Zou het niet fijn zijn als je de klussen die veel tijd en energie kosten, maar die niet direct veel op lijken te leveren, uit handen kunt geven, zodat je je volledig kunt focussen op de creatieve en belangrijke taken die je op de planning hebt staan? Marketing automation maakt dit mogelijk en is daarom naar mijn idee dé tool voor marketing voor nu, maar zeker ook voor in de toekomst.

Wat marketing automation is, is echter voor veel marketeers nog niet helemaal duidelijk. Daarom ga ik hier in dit artikel uitgebreid op in. Ik vertel je eerst wat marketing automation is. Vervolgens ga ik dieper in op enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen, wil je overstappen op marketing automation. Ik sluit af met het bespreken van de mogelijkheden van marketing automation binnen de verschillende facetten van online marketing.

 

Wat is marketing automation?

 

Robot

De naam marketing automation geeft eigenlijk al alles weg. Marketing automation is namelijk niets meer dan het automatiseren van je marketingprocessen met behulp van software en technologie.

Hierdoor kun je een koppeling maken tussen je contentmanagementsysteem (CMS) en je klantrelatiebeheer (CRM), waardoor je in staat bent om je prospects, leads en klanten langdurig op verschillende momenten van content te voorzien. Deze content kun je dusdanig vormgeven dat hij volledig is geoptimaliseerd voor de desbetreffende persoon. Het voordeel hiervan is dat je in staat bent om je prospects, leads en klanten steeds verder de sales funnel in te manoeuvreren. En daar draait het toch eigenlijk allemaal om, of niet?

 

De voorwaarden van marketing automation

 

Als je het zo leest lijkt marketing automation alleen maar voordelen te hebben. Het verlicht de werkdruk én het vergroot de kansen dat prospects en leads klant worden en dat klanten herhalende klanten worden.

Je kunt echter niet zomaar met marketing automation beginnen. Je hebt hier een goede basis voor nodig die je vervolgens stap voor stap kunt integreren met marketing automation. De zaken die in ieder geval in deze basis horen te zitten, ga ik nu met je doornemen.

1. Een content marketingstrategie met realistische doelstellingen

Strategie

We beginnen met het meest voor de hand liggende punt, namelijk de content marketingstrategie. Zonder deze strategie is marketing automation niet rendabel en eigenlijk zinloos.

Want wat valt er immers te automatiseren?

Een goede content marketingstrategie bestaat uit verschillende facetten. Zo heb je in de eerste plaats een eigen online omgeving nodig waar je de content die je produceert kunt publiceren. Zonder een goede distributie heeft het publiceren van content namelijk niet zo veel zin. Daarom is het belangrijk om deze te optimaliseren voor de zoekmachines zodat je content hub gevonden kan worden. Daarnaast kun je de content ook zelf actief verspreiden, bijvoorbeeld via e-mail en social media. Email marketing en social media marketing behoren dus ook tot deze basis.

Zomaar wat content produceren en deze verspreiden onder je doelgroep is echter niet voldoende. De content moet natuurlijk van hoge kwaliteit zijn, maar hij moet daarnaast ook perfect aansluiten bij de vraag van je doelgroep. Om te achterhalen wat de vraag precies is, is het belangrijk om de buyer’s journey uit te werken. Hierin worden de verschillende stadia die voorafgaan aan een aankoop uiteengezet. Hier kun jij vervolgens content voor produceren, wat een lead kan helpen om een keuze te maken.

Tot slot is het belangrijk om na te denken over de vraag waarom je dit allemaal doet. Wat zijn je marketingdoelen en wat wil je met je content marketingstrategie bereiken?

Dit laatste punt is overigens niet alleen belangrijk als je wilt beginnen met marketing automation, maar ook voor marketing in het algemeen.

2. Je doelgroep van binnen en van buiten leren kennen

Doelgroep

Met je content marketingstrategie richt je je op een bepaalde groep mensen: je doelgroep. Om optimaal gebruik te kunnen maken van marketing automation is het belangrijk dat je deze groep door en door kent.

Je zult dus informatie over ze moeten verzamelen. Dit kun je in de eerste plaats doen door je doelgroep te segmenteren in verschillende persona’s. Daarnaast kun je vaak ook aanvullende informatie van je eigen statistieken en CRM afhalen. Dit is echter nog niet genoeg. Ook andere informatie zoals zoekgedrag is belangrijk als je optimaal gebruik wilt maken van marketing automation.

Let op! Gegevens verzamelen zoals het zoekgedrag van mensen doe je door cookies te installeren. Dit mag echter niet zomaar. Je moet de bezoekers van je website hier over informeren. Dit doe je bijvoorbeeld met een pop-up of informatiebalk.

De theorie achter het verzamelen van zoveel mogelijk informatie is vrij logisch. Hoe meer informatie de marketing automation software tot zijn beschikking heeft, hoe gerichter deze content aan de juiste mensen kan laten zien of naar de juiste mensen kan versturen en hoe kleiner het percentage van jouw marketingbudget dat verspilt wordt aan ongeïnteresseerde mensen.

3. De beste match tussen jou en de marketing automation software en technologie

Perfecte-match

Tot slot is het belangrijk om je te verdiepen in de verschillende marketing automation software. Je zult uiteindelijk één van die tools moeten gaan gebruiken. Dan kan het maar beter de beste zijn, of niet?

Duik daarom eens in de wereld van de marketing automation software en probeer te achterhalen wat de mogelijkheden zijn bij de verschillende tools. Op basis van je bevindingen kun je dan beslissen met welke tools je aan de slag gaat.

 

Marketing automation binnen je content marketingstrategie: vier facetten uitgelicht

 

Zoals gezegd kan marketing automation bij verschillende facetten van je content marketingstrategie toegepast worden. In dit artikel bespreek ik hoe marketing automation werkt binnen je eigen website, je email marketing en je social media marketing.

