Nieuwe content heeft voor de meeste mensen een streepje voor op oude content. De gedachte is immers vaak dat deze laatste reeds achterhaald is. Er wordt soms zelfs gedacht dat oude content minder betrouwbaar is dan nieuwe content. Onzin natuurlijk, al kan deze gedachte grote gevolgen hebben voor je website. Het impliceert namelijk dat content maar beperkt houdbaar is, om vervolgens bij het oud vuil te belanden. Niets is minder waar. Content heeft geen houdbaarheidsdatum en leent zich perfect voor recycling. Oude content hergebruiken is dus eigenlijk helemaal zo gek nog niet!

 

De 11 beste manieren van oude content hergebruiken

 

Oud-materiaal-hergebruiken

Om langer gebruik te maken van je oude content, of om hier nogmaals profijt van te hebben, kun je deze content op verschillende manieren recyclen. Wat de 11 beste manieren zijn, bespreek ik hieronder.

1. Informatie updaten

De eerste manier van oude content hergebruiken klinkt heel logisch, maar wordt toch nog niet zo vaak toegepast als zou kunnen. Je kunt oude content namelijk updaten zodat deze weer net zo relevant is als op het moment dat de content voor het eerst gepubliceerd werd.

Er zijn verschillende manieren waarop je content up-to-date kunt brengen. Zo kun je ten eerste oude statistieken vervangen voor statistieken uit een nieuw rapport. Je kunt daarnaast ook nieuwe relevante content toevoegen aan de oude content. Tot slot kunnen een nieuwe titel of nieuwe afbeeldingen je content een volledig andere uitstraling geven.

2. Maak geschreven content visueel

Boek-en-camera

Misschien heb je al weleens gelezen dat video steeds belangrijker wordt binnen de online marketing. Het is dan ook een aanrader om op korte termijn gebruik te gaan maken van videomarketing.

Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om in de video’s onderwerpen te behandelen die je nog niet eerder behandeld hebt, maar je kunt ook gebruik maken van je oude, geschreven content. Door het verhaal wat je hiermee vertelt nu niet alleen met woorden maar ook met beeld uit te dragen, krijg je een totaal andere dynamiek en wordt je content nieuw leven ingeblazen. Daarnaast versterken beide vormen van content elkaar waardoor ze nog meer impact kunnen hebben.

Een extra voordeel hiervan is ook nog eens dat je het script van je video al voor 99% klaar hebt voordat je überhaupt aan de video begint.

3. Zorg dat mensen je content kunnen downloaden

Oude content hergebruiken kan ook door ervoor te zorgen dat lezers er niet alleen online, maar ook offline gebruik van kunnen maken. Dit doe je bijvoorbeeld door de content downloadbaar te maken. Lezers kunnen je content nu opslaan op hun desktop, maar bijvoorbeeld ook op hun telefoon. Ze kunnen de content zo op een later tijdstip nog eens rustig doorlezen.

Naast de mogelijkheid om hele artikelen te downloaden is het ook mogelijk om samenvattingen van de artikelen te maken en deze downloadbaar te maken. Zo heeft de lezer een handige checklist van de belangrijkste punten uit het artikel.

Bij punt 6 vertellen we je meer over een andere vorm van het downloadbaar maken van oude content.

4. Maak een infographic

Infographic

Infographics doen het over het algemeen goed op het internet. Gemiddeld worden ze in verhouding met andere visuele content 3x vaker gedeeld en geliked op social media. Oude content opnieuw verwerken in de vorm van een infographic lijkt dan ook een goed idee.

Echter is het maken van een goede infographic een hele klus. Niet alle content is namelijk bruikbaar voor een infographic. Vooral artikelen met veel statistieken of artikelen met een duidelijk plan (denk bijvoorbeeld aan een how-to stappenplan) kunnen goed worden omgezet tot een infographic.

Tip: Wanneer je besloten hebt om oude content te hergebruiken in een infographic is het verstandig om er de tijd voor te nemen om deze te ontwerpen en vorm te geven. Je kunt beter lang doen over een ijzersterke infographic, dan een infographic afraffelen waarvan het eindresultaat middelmatig is.

5. Deel je artikelen op social media

Ook de volgende manier van oude content hergebruiken is wellicht een open deur. Oude content (opnieuw) delen op social media geeft je echter de mogelijkheid om mensen te bereiken met een artikel. Je bereikt namelijk mensen die in eerste instantie misschien niet zelf op zoek zouden gaan naar de informatie, maar deze toch interessant vinden om te lezen.

Afhankelijk van de inhoud van de artikelen en de doelgroep die je voor ogen hebt, kun je verschillende social media kanalen kiezen. Welk kanaal het best past binnen je bedrijf kun je lezen in het artikel dat ik hierover geschreven heb.

Naast de keuze tussen de verschillende social media kanalen kun je ook onderscheid maken in verschillende vormen van content die je kunt delen. Zo kun je eenvoudig een link naar een eerder geschreven artikel delen, maar je kunt ook een belangrijke statistiek of een interessante quote delen met je volgers.

6. Bundel meerdere artikelen in een e-book

Bundel-brieven

Ik heb net al aangekaart dat oude content hergebruiken kan door deze downloadbaar te maken in de vorm van een PDF van het artikel of een handige samenvatting.

