Voor jouw email marketingstrategie en sales funnel optimalisatie wil jij natuurlijk niets liever dan een goed gevulde mailinglijst. Een van de beste manieren om jouw mailinglijst op te bouwen is door gebruik te maken van een opt-in formulier. Nu is echter de vraag: waar plaats je zo’n formulier? Jouw mailinglijst opbouwen met een opt-in formulier doe je gemakkelijk op de 10 plekken die ik je in dit artikel laat zien!

 

Mailinglijst opbouwen met een opt-in formulier

 

Stapel-brieven

Bezoekers laten niet zomaar hun e-mailadres achter. Ze willen hier vaak iets voor terug. Er zijn verschillende manieren waarop jij front-end producten kunt gebruiken om e-mailadressen te vergaren en bezoeker in jouw sales funnel te krijgen.

Eerder gaf ik je al tips hoe je een aantrekkelijk opt-in formulier kunt maken om je front-end producten in aan te bieden.

Wanneer de bezoeker jouw aantrekkelijke opt-in formulier echter niet weet te vinden…

Juist, dan wordt er ook niets gedownload.

Hieronder laat ik je 10 plekken op jouw site en in jouw content hub zien waar jij je opt-ins kunt plaatsen zodat ze gezien worden. Je mailinglijst opbouwen met een opt-in formulier kan nu écht beginnen!

 

1. Je cover page

Heb je ooit overwogen om jouw cover page om te toveren tot één groot opt-in formulier?

Een cover page is eigenlijk een simpele landingspagina die verschijnt voordat mensen jouw website kunnen bezoeken. Je geeft de bezoeker op deze cover page twee opties:

  1. Schrijf je in in het opt-in formulier (voor jouw nieuwsbrief, download etc.), of;
  2. Ga verder naar de website.

Op deze manier kan de bezoeker niet om jouw opt-in heen. Daar komt bij dat het natuurlijk wel prettig is als de bezoeker ook zonder het invullen van het e-mailadres jouw website kan bezoeken. Vandaar de toevoeging van de tweede optie.

Voorbeeld

Paper-&-Oats-cover-page

Wanneer je naar de webshop van Paper & Oats wilt, kom je op bovenstaande cover page terecht. Via deze pagina kun je naar de winkel op Etsy, maar er wordt je ook iets leuks aangeboden.

Je krijgt namelijk de mogelijkheid om een gratis planner te ontvangen in je mailbox én je krijgt daarbij 15% korting bij je eerste bestelling van de planners bij Etsy.

Doordat deze opt-in de gehele pagina beslaat kun je er niet omheen. Daarnaast wil je natuurlijk graag je e-mailadres achterlaten. Je bent namelijk op weg naar de webshop om iets te kopen en je krijgt hier de mogelijkheid om 15% korting te krijgen op die aankoop!

In de onderste regel op de pagina wordt je nog wel verteld dat je na het krijgen van jouw gratis planner en de korting je maandelijks een nieuwsbrief zult ontvangen. Deze melding van het verdere gebruik van het e-mailadres is overigens verplicht.

2. Boven de vouw

Je mailinglijst opbouwen met een opt-in formulier kan ook door jouw opt-in de gehele pagina boven de vouw te laten beslaan.

Met boven de vouw wordt dat gedeelte van jouw website bedoeld welke je ziet zonder dat je hoeft te scrollen. Op dat gedeelte een opt-in plaatsen levert voor je gevoel dus een pagina vullende opt-in op, zonder dat het daadwerkelijk een pagina op zich is.

Op die manier is het wellicht wat minder storend voor de bezoeker, deze kan namelijk gewoon gebruik maken van jouw menu en naar beneden scrollen voor de originele homepagina.

Voorbeeld

Melyssa-Griffin-above-the-fold

Melyssa Griffin heeft haar eigen website waarop ze informatie deelt via blogposts. Daarnaast kun je je via de website opgeven voor verschillende cursussen die ze verzorgt.

