De kans is heel groot dat jouw bedrijf gebruik maakt van een opt-in formulier om e-mailadressen in te zamelen. Hoe je dit opt-in formulier op de website hebt staan, kan op verschillende manieren. Eén daarvan is het gebruik van een pop-up, een manier waarover de meningen sterk uiteenlopen. Mocht je nog geen pop-up gebruiken, dan kan ik je aanraden om dit wel te doen. Met deze opt-in statistieken laat ik je zien waarom de omstreden pop-up zo effectief is.

Wedden dat ook jij binnenkort een pop-up gebruikt?

 

De voordelen van een opt-in formulier

 

Voordat ik in ga op de opt-in statistieken, vertel ik je eerst wat een opt-in ook alweer precies is:

Met een opt-in geef je als eigenaar van je e-mailadres toestemming dat jouw e-mailadres voor bepaalde doeleinden gebruikt mag worden. Denk bijvoorbeeld aan het inschrijven voor een nieuwsbrief, het toezenden van informatie of het geven van een kortingscode.

Eerder schreef ik al een artikel over het maken van een aantrekkelijk opt-in formulier. Mocht je meer willen weten over het maken van zo’n formulier, dan raad ik je aan dat artikel eens te lezen. Na het lezen van die informatie weet jij alle ins & outs over het opstellen van een opt-in formulier.

Het gebruik van een pop-up

Brood in toaster

Wanneer je met jouw bedrijf e-mailadressen in wilt zamelen, zijn er verschillende manieren om een opt-in formulier te plaatsen op jouw website. Zo kun je het formulier over de gehele pagina plaatsen, of het wat subtieler houden en het formulier in de menubalk plaatsen. Die keuze is geheel aan jou.

Eén van de manieren om een opt-in formulier in te zetten, is door het gebruik van een pop-up. De meningen zijn sterk verdeeld over deze manier van e-mailadressen verzamelen. De een vindt pop-ups afgrijselijk, de ander ziet er juist de kracht van in.

Uiteindelijk draait het niet om wat jij van pop-ups vindt, maar hoe potentiële klanten op de pop-up reageren. Zij zijn immers degenen waarvan je wilt dat ze zich inschrijven.

Hieronder zal ik dieper in gaan op waarom de pop-up zo goed werkt aan de hand van meerdere opt-in statistieken. Zo kun jij straks iedereen ervan overtuigen waarom jouw bedrijf toch écht een pop-up nodig heeft.

 

5 redenen waarom je niet zonder pop-up kunt

 

Christmas cracker

Wanneer je een pop-up op jouw website installeert, is het goed om te kijken naar de verschillende soorten pop-ups. Ook hierin zijn verschillende varianten, waarbij de een als vervelender wordt ervaren dan de ander.

Mijn advies is om een lightbox pop-up te gebruiken. Dit zal ik verder toelichten aan de hand van de volgende 5 redenen.

1. Eén duidelijke CTA

Wanneer je een lightbox pop-up gebruikt, zal deze slechts één duidelijke call-to-action hebben. Doordat het scherm een donkere achtergrond krijgt en alle focus op de pop-up ligt, zal de bezoeker van je website alleen oog hebben voor de visual en/of tekst die jij gebruikt hebt. Het maakt het voor de bezoeker duidelijk wat hij of zij moet doen. Niet te missen dus!

Zorg ervoor dat jouw CTA er een is die bezoekers niet willen missen. Het hebben van een goede CTA zal uiteindelijk voor meer conversies zorgen.

2. Het is een eyecatcher

Eyecatcher

Ik zei het bij reden 1 al en hier ga ik er nog iets verder op in: alle aandacht ligt op de pop-up. Het wordt hierdoor een heuse eyecatcher. Voor een klein moment heb jij alle aandacht van de bezoeker. Zorg dus dat je deze goed benut!

Zorg er bijvoorbeeld voor dat de pop-up past bij het ontwerp van je content hub. Je wilt absoluut niet dat de pop-up als spam overkomt doordat je een flashy CTA-button of knalrode tekst gebruikt. Ga voor een strak, simpel ontwerp. Jouw excellente content alleen is al reden genoeg om in te schrijven!

