Sinds Instagram in 2010 werd opgericht, is het constant door blijven groeien. Meer dan 500 miljoen mensen gebruiken dit social medium, waarvan 300 miljoen mensen er zelfs dagelijks gebruik van maken. In zes jaar tijd is het dus uitgegroeid tot een enorm platform met een bereik waar je u tegen zegt. Als bedrijf kun je daar natuurlijk je voordeel mee doen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je meer volgers op Instagram krijgt?

 

Meer volgers op Instagram: deze strategieën moet je toepassen

In dit artikel ga ik je vertellen over 12 strategieën die je kunt toepassen om meer volgers op Instagram te krijgen. Daarbij laat ik je een aantal voorbeelden zien van hoe andere bedrijven dat aanpakken.

1. Richt je op een specifieke doelgroep

Voordat je foto’s en video’s op Instagram gaat plaatsen om meer volgers te krijgen, is het belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt voor wie je dat precies doet. Met andere woorden: zorg ervoor dat je weet wat je doelgroep is.

Misschien is de doelgroep van jouw Instagram-account al vanaf het begin af aan duidelijk, bijvoorbeeld als je bedrijf zich specialiseert in de levering van een specifiek product of een speciale dienst. Maar soms kan het zo zijn dat je toch een bepaalde keuze moet maken. Kijk maar eens naar de Instagram-account van Nike.

Nike Instagram

Hoewel de sneakers en kleding van Nike razend populair zijn bij het grote publiek, richt de Instagram zich puur en alleen op de sportieve kant van het merk. In korte video’s wordt ingezoomd op sporters, waarbij de verschillende collecties van Nike natuurlijk een flinke rol spelen.

Hier is ongetwijfeld een uitgebreid doelgroeponderzoek aan vooraf gegaan. Bij Nike weten ze dat Instagram onder sporters een populair platform is, en daar spelen ze dan ook slim op in.

Door content te plaatsen die zich op één specifieke doelgroep richt, vergroot je je engagement. Gebruikers zijn dan ook eerder geneigd jouw pagina aan te raden aan mensen met dezelfde interesses, en zo zorg je voor meer volgers op Instagram.

Pas als je je doelgroep hebt bepaald, weet je wat voor foto’s en andere content je op Instagram kunt plaatsen. Ook kun je dan pas uitzoeken welke hashtags je kunt gebruiken bij je foto’s om nieuwe volgers naar je pagina toe te trekken. Daarover vertel ik je meer bij punt 5.

2. Bepaal het imago dat je wilt uitdragen

Als je je doelgroep eenmaal hebt bepaald, weet je wie je wilt aanspreken met de content die je op Instagram plaatst. Dan is het nu tijd om te gaan bedenken op welke manier je die doelgroep aan wilt spreken.

Het imago dat je uitdraagt op Instagram is natuurlijk voor ieder bedrijf anders. Een goed uitgedacht imago waarmee je je richt op de juiste doelgroep is een goede strategie om ervoor te zorgen dat je steeds meer volgers naar je toe trekt. Ga maar eens na welke indruk jij wilt wekken met je aanwezigheid op social media, en richt daar je Instagram-strategie op in.

Kijk voor een leuk voorbeeld eens naar de Instagram-account van Coolblue:

Coolblue Instagram

De content op de Instagram-account van Coolblue bestaat uit kijkjes achter de schermen, vrolijke of grappige filmpjes en leuke weetjes over het bedrijf. Dat is heel iets anders dan de website, die vrij rechttoe-rechtaan is.

Het voorbeeld van Coolblue laat zien dat je met een goed uitgedachte strategie voor Instagram je bedrijf een gezicht kunt geven. De website van Coolblue is ‘gewoon’ een webshop met goede klantenservice; de Instagram geeft je een kijkje achter de schermen en geeft de medewerkers een gezicht. Daar is over nagedacht: met zo’n imago zorgt Coolblue voor een trouwe schare volgers op Instagram.

Belangrijk voor het creëren van imago is dat je consistent bent in het plaatsen van je content. Daar ga ik bij punt 8 verder op in.

