Wist jij dat een opt-in formulier maken voor vastgoed een belangrijke stap is binnen jouw online marketingstrategie? Ik zal je uitleggen waarom:

De wereld van de vastgoedmarketing is aan het veranderen. Er is meer nodig dan een advertentie in de plaatselijke krant en grote borden langs de weg om vastgoed onder de aandacht te brengen.

Jouw marketing verplaatsen naar online is met de ontwikkelingen van vandaag de dag een logische stap die je waarschijnlijk al genomen hebt (of van plan bent te gaan nemen). Bij online marketing komt een andere belangrijke vorm van marketing naar voren: email marketing.

Voor een succesvolle email marketing, en om de bezoeker van jouw content hub te kunnen bereiken, is het vergaren van e-mailadressen een belangrijk onderdeel. Deze e-mailadressen verkrijg je onder andere via een opt-in formulier.

Het is om deze reden dat de opt-in zo’n belangrijke rol speelt binnen jouw strategie. Het is eigenlijk de plek waar jouw sales funnel begint.

In dit artikel zal ik je helpen bij het maken van een aantrekkelijke opt-in voor vastgoed om jouw marketing een boost te geven!

 

De voordelen van een opt-in formulier

 

Mocht je nog niet bekend zijn met het fenomeen opt-in:

Bij een opt-in geeft de eigenaar van een e-mailadres expliciet toestemming dat dit e-mailadres voor bepaalde doeleinden gebruikt mag worden. Dit kan betekenen dat het een inschrijving voor een nieuwsbrief betreft of het op de hoogte houden van bepaalde ontwikkelingen.

Wanneer een bezoeker van jouw site dus zijn e-mailadres achterlaat in jouw opt-in formulier, dan heb je toestemming deze persoon te mailen.

Voordeel hiervan is dat jouw e-mails niet in de map ‘Ongewenst’ of ‘Spam’ terecht komen. Daarbij zal jouw e-mail ook sneller gelezen worden, aangezien de desbetreffende persoon om de informatie heeft gevraagd.

Voor jou als vastgoedondernemer betekent dit dat mensen graag meer informatie willen over jouw product. Dit kan zijn door zich in te schrijven voor jouw nieuwsbrief welke aansluit op jouw content hub of zich aan te melden voor bepaalde woninginformatie.

Belangrijk is dat mensen op de website en in de content hub niet alleen interessante informatie zien, maar dat ook de opt-in opvalt.

Om zoveel mogelijk e-mailadressen te verzamelen voor jouw email marketing en sales funnel, is het van belang een goed opt-in formulier te maken voor vastgoed.

 

Een opt-in formulier maken voor vastgoed

 

werken-op-een-laptop

Het moge duidelijk zijn dat het van belang is e-mailadressen te vergaren via jouw opt-in. De basis van jouw marketing wordt hier gelegd. Het eerste contact met de mogelijk nieuwe klant is, na het geven van toestemming tot het zenden van de e-mails, nu echt daar.

Hieronder vind je daarom 8 tips die je helpen bij het maken van een opt-in formulier voor vastgoed.

Tip 1: Speel geen verstoppertje

Als je in de wereld van het vastgoed werkzaam bent, dan weet je natuurlijk als geen ander dat je duidelijk moet maken welk huis te koop staat.

Erg leuk als Rozenstraat 6 in de verkoop is, maar je wilt natuurlijk wel dat het huis echt opvalt als iemand door de Rozenstraat heen rijdt. Met hetzelfde doel is het belangrijk dat je opt-in formulier opvalt.

Een opt-in formulier maken voor vastgoed die vervolgens niet te zien is, of waar je makkelijk langs scrolt, is natuurlijk zonde! Net zo zonde als langs een huis fietsen en niet weten dat deze te koop staat. Vooral als iemand al zo lang op zoek is naar een woning in de Rozenstraat.

Tip 2: Gebruik pop-ups

popcorn

Wanneer ik aan marketeers voorstel om pop-ups te gebruiken om hun opt-in formulieren te laten zien, kijken de meeste me angstig aan.

Ik begrijp deze angst als geen ander. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat maar liefst 93% van de consumenten geen fan is van de pop-up.

Waarom raad ik dan toch het gebruik van pop-ups aan?

