investeren in de hashtags, geef ik je hier vier redenen waarom.

1. Dezelfde content op verschillende platformen

Meer-platformen

Hashtags maken het mogelijk om dezelfde content gemakkelijk op verschillende platformen te plaatsen. In de begindagen van de hashtags was dit namelijk een ander verhaal.

Toen werd het vooral op Twitter gebruikt, wat er voor zorgde dat je voor de andere social media een eigen post moest ontwikkelen. Nu kun je dezelfde post ook op Facebook en Instagram plaatsen. Dit geeft je de mogelijkheid om op alle platformen via dezelfde hashtag(s) mee te doen in discussies, of gevonden te worden via zoekopdrachten.

2. Je wordt onderdeel van een grotere discussie

Het gebruik van hashtags maakt het mogelijk om onderdeel, of wellicht wel het onderwerp, van een discussie op social media te worden. Hashtags worden gebruikt om naar bepaalde onderwerpen te zoeken die van belang zijn voor de doelgroep.

Op die manier kunnen ze niet alleen jouw deelname aan de discussie vinden, maar kun je ook kijken wat de doelgroep bijvoorbeeld over jouw nieuwe product zegt. Het werkt beide kanten op.

3. Verzamel belangrijke data

Data-verzamelen

Het is niet alleen mogelijk om deel te nemen aan discussies of zelf een discussie te starten, maar je kunt ook daadwerkelijk monitoren wat er over jou wordt gezegd. Door specifieke hashtags te introduceren voor bijvoorbeeld jouw nieuwste campagne, kun je simpelweg volgen of de hashtag wordt opgepakt en wat erover gezegd wordt.

Ook geven hashtags je de kans te kijken hoe de concurrentie het doet en of jouw campagne beter of juist minder goed wordt opgepikt.

4. De mogelijkheid om trending topic te worden

Doordat hashtags op alle social media gebruikt worden, is het ook mogelijk om op alle platformen tegelijk trending topic te worden. Oftewel: hét onderwerp waar iedereen het over heeft.

Het fijne is dat zowel op Twitter als op Facebook aan de zijkant van de homepage de populaire hashtags getoond worden. Wanneer het je lukt om door een goede campagne op te vallen en jouw hashtag veel gebruikt wordt, vergroot je op deze manier nogmaals je bereik.

Wanneer jouw fans dus regelmatig jouw gewenste hashtag gebruiken, krijg jij er gratis promotie op de homepagina van vele social media gebruikers bij.

 

Hashtags gebruiken op Facebook, Twitter en Instagram

 

Je behaalt het meeste voordeel wanneer je weet hoe je de hashtags het beste in kunt zetten. Ik zal je daarom uitleggen hoe je hashtags kunt inzetten op Facebook, Twitter en Instagram.

Al is de hashtag overal hetzelfde, het verschilt per medium hoe je deze het best kunt gebruiken. Dit heeft voornamelijk te maken met de manier waarop het sociale medium is ingericht en gebruikt wordt.

 

Hashtags gebruiken op Facebook

Facebook

Hashtags gebruiken op Facebook, Twitter en Instagram gaat overal net even anders. Laten we beginnen met Facebook.

Facebook verwerkt ongeveer 2,2 miljard zoekopdrachten per dag. Dit aantal komt al akelig dicht in de buurt van de gigant Google die momenteel meer dan 3,5 miljard zoekopdrachten verwerkt.

Het is natuurlijk nog steeds een verschil van 1,3 miljard zoekopdrachten per dag, maar bedenk je wel dat we hier een sociaal medium met een zoekmachine vergelijken.

Het hoofddoel van Google is het leveren van antwoorden op de verschillende zoekopdrachten. Facebook daarentegen vervult in de basis een sociale functie en is deze momenteel steeds meer aan het uitbreiden. De groei in zoekresultaten op Facebook komt voornamelijk doordat mensen ook hier steeds meer op onderwerp gaan zoeken, iets wat tot nu vooral bij Twitter leek te horen.