3. Plaats mooie foto’s van goede kwaliteit

Dit derde punt is misschien wel een van de belangrijkste manieren waarop je meer volgers op Instagram kunt krijgen. Denk maar eens na over de accounts van bedrijven die jij zelf op Instagram volgt.

Waarom volg je juist deze organisaties of merken? Wat vind je aantrekkelijk aan de content die zij op Instagram plaatsen?

Waarschijnlijk volg je bepaalde bedrijven op Instagram omdat de foto’s en video’s die ze plaatsen inspirerend, leuk of mooi zijn. Dat is ook de reden dat je Instagram überhaupt gebruikt: om te kijken naar mooie afbeeldingen.

Bij een platform waarop foto’s en video’s worden gedeeld, zijn die visuele aspecten natuurlijk het allerbelangrijkst. Kijk bijvoorbeeld eens naar de foto’s die merken als Puma plaatsen.

Puma Instagram

Als je met je bedrijf meer volgers op Instagram wilt krijgen, zul je er dus voor moeten zorgen dat de visuele content die je plaatst, van de allerhoogste kwaliteit is. Dat betekent ten eerste natuurlijk dat je foto’s haarscherp moeten zijn, zodat je volgers goed kunnen zien wat erop staat.

Maar dat is nog lang niet alles. Ook het esthetische aspect van je foto’s moet goed zijn. Je foto’s moeten aantrekkelijk zijn om naar te kijken en de aandacht trekken als mensen er voorbij scrollen.

Foto’s maak je extra aantrekkelijk door ze te bewerken, ofwel met een programma (denk bijvoorbeeld aan Photoshop) ofwel met de filters die Instagram zelf aanbiedt. Er is zelfs onderzoek gedaan naar welke filters geliefd zijn bij gebruikers.

Denk daarnaast ook goed na over wát er op de foto staat. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat foto’s met een gezicht erop 38% meer likes krijgen dan foto’s zonder gezicht. Zulke statistieken zijn het zeker waard om meegenomen te worden in je overweging.

Zorg er dus voor dat over iedere foto die je op Instagram plaatst, is nagedacht. Bewerk foto’s net zo lang tot ze goed genoeg zijn om online te zetten en bij je imago passen. Alleen dan weet je zeker dat mensen bij jouw foto blijven hangen.

4. Zorg voor een pakkend onderschrift

Als je er eenmaal voor gezorgd hebt dat je foto (of video) er tiptop uitziet, kun je deze op Instagram plaatsen. Dan volgt ook meteen het volgende dilemma: wat wordt het onderschrift dat bij de foto komt te staan?

Het bedenken van een goed onderschrift bij je content op Instagram is moeilijker dan je denkt. Je onderschrift moet iets toevoegen aan de foto, je volgers aanspreken en bij je imago passen.

Voor het bedenken van een goed onderschrift is geen vaste formule. Je zult zelf de tone of voice moeten bepalen die bij jouw Instagram-strategie past. Toch zijn er wel een paar algemene richtlijnen die je toe kunt passen.

Nike Instagram onderschrift

Voor onderschriften op Instagram geldt: kort maar krachtig. Probeer niet te veel woorden vuil te maken aan datgene wat je probeert te zeggen. Mensen gebruiken Instagram voor het visuele aspect. Ze zitten niet te wachten op hele artikelen naast je foto’s, en zullen lange teksten vaker niet dan wel lezen.

Soms kan het zelfs goed zijn om het onderschrift helemaal achterwege te laten, bijvoorbeeld als het gaat om een afbeelding met een inspirerende quote of een foto waarmee je een bepaald gevoel wilt opwekken bij je volgers. In zulke gevallen kan het slimmer zijn om de afbeelding voor zichzelf te laten spreken. Een tekst doet er alleen maar aan af. Sommige foto’s zeggen meer dan 1000 woorden!

Let ook goed op je spelling, grammatica en interpunctie. Onnodige spelfouten en grammaticaal incorrecte teksten staan ontzettend slordig en zullen geen goede indruk wekken.

Om met je pakkende onderschrift nog meer volgers op Instagram te verzamelen, kun je gebruikmaken van hashtags. Daarover vertel ik je bij het volgende punt meer.

