Steden als Shanghai, Dubai, Tokio en New York hebben allemaal gigantische wolkenkrabbers. Maar als je één wolkenkrabber van iedere stad zou onthouden, welke zou dat dan zijn?

Precies, de hoogste.

Alle wolkenkrabbers zijn hoog, maar de hoogste wolkenkrabber is altijd het gebouw dat je zult onthouden. En met content werkt dat precies hetzelfde.

Steeds meer marketeers zien het nut van lange content in. Terwijl het gemiddelde blogartikel ‘vroeger’ vaak niet langer was dan 600 woorden, kom je tegenwoordig steeds vaker lange artikelen en andere stukken content tegen die dieper op een bepaald onderwerp ingaan.

In dit artikel leg ik je uit wat precies onder ‘lange content’ wordt verstaan, en waarom langere stukken content zo goed werken.

 

Wat is lange content?

 

Lange content is content die langer is dan andere, kortere stukken content. Dat had je zelf waarschijnlijk ook al bedacht. Maar de meningen verschillen nogal over wanneer een stuk content precies lang is.

Lange artikelen, video’s en infographics

Sommige marketeers vinden dat een artikel van meer dan 700 woorden als lange content kan worden beschouwd. Anderen zijn van mening dat je pas vanaf 4.000 woorden content als ‘lang’ kunt bestempelen. Ikzelf kies er altijd voor om daar tussenin te gaan zitten. Een lang blogartikel is voor mij een artikel van 2.000 woorden of meer.

Niet alleen artikelen kunnen lang zijn, maar andere vormen van content kunnen dat natuurlijk ook. Video’s van meer dan 10 minuten kun je over het algemeen als lang beschouwen, net als infographics waarbij je meerdere keren moet scrollen om ze te bekijken.

Lange content kan dus veel verschillende vormen aannemen. Voor welke vorm jij kiest, is helemaal afhankelijk van je onderneming en van de doelstellingen die je wilt bereiken. Maar dat lange content werkt, is zeker.

 

5 redenen om lange content te publiceren

 

retro-typemachine

Je hoeft me niet op mijn woord te geloven als ik zeg dat lange content werkt; ik ga je 5 redenen laten zien waarom je lange content op zou moeten nemen in je content marketingstrategie.

1. Met lange content kun je bezoekers meer waarde bieden

Stel je voor dat je op zoek bent naar informatie over het zaaien van een nieuw gazon. Waar zou je meer aan hebben: een artikel van 300 woorden waarin heel globaal en snel wordt uitgelegd hoe het moet, of een stappenplan van 2.500 woorden waarin je precies wordt uitgelegd hoe je dit aanpakt?

Door lange artikelen en andere soorten content te publiceren ben je je bezoekers veel beter van dienst. Je kunt veel dieper ingaan op een bepaald onderwerp. De lezer heeft aan jouw content genoeg; hij of zij hoeft niet verder te zoeken om te weten te komen wat hij of zij wil weten. Zo bouw je een band op met de mensen die je website bezoeken. Zij weten dat ze bij jou terecht kunnen voor goede content waar ze iets aan hebben.

vrouw-leest-op-ipad

Kort gezegd kun je met lange content je lezer dus meer kwaliteit bieden. Je kunt simpelweg meer informatie over een nieuw onderwerp verschaffen of gaat dieper op een al bekend onderwerp in. En op kwaliteit controleert Google tegenwoordig heel goed. Content die in de ogen van Google gezien wordt als kwalitatief hoogstaand wordt hoger gerankt dan een ander stuk content dat kwalitatief niet zo sterk is. Aan het algoritme van de ranking van Google wordt constant gesleuteld om ervoor te zorgen dat die kwalitatieve zoekresultaten gewaarborgd blijven.

Een tip uit de kwaliteitsrichtlijnen van Google is “Maak een website vooral voor uw gebruikers, niet voor zoekmachines.” En dat is nu precies wat je met lange content doet. Door de lezer zo uitgebreid als je maar kan te informeren en je kennis te delen, zorg je ervoor dat zijn of haar ervaring centraal staat.

2. Je content eindigt hoger in de zoekmachines

De tweede reden om voor langere content te kiezen zal je waarschijnlijk wel aanspreken. Met lange content eindig je namelijk hoger in de resultaten van de zoekmachines dan met korte content. En aangezien 91,5 % van de mensen die een zoekopdracht uitvoeren met Google uiteindelijk op een resultaat van de eerste pagina klikt, is dat een ontzettend belangrijk voordeel.

Op de eerste pagina in Google naar voren komen, dat wil natuurlijk iedereen. Er zijn verschillende manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat dat met jouw content gebeurt, en een van die manieren is dus door ervoor te zorgen dat je content lang is.

SerpIQ analyseerde de content die op de eerste pagina in Google rankt. Daaruit kwam naar voren dat alle resultaten op de eerste pagina gemiddeld meer dan 2.000 woorden telden.

onderzoek-zoekresultaten-grafiek

Hoe dit precies komt, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat Google kwalitatieve artikelen hoger rankt. Zoals ik hierboven al zei worden artikelen met meer dan 2.000 woorden eerder als kwalitatief gezien, omdat ze meestal meer informatie bevatten dan korte artikelen.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat deze hoge ranking wordt beïnvloed door het aantal social shares dat lange content krijgt. Lange content wordt namelijk in veel gevallen meer gedeeld op social media dan korte content. Daarover lees je meer bij punt 5.