3. Het juiste moment

Niet alleen hoe de pop-up eruitziet is belangrijk, ook het moment waarop deze tevoorschijn komt is van invloed op het succes. Is dat pas bij de tweede paginaweergave, na 5 seconden of juist op het moment dat de bezoeker de pagina wil verlaten?

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden wat de timing van je pop-up betreft. Uit opt-in statistieken blijkt dat een pop-up die na 60 seconden verschijnt het meest effectief is. Zo heeft de bezoeker de tijd om te lezen hoe steengoed jouw content is, voordat er een keuze gemaakt moet worden. Doordat de bezoeker tijd heeft gehad jouw content te leren kennen, is de kans groter dat hij of zij zich in zal schrijven via de pop-up.

Toch raad ik je aan om meerdere opties uit te proberen. Wat voor de ene content hub werkt, hoeft niet te betekenen dat het bij jou ook succes heeft.

4. Aanbod op basis van interesse

Wanneer je weet waar je bezoekers naar op zoek zijn, kun je daar ook gerichter op inspelen. Je kunt er zelfs voor kiezen om meerdere mailinglists te maken, zodat je jouw email marketingstrategie kunt richten op de behoefte van de potentiële klanten.

Dit segmenteren kun je doen door de pop-ups toe te spitsen op het onderwerp van de desbetreffende content.

Zijn zij op een pagina waarop zij 37 stoofpotrecepten kunnen lezen? Zorg er dan voor dat de pop-up daarop aansluit. Denk bijvoorbeeld eens aan het aanbieden van wekelijkse recepten die in minder dan 10 minuten klaar zijn.

Kijken ze juist naar tips om de woonkamer op te knappen? Bied dan juist woonaccessoires aan.

Met verschillende tools kun je ervoor zorgen dat iedere pagina een gepersonaliseerde pop-up krijgt. Het is meer werk, maar wel een die ongetwijfeld voor meer inschrijvingen zorgt.

5. Vang bezoekers die je content hub verlaten

Visser met visnet

Ik noemde het bij punt 3 al even: een pop-up die opkomt wanneer een bezoeker de website wil verlaten. Deze wordt ook wel een exit pop-up genoemd.

Wist jij dat 70% tot 96% van de bezoekers die je website verlaat, nooit meer terugkomt?

Doordat je deze bezoekers zult verliezen, wil je ze juist op dit moment vangen. Wanneer je hier een conversie van 0,5% haalt, heb je alsnog meer e-mailadressen binnengehaald dan wanneer je geen pop-up gebruikt had. Mooi meegenomen, toch?

Zorg er wel voor dat, wanneer je een exit pop-up gebruikt, die ook echt iets toevoegt. Een pop-up die schreeuwt ‘Stop! Ga niet weg!’ geeft geen toegevoegde waarde aan de content die de bezoeker zojuist gelezen heeft. Een pop-up die toegespitst is op het onderwerp, zoals ik noemde in punt 4, zal een stuk effectiever zijn.

Let op: Een pop-up als deze zorgt er niet voor dat mensen je website niet kunnen verlaten. De website kan alsnog weggeklikt worden.

 

Opt-in statistieken: de succesverhalen

 

Superheld jongen

Lang niet iedereen weet dat de pop-up een succesfactor is voor een opt-in formulier. Dat is ook niet gek, want onderzoek toont aan dat ruim 93% van de consumenten een pop-up hartstikke vervelend vindt.

Ondanks dat consumenten een pop-up als vervelend ervaren, blijkt uit verschillende cijfers dat het hebben van een pop-up voor je opt-in formulier ontzettend effectief is en voor de hoogste conversie zorgt. Dat dus ondanks het hoge percentage wat ik je net vertelde.

De opt-in statistieken waarin het succes van de pop-up duidelijk wordt, deel ik dan ook graag met je.

1375% meer inschrijvingen

Nu hoor ik je denken: 1375% meer inschrijvingen via een pop-up, je maakt vast een grapje. Ik kan je vertellen: dat is het niet!

Nikki McGonigal heeft een eigen Etsy winkel en beheert de knutsel- en DIY-blog Nikki, In Stitches, bomvol inspiratie en ideeën. Daarnaast zendt ze haar abonnees e-mails waarin ze leuke ideeën en nieuwe producten deelt en hier en daar een weggevertje heeft.