Ondanks dit hoge percentage, werken pop-ups wel. Zo hebben pop-ups een gemiddelde conversie van maar liefst 3,09%. Daarnaast verhogen ze het aantal e-mailadressen dat wordt ingevuld met maar liefst 400% ten opzichte van in-line opt-ins.

Het is waar dat er inderdaad bezoekers van jouw content hub zullen zijn die niet erg te spreken zijn over de toevoeging van een pop-up. De vraag is of deze negatieve reacties opwegen tegen de positieve effecten van de pop-up. In de meeste gevallen verhoogt het het bouncepercentage zo minimaal, dat de pop-up wel degelijk positief uitpakt.

Het grootste voordeel van een pop-up, en daarbij de effectiviteit, is dat je niet om de boodschap heen kunt. Het is een duidelijke uitvoering van tip 1.

Extra tip 1: Wil je graag gebruik maken van een pop-up, maar wil je het risico niet lopen dat je bouncepercentage oploopt? Dan kun je altijd kiezen voor een pop-up met een hover– of lightbox style. Hierbij wordt er niet een extra scherm geopend en verschijnt de pop-up in de huidige pagina.

Extra tip 2: Let bij het maken en inzetten van pop-ups altijd op de regelgeving. Houd daarbij ook algoritmes van onder andere Google in de gaten. Hier gelden namelijk verschillende regels wat betreft pop-ups en er gaat het gerucht dat pop-ups op mobiele telefoons strenger beoordeeld (gaan) worden.

Tip 3: Wees geen Sherlock

Je opt-in formulier maken voor vastgoed moet makkelijk zijn. Zowel voor jou als voor degene die jouw formulier in moet vullen.

Kern hierbij is dat je om niet te veel gegevens moet willen vragen. Ga je inderdaad voor het verzamelen van e-mailadressen voor jouw email marketing, vraag dan ook alleen naar het e-mailadres.

Te veel informatie vragen schrikt af en mensen zijn niet zo happig op het in één keer weggegeven van te veel persoonlijke informatie. Daar komt bij dat de opt-in snel ingevuld moet kunnen worden.

Uit onderzoek is ook gebleken dat per extra veld dat je toevoegt aan je opt-in formulier, je 11% minder ingevulde formulieren krijgt.

Tip 4: Laat zien wat de bezoeker krijgt

cadeautje-op-houten-tafel

Niemand koopt een huis zonder er ook maar binnen te zijn geweest. Je wilt graag weten wat je koopt voordat je daadwerkelijke een bod gaat doen.

Bovenstaand klinkt waarschijnlijk niet meer dan logisch. Ditzelfde geldt ook voor jouw opt-in. Wanneer je e-mailadressen vergaart voor jouw nieuwsbrief of juist voor het kunnen doorspelen van woninginformatie: laat het zien.

Wanneer iemand niet weet waar hij of zij zich voor inschrijft, zal hij of zij dit ook vele malen minder snel doen. Daar komt bij dat je een boete kunt krijgen bij het gebruik van e-mailadressen die zijn vergaard zonder dat er aangegeven is waarvoor ze gebruikt worden. Hierover vertel ik je meer bij tip 8.

Tip 5: Gebruik een goede koptekst

Heb je al een opt-in formulier gemaakt voor vastgoed, staat hij op de juiste plek, valt hij op maar krijg je toch weinig e-mailadressen binnen? Dan kan het zijn dat je koptekst niet aantrekkelijk genoeg is.

Wanneer je graag wilt dat de bezoeker zich inschrijft voor jouw nieuwsbrief waarin je tips geeft over de woningmarkt, volsta je niet met een ‘Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief’.

Maak het aantrekkelijk voor de bezoeker om zich in te schrijven. Denk hierbij vooral na over de vraag vanuit de bezoeker: Waarom zou ik me moeten inschrijven?

Tip 6: De juiste call-to-action

megafoon

Het maken van een pakkende call-to-action (CTA) kan erg lastig zijn, maar het is wel het belangrijkste onderdeel van jouw opt-in formulier.

Een opt-in formulier maken voor vastgoed kan niet zonder een CTA die de bezoeker dat laatste zetje moet geven om zich ook daadwerkelijk in te schrijven. Het is natuurlijk belangrijk dat het opt-in formulier gezien wordt, maar de CTA maakt of breekt de inschrijving.