Zoekresultaten op Facebook

Wanneer je op Twitter of Instagram zoekt op een hashtag, krijg je veel verschillende resultaten te zien. De resultaten op Facebook verschillen met die van Twitter en Instagram, doordat de meeste posts op Facebook niet voor iedereen zichtbaar zijn.

Dit zorgt ervoor dat de resultaten die je te zien krijgt na je zoekopdracht, vooral afkomstig zijn van merken, de pers en bekende persoonlijkheden (zogenaamde influencers). Zo is de eerste vermelding bij #complimentendag bijvoorbeeld van Allsecure autoverzekeringen:

Facebook-hashtag

Wanneer mensen op een hashtag zoeken, val je op deze manier als merk zijnde op Facebook meer op dan op Twitter en Instagram.

Wanneer je je zoekopdracht met hashtag hebt ingevoerd, geeft Facebook je alle resultaten voor die opdracht. Althans, dat zijn degene waar je toegang tot hebt natuurlijk. Deze resultaten worden onderverdeeld in verschillende categorieën:

Facebook-categorieen

 • Top: Hier worden de resultaten getoond die de meeste betrokkenheid hebben gehad. Je ziet hier alle vormen van content voorbij komen waarbij jouw hashtag geplaatst is.
 • Nieuwste: De meest recente posts waarbij de gezochte hashtag gebruikt is.
 • Personen: Alle personen die gebruik maken van de zoekopdracht. In de meeste gevallen zul je hier de minste resultaten vinden. Personen met #itsfriday of #itsthelittlethings zijn er weinig.
 • Foto’s: Hier vind je alle foto’s die de hashtag hebben gekregen.
 • Video’s: Alle video’s die de hashtag bevatten.
 • Pagina’s: De verschillende pagina’s dir geassocieerd worden, of vaak posten met de hashtag waarop je aan het zoeken bent.
 • Plaatsen: Het gaat hier om plaatsen die officieel gelinkt zijn met de gezochte hashtag. In veel gevallen zul je hier geen zoekresultaten aantreffen.
 • Groepen: Alle Facebook-groepen die gebruik maken van de hashtag.
 • Apps: De speciale Facebook-apps die de hashtag gebruiken.
 • Evenementen: De Facebook-evenementen waarvan de naam overeenkomt met de hashtag in de zoekopdracht.

Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden waarop je met het plaatsen van een hashtag op Facebook gevonden kunt worden.

Het daadwerkelijk gebruiken van de hashtag

Het gebruiken van de hashtag op Facebook is eigenlijk simpel. Wanneer je een post, afbeelding of video plaatst kun je de gewenste hashtag toevoegen aan de omschrijving.

Facebook-hashtag-in-bericht

Het is natuurlijk van belang dat de hashtag ook daadwerkelijk aansluit bij hetgeen waarbij hij geplaatst wordt. Belangrijk bij Facebook is dat je de post altijd zichtbaar maakt voor het gehele Facebook-publiek. Doe je dit niet, dan zullen alleen je vrienden/fans de post vinden wanneer zij op de hashtag zoeken. Je vergroot je bereik dus door de post openbaar te maken.

Zodra je de post live zet, kunnen Facebook-gebruikers op de hashtag klikken. Wanneer ze dit doen, komen ze bij alle zoekresultaten waarin dezelfde hashtag gebruikt is.

 

Hashtags gebruiken op Twitter

Twitter

De plek waar het allemaal begon: Twitter. Het zal je niet verbazen dat het gebruik van hashtags op Twitter iets verder is ontwikkeld dan op Facebook. Niet gek als je je bedenkt dat Twitter de plaats is waar het allemaal begon.

Naar verluidt plaatste Chris Messina op 23 augustus 2007 de eerste hashtag op Twitter: #barcamp. Hij deed dit om reacties op zijn tweet gemakkelijker te kunnen volgen. Waar zijn idee voor de hashtag in eerste instantie niet met open armen werd ontvangen, is het nu een methode die niet weg te denken valt wanneer het over Twitter gaat.

