Wanneer iemand besloten heeft om zijn huis te verkopen, lijkt het een voor de hand liggende stap om een makelaar in te schakelen. Deze weet precies wat er speelt in de markt en kan er voor jou een zo goed mogelijke deal proberen uit te slepen. Toch lijkt er een nieuwe trend te zijn ontstaan, waarbij huizenverkopers niet meer naar de makelaar stappen. In plaats daarvan gaan ze het internet op en proberen ze zelf hun huis te verkopen op bijvoorbeeld social media. Ook iemand die een huis wil kopen of huren doet eerst onderzoek naar de markt, bekijkt verschillende huizen online, maakt een afspraak om het huis te bezichtigen en kan vervolgens geheel op eigen houtje een bod uitbrengen. Een nieuwe vorm van concurrentie, waarbij de makelaar (volledig) buitenspel wordt gezet, lijkt geboren. Je kunt als makelaar of vastgoedbeheerder echter terugslaan met een ijzersterke online marketingstrategie voor vastgoed.

Een goede online marketingstrategie voor vastgoed opzetten is echter niet zo één, twee, drie gedaan. Er zijn verschillende aspecten waar je op moet letten en waarvan je moet bepalen in welke mate ze wel of niet passen bij jouw doelen. In dit artikel ga ik je precies vertellen welke aspecten komen kijken bij een online marketingstrategie voor vastgoed. Aan de hand daarvan kun jij als makelaar of vastgoedbeheerder je complete online marketingstrategie samenstellen, uitwerken en uitvoeren.

 

Een online marketingstrategie zonder doel is als een schip zonder kapitein

 

Online-marketingstrategie-voor-vastgoed-opstellen

Voordat je kunt bepalen welke vormen van online marketing allemaal opgenomen kunnen worden in je online marketingstrategie voor vastgoed, is het belangrijk om te bepalen met welk doel je de online marketingstrategie opzet. Wil je bijvoorbeeld meer naamsbekendheid? Wil je een doelgroep aan je binden? Of wil je mensen die hun huis gaan verkopen, of juist een huis willen kopen, overtuigen van jouw kwaliteiten?

Ongeacht wat je doel is: het is belangrijk om deze duidelijk te formuleren en uit te werken. Niet alleen voor jezelf, maar voor het volledige marketingteam. De online marketingstrategie bepaal je namelijk helemaal op basis van dit doel.

 

Een online marketingstrategie voor vastgoed: de 8 aspecten die niet mogen ontbreken

 

Als het doel eenmaal bepaald is, wordt het de hoogste tijd om hier een online marketingstrategie voor vastgoed omheen te bouwen. Dit doe je aan de hand van 8 punten. Ik neem ze allemaal met je door en vertel hoe ze een toegevoegde waarde kunnen hebben binnen de wereld van de vastgoedmarketing.

Let wel op! Dat ik alle aspecten bespreek, wil niet zeggen dat je ze allemaal toe moet voegen aan je eigen online marketingstrategie. Dit is, zoals ik al gezegd heb, afhankelijk van je doelen. Je moet dus zelf bepalen welke facetten van online marketing hier wel bij passen en welke niet.

1. De content hub

Content-creëren

Goede online marketingstrategieën hebben allemaal minimaal één ding met elkaar gemeen: ze maken stuk voor stuk gebruik van content. Als jij hoge ogen wilt gooien met je online marketingstrategie voor vastgoed, is het dus belangrijk om ook gebruik te maken van content.

Maar met alleen het produceren van content ben je er natuurlijk nog niet. Als je wilt dat deze gezien wordt, moet je het immers ook publiceren. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Zo kun je ervoor kiezen om je content te publiceren op het platform van iemand anders (denk aan YouTube), maar je kunt ook gebruik maken van je eigen online platform: de content hub.

Een content hub is een online omgeving die is gebouwd en geoptimaliseerd voor de publicatie van verschillende vormen van content die allemaal betrekking hebben op één thema, zoals in dit geval vastgoed.

Een eigen content hub kan je binnen het vastgoed helpen om jezelf tot autoriteit te maken. Je kunt niet alleen laten zien waarmee jij je onderscheidt van de concurrentie, maar je kunt met behulp van content ook laten zien dat je kennis in huis hebt die alleen een makelaar heeft. Dit kan voor een verkopende of aankopende partij van een huis de doorslaggevende factor zijn om te besluiten om met jou in zee te gaan.

2. Conversie-optimalisatie

Alleen het hebben van een content hub of een website is niet genoeg. Het is ook belangrijk dat deze op zo’n manier wordt vormgegeven dat hij perfect aansluit bij wat je met je website wilt bereiken. Dit doe je door je online platform te optimaliseren voor conversie.

Conversie-optimalisatie zorgt ervoor dat alles binnen je website ervoor zorgt dat de kans op conversie zo groot mogelijk is. Denk hierbij aan het gebruiken van een duidelijke call-to-action die iemand aanspoort om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief of een duidelijk, simpel en helder traject om een bezichtiging in te plannen.

