Een bedrijf opzetten en runnen is een hele uitdaging. Je moet niet alleen sterk in je schoenen staan, leiding kunnen geven en 100% achter je visie staan, maar je zult ook in staat moeten zijn om je visie over te dragen aan je werknemers en belangrijker nog: aan de consument. Daarnaast moet je waar mogelijk kansen creëren en deze pakken waar je kan. Een manier om dit te doen is door middel van personal branding van de CEO

Hoe je dit aan kunt pakken vertel ik je aan de hand van 23 tips. Voordat ik je deze tips geef, gaan we echter iets dieper in op het fenomeen van personal branding. Wat is het precies en waarom zou je het als CEO moeten gebruiken?

 

Wat is personal branding van de CEO?

 

Waar het eigenlijk op neer komt bij personal branding, is dat je je eigen persoon verbindt aan een merk. Met andere woorden: jij wordt het merk. Als mensen je zien, je naam horen of een artikel van je lezen, denken ze onmiddellijk aan het merk dat je vertegenwoordigt. Een goed voorbeeld van een man die zijn personal branding uitstekend voor elkaar had, en eigenlijk nog steeds heeft, is Steve Jobs. Denk je aan Steve Jobs, dan denk je aan Apple en vice versa. Apple en Steve Jobs zijn eigenlijk één en hetzelfde ding. Precies wat de bedoeling is van een goede personal branding van de CEO.

 

Waarom is personal branding van de CEO zo belangrijk?

 

Content-creëren

Personal branding is niet zomaar iets. Je zult toegewijd aan je personal branding moeten werken als je deze goed van de grond wil krijgen. Half werk is in dit geval geen optie. Maar waarom zou je nou eigenlijk zoveel moeite stoppen in personal branding. Waar is het precies goed voor?

Er zijn een aantal redenen waarom personal branding van de CEO van een bedrijf zo belangrijk is. Niet alleen voor hetgeen wat jij en je bedrijf uitstralen is het belangrijk, maar ook voor je werknemers. We nemen beiden kort met je door.

Het belang van personal branding voor de buitenwereld

Het hebben van een personal brand is voor de CEO ontzettend waardevol. Het is namelijk dé manier om de visie die jij en je bedrijf hebben uit te stralen en over te brengen. Je kunt zo precies laten zien waar jij en je bedrijf voor staan en waarin je bedrijf zichzelf onderscheid van de concurrentie.

Je zult merken dat goede personal branding van de CEO ontzettend veel mogelijkheden zal creëren die je helpen om de toekomst van je bedrijf uit te stippelen. Je bent in staat om posities die jouw bedrijf heeft vast te houden, waardoor deuren die normaal gesproken gesloten bleven nu voor je open gaan. Daarnaast zul je merken dat het makkelijker is om ergens een voet tussen de deur te krijgen en om deals rond te maken.

Want wie wil er nou niet samenwerken met de CEO die op dit moment als autoriteit wordt gezien binnen een specifieke branche? Iedereen toch?

Het belang van personal branding voor de werknemers

Je hebt mensen die werken omdat ze geld moeten verdienen en je hebt mensen die werken omdat ze graag een bijdrage willen leveren binnen een bedrijf. Ze vinden het leuk om hun werk te doen, zichzelf te ontwikkelen en alles te doen wat binnen hun macht ligt om het bedrijf te helpen bij het behalen van de opgestelde doelen.

Als CEO hoop je natuurlijk dat al je personeel binnen deze laatste groep valt. Echter is alleen hoop hier niet voldoende. Als CEO moet je zelf ook een steentje bijdragen. Betrek je werknemers bij de visie die je voor het bedrijf hebt en maak ze deelgenoot van je doelen. Werknemers die niet weten wat de doelen van een bedrijf zijn zullen ook moeilijk in staat zijn om actief mee te werken om deze doelen te behalen.

Om je visie en je doelen zo goed mogelijk aan je werknemers over te brengen is het belangrijk dat je naar iedereen hetzelfde uitstraalt.

Heb je al geraden hoe je dit kunt doen?