5. Gebruik hashtags

Net als op Twitter wordt op Instagram veelvuldig gebruik gemaakt van hashtags. Als je op zo’n hashtag klikt, krijg je alle foto’s en video’s te zien waarbij deze tag gebruikt is. Deze functie wordt door ontzettend veel mensen gebruikt om content te vinden die bij hun interesses past.

Door hashtags op een slimme manier te gebruiken, vergroot je dus je vindbaarheid op Instagram. Als je populaire hashtags aan je onderschriften toevoegt, zullen je foto’s immers bij een groter publiek belanden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat posts met één of meer hashtags veel meer engagement opleverden dan posts zonder hashtags. Door hashtags te gebruiken verleid je mensen dus eigenlijk om te reageren op je posts of zelfs om je te volgen.

Samsung Instagram

Het is daarbij wel belangrijk dat je je doelgroep niet uit het oog verliest. Als je je richt op sportliefhebbers, heeft het gebruik van een populaire hashtag als #ootd (outfit of the day) waarschijnlijk niet zo heel veel toegevoegde waarde voor je content, omdat je hiermee het ‘verkeerde’ publiek naar je Instagram trekt. Gebruikers die in mode geïnteresseerd zijn, zullen nou eenmaal minder snel geneigd zijn om een sportpagina te volgen.

Kijk dus goed naar de trends binnen jouw doelgroep. Zoek uit welke hashtags vaak worden gebruikt en pas deze toe bij je eigen content. Je zult merken dat je het engagement op je Instagram zo een flinke boost krijgt.

Let wel op dat je niet te veel hashtags gebruikt. Je trekt zo wel veel mensen naar je pagina toe, maar de volgers die je al hebt kunnen zich aan je gebruik van hashtags gaan ergeren. Ik raad je aan om zeker niet meer dan 10 hashtags per post toe te voegen.

6. Plaats met regelmaat nieuwe content

Als je met content meer traffic wilt genereren, is het belangrijk dat je regelmatig iets nieuws online zet. Dat geldt voor je eigen content hub, maar bij social media is dat ook zeker het geval.

Als je met regelmaat iets op Instagram zet, maak je jezelf keer op keer zichtbaar. Door regelmatig goede content te plaatsen, gaat men bovendien op den duur jouw naam associëren met kwaliteit. Eigenlijk is het heel simpel: hoe vaker mensen je naam voorbij zien komen, hoe kleiner de kans dat ze die naam vergeten.

Zeker als de content die je plaatst interessant en goed is, zal het steeds weer updaten van je pagina leiden tot meer volgers op Instagram. Gebruikers zien immers regelmatig dingen voorbijkomen die jij hebt geplaatst en die hun bevallen, dus op den duur zullen ze zeker op de hoogte willen blijven van wat jij allemaal op Instagram zet.

Daarnaast is het ook voor de volgers die je al hebt belangrijk om je Instagram up-to-date te houden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bedrijven die ineens minder vaak foto’s of video’s op Instagram zetten, heel snel volgers verloren. Het is dus belangrijk om de frequentie waarmee je iets op Instagram zet consistent te houden.

7. Kwaliteit boven kwantiteit

Natuurlijk is het slim om met regelmaat een post op Instagram te plaatsen. Zo zorg je ervoor dat je zichtbaar blijft en dat je volgers steeds nieuwe content van jouw kant te zien krijgen.

Zorg er echter wel voor dat de kwaliteit van je afbeeldingen altijd gewaarborgd blijft. Zoals ik bij punt twee al heb uitgelegd, zorgt kwaliteit ervoor dat je een professionele indruk maakt. Wie wil nu niet dat zijn of haar bedrijf met kwaliteit wordt geassocieerd?

Daarnaast draagt een consistente kwaliteit bij aan het imago dat je probeert uit te dragen. Als je de ene keer een prachtige foto van goede kwaliteit plaatst, en de dag erna een korrelige selfie, geef je eigenlijk twee verschillende signalen af aan je volgers en toekomstige volgers.