Het achterhalen van wat werkt en wat niet is, helaas, niet een klus die je in een middag kunt klaren. Je zult de statistieken in moeten duiken om te achterhalen op welke punten je kansen laat liggen. Blijkt bijvoorbeeld dat 60% van de mensen die via je website een bezichtiging in willen plannen op exact hetzelfde punt afhaken? Dan is het goed om te onderzoeken hoe je dit kunt verbeteren. Een methode om dit te doen is bijvoorbeeld met behulp van A/B-tests, waarbij je twee varianten van hetzelfde punt met elkaar vergelijkt, om zo te bepalen wat het best werkt.

Ook door het meten van micro-conversies kun je er gemakkelijk achter komen waar de knelpunten liggen. Micro-conversies zijn namelijk de kleine stappen welke er genomen worden voordat men tot het plannen van een afspraak over gaat. Misschien kom je er wel achter dat mensen jouw opt-in formulier voor het maken van een afspraak helemaal niet kunnen vinden.

3. Social media marketing

Social-media

We hebben in de inleiding al kort aangestipt dat mensen die een huis willen (ver)kopen steeds vaker hun heil zoeken op social media. Je kunt dus wel stellen dat jouw doelgroep zich op deze kanalen bevindt. Om met ze in contact te komen moet jij dus ook gebruik maken van deze kanalen. Dit doe je door social media marketing op te nemen in je online marketingstrategie voor vastgoed.

Binnen de makelaardij kun je op twee manieren gebruik maken van social media. Zo kun je ten eerste de social media kanalen gebruiken om de content die je op de content hub publiceert te verspreiden onder je doelgroep. Hiermee laat je zien dat je bepaalde kennis in huis hebt, waardoor mensen je als autoriteit zullen zien. Daarnaast kun je op deze manier ontzettend veel traffic naar je content hub genereren.

Let wel op! Het spreekt misschien voor zich, maar toch wil ik benadrukken dat het geen zin heeft om alle social media kanalen te gebruiken. Om iets te bereiken is het zaak om alleen de social media kanalen waar jouw doelgroep zich bevindt te benutten. Blijkt bijvoorbeeld dat verkopen en aankopen vooral gedaan worden via Facebook en is het doel van jouw online marketingstrategie om deze mensen te overtuigen om toch een makelaar in te schakelen? Dan is het raadzaam om je content ook via dit kanaal te verspreiden. Alleen dan is de kans groot dat je doelgroep je content ook daadwerkelijk te zien krijgt.

Een ander voordeel van social media marketing binnen de makelaardij is de mogelijkheid om binnen social media te adverteren. Hiermee bereik je waarschijnlijk een groter gedeelte van je doelgroep, waardoor je ook meer mensen op de hoogte kunt stellen van bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten, het nieuwe huizenaanbod en andere interessante nieuwtjes, artikelen en video’s.

4. Email marketing

Mailbox

Het vierde onderdeel van je online marketingstrategie voor vastgoed is email marketing. Hierbij probeer je met behulp van e-mails je marketingdoelstellingen te behalen. Een bekend voorbeeld van email marketing is de verspreiding van de zogeheten nieuwsbrief.

Email marketing maakt het mogelijk om met subgroepen binnen je doelgroep in gesprek te gaan en ze zo te voorzien van informatie die perfect aansluit bij hun wensen en behoeften. Aan de andere kant geldt natuurlijk hetzelfde: je hoeft mensen niet te vermoeien met informatie die niet wenselijk is. Zo is het voor iemand die zijn huis wil verkopen erg interessant om meer te leren over het bepalen van de juiste vraagprijs, terwijl iemand die een huis wil kopen hier waarschijnlijk niet op zit te wachten. Deze groep mensen heeft juist behoefte aan het tegenovergestelde: hoe bepaal ik het juiste openingsbod?

Email marketing stelt je dus in staat om de content helemaal te optimaliseren voor een desbetreffende groep. Hiermee vergroot je de kans dat je gezien wordt als een waardevolle autoriteit en als een mogelijke partner in het (ver)koopproces. Je geeft immers iedereen het gevoel dat je precies weet wat ze wanneer nodig hebben. Daarnaast verklein je de kans dat mensen zich uit zullen schrijven voor jouw email marketing. Jouw e-mails zijn immers alleen maar gevuld met relevante content. Win-win!

5. Zoekmachineoptimalisatie

Trefwoordenonderzoek

Naast traffic via social media, wil je waarschijnlijk ook dat een deel van je traffic via de zoekmachines binnenkomt. Dit gebeurt, zoals je weet, niet zomaar. Ten eerste is de concurrentie met duizenden resultaten op één zoekwoord ontzettend hoog. Daarnaast wijst onderzoek uit dat het overgrote deel van de mensen uitsluitend een keuze maakt uit de eerste vijf resultaten van de eerste pagina. Overige resultaten worden nauwelijks een blik waardig gekeurd.