Juist, door de personal branding van de CEO die je naar de buitenwereld uitstraalt ook over te brengen op je werknemers. Hierdoor zullen ze zich betrokken voelen bij het team en zijn ze naar alle waarschijnlijkheid bereid om net dat tandje bij te zetten om ervoor te zorgen dat de bedrijfsdoelen behaald zullen worden.

 

23 tips voor een goede personal branding van de CEO

 

Personal-branding-van-de-CEO

Nu ik heb vastgesteld wat personal branding is en waarom het van belang is om goede personal branding van de CEO op te zetten, wordt het tijd om de branding campagne op te zetten. Om je hierbij te helpen heb ik 23 tips verspreid over vier onderwerpen. Tien tips gaan over het overbrengen van je visie, vier tips gaan over het gebruik van social media en vijf tips over content marketing. De overige vier tips zijn algemeen van toepassing bij de personal branding van de CEO. In totaal komen er 23 tips aan bod.

 

Het overbrengen van je visie: 10 tips

 

Om de visie die jij en je bedrijf hebben duidelijk over te brengen aan de buitenwereld en aan je medewerkers, is het belangrijk om hier vooraf goed over na te denken en een plan op te stellen. Dit kan aan de hand van de volgende tien tips.

Tip 1: Positie en presentatie

Een goede visie moet staan als een huis. Je moet hier goed over nagedacht hebben en zeker weten dat je voor de volle 100% achter je eigen visie staat. Als je er zelf niet achter staat wordt het namelijk ontzettend lastig om een ander van deze visie te overtuigen.

Bedenk dus welke positie je in de markt wilt pakken en hoe je dit wilt gaan bereiken. Wat moet je daarvoor doen en wat moet je uitstralen? Wil je overkomen als een harde zakenman of juist als een mensenmens? En zit het eigenlijk wel in je om op die manier over te komen?

Het is tenslotte niet een rol die je aanneemt voor een paar weken of een paar maanden, het is een rol die je de komende jaren en misschien wel de rest van je leven uit zult moeten dragen. Hij moet dus op je lijf geschreven staan. Eigenlijk zou het niet eens een rol moeten zijn, maar is het gewoon hoe jij bent, hoe jij denkt en waar jij voor staat.

Tip 2: Doelstellingen

Naast een visie is het ook belangrijk om doelen te stellen. Dit helpt je namelijk om het bedrijf goed te sturen. Je weet waar je naar toe wilt. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de juiste weg vinden om daar te komen. Gelukkig doe je dit niet alleen, maar heb je een heel team (zie tip 23) achter je staan. Zij zullen je daar als het goed is bij helpen.

Alles wat jullie doen, doen jullie nu niet meer omdat jullie denken dat het een positief effect zal hebben, maar omdat jullie weten dat het jullie dichter bij jullie doelen zal brengen.

Doelen helpen je ook om jezelf of je medewerkers te motiveren voor de minder leuke klussen. Het is nu namelijk precies duidelijk waarom je bepaalde dingen moet doen en welke positieve gevolgen ze uiteindelijk zullen hebben.

Tip 3: Het publiek

Doelgroep-bepalen

Je hebt je bedrijfsvisie bepaald en ook is het duidelijk welke doelen je hoopt te halen. Nu wordt het tijd om dit over te brengen op het publiek.

Wie vallen er precies onder het publiek en wie niet?

Dat bepaal je door het opstellen van een doelgroep. Ga in de markt na wie er geïnteresseerd zijn in jouw product en wat voor mensen dit zijn. Maakt en verkoopt jouw bedrijf bijvoorbeeld keukenapperatuur voor in een professionele keuken? Dan zal je doelgroep voornamelijk bestaan uit mannen van vroegvolwassen tot middelbare leeftijd die geïnteresseerd zijn in koken, gastronomie en eten en drinken. Logisch dus dat je je dan op hen moet richten om de meeste kans te hebben op succes.

