Wanneer jij met jouw webshop op de hoogte bent van de buyer’s journey die jouw (potentiële) klanten afleggen, is de kans groot dat je hier met content marketing op inspeelt. Voor iedere fase creëer je content wat je vervolgens publiceert binnen jouw content hub. Om je content naar een hoger niveau te tillen, en hiermee meer potentiële klanten aan te spreken, is het goed om te weten in welke fase van de buyer’s journey jouw potentiële klanten zich bevinden. De klantreis in kaart brengen helpt je om duidelijk te krijgen in welke fase van de buyer’s journey de klant zit en naar welke informatie hij of zij op zoek is.

In dit artikel leg ik per fase uit hoe je aan de hand van de content binnen jouw webshop precies kunt zien in welke fase van de buyer’s journey de potentiële klant zich bevindt. Ook vertel ik je hoe je met content in kunt spelen op deze verschillende fases.

 

De buyer’s journey: nog even kort

 

Weg in het bos

De informatie in dit artikel gaat in op de buyer’s journey en de verschillende fases ervan. Voordat ik daar dieper op inga, is het goed om de buyer’s journey even kort te herhalen. Zo zullen er later geen misverstanden ontstaan over wat de buyer’s journey exact inhoudt.

De buyer’s journey is kort samen te vatten als de weg die een potentiële klant aflegt, voordat hij overgaat tot aankoop van een product of dienst. De buyer’s journey bestaat uit de volgende drie fases:

  1. De bewustzijnsfase (awareness stage): De potentiële klant wordt zich bewust van zijn probleem en gaat dit probleem onderzoeken. Hierbij wordt veelal gebruik gemaakt van de zoekmachines.
  2. De consideratiefase (consideration stage): Het probleem is helder en er moet een oplossing gevonden worden. De verschillende oplossingen worden in deze fase met elkaar vergeleken.
  3. De beslissingsfase (decision stage): Nu de potentiële klant alle informatie duidelijk op een rijtje heeft, wordt de beslissing genomen. Dit is het moment waarop de potentiële klant een daadwerkelijke klant wordt.

Wil je meer weten over de buyer’s journey en hoe je deze kunt analyseren? Eerder schreef ik hier een artikel over die je hier kunt bekijken.

 

Stap voor stap de klantreis in kaart brengen

 

Poppetje op landkaart

Nu je weer helder voor ogen hebt wat de buyer’s journey precies is, en wat de drie verschillende fases inhouden, is het tijd om te kijken naar de klantreis. De klantreis in kaart brengen zal er namelijk voor zorgen dat jij inzicht krijgt in de behoeftes van jouw potentiële klanten. Met de informatie die je daarmee vergaart, kun je daar met je content op in gaan spelen.

De klantreis in kaart brengen wordt gebaseerd op de bezoeken aan jouw webshop. Door deze te monitoren kun je erachter komen in welke fase van de buyer’s journey jouw potentiële klanten zich bevinden.

De bewustzijnsfase

Bij de klantreis in kaart brengen starten we met de eerste fase van de buyer’s journey: de bewustzijnsfase. In deze fase worden de potentiële klanten zich bewust van een probleem wat zich voor heeft gedaan. Om dit probleem verder te bekijken, wordt er onderzoek gedaan op internet.

Tijdens dit onderzoek wordt veelal gebruik gemaakt van de verschillende zoekmachine’s. Dit is hoogstwaarschijnlijk ook hoe jouw webshop gevonden wordt. Je merkt bij deze fase dat je met verschillende soorten zoekopdrachten gevonden wordt.

Hieraan herken je potentiële klanten in de bewustzijnsfase

Gloeilamp van papieren prop

Potentiële klanten die zich in de bewustzijnsfase van de buyer’s journey bevinden, zijn op zoek naar informatie wat betreft hun probleem. Zij zullen voornamelijk de content op jouw content hub bekijken.

Het grootste deel van je websitebezoekers zullen zich in deze eerste fase bevinden. De meeste bezoeken die via Google binnenkomen, zijn namelijk van mensen die op zoek zijn naar informatie, antwoorden en andere inzichten.

Dit zijn tegelijkertijd ook de mensen die een interesse hebben in hetgeen wat jij met jouw bedrijf vertelt. Let er wel op dat zij zich nog in een eerste fase van het koopproces bevinden. Je zult de potentiële klanten in deze fase onder geen beding het idee moeten geven dat je ze iets wilt verkopen.

Inspelen met content

In deze fase is het belangrijk dat je doelgericht op de persona’s schrijft die je hebt ontwikkeld. Zij zullen immers ook degene zijn die via de verschillende zoekmachines op jouw website belanden.

Daarnaast is het in deze fase ontzettend belangrijk om SEO goed te implementeren binnen jouw website. Op deze manier zul je hoog ranken binnen de zoekmachines, waardoor je potentiële klanten je beter zullen vinden.