De hashtag maakt het mogelijk om specifieke onderwerpen en discussies te volgen tussen alle 6000 tweets die per seconde(!) worden verstuurd. De hashtags maken als het ware een connectie tussen de verschillende gebruikers die het over hetzelfde onderwerp hebben, maar niet perse met elkaar in contact hoeven te zijn om toch de discussie te kunnen volgen.

Zoekresultaten op Twitter

Wanneer ik zoek op #complimentendag ziet de zogenoemde hashtag stream voor dat onderwerp er zo uit:

Knipsel-Twitter-#complimentendag-NL

Je krijgt dus direct alle tweets te zien die gebruik hebben gemaakt van #complimentendag. Bovenaan zie je een menu die de verschillende tweets onderverdeelt in categorieën, zoals dit ook bij Facebook het geval is.

Knipsel-Twitter-categorieen-zoekresultaten-NL

In de verschillende categorieën worden de tweets als volgt onderverdeeld:

 • Top: Hier vind je de tweets met de gebruikte hashtag die de meeste betrokkenheid hebben gehad. In de meeste gevallen zijn dit tweets van bekende merken en personen.
 • Meest recent: De meest recente tweets met de desbetreffende hashtag.
 • Personen: Personen die gelinkt zijn aan de gebruikte hashtag. Bij #complimentendag zijn dit bijvoorbeeld @Complimentendag en @Complidag.
 • Foto’s: Gedeelde foto’s waarbij de hashtag is gebruikt.
 • Video’s: Gedeelde video’s waarbij de hashtag is gebruikt.
 • Nieuws: Nieuws gerelateerde tweets waarin de hashtag is gebruikt.
 • Periscopes: Dit is een livestream app die je kunt linken aan je twitter en waarbij ook hashtags gebruikt kunnen worden.

Het daadwerkelijk gebruiken van de hashtag

Op Twitter is het door hashtags te gebruiken eenvoudig om op bestaande discussies in te haken. Je kunt bij de trends opzoeken welke hashtags er op dat moment veel gebruikt worden en hier simpelweg ook gebruik van maken.

Trends-Twitter

Deze trends worden onder andere afgestemd op de persoonlijke interesse van de gebruiker. Het kan dus zijn dat het per persoonlijk profiel verschilt wat de trends zijn.

Daarnaast kun je een eigen hashtag ontwikkelen en hiermee een eigen discussie starten. Het is door het gebruik van de hashtags gemakkelijk om de discussie die er vervolgens ontstaat te volgen. Zo zie je direct hoe je nieuwe campagne ontvangen wordt en of deze succesvol is.

In tegenstelling tot Facebook, is het op Twitter gemakkelijker om iedereen te bereiken en te volgen doordat de meeste profielen openbaar zijn.

 

Hashtags gebruiken op Instagram

Instagram

Ik ben nu bij het laatste sociale medium wat betreft hashtags gebruiken op Facebook, Twitter en Instagram. Het gebruik van hashtags op Instagram werkt eigenlijk hetzelfde als op Twitter. Ook als mensen elkaar niet kennen kunnen ze op de stream van de hashtag met elkaar over een bepaald onderwerp praten.

Verschil met Facebook en Twitter is natuurlijk wel dat er op Instagram altijd beeld zit bij de conversatie. Het is immers niet mogelijk op Instagram alleen tekst te delen. Hierdoor zijn het bijvoorbeeld foto’s of video’s met dezelfde hashtags die op de stream verschijnen.

Zoekresultaten op Instagram

Wanneer je op Instagram zoekt op bijvoorbeeld #complimentendag krijg je de volgende zoekresultaten te zien:

Instagram-hashtag

Het zijn de foto’s en video’s waarin de omschrijving gebruik is gemaakt van #complimentendag. Ook op Instagram krijg je verschillende opties die je aan kunt klikken op de pagina met zoekresultaten:

 • Gerelateerd: Hier vind je de hashtags die gerelateerd zijn aan jouw zoekopdracht. Zo vind je bij #itsfriday bijvoorbeeld #finallyfriday en #almostweekend. Op Instagram kun je dus ook als gerelateerd zoekresultaat gevonden worden.
 • Populaire berichten: De resultaten met de meeste betrokkenheid bij de posts met de hashtag van de zoekopdracht.
 • Meest recent: Dit zijn, vanzelfsprekend, de posts met de hashtag die het meest recent gepost zijn.