Richt je je niet op deze groep, maar op vrouwen tussen de 18 en 25 jaar die geïnteresseerd zijn in voetbal? Dan is de kans groot dat je je product nauwelijks aan de man zult brengen. Je richt je immers op een doelgroep die helemaal geen interesse in je heeft en dus ook minder moeite zal doen om te luisteren.

Om je doelgroep te bepalen kun je een marktonderzoek doen. Op deze manier ben je in staat om jezelf goed te verdiepen in de mensen binnen je doelgroep. Probeer er achter te komen wie deze mensen zijn en wat hun drijfveren zijn in het leven. Door vervolgens persona’s op te stellen van de subgroepen binnen de doelgroep, kun je ook aan anderen perfect duidelijk maken hoe jouw doelgroep eruitziet.

Tip 4: Betreed de spreekstoel

Je-verhaal-vertellen

Je hebt je visie vastgesteld, je doelen bepaald en je weet tot wie je je moet richten. Nu wordt het dus tijd om je verhaal aan deze mensen te vertellen. Dit doe je onder andere door te vertellen wie jij bent, waar je voor staat en hoe je denkt je doelen te verwezenlijken met het bedrijf waar je nu de CEO van bent.

Zorg er bij het vertellen van je verhaal voor dat mensen willen blijven luisteren. Dit doe je door je verhaal zo interessant mogelijk te maken. Vertel bijvoorbeeld niet alleen wat je op dit moment doet, maar vertel ook hoe je hier gekomen bent. Probeer mensen te inspireren en te raken met wat je zegt.

Tip 5: Blijf dicht bij jezelf

Een interessant verhaal vertellen alleen is niet genoeg. Je moet er namelijk wel voor zorgen dat dat interessante verhaal jouw verhaal is. Gebruik dus niet de levensweg van een ander om jezelf interessanter te laten lijken. Maak de dingen daarnaast niet mooier dan ze zijn en verdraai het plot niet. Mensen zullen hier vroeg of laat doorheen prikken waardoor jouw personal branding als een kaartenhuis in elkaar valt.

Wat je wel moet doen?

Laat je publiek zien wie je bent, waar je passie voor de branche vandaan komt en hoe je die passie wilt  gebruiken om je doelen te halen. Beschrijf dit op jouw eigen manier en in je eigen woorden. Blijf hierin zo dicht mogelijk bij jezelf. Gebruik je normaal geen dure woorden? Doe dat nu dan ook niet. Spreek je nooit iemand aan met ‘u’, maar altijd met ‘je’? Dan nu dus ook.

Het publiek krijgt zo precies te zien wie jij bent en niet hoe jij kan zijn wanneer je je anders voor doet.

Tip 6: Waarom ben jij anders?

Anders-dan-concurrentie

Waarschijnlijk ben jij niet het enige bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het maken en het verkopen van keukenapperatuur voor de professionele keuken. Maar hoe kun je jezelf nu onderscheiden van alle andere bedrijven? Hoe zorg je ervoor dat mensen voor jou kiezen en niet voor de concurrent?

Om hier achter te komen is het goed om jezelf te vergelijken met de concurrentie. Waarin verschillen jullie van elkaar en wat maakt jou dus uniek?

Het antwoord op deze vraag gebruik je vervolgens in de personal branding van de CEO. Benadruk dit punt en laat weten wat jou onderscheidt van de rest. Dit moet geen ellenlang verhaal zijn, je moet het makkelijk en het liefst in een paar woorden of zinnen kunnen vertellen. Als je wilt weten waarom, lees dan snel door bij tip 7!

Tip 7: De eerste indruk

Het maken van een goede eerste indruk kan ontzettend waardevol zijn voor een CEO. Een goede eerste indruk kan deuren openen, terwijl een slechte eerste indruk voor precies het tegenovergestelde kan zorgen.

Om nu te voorkomen dat je een flater slaat bij het presenteren van jezelf aan een onbekend persoon is het belangrijk dat je je punt helder over kunt brengen. En dan bedoelen we niet in een meeting die minstens een uur duurt, maar in de tijd die de ander nodig heeft om die eerste indruk te vormen. Een paar minuten dus.

