Je hebt een prachtige content hub gebouwd of laten bouwen, en bent al een tijdje druk in de weer met het publiceren van de beste content. Maar eerlijk gezegd vallen de resultaten je een beetje tegen. Je content is van topkwaliteit, maar waar blijven de bezoekers? Je komt er al snel achter dat alleen goed schrijven niet genoeg is. Ook je blogartikel optimaliseren voor de zoekmachines is een klus die je aandacht verdient.

Door zoekmachineoptimalisatie (SEO) toe te passen in je blogartikelen, zorg je ervoor dat je hoog eindigt in de zoekresultaten. Als je het goed doet, kun je het zelfs zo voor elkaar spelen dat je op de eerste pagina komt te staan.

Dat is ontzettend waardevol, want 91,5% van de mensen die via Google een zoekopdracht uitvoeren, klikt uiteindelijk op een resultaat van de eerste pagina. Voor de tweede pagina is dat slechts 4,8%. Je snapt dus wel wat zo’n plek op de eerste pagina met je traffic kan doen.

 

Je blogartikel optimaliseren voor zoekmachines

 

Bij het publiceren van content op het internet komt veel kijken. Je moet research doen, afbeeldingen of video’s zoeken, teksten schrijven en de boel aanjagen via social media en andere kanalen.

Wanneer je zoveel tijd, geld en energie in je content steekt, is het ontzettend jammer als je artikelen niet geoptimaliseerd zijn voor Google. Je blogartikel optimaliseren is een goede manier om ervoor te zorgen dat je vindbaar bent.

Er zijn ontelbaar veel factoren die invloed hebben op de SEO. Ze allemaal aan je uitleggen is een onmogelijke klus, maar als je de volgende 9 stappen volgt, moet je blogartikel optimaliseren voor een groot deel lukken.

Stap 1: Zoekwoordenonderzoek doen

semrush-zoekwoordenonderzoek

Om artikelen te schrijven die jouw doelgroep wil lezen, moet je natuurlijk eerst weten waar die doelgroep dan precies in geïnteresseerd is. Als je schrijft over onderwerpen die je doelgroep niet boeien, zal immers niemand je artikelen lezen.

Om erachter te komen waar je doelgroep online naar op zoek is, kun je een zoekwoordenonderzoek (laten) uitvoeren. Met zo’n onderzoek vind je de zoektermen waar de mensen in je doelgroep vaak op zoeken. Vervolgens kun je je blogartikel optimaliseren zodat je op deze zoektermen hoog rankt in Google (zie stap 6).

Om onderzoek te doen naar mogelijke zoekwoorden zijn er verschillende tools. Zo heeft Google zelf de Keyword Planner, die je vertelt hoe vaak er op bepaalde termen (en andere gerelateerde zoekwoorden) wordt gezocht. Ook zijn er gratis online tools zoals Keywordtool.io die je kunt gebruiken voor je onderzoek.

Betaalde tools geven je vaak een uitgebreider overzicht en meer inzicht in het zoekgedrag van je doelgroep geven. Als je blogartikel optimaliseren iets is dat je serieus wilt nemen (en dat raad ik zeker aan), is een betaalde tool als SEMrush (zie afbeelding) een goede investering.

Stap 2: Permalinks optimaliseren

adresbalk-website

Met permalinks wordt het laatste stukje van een URL bedoeld (voorbeeld: geniuswhale.com/dit-is-een-permalink). Wat permalinks betreft dien je rekening te houden met twee elementen:

Keywords

Nadat je je zoekwoorden hebt bepaald bij de eerste stap, ga je deze gebruiken in je artikel. Het gebruik hiervan begint bij de permalink. Zorg dat je trefwoorden altijd terugkomen in je permalink.

Wanneer je bijvoorbeeld wilt ranken op ‘glutenvrij brood recept’ moet je ervoor zorgen dat die trefwoorden terugkomen in de permalink (bijvoorbeeld geniuswhale.com/glutenvrij-brood-recept).