Op haar website heeft ze twee opt-in formulieren: een sidebar en een pop-up door middel van een lightbox. De opt-in in de sidebar is altijd zichtbaar, de lightbox komt per bezoeker één keer in de 60 dagen voorbij, waarbij deze 2 seconden zichtbaar is.

Na 8 maanden heeft ze de resultaten van beide opt-in formulieren met elkaar vergeleken. Het verschil is werkelijk verbluffend:

 Formulier type Formulier weergaven Ingevulde formulieren Aantal geabonneerden
Sidebar 178282 643 0,4%
Lightbox 135821 7473 5,5%

Zoals je kunt zien heeft de lightbox voor maar liefst 1375% meer inschrijvingen gezorgd dan het opt-in formulier in de sidebar. Een enorm groot verschil als je het mij vraagt!

Meer inschrijvingen, hetzelfde bounce percentage

Waar veel marketeers bang voor zijn is dat het bounce percentage sterk zal verhogen wanneer je een pop-up aan de website toevoegt. Uit onderstaande opt-in statistieken blijkt dat je deze angst helemaal niet hoeft te hebben.

Fotografie blog Digital Photography School deelde al enige tijd content en had daarbij een opt-in in de sidebar. Dagelijks haalden ze daar gemiddeld zo’n 40 nieuwe inschrijvingen mee binnen. Geen slechte score, want dat betekent op jaarbasis zo’n 14.500 nieuwe inschrijvingen!

Toch wilden zij de proef op de som nemen en een lightbox pop-up gaan gebruiken. Ook al hadden zij de angst dat lezers de pop-up vervelend zouden vinden, won de nieuwsgierigheid het toch. En met succes.

statistieken DPS abonnees

Vanaf dag 1 haalde zij dagelijks gemiddeld meer dan 350 inschrijvingen meer binnen dan daarvoor. Met de dagelijkse 40 inschrijvingen die zij al hadden, betekent het dus dat ze nu dagelijks zo’n 400 nieuwe inschrijvingen binnenhalen. Een aantal dat met één simpele stap vertienvoudigd is.

De groei in het aantal inschrijvingen is nog niet eens het best aan dit verhaal. De angst die Digital Photography School had omtrent de bounce rate, bleek namelijk voor niets te zijn.

statistieken DPS bouncerate

Het aantal paginaweergaven per bezoeker is, tegen alle verwachtingen in, niet omlaag gegaan. Zoals je in de grafiek hierboven kunt zien zijn de cijfers niet gedaald vanaf het moment dat de pop-up werd geïnstalleerd. Maak je dus maar geen zorgen over het bounce percentage.

 

Testen, testen, testen…

 

AB testen

Ondanks mijn advies van de lightbox pop-up, is er één ding wat buiten kijf staat: zorg dat je alles test!

Wanneer je van een website zonder pop-up naar website mét pop-up gaat, moet je erop voorbereid zijn om een risico te nemen. Ondanks dat uit de opt-in statistieken blijkt dat deze pop-ups zo goed werken, hoeft dat voor jouw bedrijf niet altijd zo te zijn. Het effect hangt namelijk samen met jouw content, de persona’s en doelgroep.

Blijf jouw content hub dus testen en analyseer de resultaten. Je kunt pop-ups van opt-in formulieren eenvoudig testen door middel van een A/B-test. Implementeer waar nodig veranderingen die ervoor zorgen dat jouw content hub de allerbeste wordt van allemaal. Al durf ik met zekerheid te zeggen dat pop-ups ook bij jouw website voor meer inschrijvingen zullen zorgen.

 

 

Zoals je ziet heeft het gebruik van een pop-up een positief effect op het aantal inschrijvingen via het opt-in formulier. Een groei als deze is haast niet op een andere manier te verkrijgen dan door middel van de omstreden pop-up. Voor mij is het duidelijk: je kunt als website met opt-ins niet zonder pop-up. Ben jij net zo overtuigd?

Welke opt-in statistieken hebben jou het meest verrast?

Ga je na het lezen van deze informatie ook een pop-up gebruiken?

Laat het hieronder weten. Ik ben benieuwd of deze informatie je overtuigd heeft!