Vertel wat je visie is, wat je doelen zijn, hoe je deze wilt bereiken én waarom je jezelf onderscheidt van de rest. En dat allemaal in een aantal zinnen. Het zal even wat werk zijn om dit korte verhaal strak te zetten, maar wie weet wat voor mooie samenwerkingen het uiteindelijk op gaat leveren.

Tip 8: Tweerichtingsverkeer

Meerdere-richtingen

Personal branding van de CEO is geen eenrichtingsweg. Je publiek benaderen en verwachten dat ze niets terug zullen zeggen, maar je wel als dé man zullen zien is natuurlijk niet echt realistisch. Ze zullen reacties hebben en vragen willen stellen. Ze willen met je in verbinding komen.

Schrijf je bijvoorbeeld wekelijks een blog (zie tip 15 en tip 16) over je vakgebied? Dan kun je niet verwachten dat iedereen de inhoud klakkeloos van je aanneemt zonder vragen te stellen. Om deze verbinding op te zetten en ervoor te zorgen dat het meer wordt dan eenrichtingsverkeer is het belangrijk om vragen te beantwoorden en op opmerkingen te reageren. Dit doe je bijvoorbeeld door te reageren op reacties van lezers van je blog of door het organiseren van een bijeenkomst.

Een middel dat ook steeds vaker wordt ingezet is een Q&A op Facebook Live. Zo kun je rechtstreeks antwoord geven op de meest prangende vragen van je volgers.

Tip 9: Kennisoverdracht

Spreken-voor-publiek

Als je jezelf als CEO verbonden hebt met een merk verwachten mensen dat je alles over het merk en de branche weet. Je wordt dus eigenlijk gezien als een autoriteit binnen jouw vakgebied. Toch is alleen het hebben van die kennis niet voldoende. Je zult het namelijk ook over moeten brengen aan je publiek, zakenpartners en mogelijke investeerders.

Om dit te doen is het belangrijk om te spreken op evenementen die relevant zijn voor jou en je bedrijf. Je laat nu niet alleen zien wie je bent en waar je voor staat, maar je kunt ook je kwetsbaarheid laten zien. De kans dat je een fout maakt of dat er iets mis gaat met de technologie is bij dit soort live-evenementen altijd aanwezig.

Dat het een keer fout gaat is gelukkig helemaal niet erg. Het geeft je merk namelijk iets menselijks en iets authentieks.

Tip 10: Controleer of je overkomt zoals je wilt overkomen

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om te controleren of wat je doet ook wel echt aanslaat. Zien mensen je visie en heeft de personal branding van de CEO het gewenste effect?

Om dit te controleren kun je jezelf googelen. Wat zijn de verhalen die je vindt en komen deze overeen met wat je wilt vertellen? Als dat het geval is, zit je op de goede weg! Is dat niet zo, dan moet je je serieus afvragen waar je de mist in bent gegaan en hoe je dit kunt verbeteren.

 

Het gebruik van social media: 4 tips

 

Goede personal branding van de CEO komt niet alleen tot stand door vast te stellen wie je publiek is, wat je doel is, welke visie je hebt of door het hebben van veel kennis. Het komt ook door het op de goede manier overbrengen van deze kennis en visie. Nu hebben we je hier al een aantal tips over gegeven, maar er zijn er meer. De volgende 4 tips hebben betrekking op de personal branding van de CEO op social media. Hoe ga je als CEO met deze mediaplatformen om?

Tip 11: Ook de CEO twittert

Twitteren

Veel bedrijven hebben een marketingteam waarbij één of meerdere mensen gespecialiseerd zijn in het bijhouden van alle gebeurtenissen op social media. Vaak schrijven zij namens het bedrijf of namens zichzelf reacties of berichten die vervolgens verspreid worden op Twitter, Facebook, LinkedIn en vele andere social media kanalen. Ook reageren ze zo op vragen en opmerkingen die uit het publiek komen.