Belangrijke punten waar je op moet letten voor een pakkende CTA:

  • Maak het urgent: Gebruik bijvoorbeeld teksten als ‘schrijf je vandaag nog in’ of ‘wees als eerste op de hoogte van het laatste aanbod’. Op die manier krijgen bezoekers het gevoel dat ze er snel bij moeten zijn en zullen ze ook sneller actie ondernemen;
  • Wees specifiek: Zorg ervoor dat de actie die je verwacht ook specifiek terugkomt in de CTA;
  • Maak de button opvallend: Het is belangrijk dat de button van jouw CTA in jouw opt-in formulier voor vastgoed opvalt. Wanneer mensen deze over het hoofd zien, zal het ze ook niet direct duidelijk zijn dát ze zich kunnen inschrijven;
  • Wees origineel: De standaard teksten als ‘klik hier’ zijn prima, maar probeer eens wat creatiever te zijn. Op die manier valt jouw CTA nog meer op en vergroot je wederom de kans op inschrijvingen via jouw opt-in formulier.

Tip 7: Laat zien dat je te vertrouwen bent

Het vragen om persoonlijke informatie blijft altijd een lastig punt. Bezoekers zullen twijfelen of je wel op de juiste manier met de gegeven informatie om zult gaan.

Om de bezoeker net dat beetje vertrouwen te geven wat hij nodig heeft, kun je tijdens het opt-in formulier maken voor vastgoed gebruik maken van een privacy statement. Op deze manier geef je een verklaring dat je de gegevens van de bezoeker alleen zult gebruiken voor hetgeen waar hij zich met zijn gegevens voor heeft aangemeld.

Daarbij is het vooral interessant dat je het gegeven e-mailadres niet gaat gebruiken voor andere mails die als spam ervaren kunnen worden, maar puur alleen voor (bijvoorbeeld) de nieuwsbrief.

Tip 8: Wees je bewust van de regelgeving rondom opt-in formulieren

rechten

Als afsluitende tip nog even wat belangrijke informatie rondom de regelgeving voor het opt-in formulier maken voor vastgoed. Een opt-in formulier maken voor vastgoed is iets wat aan de hand van bovenstaande tips kan, mits je rekening houdt met deze punten:

  • Het versturen van e-mails als marketinginstrument mag pas wanneer de ontvanger expliciet toestemming heeft gegeven. Het is daarbij van belang dat de ontvanger precies weet waarvoor en aan wie hij toestemming geeft. Er moet sprake zijn van een vrije wilsuiting.
  • Vanuit jouw positie gezien is het daarnaast ook verplicht aan te kunnen tonen wanneer de toestemming is gegeven.
  • Het is verplicht om de ontvanger via de e-mail de mogelijkheid te bieden om zich kosteloos uit te schrijven. Dit onderdeel moet in iedere verzonden e-mail aanwezig zijn.
  • Het afmelden moet elektronisch kunnen en moet bestaan uit een simpele handeling.

De volledige regelgeving omtrent opt-in formulieren is een aanvulling op de bestaande Code E-mail. In samenwerking met DDMA zijn de richtlijnen ondergebracht in: Toestemming bij third party data (e-mail).

 

Samenvatting

 

Jouw opt-in formulier maken voor vastgoed kan dus aan de hand van verschillende punten. Het is in ieder geval belangrijk dat jouw opt-in opvalt, anders is de kans dat mensen hun e-mailadres, en eventueel andere gegevens, achterlaten erg klein.

Je hoeft daarbij niet bang te zijn voor het gebruik van pop-ups. Ze zullen sommige bezoekers inderdaad afschrikken, maar deze vorm van opt-in formulieren heeft wel goede conversiepercentages.

Vraag daarbij nooit té veel informatie, maar alleen de informatie die jij echt nodig hebt. Des te minder informatie je vraagt, des te vaker zal jouw opt-in formulier ingevuld worden. Laat daarbij ook altijd zien wat iemand kan verwachten na het achterlaten van zijn e-mailadres. Tot slot geeft een privacy statement de bezoeker een veilig gevoel wanneer hij zijn gegevens achterlaat.

Houd tijdens het maken van jouw opt-in formulier altijd rekening met de verschillende regels die er gesteld zijn over het verkrijgen van e-mailadressen en het versturen van e-mails.

 

Een op-in formulier maken voor vastgoed, doe jij het al?

Deel jouw ervaringen met opt-in formulieren in de reacties hieronder!