Je content marketingstrategie is niet compleet zonder een duidelijke doelgroep. Om deze doelgroep een gezicht te geven, is persona’s maken een onmisbare stap in het bepalen van je strategie. In dit artikel leg ik je precies uit wat een persona is, waarom persona’s maken belangrijk is en hoe je dat aan kunt pakken.

 

Wat is een persona?

 

Persona’s, ooit ontwikkeld voor user experience, worden steeds meer door marketeers gebruikt om hun ‘doelgroep’ te vertalen naar iets tastbaars. Een abstracte groep mensen wordt zo concreet gemaakt.

Wanneer je aan je doelgroep denkt, roept dat waarschijnlijk een vaag beeld op van verschillende mensen, statistieken, e-mails etc. Maar wanneer je je doelgroep verdeelt in persona’s, dan roept dat direct een uitgetekend beeld op van een persoon die symbool staat voor een deel van je doelgroep.

Persona’s maken biedt bedrijven de mogelijkheid om hun publiek strategischer van dienst te zijn. Je kunt ermee in de huid van je doelgroep kruipen, zodat je je doelgroep makkelijker aantrekt en bindt aan je bedrijf of product.

Wanneer je persona’s gebruikt, communiceer je met je doelgroep op menselijk niveau, wat uiteindelijk altijd resulteert in meer verkopen.

 

Waarom persona’s maken?

 

online-aankoop

Het voordeel hiervan is je voortaan alleen maar aan Persona A (bijvoorbeeld ‘Arie de Jong’) hoeft te denken en direct weet wat de insteek van een artikel, infographic of ander stuk content moet worden.

Dit resulteert in een hogere mate van betrokkenheid van je doelgroep, omdat ze voelen dat je met ze communiceert op persoonlijk niveau. En wanneer iemand zich persoonlijk en emotioneel betrokken voelt bij je product of dienst, zal dit uiteindelijk zorgen voor een groei van je fanbase (prospects), hogere conversies, meer sales en meer terugkomende klanten.

Ook voor jou en je werknemers heeft persona’s maken duidelijke voordelen. Als meerdere mensen in jouw team content produceren, zorgen zorgvuldig opgestelde persona’s voor een rode lijn. Zo staan alle neuzen dezelfde kant op en liggen alle stukke content op één lijn.

Verder helpt persona’s maken ook bij het analyseren van de resultaten. Als je bijvoorbeeld probeert om jonge mensen aan te spreken, maar er in de praktijk juist oudere bezoekers op je site terecht komen, weet je dat er iets anders moet.

 

Zelf persona’s maken

 

Het is raadzaam om je doelgroep te verdelen in drie tot vijf persona’s. Dit zorgt er ten eerste voor dat je genoeg omschrijvingen hebt om het grootste gedeelte van je doelgroep te beschrijven, en ten tweede is dit aantal klein genoeg om iedere persona tot in detail te kunnen beschrijven.

Hieronder vind je de belangrijkste informatie waarmee je je persona definieert.

Naam

Geef iedere persona zijn/haar eigen naam. Het voordeel hiervan is dat je enkel aan de naam hoeft te denken en de persoon in gedachte kraakhelder voor je staat.

Beroepsleven

 • Welke functie bekleedt deze persoon?
 • Voor wat voor bedrijf werkt deze persoon?
 • Hoeveel omzet draait het bedrijf?

Demografisch

 • Wat is de leeftijd?
 • Welk geslacht heeft de persoon?
 • Wat is de gezinssituatie?
 • Wat is de woonsituatie? Stad, dorp, platteland?
 • Welke opleiding heeft hij/zij genoten?
 • Wat is zijn/haar salaris?

Doelen en uitdagingen

 • Welke zakelijke doelen heeft hij/zij (primair en secundair)?
 • Hoe help jij deze doelstellingen te behalen?
 • Wat zijn de grootste uitdagingen van deze persoon?
 • Hoe help jij deze problemen op te lossen?