Om de personal branding van de CEO optimaal tot stand te brengen is het raadzaam om te overwegen om de social media niet langer vanuit het bedrijf te voeren, maar vanuit jou. Onderzoek laat namelijk zien dat mensen een merk eerlijker en betrouwbaarder vinden als de CEO zelf gebruik maakt van social media. Als je een goede personal branding van de CEO wilt, lijkt dit dus een goede stap om te nemen.

Maar als CEO heb je toch helemaal geen tijd om te twitteren?

Nee, waarschijnlijk niet. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Je hebt tenslotte dat geweldige social media marketingteam nog achter je staan. Zij kunnen hun werk prima blijven doen. Alleen reageren ze nu niet meer vanuit zichzelf of vanuit het bedrijf, maar vanuit jou.

Extra tip: Omdat er nu vanuit jou gereageerd wordt en niet vanuit het bedrijf is het belangrijk dat je marketingteam precies op de hoogte is van de visie die jij uit wilt stralen. Maak ze hier dus deelgenoot van en vertel precies waar jij en je merk voor staan. Alleen als dat duidelijk is, kunnen ze goed reageren op berichten, vragen en opmerkingen.

Tip 12: Smile!

Niet alleen het reageren op social media is belangrijk. Ook het opzetten van je social media profielen is meer dan de moeite waard. En dan met name de zakelijke kanalen zoals LinkedIn. Deze moeten er professioneel doch toegankelijk uitzien. Daarnaast moet je profiel ook voldoende informatie geven.

Heb je namelijk een afspraak met een mogelijke investeerder?

Dan is de kans groot dat deze je snel nog even opzoekt op social media. En de kans dat jij de investeerder op zoekt is ook groot. Op deze manier kom je op het laatste moment nog beter te weten met wie je te maken hebt.

De eerste indruk wordt eigenlijk dus al gevormd. En zoals we bij tip 7 al hebben verteld, gebeurt dit vaak op basis van kleine dingen en met een aantal woorden. Precies de goede woorden moeten dus op je social media profielen terug te vinden zijn.

En niet alleen woorden, ook je profielfoto is erg belangrijk. Deze draagt namelijk ook bij aan het vormen van die eerste indruk. Kies daarom voor een professionele foto, maar vergeet niet om te lachen! Onderzoek laat namelijk zien dat een lach je betrouwbaar en oprecht maakt. Daarnaast geeft het mensen het idee dat je bereid bent om samen te werken. Wel zo prettig als een mogelijke investeerder met die gedachte een onderhandeling in gaat.

Tip 13: Better safe than sorry

Naast een professioneel social media profiel is het ook belangrijk om een professionele gebruikersnaam te hanteren. Deze is bijvoorbeeld te zien in je e-mail, maar ook als je reageert op een reactie op bijvoorbeeld je website (zie tip 11).

Nu is het nog wel eens lastig om een gebruikersnaam vast te zetten. Helemaal als je een alledaagse naam hebt zoals ‘Janssen’ wordt het moeilijk. Om te voorkomen dat je te laat op de boot springt en alle gebruikersnamen die professioneel klinken vergeven zijn is het aan te raden om al een aantal gebruikersnamen vast te leggen. Hetzelfde geldt voor een domeinnaam voor een eventuele site. Hebben is hebben en als je ze dan niet gebruikt is dat ook geen ramp. Veel erger is het als je moet reageren met ‘Paardenfan837’ dan dat er een ongebruikte gebruikersnaam op je ligt te wachten. Helemaal als CEO!

Tip 14: Kruip in de pen

Veer-en-inkt

Tot slot is het hebben van een social media kanaal niet alleen om te antwoorden op reacties en vragen van anderen, maar ook om zelf berichten te posten. Dit doe je bijvoorbeeld door opvallende onderzoekscijfers te delen of door je blogberichten (zie tip 15 en tip 16) onder de aandacht van je publiek te brengen.

Bij personal branding van de CEO hoort dus een goed social media beleid. Stel een kalender op waarin je laat zien wat er wanneer moet gebeuren en hou je hier aan. Stel daarnaast ook duidelijke richtlijnen op over wat je wel en wat je niet wilt posten op social media. De ene organisatie laat bijvoorbeeld iedere week zien hoe gezellig de vrijdagmiddagborrel is, terwijl een andere organisatie dat absoluut niet online zal zetten.