Probeer dus ‘snelle’ posts tussendoor te vermijden. Zulke foto’s zijn vaak gehaast, waardoor je de kwaliteit niet kunt waarborgen. Het is belangrijk dat je bij elke foto die je op Instagram plaatst, goed hebt nagedacht over wat je ermee wilt laten zien. Ook moet elke foto bij jouw imago passen en je doelgroep aanspreken.

Het is belangrijk om een goede balans tussen kwaliteit en kwantiteit te bewaren. Het is beter om twee keer in de week een hele goede foto te plaatsen, dan elke dag een gehaaste post op je pagina te zetten.

8. Wees consistent

Ik heb het hierboven al gehad over het belang van het regelmatig plaatsen van content. Daarin moet je consistent zijn om ervoor te zorgen dat je meer volgers op Instagram krijgt.

Maar niet alleen in de regelmaat waarmee je iets op je Instagram zet, is consistentie belangrijk. Natuurlijk moet de kwaliteit van je content altijd goed zijn, maar ook de inhoud en vormgeving zijn van levensbelang.

Kijk als voorbeeld eens naar de Instagram van Saint Laurent, het bekende luxe modemerk:

Yves Saint Laurent Instagram

Wat meteen opvalt is dat alle foto’s zwart-wit zijn. Daarnaast hebben alle foto’s dezelfde afmetingen, waardoor de hele pagina een strakke vormgeving krijgt. Door hier consistent in te zijn, draagt Saint Laurent meteen uit dat esthetiek een belangrijk aspect van het bedrijf is. En dat is voor een modemerk natuurlijk een prima imago.

Inconsistentie is een goede manier om snel veel volgers te verliezen. Stel je voor dat Saint Laurent ineens vrolijke, kleurrijke plaatjes op Instagram gaat zetten, of ineens foto’s van een veel slechtere kwaliteit plaatst. De volgers die het merk met de strakke zwart-witte vormgeving naar zich toe heeft getrokken, zijn hier waarschijnlijk niet van gediend.

Om je imago in stand te houden en zo volgers naar je toe te trekken en te behouden is consistentie in je posts dus heel belangrijk.

9. Vermijd verkooppraatjes

Het is belangrijk te beseffen dat mensen in de eerste instantie naar Instagram komen voor vermaak. Dat is een heel andere beweegreden dan wanneer iemand een webshop of andere verkoopomgeving bezoekt. Instagramgebruikers zitten in de meeste gevallen dan ook niet te wachten op content waarmee je ze direct iets probeert aan te smeren.

Verkooppraatjes zullen dan ook averechts werken, net als foto’s waar alleen je product op staat. Beter is het om op een subtiele wijze te laten zien wat iemand aan dat product heeft. Een goed voorbeeld zijn de posts van Nordstrom, een Amerikaans warenhuis dat luxegoederen verkoopt.

Nordstrom Instagram

In de foto zie je luxe artikelen die je bij het warenhuis kunt kopen, maar deze worden op een aantrekkelijke manier gepresenteerd. Het warenhuis laat zijn volgers zien wat ze met de producten kunnen doen, en maken het persoonlijk door erbij te vermelden dat het de eigendommen van één van de medewerkers zijn.

Onder het mom van inspiratie proberen ze zo hun volgers over te halen om een kijkje op de blog te nemen, vanwaar ze deze producten alsnog kunnen aanschaffen. Het is een verkooptactiek die niet opzichtig is, maar juist subtiel en op een slimme wijze is toegepast.

Mensen die van zulke ‘inspiratieposts’ houden, zullen vaker op de pagina terugkeren om meer te zien. Op die manier krijgt een warenhuis als Nordstrom steeds meer volgers op Instagram.

10. Ga een gesprek aan

De strategieën die ik tot nu toe heb besproken zijn allemaal vrij eenzijdig. Jij zet iets op Instagram en je volgers en andere gebruikers bekijken dat. Een deel van de mensen die het zien vinden het leuk, en als je het goed speelt krijg je er steeds een paar volgers bij.

Een goede manier om meer volgers op Instagram te krijgen is door een gesprek aan te gaan met de mensen die jouw content zien. Door actief met ze te communiceren, kun je een relatie met hen opbouwen. Dat kun je op verschillende manieren doen.

