Wist je dat:

Jouw concurrentie de afgelopen tien jaar met maar liefst 600% is toegenomen?

Het aantal online advertenties zo sterk groeit dat de CPC maar blijft stijgen voor die ene toppositie in Google?

Google ondertussen het aantal advertentieruimtes verkleint?

Ongeveer 2,2 miljoen Nederlanders de advertenties die je wél plaatst blokkeren door middel van Adblockers?

Slechts 9% van de online advertenties langer dan 1 seconde bekeken wordt?

Welkom in het online advertentielandschap voor webshops in 2017. Zoals je aan de vragen kunt merken is er nogal wat gaande in dit landschap. Advertenties worden duurder, de concurrentie neemt toe en de doelgroep is niet meer zo een-twee-drie te bereiken.

In dit artikel laat ik zien welke ontwikkelingen in de online marketing 2017 je te wachten staan.

Door je te verdiepen in de ontwikkelingen van nu en morgen, bereid jij je goed voor en zorg je dat jouw omzet door de komende veranderingen in 2017 juist groeit in plaats van daalt.

 

Ontwikkelingen online marketing 2017

 

Zoals ieder jaar staat er ook in 2017 weer veel te gebeuren op het gebied van online marketing. Ik zal hieronder de vijf belangrijkste ontwikkelingen in de online marketing 2017 benoemen die voor jou, als eigenaar van een webshop, van belang zijn.

1. De wondere wereld van webshops

Online-shoppen

Ik hoop dat ik jou als webshop owner wakker heb kunnen schudden met de vragen in de inleiding. Er staat namelijk veel te gebeuren in 2017 wat het online adverteren betreft. Maar voordat ik je laat zien wát er daadwerkelijk aan zit te komen, neem ik je even mee in de situatie zoals deze vandaag de dag is.

Zoals je waarschijnlijk allang hebt gemerkt schieten de webshops als paddenstoelen uit de grond. In de periode 2007-2015 betekende dit een verzesvoudiging van het aantal webshops. We gingen in acht jaar tijd van 5.000 online verkooppunten naar een kleine 30.000 verkooppunten. Dit betekent een groei van 600%!

En dan te bedenken dat het aantal fysieke winkels in de periode 2010-2015 juist met 8,2% is gedaald.

Webshops zonder fysieke winkels doen het online beter dan webshops die nog wél winkels in de winkelstraat hebben. De omzetstijgingen in 2016 zijn respectievelijk 23% en 14,9%.

Het online aanschaffen van producten wordt steeds populairder onder de Nederlanders. Zo heeft maar liefst 73% van de Nederlanders boven de twaalf jaar in 2016 iets online gekocht.

2. Met de webshops groeit ook de online advertentiemarkt

Reclame-banners-in-de-straat

Het zijn natuurlijk niet alleen webshops die online adverteren, maar de enorme groei heeft zeker wel invloed gehad in het aantal online adverteerders.

In 2015 werd er meer budget besteed aan online advertenties dan aan het adverteren op het tot dan zo populaire medium televisie. De groei online zit hem de laatste jaren voornamelijk in video (28% groei) en mobile advertising (51% groei).

Daar komt bij dat het adverteren in Google nog steeds een populaire methode is. Wat je nu echter steeds meer ziet gebeuren is dat de prijzen voor de advertenties op de beste plekken snel oplopen. Dit komt door de grote vraag en het geringe aanbod. Google heeft zelfs gesneden in dat aanbod door de advertenties in de rechterbalk van de zoekresultaten te verwijderen.

Dit verwijderen is met oog op de mobiele markt gebeurd. Op mobiel zie je deze advertenties niet, terwijl er op de desktop nu minder advertenties boven de vouw te zien zijn. Voor adverteerders, zeker de kleinere adverteerders, geen al te positieve ontwikkeling.

3. Een verlenging van de buyer’s journey

Wandelaar-in-de-bergen

Het zijn niet alleen de ontwikkelingen binnen de markt zelf die van invloed zijn op de online marketing. Ook ontwikkelingen van buitenaf zorgen voor een nieuwe aanpak binnen de online marketing.