Denk goed na wat past binnen de personal branding van de CEO en wat niet en houd je aan de regels die je voor jezelf opstelt.

 

Het gebruik van content marketing: 5 tips

 

Het volgende punt dat je absoluut mee moet nemen in de personal branding van de CEO is content marketing. Wij hebben vijf tips voor je op een rijtje gezet die betrekking hebben op de content marketing.

Tip 15: Content marketing

Het online zetten van goede content kan ontzettend waardevol zijn voor de personal branding van de CEO. Het versterkt namelijk je positie van autoriteit binnen je vakgebied. Om je content marketingbeleid strak te zetten is het van belang om, net als bij social media, een plan te maken voor de content die je online wil zetten.

Wat wil je hierin vertellen, hoe wil je dit vertellen en wanneer plaats je het online?

Er zijn verschillende vormen van content die je kunt gebruiken binnen je content marketingstrategie. Zo kun je gebruik maken van artikelen, maar bijvoorbeeld ook van video’s. Daarnaast is het uiteraard ook van belang dat je goed nadenkt over wat je wilt vertellen. Wat past binnen je visie en wat past bij het merk?

Als je dat weet kun je beginnen met schrijven en iedereen online overtuigen van jouw kunnen.

Tip 16: Je eigen platform (mét eigen blog)

In theorie kun je op elke website jouw content aan de man brengen. Echter is het niet aan te raden om dit op andersmans platformen te doen. Dit maakt je namelijk afhankelijk en dat wil je niet.

Het is daarom verstandig om je eigen platform te bouwen. Hier kun je precies doen wat je zelf wilt, maar het voornaamste is natuurlijk het publiceren van geweldige content die allesomvattend is. Als je dit goed doet word je binnen de kortste keren geïndexeerd door de zoekmachines en weet je publiek je te vinden. Helemaal als je dit combineert met goede social media marketing (zie tip 11 t/m 14).

Het voordeel van een eigen platform met briljante content is dat mensen hier altijd op terug kunnen vallen als ze iets opnieuw willen lezen of als ze meer willen lezen. Als ze daarnaast een brandende vraag hebben, hoeven ze ook niet meer in de zoekmachines naar een betrouwbare site te zoeken, maar kunnen ze direct naar jouw website om het antwoord daar te zoeken.

Tip 17: Kennis is macht

Kennis-vergaren

Om een autoriteit te blijven binnen je vakgebied is het natuurlijk belangrijk dat je meegaat met de veranderingen in de markt. Als jouw kennis niet mee verandert met de tijd, word je binnen de kortste keren ingehaald door de concurrent.

Blijf je daarom ontwikkelen en blijf investeren in je kennis, je bent nooit te oud om te leren. Als je dan ook nog in staat bent om deze nieuwe kennis over te brengen in presentaties, blogberichten of middels andere content maakt het jou de autoriteit waar iedereen naar wil luisteren.

Tip 18: Creëer nieuwe waarde

We hebben je bij tip 6 al verteld dat het belangrijk is om jezelf te onderscheiden van de concurrentie. Je begrijpt natuurlijk wel dat je dit niet doet door dezelfde tekst af te draaien als iedereen.

Het is daarom belangrijk om nieuwe waarden te creëren. Waarden die andere bedrijven de consument niet kunnen geven, maar die jij als geen ander aan de man weet te brengen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je op een hele smalle niche te richten en hier helemaal in uit te pakken. Wees creatief en zoek naar iets wat jou nog waardevoller maakt als CEO én als bedrijf.

Tip 19: Regelmaat

Kalender

Tot slot is het bij het online zetten van content, net als bij social media, belangrijk dat je op een regelmatige basis iets online zet. Dus niet de ene week twee artikelen en de week erop helemaal niets om de derde week uit te pakken met vijf artikelen en drie video’s.