Ten eerste kun je antwoorden als iemand een reactie achterlaat op jouw foto of video. Door te reageren, geef je die persoon het idee dat jij als organisatie iets geeft om de mensen die je content zien.

Ten tweede kun je zelf reacties achterlaten op de foto’s of video’s van andere gebruikers, zoals bijvoorbeeld bedrijven in je branche of mensen uit je doelgroep. Zo maak je kenbaar dat je account bestaat, en maak je mensen nieuwsgierig naar wat jij allemaal op je Instagram-account zet.

Skyradio winactie Instagram

Ten derde kun je je content voorzien van een CTA (call-to-action). Je kunt ze bijvoorbeeld oproepen hun vrienden te taggen, een vraag stellen die ze in een reactie kunnen beantwoorden of zelfs een winactie opzetten, zoals Skyradio heeft gedaan. Om mee te doen moeten ze reageren, je volgen of iets op hun eigen account plaatsen met een door jou bedachte hashtag.

Om op verschillende manieren een soort gesprek te laten ontstaan tussen jou en je doelgroep, zul je gebruikers sneller overhalen je te volgen op Instagram.

11. Geef andere bedrijven een shoutout (en vraag of zij hetzelfde willen doen)

Instagram is niet alleen een goede manier om nieuwe potentiële klanten te bereiken, je kunt dit platform ook gebruiken om connecties op te doen in je branche. Waarschijnlijk zijn er meer organisaties of personen in jouw bedrijfstak die Instagram gebruiken. Ook met hen kun je contact leggen.

Een goede manier om nieuwe connecties op te doen en tegelijkertijd meer volgers op Instagram te krijgen, is door shoutouts te plaatsen. Ken je een persoon of bedrijf dat je bewondert, en waarvan je denkt dat je volgers er interesse in hebben? Plaats dan een foto (bijvoorbeeld met een inspirerende quote) van die persoon of organisatie en tag het bijbehorende account. De kans is groot dat de getagde partij hierop reageert of zelfs hetzelfde voor jou doet.

Als je al connecties met het betreffende bedrijf hebt, kun je zo’n wederzijdse shoutout natuurlijk altijd van tevoren afspreken. Dit is een slimme manier om meer volgers op Instagram te verzamelen.

Let op! Het is natuurlijk niet slim om je directe concurrentie een shoutout te geven. Je wilt natuurlijk dat je volgers bij jou blijven, niet dat ze overstappen naar een ander bedrijf.

12. Laat je producten promoten

Als je een marketingbudget hebt voor Instagram, is het een slim idee om de hulp van populaire Instagrammers in te schakelen. Adverteren op Instagram is tegenwoordig mogelijk, maar dat kan behoorlijk in de kosten lopen.

Het idee van een promotie op Instagram is dat je iemand met een populair account inzet om jou of je product te promoten. Diegene plaatst dan een foto waarin hij of zij jouw bedrijf of product aanbeveelt aan zijn volgers. Zo’n promotie kan er als volgt uitzien:

Kylie Jenner Instagram

Voor een promotie van Kylie Jenner of een van de andere Kardashians moet je natuurlijk een behoorlijke smak geld neertellen, maar het idee is duidelijk. Als je je richt op de Nederlandse markt, zijn er ook genoeg populaire Instagrammers met veel volgers die je kunt strikken om je producten te promoten.

Vaak vragen ze daar geld voor, maar soms is het genoeg om ze het product gratis op te sturen. En als degene die jouw product op zijn pagina plaatst meer dan honderdduizend volgers heeft, kun je wel raden wat dat met jouw aantal volgers doet.

 

Door deze 12 strategieën toe te passen, zul je merken dat je Instagram-account steeds meer volgers krijgt. Het is belangrijk dat je even goed gaat zitten om je globale strategie voor Instagram tot in de puntjes te bepalen. Instagram is een platform met een enorm bereik. Het is dus slim om van tevoren duidelijk te hebben hoe jij je marketing gaat aanpakken.

Wat doe jij om meer volgers op Instagram te krijgen?

Deel het in een reactie!