Deze derde ontwikkeling binnen de ontwikkelingen in de online marketing 2017 heeft te maken met het gedrag van de consument. Het gaat specifiek om de weg die de consument aflegt tussen het moment van het vaststellen van een probleem/noodzaak, tot de daadwerkelijke aankoop die het probleem/de noodzaak oplost. Dit wordt ook wel de buyer’s journey genoemd.

De buyer’s journey bestaat uit drie fases: de bewustzijnsfase, de consideratiefase en de beslissingsfase. Het is niet dat er nu ineens meer fases toegevoegd worden, maar de tijd die de consument in bepaalde fases doorbrengt wordt alsmaar langer.

Er is online namelijk ontzettend veel informatie te vinden die de consument gebruikt bij het vaststellen van het probleem. Dan zijn er nog ontelbare oplossingen te vinden en bij die oplossingen zijn ook nog eens vele aanbieders te vinden. Daarbij kun je ook nog de vele online reviews optellen. De informatie waarop de beslissingen in de buyer’s journey genomen wordt, lijkt eindeloos.

De weg wordt langer door het toenemen van het aantal contactmomenten dat de consument heeft voordat er, vaak weloverwogen, een aankoop wordt gedaan.

4. Bewegend beeld boeit

Oude-televisie

Je kunt er eigenlijk niet meer omheen: video is the next big thing.

Vooral met het oog op de jongere generaties is video een vorm van content waar je in de toekomst niet meer zonder kunt. Wat de ontwikkelingen in de online marketing 2017 betreft, zijn het vooral de jongeren waarbij video steeds belangrijker wordt.

Zo bezoekt maar liefst 93% van generatie Z minimaal één keer per week het sociale medium YouTube. Dit is twee keer zoveel als generatie Y! Dit is een belangrijke ontwikkeling wanneer je bedenkt dat al in 2020 40% van de consumenten binnen generatie Z valt.

Daar komt bij dat video ook nog eens in ontwikkeling is. Het streamen van live video’s is daarbij in opmars. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe mogelijkheid binnen Facebook om via Facebook Live de video die je op dat moment opneemt direct met je volgers te kunnen delen.

De populariteit en ontwikkelingen van video blijven groeien en veranderen. Het is dan ook belangrijk een goede video marketingstrategie op te zetten, zodat je ook daadwerkelijk resultaat kunt realiseren door middel van video.

5. Social media wordt de nieuwe Google

Zoekfunctie-van-social-media

Op dit moment is Google nog steeds de meest gebruikte zoekmachine onder Nederlanders. Op mobiel is het marktaandeel van Google zelfs 98,6%. Goed willen ranken door middel van SEA en SEO is dan ook niets nieuws.

Wat wel nieuw is, is dat er mogelijk een verschuiving aankomt wat betreft het gebruik van de zoekmachines. Social media kanalen verwerken namelijk steeds meer zoekresultaten. Zo verwerkt Facebook er momenteel 2 miljard per dag.

Het zoeken binnen de social media gebeurt door middel van de hashtag (#). Hierdoor worden bepaalde berichten, pagina’s en personen gecategoriseerd en wordt het gebruik van de zoekfunctie een stuk eenvoudiger.

 

De gevolgen van de ontwikkelingen in de online marketing 2017 voor jou

 

Domino-stenen

De gevolgen hebben in de eerste plaats vooral te maken met de toename in directe en indirecte concurrentie. De directe concurrentie bestaat uit het toenemende aantal webshops die allemaal om de aandacht van de consument zullen strijden. De indirecte concurrentie komt van het toenemende aantal online adverteerders in het algemeen. Des te groter de vraag naar advertentieruimte, des te duurder deze ruimte zal worden.

Daar komt bij dat de consument steeds lastiger te bereiken en te overtuigen is. Vroeger was één televisiereclame misschien genoeg, nu zijn er meerdere contactmomenten nodig voordat de consument een keuze maakt.

Dit heeft onder andere te maken met de toenemende keuzemogelijkheden voor de consument en de vele achtergrondinformatie welke voor handen is. Hierdoor kan de consument veel grondiger onderzoek doen naar dé oplossing voor zijn probleem. Het is de uitdaging om tijdens de gehele buyer’s journey top of mind te blijven.