Lengte

Een permalink dient relatief kort te zijn. Hoewel je artikel ook zichtbaar wordt wanneer je een lange URL gebruikt, geeft Google de voorkeur aan beknopte permalinks die direct laten zien waar het artikel over gaat. Daarnaast verhogen korte permalinks het gebruiksgemak van de bezoeker van je website.

Stap 3: De SEO-titel schrijven

seo-definitie

Eerder schreef ik al een artikel over het schrijven van een goede koptekst. Met een krachtige koptekst trek je de aandacht van de lezer en zorg je dat hij of zij verder wil lezen.

De SEO-titel is iets anders dan de titel van het artikel zoals je die op je site te lezen krijgt. Je kunt voor Google een aparte titel invoeren. De titel die in Google getoond wordt kan natuurlijk dezelfde zijn als die op je site, als deze maar aan de volgende eigenschappen voldoet:

  1. De SEO-titel is niet te lang. Google gebruikt 600 pixels om een titel weer te geven; als je titel breder is, zal er een stuk wegvallen in de zoekresultaten. Hoeveel karakters er in 600 pixels passen, varieert natuurlijk enorm. Een hoofdletter A is nu eenmaal breder dan een kleine letter i. Uit onderzoek van Moz is gebleken dat in de praktijk een goede regel is om de titel onder de 60 karakters te houden.
  2. Het zoekwoord komt terug in de SEO-titel. Hoe verder vooraan je zoekterm staat, hoe hoger de pagina zal ranken.

Stap 4: Headings gebruiken

Zoals ik hierboven heb verteld, is de SEO-titel niet hetzelfde als de koptekst in het artikel zelf. De kopteksten die je in het artikel zelf gebruikt, worden ook wel headings of headers genoemd.

Hoewel deze headings dus niet in de resultaten van Google te zien zijn, dragen ze wel bij aan de vindbaarheid van je artikel. Om headings aan te geven, gebruik je zogenaamde tags.

De H1-tag

Een artikel dient altijd te beginnen met een koptekst die wordt aangeduid met de H1-tag. Hiermee laat je aan Google zien waar je artikel over gaat. Wanneer je WordPress gebruikt als CMS, dan selecteer je hiervoor ‘Koptekst 1’:

tags-gebruiken-wordpress

Mocht je geen WordPress gebruiken, plaats je koptekst dan tussen H1-tags in je HTML, op deze manier: <h1>Plaats Koptekst Hier</h1>

Eigenlijk is de H1 een soort van tweede title tag (naast de SEO-titel). Het is slim om ook in je H1 het zoekwoord terug te laten komen; dit zal je vindbaarheid vergroten.

H2-tags en H3-tags

Gebruik de H2-tag (‘Koptekst 2’) om grote secties binnen je artikel te markeren en gebruik H3-tags (‘Koptekst 3’) voor de overige subkoppen. Laat je keyword ook eens keer verschijnen binnen deze tags, maar ga je koppen niet overladen met keywords.

Het algoritme van Google wordt steeds slimmer, en is niet gediend van keyword stuffing (het om de haverklap laten terugkomen van je zoektermen om de vindbaarheid te verhogen). Dit wordt dan ook afgestraft door Google; je blogartikel zal niet meer ranken in de zoekresultaten.

Stap 5: Afbeeldingen gebruiken

werken-in-kantoor

Google ziet graag multimediale content. Dit betekent dat het goed is om tekst, afbeeldingen en video te combineren.

Begin ieder artikel altijd met een afbeelding en plaats deze direct onder je eerste koptekst (H1). Dit is niet alleen goed voor zoekmachineoptimalisatie, maar het zorgt er ook voor dat je lezers zich aangetrokken voelen tot jouw content. Daardoor brengen ze meer tijd op je pagina door, en dat heeft dan weer een positieve invloed op je ranking in Google.