Om er nu toch voor te zorgen dat jouw content en je website gevonden worden in de zoekmachines is het belangrijk om je content hiervoor te optimaliseren (SEO). Schrijf niet zomaar over iets, maar voer een trefwoordenonderzoek uit waarbij je onderzoekt welke relevante zoekwoorden hoog scoren binnen jouw doelgroep. Optimaliseer vervolgens de content, die je om deze zoekwoorden heen creëert, ook weer voor de zoekmachines. Na verloop van tijd zul je merken dat je steeds hoger in de zoekresultaten te vinden bent.

6. Videomarketing

Videomarketing

Een ander aspect van een online marketingstrategie voor vastgoed is videomarketing. Helemaal in de huidige tijd, waarin video een steeds grotere rol speelt, kan dit een grote toegevoegde waarde zijn binnen de makelaardij. Ze zeggen niet voor niets dat een foto meer zegt dan 1000 woorden. Laat staan hoeveel je dan met bewegende beelden kunt zeggen!

Heb je er bijvoorbeeld al aan gedacht dat je met video’s mensen het huis tot in detail kunt laten zien, zonder dat ze ook maar één stap over de drempel hebben gezet? En dat een beschrijving van het huis veel meer tot de verbeelding zal spreken als deze versterkt wordt met bewegende beelden, dan wanneer er alleen bouwkundige termen worden genoemd?

7. Virtual Reality

Virtual-reality

Naast videomarketing is het binnen de makelaardij ook ontzettend waardevol om de ontwikkelingen rondom Virtual Reality (VR) in de gaten te houden. Dit is, naast video, een volgende stap om je te onderscheiden van de concurrentie en het aantrekkelijker te maken voor je doelgroep om met jou in zee te gaan.

Er zijn verschillende manieren waarop je binnen de makelaardij gebruik kunt maken van VR. Ten eerste kun je gebruik maken van 360 graden foto’s. Dit zijn foto’s waarbij je als het ware meer kunt zien dan hetgeen dat binnen het blikveld van de camera valt. Door je telefoon te bewegen of door in de foto te scrollen krijg je steeds een ander deel van de totale foto te zien. Het lijkt hierdoor alsof je fysiek in de ruimte aanwezig bent, terwijl dit helemaal niet het geval is. Je bent er wel, maar eigenlijk ook weer niet.

Een andere manier om dit tot stand te brengen, is met behulp van een VR-film van een huis. Door deze film af te spelen terwijl iemand een virtual reality bril op heeft, waant hij zich in het desbetreffende huis. Je kunt lopen om naar verschillende ruimtes te gaan en om je heen kijken om verschillende hoeken van de ruimte te bekijken.

VR maakt het dus eigenlijk op verschillende manieren mogelijk om een huis op afstand te bezichtigen.

8. Real time service

Live-chat

De trends binnen de makelaardij laten tot slot zien dat het steeds belangrijker wordt om als makelaar een bepaalde service te verlenen en daar waar nodig advies te geven. Iets wat in eerste instantie lastig lijkt om online te doen, aangezien je dan geen direct contact hebt met de klant.

Gelukkig helpen de ontwikkelingen je hier uit de brand. Er zijn namelijk online steeds meer mogelijkheden om toch direct in contact te komen met de klant en zo het gewenste stukje service te verlenen. Dit wordt ook wel real time service genoemd. Een voorbeeld van real time service is bijvoorbeeld het welbekende pop-up scherm waarbij je direct met één van de servicemedewerkers kunt chatten.

Real time service geeft je dus de mogelijkheid om klanten van een afstand te helpen bij het beantwoorden van hun vragen. Daarnaast kun je ze voorzien van belangrijke informatie waar ze wellicht zelf nog niet aan gedacht hadden. Hiermee vergroot je de kans dat ze jou als autoriteit gaan zien aanzienlijk. Wellicht overtuigt het mensen er zelfs van om niet meer zelf aan de slag te gaan, maar om toch gebruik te maken van jouw ervaring.

 

Een online marketingstrategie voor vastgoed bestaat uit een combinatie van verschillende aspecten die allemaal horen bij online marketing. Sommige van deze aspecten, bijvoorbeeld zoekmachineoptimalisatie, moeten in vrijwel elke branche opgenomen worden in de online marketingstrategie. Andere aspecten, zoals VR, kunnen volledig toegespitst worden op vastgoed.

Een online marketingstrategie voor vastgoed die volledig aansluit bij de marketingdoelstellingen die je hebt, vergroot in ieder geval je kansen en laten je weer meespelen met de grote jongens!

Wat zijn voor jou de belangrijkste aspecten om mee te nemen binnen je online marketingstrategie voor vastgoed?

Laat het weten door een reactie te plaatsen!