Bovenstaand screenshot is gemaakt van haar pagina boven de vouw. De opt-in wordt dus gelijk getoond. Slim is dat Griffin je niet alleen de mogelijkheid geeft je gegevens achter te laten, maar ze ook laat zien dat jij er beter van zult worden. Je zult namelijk je publiek laten groeien en geld verdienen met je passie.

Daar komt bij dat ze ook nog eens een mate van betrouwbaarheid laat zien door te tonen dat je één van de 100.000 leden zult zijn. Als zo veel mensen zich al hebben ingeschreven, dan moet het wel goed zijn. Toch?

Groot voordeel naast de duidelijke aanwezigheid van deze opt-in is dat het met zo’n groot oppervlak dus mogelijk wordt om direct wat eventuele tegenargumenten te weerleggen.

3. De menubalk

Wanneer je opt-in opvalt zonder dat mensen hoeven te scrollen is dat natuurlijk super fijn. Zo laat je direct zien wat je ze aan kunt bieden en hoeven ze niet op zoek naar de plek waar ze zich aan kunnen melden voor bijvoorbeeld jouw nieuwsbrief.

Eerder liet ik al zien dat je je mailinglijst opbouwen met een opt-in formulier kunt doen door de opt-in paginagroot boven de vouw te plaatsen.

Ik kan me zo voorstellen dat deze manier van het plaatsen van een opt-in niet voor iedereen geschikt is. Misschien heb jij wel informatie op je homepagina die mensen direct moeten kunnen zien.

Wat de reden ook is: wanneer je geen grote opt-in boven de vouw wilt, hoeft dit niet te betekenen dat je deze plaats voor de opt-in helemaal af moet schaffen. Er bestaat namelijk een balk die je boven de menubalk kunt plaatsen. Zo staat je opt-in wel duidelijk boven de vouw, maar is deze niet paginavullend aanwezig.

Voorbeeld

Mother Manifest menubalk

Mother Manifest heeft als doel moeders met elkaar te verbinden zodat zij elkaar kunnen helpen in het moederschap. Het is daarom belangrijk om de boodschap goed over te kunnen brengen.

Het gedeelte van de homepagina boven de vouw moet het doel dus ook direct onder de aandacht kunnen brengen. Dit wordt lastig wanneer ze hier een grote opt-in zouden plaatsen. Dan wordt de boodschap naar beneden geschoven en dat is natuurlijk zonde!

Om toch boven de vouw al de mogelijkheid te geven je in te schrijven in hun mailinglijst, zie je bovenaan de pagina een balk boven het menu. Deze balk is een opt-in en wanneer je hierop klikt kun je je aanmelden. Zo blijft er zowel ruimte over voor de boodschap als voor een opt-in.

4. De footer

De eerste mogelijkheden op je mailinglijst op te bouwen via een opt-in zijn vooral gericht op elementen boven de vouw. Het is natuurlijk niet zo dat iedere bezoeker alleen maar boven de vouw jouw website bekijkt. Bezoekers gaan ook scrollen en kijken verder wanneer ze het interessant vinden.

Waar ze op die manier ook kunnen eindigen, is bij jouw footer. Dit is de balk onderaan je pagina waar vaak het menu nog een keer instaat en contactinformatie te vinden is.

Mocht iemand na het zien van jouw website of specifieke pagina overtuigd zijn en meer willen weten, is het natuurlijk jammer als hij weer helemaal naar boven moet scrollen om zijn gegevens achter te laten. Het is daarom aan te raden om ook onderaan de pagina een opt-in formulier te plaatsen.

Voorbeeld

Sarah-footer-voorbeeld

Nadat je door de blog van Sarah heen bent gescrold, ben je wel nieuwsgierig geworden naar de manier waarop zij haar blog runt. Gelukkig voor jou komt op het moment dat je bedenkt dat je wel informatie wilt na alles gezien te hebben, de opt-in in de footer naar voren.

Ook Sarah laat je hier direct zien hoe ze jou kan helpen en dat 20.000 mensen je voorgingen. Vervolgens is er een grote knop via waar je je kunt aanmelden voor haar mailinglijst.