Waarden en angsten

 • Beschrijf de belangrijkste waarden van deze persoon.
 • Definieer welke bezwaren deze persoon kan hebben tijdens het verkoopproces.

Tone of voice

 • Hoe wordt deze persoon graag aangesproken? Met ‘je’ of ‘u’?
 • Leest hij/zij graag over nieuws en statistieken of wil deze persoon praktische informatie die direct toe te passen is?
 • Spreek je deze persoon aan met een informele of juist heel formele toon?

Probeer een zo compleet mogelijk plaatje te schetsen. Doe je best om echt een persoon voor je te zien en gebruik een afbeelding die voor jou de persona representeert.

 

Je persona’s compleet maken

 

selfie-maken

Als bedrijf kan het voorkomen dat je meerdere producten in je portfolio hebt. Maar het kan ook zijn dat je met één product verschillende ‘doelgroepen’ probeert aan te spreken.

Het is belangrijk dat je met je content de verschillende persona’s aanspreekt. Daarom wil je iedere persona wat verder uitdiepen.

Denk eens na over het volgende:

 • Welke hobby’s heeft de persona?
 • Welke blogs leest je persona?
 • Welke bronnen gebruikt hij/zij om het laatste nieuws te lezen?
 • Op wat voor scherm gebruikt hij/zij het internet?
 • Is hij/zij aanwezig op social media?
 • Lezen ze graat artikelen, of houden ze bijvoorbeeld meer van video’s?

Verder is het slim nog een paar eigenschappen te bedenken met betrekking tot jouw eigen product of dienst:

 • Hoe bekend zijn je persona’s met jouw branche?
 • Waarvoor hebben ze jouw product of dienst nodig?
 • Wat zijn veelgestelde vragen die ze hebben over jouw branche?

Door over zulke vragen na te denken, krijgen je persona’s steeds meer vorm. Het is uiteindelijk natuurlijk de bedoeling dat je een concreet persoon in je hoofd krijgt, die je goed kent en waarvan je precies weet wat hij of zij nodig heeft.

 

Een onderzoek naar persona’s in vier stappen

 

De persona’s die je gaat gebruiken in je content marketingstrategie stel je natuurlijk niet alleen op. Het is voor het ontwikkelen van goede ‘ronde’ persona’s belangrijk om zoveel mogelijk input te krijgen. Die informatie gebruik je dan om een zo compleet mogelijk plaatje te schetsen van wie je persona’s nou eigenlijk precies zijn.

Om goede, complete persona’s te ontwikkelen, kun je een beroep doen op de volgende partijen:

1. Je team

team-meeting

Stel een team samen dat bestaat uit medewerkers vanuit alle lagen van de organisatie. Klantenservice, accountmanagement, marketing, sales… één medewerker van iedere afdeling die in contact is met jullie klanten.

Het is belangrijk om van al deze delen van je onderneming inzichten te krijgen. Deze medewerkers hebben namelijk ieder op een eigen manier met de klant te maken. Iemand van de klantenservice kan je bijvoorbeeld vertellen hoe een klant aangesproken wil worden, en een accountmanager heeft inzicht in de behoeften van bepaalde klanten.

Vraag ieder teamlid individueel of hij/zij drie tot vijf persona’s wil uittekenen vanuit zijn of haar praktijkervaring, en houd deze persona’s vervolgens naast elkaar. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

Vervolgens is het slim om met deze medewerkers samen een brainstormsessie te organiseren. Zo kunnen ze jou en elkaar input geven en komen jullie samen tot een aantal persona’s.

2. Social media

Social media is een goede graadmeter voor hoe populair content op andere websites is. Als een artikel of video vaak wordt geliked en gedeeld, weet je dat het goed scoort.

Zoek uit wat voor content uit jouw branche het goed doet op social media. Wie heeft het geschreven? Wat is de tone of voice? Wie delen deze content? Door deze vragen te beantwoorden krijg je meer inzicht in het social mediagebruik van andere bedrijven en consumenten uit jouw branche, wat je weer kan helpen bij het specificeren van je persona’s.