Bekijk goed welke content wel, en welke content minder goed beken wordt. Aan de hand hiervan krijg je een goed beeld van waar je potentiële klanten naar op zoek zijn. Hier kun je met nieuwe content op inspelen.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om rondom een populair onderwerp meer content te creëren. Denk eens aan een video of een infographic.

De consideratiefase

Weg met meerdere pijlen

Tijd voor fase 2 van de klantreis in kaart brengen. Nu de potentiële klanten zich bewust zijn van hun probleem, is het tijd voor ze om meer informatie in te winnen en op zoek te gaan naar een oplossing.

Gedurende het tweede deel van het onderzoek worden voornamelijk webshops bekeken die in fase 1 ook bekeken zijn. Hierbij weet de potentiële klant immers al wat er aangeboden wordt. Dit zullen dus over het algemeen terugkerende bezoekers zijn.

Hieraan herken je potentiële klanten in de consideratiefase

De potentiële klanten in de consideratiefase kijken verder dan alleen de content binnen de content hub. Zij zullen ook kijken naar verschillende productpagina’s, op zoek gaan naar voor- en nadelen en andere functionaliteiten bekijken.

Ook wordt in deze fase de ‘Over ons’-pagina vaak bekeken. De potentiële klant wil namelijk een beter idee krijgen van het bedrijf waarbij zij eventueel een product of dienst aan gaan schaffen. Zo wordt de eerste stap gezet richting een vertrouwensband.

Nu de potentiële klant zich meer verdiept heeft in de producten en de service die jij te bieden hebt, kun je langzaam beginnen met het verkopen van deze producten. De koper is zich er van bewust dat zijn of haar probleem opgelost kan worden door de aanschaf van een product of dienst.

Inspelen met content

Radiografisch bestuurbare auto

Wederom is het goed om te kijken naar welke content in de content hub en/of producten in de webshop populair zijn. Net zoals bij fase 1 kun je hier met je content op inspelen.

Het verschil is nu dat je meer uitleg zult moeten geven over het product of dienst dat je verkoopt. Is de rode radiografisch bestuurbare auto ongekend populair in de webshop? Laat dan bijvoorbeeld in een video zien hoe deze werkt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Door met content in te spelen op de vraag van je potentiële klanten, is de kans groter dat zij in fase 3 voor jou zullen kiezen. Je geeft ze net dat beetje extra, waardoor het vertrouwen in jouw bedrijf alsmaar groeit.

De beslissingsfase

Tijd voor de derde en laatste fase van de klantreis in kaart brengen: de beslissingsfase. Gedurende deze laatste stap zal de potentiële klant zijn definitieve keuze maken en een daadwerkelijke klant worden.

Je zult merken dat in deze fase je potentiële klanten bijna niet meer via de zoekmachine’s binnen komen. Ze zijn immers al op de hoogte van jouw bedrijf en alles wat je te bieden hebt.

Hieraan herken je potentiële klanten in de beslissingsfase

Close-up creditcard

Nu de potentiële klant weet wat je te bieden hebt op jouw content hub en webshop, zullen zij nog een stapje verder kijken dan alleen die informatie.

Zo kijken ze nu ook naar de pagina waarop prijzen vermeld staan, lezen ze je case studies en zullen ze de ‘Contact’-pagina ook bezoeken. Ze zijn aan het bestuderen hoe het zou zijn om klant te worden bij jouw bedrijf.

De potentiële klanten in de beslissingsfase staan dus op het punt om daadwerkelijk een product of dienst aan te schaffen en daarmee klant te worden.

Inspelen met content

In deze fase van de klantreis in kaart brengen is het lastig om nog invloed uit te oefenen op de potentiële klant. De kans is namelijk groot dat hij zijn keuze al heeft gemaakt.

Zorg ervoor dat alle informatie in deze fase zo compleet mogelijk is. Wanneer je merkt dat de ‘Contact’-pagina veel bezocht wordt, is het goed om deze nog eens na te lopen. Mis ik geen informatie? Klopt de tone-of-voice nog? Is de pagina compleet?

Door op deze manier je content te optimaliseren, maak je het de klant zo compleet mogelijk om daadwerkelijk over te gaan tot aanschaf van je product of dienst. Het zou namelijk zonde zijn wanneer ze op dit moment afhaken en toch voor de concurrent kiezen!

 

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende aspecten waaraan je kunt zien in welke fase van de buyer’s journey de potentiële klant zich bevindt. De klantreis in kaart brengen zal ervoor zorgen dat je weet welke content je nog nodig hebt én hoe je je huidige content optimaal in kunt zetten.

De klantreis in kaart brengen: ga jij de buyer’s journey stap voor stap uitpluizen?

Of heb jij al een goed beeld van hoe de digitale weg van potentiële klanten in jouw webshop eruit ziet?

Laat het me weten! Dat kan door hieronder een reactie achter te laten.