5. De sidebar

Ondanks dat dit, vooral voor in jouw content hub naast jouw blogartikelen, een vanzelfsprekende plaats is om een opt-in formulier te plaatsen wordt dit niet altijd gedaan.

Daarom wil ik deze plek nog even extra benadrukken in dit artikel over je mailinglijst opbouwen met een opt-in formulier. Een opt-in in jouw sidebar zal hoe dan ook opvallen wanneer iemand jouw content leest. De opt-in staat immers direct naast de tekst.

Daarnaast kun je deze opt-in op verschillende pagina’s waar je je sidebar gebruikt gemakkelijk laten terugkomen.

Voorbeeld

Genius-Whale-sidebar

Op bovenstaand screenshot zie je de opt-in die ik gebruik in de sidebar van de content hub van Genius Whale. Zodra je als bezoeker een artikel gaat lezen zie je direct de optie om je aan te melden voor meer van onze artikelen en informatie.

Door het gebruik van een sidebar naast jouw content, kun je direct de link leggen tussen de getoonde content en de optie je in te schrijven voor meer van die content. Zo heeft de enthousiaste bezoeker direct de mogelijkheid zich aan te melden om meer van zijn favoriete content te kunnen ontvangen.

6. Op de contactpagina

Je mailinglijst opbouwen met een opt-in formulier kan ook op jouw contactpagina. Vaak wordt deze pagina over het hoofd gezien wanneer het om opt-in formulieren gaat. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat mensen denken dat deze pagina toch niet zo vaak bezocht wordt als de rest van de website of de content hub.

Laten we er eens op deze manier naar kijken:

Mogelijke klanten zijn op jouw website en zijn zo geïnteresseerd dat ze opzoeken hoe ze met je in contact kunnen komen. Nu zijn ze hier en slaat toch de twijfel toe. Dan is het toch mooi als je ze juist op dat moment de optie kunt geven zich vrijblijvend in te schrijven voor meer informatie? Wellicht helpt dat jouw mogelijke klant tot net dat beetje extra bevestiging.

Voorbeeld

CMI-contact-pagina

Wanneer je contact op wilt nemen met het Content Marketing Institute krijg je nogmaals de optie je aan te melden voor gratis updates en informatie.

Wanneer je bijvoorbeeld toch twijfelt of liever toch niet al je gegevens invult, kun je op deze manier dus geheel vrijblijvend CMI leren kennen. Zo zorgen zij ervoor dat ook de twijfelaar binnen de sales funnel blijft. Wie weet komt er een moment waarop het twijfelen stopt en het echte aanmelden begint.

7. De pop-up

De gevreesde, maar effectieve, pop-up mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Niet iedere pop-up is hetzelfde en er zijn dan ook verschillende opties waar en wanneer je de pop-up gaat tonen.

Bovenstaande opt-in formulieren staan vast op jouw website en hebben geen moment van verschijnen of verdwijnen. Bij een pop-up kun je spelen met de beweging die het opt-in formulier maakt.

Zo kun je de pop-up direct tonen wanneer iemand op jouw website komt, maar kun je ook wachten tot de bezoeker hem juist verlaat. Ook de tijd die iemand op jouw pagina doorbrengt of het gedeelte dat er naar beneden gescrold is kunnen meespelen in het laten zien van jouw pop-up. Voor jouw mailinglijst opbouwen met een opt-in formulier is een pop-up zeker het overwegen waard.

Voorbeeld

Pop-up-voorbeeld

Bovenstaand voorbeeld laat zien dat niet iedere pop-up groots in beeld hoeft te komen. Deze pop-up verscheen toen ik enkele seconden op de site aanwezig was en al naar beneden had gescrold. Wanneer je direct op de site gaat navigeren kom je de pop-up niet tegen.

Wanneer ik nu weer naar die website ga, krijg ik de pop-up niet meer te zien. Dit gebeurt vaker en kun je in de meeste gevallen instellen wanneer je je pop-up maakt. Je kiest ervoor de pop-up maar één keer aan een terugkerende bezoeker te laten zien.

Dit gebeurt om de negatieve houding ten opzichte van pop-ups iets af te zwakken. Voor welke variant jij gaat hangt waarschijnlijk vooral af van de effectiviteit van de pop-up. Dit kun je handig testen door middel van een A/B-test.