Ook de manier waarop die informatie geconsumeerd wordt verandert. Waar de tijdlijnen op de sociale media volstonden met berichten in tekstvorm, wordt video steeds belangrijker. Zeker de jongere generatie geeft de voorkeur aan visuele content boven de andere vormen van content.

Tot slot verandert ook de manier waarop je als webshop gevonden wordt. Niet alleen de zoekmachines zoals Google zullen de consument jouw kant op wijzen, social media worden steeds vaker als zoekmachine gebruikt. Ook deze ontwikkeling is belangrijk, aangezien de almachtige zoekmachines langzaam wat macht in aan het leveren zijn.

 

Zo geef jij aan de ontwikkelingen een positieve draai

 

Zwemmer-in-zwembad

Door alle veranderingen door de ontwikkelingen in de online marketing 2017, zul je je aanpak ook moeten aanpassen als je de boot niet wilt missen.

De tijd van de grote veranderingen is nu. Wanneer je nu achterblijft zul je in de toekomst de inhaalslag niet of moeizaam kunnen maken. Content marketing en de content hub zullen je helpen om de ontwikkelingen een plek te geven en voorop te blijven lopen.

Ter verduidelijking zet ik drie manieren op een rijtje, waarbij content je bij de eerder genoemde vijf ontwikkelingen in de online marketing 2017 helpt.

1. De content hub

Een content hub is de omgeving waarin al jouw content samenkomt. Van artikelen tot video en webinars, alle content wordt in de content hub verzameld. Het is op die manier de plek voor de consument om informatie te verzamelen en inspiratie op te doen.

Goede content wordt gewaardeerd door de algoritmes van de zoekmachines. Een content hub is dan ook een goede manier om jouw SEO een boost te geven. SEO wordt door de toename in (advertentie-)concurrentie steeds belangrijker.

2. Video

Een onderdeel van jouw content hub zal ingeruimd moeten worden voor video wanneer je in wilt spelen op de ontwikkelingen in de online marketing 2017. Zoals je hebt kunnen lezen wordt video steeds belangrijker in de online wereld. Dit heeft onder andere te maken met het gemak en de snelheid waarmee je informatie kunt delen door middel van video.

Ook zijn het de nieuwe generaties die deze vorm van content vooral gebruiken en waarderen. Je mist de boot wanneer je deze consumenten in de toekomst niet weet te bereiken.

Het zomaar online zetten van bijvoorbeeld productvideo’s zal je echter niet daar brengen waar je wilt zijn. Het opzetten van een goede video marketingstrategie is daarom onmisbaar. Ook het optimaliseren van video voor de zoekmachines (SEO) is een belangrijk onderdeel wanneer je je pijlen richt op deze vorm van content.

3. Social media

Waar voor sommigen content marketing alleen uit social media bestaat, is dit voor mij slechts een onderdeel. Wel een onderdeel waarvan je de waarde niet kunt onderschatten.

De sociale media zijn van belang om jouw content nog verder te verspreiden. Ook is het aanwezig zijn op verschillende social media kanalen een manier om je SEO te verbeteren, aangezien ook dit pluspunten krijgt binnen de zoekmachines.

Daar komt bij dat social media steeds belangrijker wordt wat betreft het vergaren van nieuws en daarmee ook steeds vaker als zoekmachine gebruikt wordt om informatie over onderwerpen, merken, ondernemingen en personen te zoeken. Zorg ervoor dat de consument waardevolle content kan vinden en dat je gevonden wordt. Hier is uiteraard een goede social media marketingstrategie voor nodig.

 

De nieuwe ontwikkelingen in de online marketing 2017 kun je niet ongemoeid laten als je de boot naar de toekomst niet wilt missen. De veranderingen gaan zo snel dat het goed is om er nu al mee te starten. Content marketing lijkt een goede manier om op de verschillende ontwikkelingen in te kunnen spelen.

Hoe kijk jij aan tegen de ontwikkelingen die ons te wachten staan wat betreft online marketing?

Deel jouw ideeën en inzichten in een reactie hieronder!