Je kunt echter ook meerdere artikelen bij elkaar bundelen, zodat ze een geheel worden. Dit doe je dan in de vorm van een e-book. Hierin kun je meerdere artikelen die een relevante link met elkaar hebben bundelen om zo een complete gids over jouw branche, visie of interesses te maken. In ruil voor een e-mailadres kunnen bezoekers deze gratis downloaden. Niet alleen hebben zij zo gratis content, maar jij hebt ook nog eens een e-mailadres om een prospect de sales funnel in te leiden.

Hoe je zelf een e-book kunt schrijven, vertel ik in het artikel ‘De 7 stappen om het perfecte e-book te maken uitgelegd‘.

7. Verwerk de informatie uit oude content tot een nieuw webinar

Heb jij al wel eens een webinar gekeken over een onderwerp gerelateerd aan jouw branche?

En schoot het toen door je hoofd dat jij met jouw bedrijf eigenlijk ook eens een webinar zou moeten geven?

Als het antwoord hierop ‘ja’ is, wordt het tijd om de oude content in te duiken en deze samen te voegen tot een webinar. Heb je bijvoorbeeld een artikel geschreven over SEO voor artikelen, SEO voor afbeeldingen en SEO voor video’s? Dan zou je deze drie artikelen kunnen verwerken tot een webinar over SEO binnen je website.

Een webinar opzetten kan met verschillende softwaretools en hoeft geen grote klus te zijn.

8. Maak een podcast met informatie uit oude content

Podcast-luisteren-op-telefoon

Waarschijnlijk heb je het heel druk. Het is dan ook niet gek dat je lang niet altijd de tijd hebt, of de tijd neemt, om een artikel helemaal te doorgronden. Aan de ene kant zonde, want wellicht mis je zo belangrijke informatie. Aan de andere kant is het ook heel begrijpelijk.

Nu heb ik al een aantal manieren besproken waarop je content ook offline aan kunt bieden. De lezer moet bij deze manier echter nog steeds de tijd hebben en de tijd nemen om de content tot zich te nemen. Bij de volgende manier van oude content hergebruiken hoeft dat niet. Of beter gezegd, in mindere mate.

Een podcast luisteren is namelijk minder arbeidsintensief voor de ontvanger. Zo kunnen ze dit doen terwijl ze in de auto zitten of wanneer ze aan het sporten zijn.

Oh, en als je nu denkt dat podcasts alleen hip waren in de vorige eeuw, dan vergis je je.  Het aantal mensen dat in 2016 maandelijks naar een podcast luisterde steeg met maar liefst 21% ten opzichte van 2015.

9. Verspreid oude content in een nieuwe nieuwsbrief

Content verspreiden kan op meer manier dan alleen met social media. Je kunt namelijk ook gebruik maken van een nieuwsbrief.

Hierin kun je de nieuwste artikelen opnemen om deze extra onder de aandacht brengen. Je kunt daarnaast ook oude artikelen verwerken die op een specifiek moment opnieuw relevant zijn. Ook oude artikelen die tijdloos zijn kun je blijven gebruiken in de nieuwsbrief.

Heb je bijvoorbeeld een content hub over tuinieren en verstuur je wekelijks een nieuwsbrief met artikelen? Dan kun je in principe ieder jaar opnieuw de artikelen opnemen in de nieuwsbrief van tuinklussen die in een desbetreffende maand moeten gebeuren. Een handige en eenvoudige manier van oude content hergebruiken.

10. Zorg voor een intern netwerk van links

Interne-linkbuilding

Er zijn in principe twee manieren waarop mensen bij content die jij geschreven hebt terecht kunnen komen. Ze zoeken er specifiek naar via de zoekmachines of ze worden doorgestuurd via social media.

Er is echter nog een andere manier waarop ze bij een artikel van je terecht kunnen komen. Dat is namelijk via een ander artikel dat je geschreven hebt. Ik heb het hier dus over interne links binnen je eigen artikelen. Deze zorgen ervoor dat iemand steeds opnieuw de mogelijkheid krijgt om door te klikken naar andere, relevante content.

Als je gebruik wilt maken van deze interne linkbuilding is het verstandig om eens in de zoveel tijd ook oude artikelen te voorzien van interne links naar nieuwe artikelen. Zo vergroot je het netwerk en kunnen bezoekers op deze manier oneindig lang door blijven klikken om je content te consumeren.

11. Herschrijf je artikel voor een gastblog

Misschien krijg je wel eens de vraag of je een gastblog wilt schrijven over een bepaald onderwerp. Nu kun je hier volledig nieuwe content voor schrijven, maar je kunt ook gebruik maken van content die je eerder geschreven hebt. Het voordeel hiervan is dat je het wiel niet helemaal opnieuw hoeft uit te vinden.

Let er wel op dat je de content niet letterlijk kopieert. Het is ten eerste voor de zoekmachines, maar ook voor de betrouwbaarheid van je eigen website, belangrijk dat je content uniek blijft. Herschrijf altijd je oude content die je wilt hergebruiken voor een gastblog. De basis van de gastblog komt dus in feite van je oude content hergebruiken. De finishing touches voeg je voor iedere gastblog opnieuw toe.

 

Oude content op de plank laten liggen is zonde en ook helemaal niet nodig. Er zijn verschillende manieren waarop je oude content kunt hergebruiken. En dan bedoel ik niet alleen artikelen, want in principe is élke vorm van content te hergebruiken. Hoe je dit doet is afhankelijk van je doelen, de vorm van de oude content en de inhoud hiervan.

Wat zijn jouw ervaringen met oude content hergebruiken?

Maak je hier gebruik van? Of is jouw content voor eenmalig gebruik?

Laat het me weten in een reactie!