Bij het gebruiken van afbeeldingen dien je met het volgende rekening te houden:

Bestandsnaam

Het optimaliseren van een afbeelding begint altijd bij de bestandsnaam. Zorg dat je afbeelding de juiste zoekwoorden bevat. Hoe beter de omschrijving, hoe beter Google jouw afbeeldingen rankt. Let er echter wel op dat de bestandsnaam slaat op de afbeelding. Het heeft geen zin een afbeelding te gebruiken van een bos bloemen en deze de naam ‘content_marketing_tips.jpg’ te geven. Zoals ik hierboven al verteld heb, werkt keyword stuffing averechts.

Afmetingen

Hoe groot is de afbeelding die je gebruikt? Hoe groter de afbeelding, hoe beter je artikel rankt binnen Google.

Bestandsgrootte

Hoewel de afbeelding groot moet zijn, moet de bestandsgrootte binnen de perken blijven. Zorg er wel voor dat de kwaliteit niet verloren gaat. Een afbeelding met een kleine bestandsgrootte zorgt dat je pagina sneller laadt, wat goed is voor je SEO. Daarnaast is het ook beter voor het gebruiksgemak van de bezoeker.

Alt tags

Een alt tag geeft je afbeelding een extra omschrijving en kan omgezet worden in spraak voor blinden en slechtzienden. Wanneer je zowel in de bestandsnaam als in de alt-tag een duidelijke omschrijving vermeldt, wordt dit goed opgepakt door Google. Het is helemaal perfect wanneer de alt tag aansluit op je content.

Embed code

Publiceer je wel eens infographics? Dan is het slim om een embed code onderaan de infographic plaatsen. Met deze code kunnen bezoekers de infographic op hun eigen website plaatsen. Zo is jouw content ook op andere websites te zien, en dit levert je natuurlijk een backlink op, die goed is voor de SEO.

Stap 6: De inhoud schrijven

schrijven-op-macbook

Ga je je blogartikel optimaliseren, dan is het belangrijkste punt natuurlijk de content zelf. Goede content is een investering die zich op de lange termijn uit blijft betalen.

Google heeft allerlei algoritmen om de kwaliteit van een stuk content te testen. Dat betekent dat content van hoge kwaliteit beter rankt in de zoekmachines. Voor je ranking is goede content dus van levensbelang.

Wil je je blogartikel optimaliseren, zorg er dan voor dat het een lang artikel is. Uit een onderzoek uit 2012 bleek dat de top 10 zoekresultaten op Google gemiddeld allemaal langer zijn dan 2000 woorden. Dat heeft allemaal te maken met de kwaliteit; in een artikel van 2450 woorden kun je natuurlijk veel dieper op een onderwerp ingaan dan in een artikeltje van 300 woorden.

Natuurlijk is het ook belangrijk om het zoekwoord terug te laten komen in de inhoud van je artikel. Let daar dus niet alleen in de kopteksten en subkoppen op, maar ook in de body van het artikel zelf.

Met het gebruik van zoekwoorden moet je wel oppassen. Schrijf je artikelen altijd voor je lezer en nooit voor de zoekmachines. Wanneer je een saai artikel schrijft en deze volpropt met bepaalde zoekwoorden, dan is de kans ontzettend groot dat je door Google uit de ranking wordt gegooid. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: keyword stuffing is geen slimme zet.

Stap 7: Interne links plaatsen

verbindingen

Is het je opgevallen dat we in dit artikel af en toe verwijzen naar artikelen die we eerder hebben gepubliceerd? Het biedt jou als lezer de optimale ervaring op onze website en het helpt ons met onze Google Pagerank.

Cross linking

Cross linking is de Engelse term die wordt gebruikt om links aan te duiden die van de ene pagina op je website doorverwijzen naar een andere. Probeer in ieder blogartikel minstens één cross link te gebruiken om je artikelen een boost binnen de zoekmachines te geven.