Het daadwerkelijk gebruiken van de hashtag

Het plaatsen van een hashtag op Instagram is niet lastig, maar het is wel verstandig om van te voren te bepalen welke hashtag(s) je wilt gaan gebruiken.

Mocht je er zelf niet helemaal uitkomen, dan kun je altijd het begin van je zoekwoord intypen op Instagram. Vervolgens komt de app zelf met populaire hashtag suggesties.

Wanneer ik bijvoorbeeld begin met #compliment krijg ik de volgende opties te zien:

Hashtag-op-Instagram

Instagram geeft je niet alleen opties voor de hashtag, maar laat je tegelijk zien hoe vaak een bepaalde hashtag is gebruikt. Dit is handig, omdat je aan de hand hiervan ook de populariteit kunt bepalen.

Zo zie je dat #compliment veel vaker gebruikt wordt dan #complimentendag. Om wat meer mensen te bereiken en op te vallen zou je naast je hoofdonderwerp #complimentendag nog de hashtag #compliment kunnen gebruiken.

 

De overeenkomsten en verschillen op een rijtje

 

Hashtag-blauw-wit

Hashtags gebruiken op Facebook, Twitter en Instagram gaat op ieder sociaal medium net even anders en toch is het weer hetzelfde. Om je niet in verwarring achter te laten, zet ik nog even op een rijtje wat de belangrijkste verschillen en overeenkomsten zijn in hashtags gebruiken op Facebook, Twitter en Instagram.

Hashtags gebruiken op Facebook, Twitter en Instagram: de overeenkomsten

Bij elk van de drie sociale media gebruik je de hashtags om makkelijker gevonden te worden bij de zoektocht van de doelgroep. Door bijvoorbeeld hashtags van trending topics te gebruiken, of je eigen discussies te starten met bepaalde hashtags, ben jij gemakkelijker te vinden dan wanneer je dit niet doet.

Met het oog op de toename van het aantal zoekopdrachten bij de sociale media, is het geen slecht idee hier mee te beginnen.

Het is voor de doelgroep bij alle drie de media mogelijk om op de hashtag te klikken en zo alle posts op dat medium te zien te krijgen. Ook geven alle drie de media tijdens het aanmaken van een hashtags verschillende, al eerder gebruikte, opties. Enige verschil is dat Instagram laat zien hoe vaak een hashtag ook daadwerkelijk is gebruikt, waardoor je daar de optie hebt de best scorende hashtag te kiezen.

Hashtags gebruiken op Facebook, Twitter en Instagram: de verschillen

De verschillen hebben vooral te maken met de manier waarop Facebook, Twitter en Instagram gebruikt worden.

Zo zijn de meeste accounts op Twitter en Instagram openbaar en kun je gemakkelijk zien wat andere gebruikers zeggen over een bepaald onderwerp. De discussies worden op die manier groter dan op Facebook, waar de meeste gebruikers hun posts alleen aan vrienden laten zien.

Voordeel hiervan op Facebook is wel dat als mensen op een bepaalde hashtag zoeken, je een grotere kans hebt op te vallen tussen de andere gebruikers van de hashtag.

Tot slot kun je op Twitter zowel tekst als video en afbeeldingen delen, terwijl het bij Instagram puur draait om het visuele. Je kunt op Instagram namelijk geen post plaatsen zonder afbeelding of video erbij.

 

Hashtags gebruiken op Facebook, Twitter en Instagram moet nu toch zeker lukken! Het maakt vooral het delen en starten van discussies op meerdere platformen tegelijk mogelijk. Je hoeft je hashtag-campagne dus niet alleen maar te richten op Twitter, maar kunt hier ook Facebook en Instagram prima bij aan laten sluiten. Zo ben je op alle platformen zichtbaar in de zoekresultaten.

Hashtags gebruiken op Facebook, Twitter en Instagram, doe jij dat al?

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen, deel deze in de comments hieronder!