Als je een nieuwe website hebt, kan het even duren voordat deze door Google wordt geïndexeerd. Voordat dat gebeurd is, ben je dus nog niet vindbaar in deze zoekmachine. Wil je weten wat je kunt doen om dit proces te versnellen? Lees dan mijn artikel over het versnellen van de indexatie van Google.

Schrijf je lange artikelen en wil je weten wat je kunt doen om zo goed mogelijk gevonden te worden in de zoekmachines? In dit artikel over het optimaliseren van je blogartikel voor SEO geef ik je tips.

3. Bezoekers brengen meer tijd door op je website

Zoals ik bij punt 1 al uitlegde, kun je bezoekers beter van dienst zijn door lange content te publiceren. De kans is dan ook veel groter dat ze op jouw website vinden wat ze zoeken, en niet op de website van een van je concurrenten.

Daarnaast vergroot je door lange content te publiceren de gemiddelde sessieduur van je bezoekers. Doordat er meer te zien of lezen is, zullen ze meer tijd op jouw website doorbrengen. En hoe meer tijd ze aan jouw content besteden, hoe beter de band wordt die je met hen opbouwt.

Als je er daarnaast ook voor zorgt dat ze meteen toegang hebben tot gerelateerde artikelen (bijvoorbeeld in de side bar), verklein je ook nog eens je bounce rate. Zo maak je bezoekers enthousiast voor de content die jij publiceert. En enthousiaste bezoekers converteren nu eenmaal sneller.

4. Lange content zorgt voor meer backlinks

links

Door regelmatig goede stukken content te publiceren die ook nog eens lang zijn, kun je sneller kwalitatieve backlinks genereren. Zulke backlinks hebben twee grote voordelen.

Ten eerste zorgen ze voor meer traffic naar jouw content hub. Mensen worden immers vanaf een andere site doorverwezen naar jouw content. Zo haal je dus traffic uit een kanaal dat je voorheen niet gebruikte. Zeker als degene die naar jou linkt wordt gezien als autoriteit kan zo’n kwalitatieve backlink in één klap voor een hoop extra bezoekers zorgen.

Ten tweede zijn kwalitatieve backlinks goed voor je SEO. Hoe meer kwalitatieve backlinks er op het internet te vinden zijn naar jouw content, hoe hoger die content zal ranken in Google. Google ziet zo’n backlink namelijk als een bevestiging van jouw autoriteit en gebruikt dit als een factor om de kwaliteit van je content te bepalen. Content van hogere kwaliteit rankt beter in Google, dus backlinks helpen daarbij.

Waarom is lange content belangrijk voor het genereren van backlinks?

Een studie van Moz toonde aan dat er mogelijk een direct verband is tussen het aantal woorden van een artikel en het aantal backlinks van datzelfde artikel. Hoe meer woorden het artikel telde, hoe meer backlinks er te vinden waren naar dat artikel.

Publiceer je regelmatig content die lang en van goede kwaliteit is, maar lukt het niet om backlinks te krijgen? Lees dan mijn artikel over hoe je in 2017 makkelijk backlinks kunt genereren.

5. Lange content wordt vaker gedeeld op social media

man-met-telefoon

Uit een onderzoek van Newswhip uit 2015 bleek dat lange content het vaak heel erg goed doet op social media. Lange artikelen worden vaak geliked en gedeeld, en er wordt veel op gereageerd.

De reden voor de populariteit van lange content op social media is niet helemaal duidelijk. Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat je met lange content de lezer ontzettend veel kunt vertellen over een bepaald onderwerp. Je kunt echt de diepte ingaan en de lezer nieuwe informatie of nieuwe inzichten geven.

Als een lezer echt iets nieuws leert van jouw content, wordt hij of zij enthousiast. De kans dat hij of zij er dan voor kiest je content te delen op social media is dan een stuk groter. En als je lezers je content veelvuldig delen, wordt jouw bereik natuurlijk alleen maar groter. Een win-winsituatie dus.

Het feit dat lange content vaker wordt gedeeld op social media dan kortere content, speelt ook weer een rol in de SEO. Social shares zijn namelijk een factor die Google meetelt als het om de indexering van websites gaat. Hoe vaker een stuk content gedeeld wordt, hoe groter de kans is dat het hoogt eindigt in de resultaten bij Google. Ook op die manier doet lange content het dus beter in de zoekmachines.

Ben je actief op Instagram, maar wil het nog niet helemaal lukken om volgers te krijgen? Lees dan mijn artikel over hoe je je bereik op Instagram kunt vergroten.

 

Conclusie

 

Het zal je nu inmiddels wel duidelijk zijn geworden dat lange content een belangrijk onderdeel uit zou moeten maken van iedere content marketingstrategie. Het schrijven of maken van langere content kost natuurlijk wel meer tijd (en dus geld), maar als je bedenkt wat je er allemaal voor terug krijgt is het de investering meer dan waard.

Wat is jouw ervaring met lange content? 

Heb je succesvolle voorbeelden die je kunt delen?

Geef jouw mening in een reactie!