Anchor text

De anchor text is de zichtbare tekst waar je op kunt klikken. Voorbeeld:

<a href=”http://domeinnaam.nl/”>Dit Is De Anchor Text</a>

Zorg ervoor dat de anchor text slaat op de pagina waar je naar linkt. Hierboven linkte ik bijvoorbeeld naar een eerder artikel dat ik schreef over het bouwen van een content hub. De woorden ‘content hub’ waren daar de anchor text.

Als de anchor text verwijst naar het onderwerp van de pagina waarnaar je linkt, wordt dat door Google gezien als een teken van relevantie. Dit heeft een positieve invloed op je SEO.

Oude blogartikelen

Zorg dat je iedere maand even naar je oude blogartikelen kijkt om te zien of je ergens een interne link kunt plaatsen. Overdrijf niet, maar plaats waar nodig een link van het ene artikel naar het andere artikel.

Stap 8: Externe links plaatsen

verkeer-op-de-snelweg

Ook het plaatsen van links naar andere websites heeft een positieve invloed op je SEO. Dat klinkt misschien raar, omdat je eigenlijk mensen doorverwijst naar een andere partij, terwijl je juist wilt dat ze zo lang mogelijk op jouw pagina blijven.

Toch worden ook uitgaande links gewaardeerd door Google. Als je zo nu en dan linkt naar relevante content op andere sites, herkent Google dat als een waardevolle verbinding. Dat vergroot je betrouwbaarheid, en onderscheidt je van andere sites die alleen maar linken naar spam- of reclamepagina’s. Zo hebben externe links invloed op je vindbaarheid.

Daarnaast kun je gek genoeg ook door uitgaande links te plaatsen meer traffic naar je content lokken. De webmaster van de site waar je naartoe linkt, zal de link opmerken en waarschijnlijk ook jouw site bezoeken. Als je het goed speelt, kun je door externe links te plaatsen ook links van andere sites naar jouw content terugverdienen. En niets is zo goed voor je SEO als een backlink van een betrouwbare, goede website.

Let wel op bij het plaatsen van externe links. Plaats enkel links naar blogs/websites waarvan de content gerelateerd is aan jouw blogartikel. Hoe relevanter de externe content, hoe beter dat is voor jouw artikel.

Wanneer je een link plaatst naar een andere website, stuur dan altijd een mailtje naar de webmaster van die website, zodat hij of zij ervan op de hoogte is. Als de webmaster besluit ook op zijn site naar de jouwe te verwijzen, kan dat een hoop extra gratis traffic opleveren.

Stap 9: Je website optimaliseren

Wil je je blogartikel optimaliseren, dan heeft ook je website in zijn totaliteit invloed op je vindbaarheid binnen Google.

Om te kijken hoe snel je website is en wat je eventueel kunt verbeteren, kun je Google PageSpeed Tools gebruiken.

google-page-speed

De snelheid waarmee je pagina laadt is ontzettend belangrijk voor de vindbaarheid. Google gebruikt (net als andere zoekmachines) de snelheid van je pagina als indicator van gebruiksgemak en kwaliteit. Laadt je pagina te langzaam, dan rankt deze lager in de resultaten.

Zorg dus dat je website niet te veel losse CSS-sheets bevat, je afbeeldingen niet te groot zijn, je artikel niet een hoop externe (Java)scripts bevat en dat je website wordt gehost op een snelle server.

Daarnaast raadt Google aan ervoor te zorgen dat het design van je site responsive is. Websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik krijgen waarschijnlijk voorrang in de zoekresultaten, dus hou hier rekening mee.

 

Conclusie

 

Er zijn ontzettend veel factoren die een rol spelen in de positie die je artikel inneemt in de zoekresultaten. Door de 9 stappen in dit artikel te doorlopen, wordt je blogartikel optimaliseren voor de zoekmachines al een stuk gemakkelijker. Google let op ontelbaar veel verschillende aspecten, maar met deze stappen ben je al een eind op weg.

Is je blogartikel optimaliseren voor zoekmachines iets dat je vaker doet? Heb jij nog tips om voor een goede SEO te zorgen?

Laat het me weten in een reactie!