8. De slider

Mocht je de sprong met de pop-up toch niet willen wagen, dan kun je ook gebruik maken van het tonen van jouw opt-in formulier in een slider. De slider valt op doordat deze op een bepaald, door jou gekozen, moment op de pagina verschijnt.

Door de beweging van het opt-in formulier wordt je oog er automatisch naar toe getrokken. Een mailinglijst opbouwen met een opt-in formulier kan dus ook op een speelse manier. Daarnaast is het vaak een kleiner en minder storend formulier dan een scherm vullende pop-up.

Voorbeeld

Slider-voorbeeld

In bovenstaand voorbeeld krijg je een goed beeld van de subtiliteit van een slider. Het is in de meeste gevallen een klein opt-in formulier welke subtiel verschijnt in de hoek van de pagina.

In het voorbeeld gaat de slider niet over de tekst heen, maar in sommige gevallen kan dit wel gebeuren. Dat heeft met maken met de plaatsing van de slider en de grootte van het scherm waarop de website geopend wordt. Houd er dus rekening mee dat hij in sommige gevallen wel degelijk tekst kan blokkeren.

9. Je ‘over ons’-pagina

Is de bezoeker nieuwsgierig naar wie jij en je collega’s zijn? Of juist naar wat voor een soort bedrijf je bent en wat de sfeer is? In de meeste gevallen gaat de bezoeker dan op zoek naar een ‘over ons’ pagina. Waarom zou je de kans laten liggen om, wanneer je je hebt voorgesteld, direct de mogelijkheid aan te grijpen de kennismaking te verbreden door het mailen van interessante content?

Het helpt je mailinglijst opbouwen met een opt-in formulier wanneer je deze zo in kunt zetten dat het meer een gift lijkt dan dat je iets van de bezoeker neemt (namelijk zijn e-mailadres).

Voorbeeld

Over-ons-pagina-voorbeeld

Dit screenshot is gemaakt van een deel van de about pagina van Social Triggers. Op deze pagina worden Derek en zijn visie aan je voorgesteld. Halverwege het voorstellen kom je bovenstaande opt-in tegen waar je je aan kunt melden voor updates.

Het is goed om daar waar mensen wellicht enthousiast worden over jou, je bedrijf en je visie ze meer informatie te bieden.

10. Gebruik social media

Bovenstaande plaatsingen zijn gericht op de plaatsing van jouw opt-in formulier op jouw website. Er is buiten jouw website om echter nog een breed scala aan mogelijkheden om jouw opt-in formulier te plaatsen.

Ooit gedacht aan het delen van jouw opt-in formulier op social media?

Een mailinglijst opbouwen met een opt-in formulier is pas succesvol als mensen deze ook daadwerkelijk in gaan vullen. Heb je veel volgers op social media en staat jouw social media marketingstrategie als een huis? Waarom zou je hier geen gebruik van maken om jouw opt-in formulier te promoten?

Voorbeeld

Facebook-voorbeeld

In bovenstaand voorbeeld zie je hoe Claire gebruik maakt van haar sociale platform om de download voor haar gratis gids te delen. Op deze manier brengt ze haar download nog meer onder de aandacht en alle beetjes helpen wanneer je jouw mailinglijst aan het opbouwen bent.

Een beetje social media marketing kan nooit kwaad.

 

Je weet nu op welke plekken een mailinglijst opbouwen met een opt-in formulier mogelijk is. Kijk goed naar bovenstaande voorbeelden en bedenk waar het voor jou nuttig is om je opt-in formulier te plaatsen. Het is altijd verstandig om de opt-ins in de gaten te houden en te zien welke wel en welke niet converteren.

Je kunt alle verschillende plekken benutten, maar let er wel op dat het allemaal niet té wordt.

Een mailinglijst opbouwen met en opt-in formulier. Doe jij dat al?

Zo ja, welke opt-in scoort het beste?

Deel jouw ervaringen en tips over het plaatsen van een opt-in bij de reacties hieronder!