Marketing automation en je website

Website-URL

We beginnen bij marketing automation binnen je eigen website. Hiermee bedoelen we marketing automation die ervoor zorgt dat bepaalde elementen van je website in alle gevallen doorgevoerd worden, zonder dat jij dit iedere keer handmatig aan hoeft te passen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan templates van pagina’s. Door deze één keer te designen en vervolgens op te slaan, kun je ze iedere keer als je een nieuwe pagina wilt maken selecteren en toevoegen. Dit scheelt een hoop designwerk waarbij je niet keer op keer hetzelfde hoeft te maken.

Andere vormen van marketing automation binnen je website zijn bijvoorbeeld het weergeven van een opt-in op alle pagina’s. Stel in dat deze opt-in bij alle artikelen na drie alinea’s gepresenteerd wordt, sla dit op en de software doet de rest.

Marketing automation en je e-mail marketing

Postvakjes

Marketing automation binnen je email marketing is wellicht de bekendste vorm van marketing automation. Het stelt je in staat om e-mails op te stellen, te personaliseren en vervolgens automatisch op vooraf bepaalde tijden naar een geselecteerd gezelschap te versturen. Je kunt deze e-mails bijvoorbeeld optimaliseren voor de fase van de buyer’s journey waarin de ontvanger zich bevindt.

Ik zal je uitleggen hoe dit werkt aan de hand van een niet voltooide aankoop op een webshop.

Stel, Tim heeft zich ingeschreven voor de nieuwsbrief van jouw webshop en krijgt hierdoor wekelijks de nieuwsbrief toegestuurd. Op basis van zijn zoekgedrag zijn artikelen geselecteerd die waarschijnlijk wel in de smaak zullen vallen. Geïnspireerd door deze artikelen brengt hij een bezoekje aan je webshop en vult hij zijn mandje met verscheidene producten die hij graag wil hebben. In plaats van de producten af te rekenen, sluit Tim de computer echter af.

De dagen daarop vergeet hij dat de producten nog in zijn mandje staan. Totdat hij een e-mail in zijn inbox krijgt waarin hij herinnerd wordt aan zijn niet voltooide aankoop. Snel gaat Tim terug naar de webshop en betaalt voor de producten. Als hij de producten een paar dagen later naar volle tevredenheid binnen heeft, krijgt hij weer een mailtje. Dit keer met content over het gebruik van de producten. Snel begint hij te lezen. De informatie is namelijk relevant en heel interessant.

Je kunt je misschien voorstellen dat het lastig is om handmatig alle mensen die vergeten om hun aankoop af te ronden een mail moet sturen om ze hieraan te herinneren. En als ze hun aankoop vervolgens wel voltooid hebben, moet je ze nog een follow-up sturen waarin ze extra informatie krijgen over de specifieke producten die ze hebben gekocht. Hoe groter je webshop wordt, hoe lastiger deze klus zal zijn. Tenzij je gebruik maakt van marketing automation.

Software stelt je dan namelijk in staat om bij verschillende scenario’s automatisch vooraf opgestelde e-mails te versturen, bijvoorbeeld:

  • 3 dagen nadat iemand zijn winkelwagentje heeft gevuld, maar de producten niet heeft afgerekend;
  • 10 dagen nadat iemand een bestelling heeft gedaan;
  • 1 maand na de laatste aankoop.

Marketing automation en je social media marketing

Sociale-media

Dat social media marketing ook geautomatiseerd kan worden is voor veel marketeers nieuw. Toch is het iets om in de gaten te houden, want het kan je op de lange termijn enorm veel tijd besparen.

Marketing automation binnen een social media kanaal

Er zijn verschillende manieren waarop je marketing automation toe kunt passen binnen je social media marketing. Zo kun je ervoor kiezen om een campagne helemaal klaar te zetten en in te plannen. De verschillende advertenties binnen de campagne worden nu automatisch geactiveerd en stopgezet, waardoor jij hier niet meer naar om hoeft te kijken. Het enige wat je achteraf nog moet doen is de resultaten analyseren, maar dat is bij een succesvolle campagne helemaal geen straf.

Marketing automation tussen social media kanalen

Naast marketing automation binnen een kanaal kun je ook gebruik maken van marketing automation op meerdere kanalen. Zo zijn er bijvoorbeeld tools waarbij je één bericht op meerdere manieren vorm kunt geven. Deze worden vervolgens automatisch geplaatst op de verschillende kanalen. Zo bestaat je bericht op Twitter bijvoorbeeld uit een korte tekst met een bijgevoegde link. Op Facebook uit een langere tekst met een afbeelding en op LinkedIn uit een langere tekst met andere woorden. Je maakt zo dus drie versies van hetzelfde bericht.

Plan deze berichten vervolgens allemaal in en ze zullen geplaatst worden op de ingeplande tijd. Ook als jij op dat moment met andere belangrijke zaken bezig bent.

 

Marketing automation neemt een hoop werk uit handen. Gelukkig zal de software niet alles van je overnemen. Je moet namelijk wel nog steeds zelf de content produceren en ook moet je alle berichten, e-mails en templates vooraf klaarzetten. Echter hoef je dit maar één keer te doen en niet voor iedere klant opnieuw.

De structuur die marketing automation je geeft, zorgt er daarnaast voor dat je beter in staat bent om een stabiele relatie op te bouwen met je klanten. Zij krijgen namelijk allemaal voldoende aandacht en ze zullen niet vergeten worden, omdat jij het toevallig even te druk hebt.

Maak jij al gebruik van marketing automation?

En wat zijn je ervaringen hiermee?

Laat het me weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!