Deze onregelmatige publicaties zorgen ervoor dat je publiek niet op je kan rekenen. Ze weten niet wat ze van je kunnen verwachten en zullen je website daardoor niet iedere week bezoeken om de nieuwste content te bekijken. Ze weten tenslotte helemaal niet of er überhaupt wel iets nieuws online is gekomen.

Door een regelmaat in te bouwen weten ze dat wel en zullen je trouwe fans vol verwachting achter hun computer of tablet kruipen.

 

Personal branding van de CEO: 4 extra tips

 

Tot slot heb ik nog vier tips verzameld die je in het algemeen toe kunt passen op de personal branding van de CEO. Deze tips vallen dan ook niet specifiek binnnen één van de eerder genoemde categorieën.

Tip 20: Online en offline branding

Visitekaart-overhandigen

Personal branding van de CEO moet dus zowel online als offline toegepast worden. Online kun je dit doen door gebruik te maken van social media (zie tip 11 t/m 14) en door een eigen platform (zie tip 16) op te zetten waarop je de door jouw gemaakte content kunt verspreiden onder je publiek.

Offline doe je dit onder andere door het geven van presentaties en door de manier waarop je met je publiek spreekt (zie tip 9). Daarnaast is het uiteraard ook belangrijk om andere offline media zoals een simpel visitekaartje te optimaliseren zodat deze helemaal binnen je merk en bedrijfsvoering past. Met één blik op je visitekaartje zou het iemand duidelijk moeten zijn wat je doet en waar je voor staat. Eventueel met een summiere uitleg van jou erbij.

Tip 21: Neem ook je logo en slogan mee

Offline communicatie die je ook zeker niet mag vergeten zijn het logo en de slogan van je bedrijf. Deze vormen voor het publiek namelijk een herkenningspunt. Zorg er dus voor dat deze duidelijk zijn en dat ze binnen het merk passen. Bij slogan’s als I’m lovin’ it weet je immers precies over welk bedrijf ik het heb, of niet? En als jij een grote, gele M naast de snelweg ziet staan, weet je onmiddelijk wat de eerste vraag is die je kinderen op de achterbank zullen stellen.

Tip 22: Feedback is altijd welkom

Als je de personal branding van de CEO goed voor elkaar hebt, mag je jezelf wel zien als een autoriteit. Echter wil dat niet zeggen dat je alles weet en niets aan moet nemen van anderen. Feedback is namelijk altijd ontzettend waardevol en kan je helpen om nog meer te groeien.

Luister hier dus altijd kritisch naar en doe er iets mee. Natuurlijk bedoel ik hier niet mee dat je het altijd over moet nemen en toe moet passen. Ook als je feedback naast je neerlegt doe je immers iets. Zorg er wel voor dat je dit op basis van gefundeerde beredeneringen doet en niet omdat je feedback sowieso naast je neerlegt, ongeacht wat deze inhoudt.

Tip 23: Teamwork

Team

Een bedrijf runnen doe je niet alleen. Het allerlaatste punt uit deze lijst heeft dan ook betrekking op het team wat je rond je verzamelt. Het is belangrijk dat zij expert zijn op hun vakgebied en de visie die jij hebt begrijpen en hier ook achter staan. Daarnaast is het uiteraard fijn als deze mensen tot op zekere hoogte alles willen doen om het bedrijf groot te maken.

En wanneer zij jou geven wat je nodig hebt om een succes te maken van je merk, is het natuurlijk wel zo netjes om iets terug te doen. Niemand wordt er immers slechter van om af en toe blijk van waardering of een dik compliment te geven. Ook de CEO van een organisatie niet!

 

De personal branding van de CEO heb je niet zomaar neergezet. Dit doe je niet in een vergadering of binnen een paar maanden. Hier gaan misschien wel jaren overheen en zelfs dan bestaat de kans dat je niet slaagt. Er komen veel verschillende facetten bij personal branding van de CEO kijken en een kleine misstap kan grote gevolgen hebben. Maar als jij gelooft in wat je doet, gaat het je ongetwijfeld lukken. Ben je merk en rock the world!

Wat doen jullie om de personal branding van de CEO tot stand te brengen?

Laat het weten in een reactie!