3. Analytics

analytics

In de statistieken van website kun je precies zien waar je bezoekers vandaan komen, welke zoekwoorden ze gebruiken, welke leeftijden ze hebben, welk geslacht ze hebben en hoe lang ze op welke pagina blijven hangen op je website.

Deze statistieken geven je een goed beeld van de behoeftes van je klant en waar/waarop ze zoeken om aan die informatie te komen. Deze informatie kun je dan natuurlijk weer gebruiken om je persona’s aan te vullen. Je weet zo precies via welke kanalen je bepaalde persona’s het best aan kunt spreken.

4. Je bestaande klanten

Als iemand je klant goed kent dan is het natuurlijk je klant zelf. Het is dan ook slim om de ervaringen van de klanten die je al hebt, constant te blijven gebruiken om je persona’s aan te passen en verbeteren.

Kijk bijvoorbeeld eens naar het koopgedrag van je bestaande klanten. Hoe is een aankoop tot stand gekomen? Welk proces heeft de klant doorlopen?

Ook kun je je bestaande klanten directe vragen stellen. Vraag ze bijvoorbeeld een review van je product achter te laten of laat ze een korte enquête invullen over hun ervaringen. Vooral van slechte reviews of kritiek kun je leren; daar is namelijk ruimte voor verbetering. Zo kun je je persona’s inclusiever maken en zorgen dat iedere klant vertegenwoordigd is in je marketingstrategie.

 

 

Persona’s maken: een voorbeeld

 

brainstorm-sessie

Nu je bovenstaande stappen hebt doorlopen en alle informatie hebt verzameld die je nodig hebt is het tijd om deze informatie te bundelen in één overzicht.
Het is slim om voor iedere persona een korte en een lange beschrijving te maken.

Schrijf je persona tot in detail uit op één A4’tje met behulp van bovenstaande stappen. Bundel de belangrijkste kenmerken van iedere persona vervolgens en schrijf ze op in één alinea.

Waarom is dat nodig?

Niets is zo vervelend als het doorspitten van alinea’s informatie over je doelgroep wanneer je je volgende artikel gaat schrijven. Natuurlijk is het belangrijk dat je marketeers de persona’s goed kennen, maar het is niet handig als ze steeds weer hele pagina’s informatie over een persona moeten doorlezen.

Zorg er dus voor dat je marketeers eerst de lange versie van een beschrijving van een persona een aantal keer doorlezen, totdat ze de kenmerken goed kennen. Wanneer ze vervolgens een kort overzicht hebt van iedere persona, is dat vaak genoeg om de persoon voor zich te zien en direct te weten waar het stuk content aan moet voldoen.

Dit is een voorbeeld van een persona in het kort:

 • Wim Stoffel, 43
 • CMO bij een snel groeiend technologiebedrijf (€ 300 mln+)
 • Ambitieus, zelfverzekerd en ongeduldig
 • Een visionair en overtuigd van de kracht van content
 • Zijn huidige aanpak van (online) marketing levert steeds minder resultaat op.

Deze kleine samenvatting vertelt je al best veel over de doelgroep die je voor ogen hebt. Met een uitgebreide beschrijving achter de hand geef je deze persoon echt een gezicht.

 

Conclusie

 

Persona’s maken is een belangrijk onderdeel van iedere marketingstrategie. Door je persona’s duidelijk op papier te zetten geef je je doelgroep een gezicht en wordt het veel makkelijker om gerichte content te produceren met de juiste tone of voice en over de juiste onderwerpen.

Begin met een grondig onderzoek. Laat je daarin leiden door harde statistieken en kennis van je medewerkers. Stel vervolgens een gedetailleerd overzicht samen dat op één A4’tje past en vat dit samen in één alinea zodat je altijd een snel, kort overzicht bij de hand hebt.
Wat zijn jouw ervaringen met persona’s maken?

Deel ze in een reactie!